54 χρόνια από τον βομβαρδισμό της ακταιωρού “Φαέθων” στον Όρμο του Ξερού

Πενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον βομβαρδισμό της ακταιωρού “Φαέθων” στον Όρμο του Ξερού.

[dropcap size=small]Ο[/dropcap]ι ακταιωροί “Φαέθων” και “Αρίων” δόθηκαν ως δωρεά από τον Αναστάσιο Λεβέντη στην Κύπρο, για να μπορούν να προασπίσουν τα βόρεια παράλια της Κύπρου από τις τουρκικές πράξεις ή τις παράνομες αποβάσεις. Τα πλοία έφτασαν στην Κύπρο χωρίς σημαία και λίγο αργότερα ύψωσαν τη σημαία της Κύπρου. Οι δύο ακταιωροί αποτελούσαν τη μοναδική ναυτική δύναμη της Κύπρου, ωστόσο λόγω της παλαιότητας της κατασκευής τους είχαν αρκετές ζημιές.

Η ακταιωρός “Φαέθων” βομβαρδίστηκε στις 8 Αυγούστου 1964 κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν από αέρος την ακταιωρό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά επιβαίνοντες της και δεκάδες να τραυματιστούν.

Τουρκικό αεροπλάνο ίπταται πάνω από το «Φαέθων».

Η Αποστολή

Οι Τουρκοκύπριοι είχαν τοποθετήσει ένα φυλάκιο στο ύψωμα “Λωρόβουνος” και δημιουργώντας ένα προγεφύρωμα, είχαν αποκόψει την ελεύθερη επικοινωνία. Στη συνέχεια άρχισαν να επεκτείνουν το προγεφύρωμα με σκοπό να δημιουργήσουν ένα καντόνιο που θα λειτουργούσε σαν χώρος αποβίβασης ή απόβασης Τούρκων στρατιωτικών.

Σουηδικές δυνάμεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψαν τους Τουρκοκύπριους να μετακινήσουν το ύψωμα που δημιούργησαν, ωστόσο αρνήθηκαν και τότε ο Διοικητής της Εθνικής Φρουράς κλήθηκε να στείλει στρατεύματα στην περιοχή, προκειμένου να αποτρέψουν τους Τουρκοκύπριους για περαιτέρω ενέργειες.

Τα Κόκκινα το 1964 και φωτογραφίες Ελληνοκυπρίων που σκάβουν ορύγματα για να προστατευτούν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς. (AP Photo/ Jim Pringle)

Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στις εχθροπραξίες που σημειώθηκαν στις 7 Αυγούστου 1964 στην περιοχή Μανσούρας – Κοκκίνων. Τα περιπολικά “Φαέθων” και “Αρίων” έλαβαν μέρος στις εχθροπραξίες και τους δόθηκε η εντολή να βομβαρδίσουν από τη θάλασσα τις οχυρωμένες θέσεις των Τουρκοκυπρίων.

Η μάχη

Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα. Το περιπολικό “Αρίων” συνέχισε να βομβαρδίζει τα οχυρώματα των Τουρκοκυπρίων στον κόλπο της Χρυσοχούς, ενώ το περιπολικό “Φαέθων” παρέμεινε στην περιοχή Μανσούρας – Κοκκίνων, καθώς υπέστη βλάβη σε μία κύρια μηχανή.

Την ίδια μέρα, στις 8 Αυγούστου 1964, Τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους σε όλη την περιοχή της Τηλλυρίας. Το περιπολικό “Φαέθων” σαλπάρει και κινούμενο με ταχύτητα 7-8 κόμβων, ελίσσεται κοντά και ενδιάμεσα Αμερικάνικων εμπορικών πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή για να φορτώσουν μεταλλεύματα αμυνόμενο των Τουρκικών F100 με τον προβληματικό οπλισμό του.

Τα Τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν τους βομβαρδισμούς από αέρος γεγονός που εξελίχθηκε σε μάχη. Ο τότε κυβερνήτης Δημήτρης Μητσάτσος ανέφερε ότι “έκανε ελιγμούς ανάμεσα σε αμερικανικά πλοία φορτηγά που ήταν εκεί για να φορτώσουν μετάλλευμα, με την σκέψη ότι οι Τούρκοι δεν θα έκαναν επίθεση εάν έβλεπαν τις αμερικανικές σημαίες”. Όμως σύμφωνα με τον ίδιο οι επιθέσεις “‘ήταν αγριότατες”.

Ο κ. Μητσάτσος αναφέρει επίσης ότι κατάφεραν να ρίξουν ένα τούρκικο αεροπλάνο και να χτυπήσουν ακόμη ένα, αλλά φαινόταν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ήταν πιο ισχυρές.

“Άρχισαν να σκοτώνονται άνθρωποι. Στην προσπάθειά μου να σώσω το υπόλοιπο πλήρωμα, σκέφτηκα ότι το καλύτερο θα ήταν να το κάτσω πάνω στην άμμο. Εκεί υπήρχε μια προβλήτα, όπου πουλούσαν το μετάλλευμα στα καράβια που περίμεναν να φορτώσουν. Την ώρα που έδινα τη διαταγή να στρίψουμε, το καράβι δεν έστριβε. Κοίταξα στην τιμονιέρα και είδα ότι ο πηδαλιούχος είχε σκοτωθεί. Πήρα το πηδάλιο και μετά ήρθε δίπλα μου ο Ύπαρχος, ο νοσοκόμος και κάποιοι άλλοι. Ένα αεροπλάνο, που ερχόταν πολύ κοντά με το νερό και δεν το είδε κανείς, έριξε μία ριπή στη γέφυρα και σκοτώθηκαν ο Ύπαρχος, ο νοσοκόμος και ένας Κύπριος που ήταν μαζί μας, τραυματίστηκε κάποιος άλλος και πέρασαν οι σφαίρες μέσα από το χέρι μου. Οπότε, στην έξαψη και με ένα χέρι, το έριξα στην παραλία και διέταξα εγκατάλειψη πλοίου. Οι άνθρωποι πήδηξαν στο νερό για να κολυμπήσουν κάτω από την προβλήτα, αλλά τα αεροπλάνα συνέχισαν τις επιθέσεις και στους ναυαγούς στη θάλασσα. Τελικά βγήκαμε έξω. Είπα στο πλήρωμα να βρουν αυτοκίνητο να μας πάνε σε νοσοκομείο. Πήγαμε. Οι Τούρκοι έκαψαν το καράβι με βόμβες ναπάλμ, όπως και πολλούς ανθρώπους στις παραλίες εκεί στο καραβοστάσι “Ξερός”.

Ο Πλοίαρχος Δημήτρης Μητσάτσος

Ο πυροσβέστης Ανδρέας Κοκκινίδης περιγράφει τα όσα είδε όταν πλησίασε την ακταιωρό:

“Φωτιές και πυκνοί μαύροι καπνοί έβγαιναν από το σκάφος που παρουσίαζε μία τραγική εικόνα από τους βομβαρδισμούς. Είχε καταντήσει μία άμορφη μάζα από σίδερα. Πρόσεξα πως κάποια μέλη κείτονταν νεκρά. Μερικά από αυτά ήταν καμένα και παραμορφωμένα από τις εκρήξεις και της βόμβες Ναπάλμ. Τραυματίες δεν βρήκαμε, αλλά έμαθα πως μεταφέρθηκαν όλοι στο νοσοκομείο της Πεντάγυιας”.

Ο Πυροσβέστης Κοκκινίδης Ανδρέας

Στο νοσοκομείο, γενικός χειρούργος ήταν ο Δρ. Δημητριάδης Ανδρέας, ο οποίος χειρούργησε και τους 13 τραυματίες της ακταιωρού.

“Ο πρώτος που χειρούργησα ήταν ο Πλοίαρχος Μητσάτσος. Ήταν ο βαρύτερα τραυματισμένος. Οι μύες του ήταν πολτοποιημένοι, το οστό κομματιασμένο, το χέρι κάτασπρο χωρίς σφυγμό. Το δίλημμά μου ήταν μεγάλο. Έπρεπε ή να ακρωτηριάσω τον βραχίονα ή να αποκαταστήσω το πολτοποιημένο περιβάλλον. Προτίμησα το δεύτερο. Ενώ χειρουργούσα τον δεύτερο τραυματία, ένας δυνατός κρότος τράνταξε ολόκληρο το χειρουργείο. Ένα τουρκικό αεροπλάνο που πετούσε πολύ κοντά στο νοσοκομείο, είχε καταρριφθεί από τα αντιαεροποροικά πυρά της Εθνικής Φρουράς. Στον πόλεμο δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο πουθενά. […] Εκείνη τη βουβή νύχτα τα τουρκικά πλοία πηγαινοέρχονταν κοντά στην ακτή. Δέκα χρόνια αργότερα, η περιοχή καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα”.

Δρ. Ανδρέας Δημητριάδης

Στη μάχη έχασαν τη ζωή τους συνολικά επτά άνθρωποι:

-Σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλλης εξ Αθηνών
-Υποκελευστής Σπυρίδων Αγάθος εκ Σαλαμίνος
-Υποκελευστής Νικόλαος Πανάγος εκ Πειραιώς
-Ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος εκ Κεφαλληνίας
-Ναύτης Νικόλαος Νιάφας εκ Λαμίας
-Ναύτης Νικόλαος Καπαλούκας εκ Σκοπέλου
-Εθελοντής Άντης Φιλήτας εκ Μόρφου

Τα δύο πλοία, «Φαέθων» και «Αρίων».

Εκταφή των οστών 53 χρόνια μετά

Πενήντα τρία χρόνια μετά την ταφή των επτά παλληκαριών, κατά τη διάρκεια εκταφής στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει ένα ένα τρομερό λάθος κατά την ταυτοποίηση των οστών των πεσόντων από την Ελλάδα. Τα οστά που είχαν επαναπατριστεί στην Ελλάδα, δεν ήταν τελικά των Ελλήνων πεσόντων, αφού το DNA των συγγενών τους, ταυτοποιήθηκε με άλλα οστά που βρέθηκαν στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου ανέφερε:

“Λανθασμένα οστά έχουν δοθεί στους συγγενείς εδώ και χρόνια και αντιλαμβάνεστε ότι το δράμα των συγγενών συνεχίζεται εδώ και 53 χρόνια γιατί η υπόθεση αυτή δεν αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με το 1974 αλλά το 1964”.

Τα σωστά οστά των Ελλήνων πεσόντων επαναπατρίστηκαν τελικά τον Ιανουάριο του 2018, 53 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό τους.

O κ. Μητσάτσος μεταφέρεται τραυματισμένος σε φορτηγό μετά τη μάχη στην Κύπρο. Οι πληγές από τις σφαίρες στο δεξί του χέρι είναι ορατές στη φωτογραφία. Λίγες ημέρες αργότερα θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Στον νάρθηκα που είχαν βάλει στο χέρι του Κύπριοι γιατροί είχαν καρφιτσώσει και ένα ιατρικό σημείωμα. Επειδή έπρεπε να μείνει κρυφός ο κυβερνήτης της ακταιωρού δεν έλαβε την απαραίτητη βοήθεια. Ο ακρωτηριασμός όπως λέει ήταν μετά η μόνη λύση.
Εικόνες από τις κηδείες των πεσόντων της ακταιωρού το 1964 στη Λευκωσία.

Η πρώτη επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο

Του Γιαννάκη Ομήρου*

Πενήντα τέσσερα χρόνια από τότε που η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε την ιερή γη της Τηλλυρίας σκορπώντας τον όλεθρο ανάμεσα στα χωριά και τους αμάχους.

Πενήντα τέσσερα χρόνια από τότε που «ρήμαξαν τα πλιθόκτιστα τα σπίτια μας και χαλάσαν τα παλάτια της χαράς μας». 

Ήταν η πρώτη επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο.

Με τις ηρωικές μάχες της Τηλλυρίας στην ουσία ματαιώθηκε η πρώτη απόπειρα της Τουρκίας να εισβάλει στην Κύπρο. Τουρκοκύπριοι ένοπλοι δημιούργησαν στην περιοχή των Κοκκίνων -Μανσούρας στρατιωτικό προγεφύρωμα στο οποίο αποβίβαζαν στρατιωτικές δυνάμεις από την Τουρκία και μεγάλες ποσότητες οπλισμού. Πολιτικός στόχος ήταν, αφού ενωθούν με το θύλακα της Λεύκας, να δημιουργηθεί μεγάλο καντόνιο, το οποίο θα ενωνόταν αργότερα με εκείνο της Λευκωσίας-Κιόνελι για την επιβολή της διχοτόμησης.

Η κατάληψη από Τούρκους ενόπλους στρατηγικής σημασίας υψωμάτων γύρω από το προγεφύρωμα των Κοκκίνων προκάλεσε την αντεπίθεση των δυνάμεων της Δημοκρατίας για περιορισμό του προγεφυρώματος. Τα στρατευμένα παιδιά της νεοσύστατης τότε εθνοφρουράς πολέμησαν με απαράμιλλο θάρρος και ηρωισμό. Νεοσύλλεκτοι στρατιώτες μόλις 20-30 ημερών πολέμησαν με ορμή, αυτοθυσία και γενναιότητα. Κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, νηστικοί και διψασμένοι, καταλάμβαναν ισχυρότατες στρατιωτικές θέσεις τις οποίες διατηρούσαν και μετά τις επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας. Περισσότερα από 60 τουρκικά αεροπλάνα εξόρμησαν εναντίον των βορείων ακτών μας από την Πόλη ως τη Μόρφου και βομβάρδισαν με αμερικανικές βόμβες ναπάλμ χωριά και άμαχο πληθυσμό. Κατέκαψαν την ιερή γη της Τηλλυρίας, σκόρπισαν φωτιά και θάνατο, αλλά ο πολιτικός και στρατιωτικός στόχος της Τουρκίας για εισβολή και διχοτόμηση ματαιώθηκε.

Απλοί άνθρωποι του μόχθου και του βιοπορισμού μετατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε φύλακες κάποιων νέων Θερμοπυλών, για να μην περάσει ο νέος επιδρομέας.  Άντρες, γυναίκες ακόμα και έφηβοι, έτρεξαν τότε να συνδράμουν τους στρατευμένους ήρωες μας που δρασκελούσαν νικηφόρα τα υψώματα στο Λωρόβουνο, τη Μανσούρα, το Ακόνι, το Μοσφίλι. Το φρόνημα έμεινε όρθιο κι όταν ακόμα η τουρκική αεροπορία κτύπησε με πρωτοφανή βαρβαρότητα τα χωριά και τον άμαχο πληθυσμό της Τηλλυρίας με ροκέτες, πολυβόλα και εμπρηστικές βόμβες. Μπορεί η γη της Τηλλυρίας να κατακάηκε, αλλά ο επίδοξος εισβολέας δεν πέρασε.


Αντικρίζοντας τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-64 από την ιστορική απόσταση πέντε σχεδόν δεκαετιών, δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι υποδαυλίστηκαν και οργανώθηκαν από την Τουρκία για να προωθήσει τον παλιό στόχο της διχοτόμησης. Αιχμή του δόρατος της μακρόχρονης πολιτικής της Τουρκίας για προσάρτηση της Κύπρου ήταν αναμφίβολα η τουρκική τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ, η οποία ιδρύθηκε στην Άγκυρα από πρώην αξιωματικούς του τουρκικού στρατού. Με δολοφονίες προοδευτικών Τουρκοκυπρίων που επιθυμούσαν συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους, προβοκάτσιες και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες, η ΤΜΤ προσπαθούσε να σκορπίσει το μίσος ανάμεσα στις δύο κοινότητες, εκτελώντας τις επιταγές της Άγκυρας. Τόσο εξοργιστική ήταν η διχοτομική πολιτική της Άγκυρας που προκάλεσε την αντίδραση των εντίμων Τούρκων, όπως του πρώτου πρέσβη της Τουρκίας στην Κύπρο Ντιρβάνα, ο οποίος παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τα διαμελιστικά σχέδια της Τουρκίας.


Αλλά και ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Δρ Γκάλο Πλάζα στην έκθεση του αντιτάχθηκε στην τουρκική αντίληψη ότι οι δύο κοινότητες δεν θα μπορούσαν να συμβιώσουν ειρηνικά. Ο ίδιος μεσολαβητής αντέδρασε και στην ιδέα του γεωγραφικού διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων που προτάθηκε τότε για πρώτη φορά από την τουρκική πλευρά, τονίζοντας ότι αυτή προσκρούει σε οικονομικούς, κοινωνικούς και ηθικούς λόγους. Η αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών που θα συνεπαγόταν, είπε ο Γκάλο Πλάζα, είναι αντίθετη με όλες τις σύγχρονες αρχές καθώς και στην Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό που δεν πέτυχε τότε η Τουρκία, το κατόρθωσε δέκα χρόνια αργότερα όταν το εσωτερικό μέτωπο το υπονόμευσε η συνωμοσία και η προδοσία. Το προδοτικό πραξικόπημα, οι εθνοπροδότες της Χούντας των Αθηνών και τα εσωτερικά προγεφυρώματα έδωσαν στην Τουρκία το πρόσχημα να εφαρμόσει τα από πολλού προγραμματισμένα σχέδια της εναντίον της Κύπρου.

Τιμώντας το Έπος της Τυλληρίας και επιμένοντας σε λύση του Κυπριακού δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος» μας αφυπνίζει ή πρέπει να μας αφυπνίζει και μας παρακινεί να απομακρυνθούμε από λογικές επανάπαυσης και εφησυχασμού. Η ομολογία του είναι σαφής: «Η Κύπρος είναι μια σταθερή βάση και αεροπλανοφόρο που είναι σε θέση να ελέγχει τις περιοχές του Περσικού Κόλπου και της Κασπίας και τις υδάτινες αρτηρίες του Άντεν και του Ορμούζ, οι οποίες αποτελούν τις σημαντικότερες υδάτινες περιοχές που συνδέουν Ευρασία και Αφρική». «Γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά», προσθέτει, «ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα Κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου». Και συνεχίζει: «Η Τουρκία πρέπει να είναι προετοιμασμένη, ώστε να απαντήσει με την απαιτούμενη σκληρότητα σε κάθε γεγονός που απειλεί τους στρατηγικούς της υπολογισμούς».
 
Τόσο απλά, τόσο κυνικά.

*Γιαννάκης Ομήρου – Τέως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Δηλώσεις Ακιντζί από τους εορτασμούς για βομβαρδισμό της Τηλλυρίας

Κοιτάζοντας το παρελθόν, βλέπουμε πως οι Ε/κ ισχυρίζονται πως είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και αυτή είναι η βάση του (κυπριακού) προβλήματος, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τους εορτασμούς της 54ης επετείου από τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία το 1964.

Μεταξύ άλλων, είπε πως, αν δεν εγκαταλειφθούν αυτές οι πρακτικές, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη, και στο ίδιο πλαίσιο επεσήμανε πως τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να συμβάλουν στην ειρήνη.

Ο Ακιντζί είπε πως οι Τ/κ επιθυμούν να ζήσουν σε συνθήκες ελευθερίας και ειρήνης, χωρίς να βρίσκονται κάτω από την άλλη κυριαρχία.

Πηγές: http://alphanews.live και sigmalive.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Ειμαι ο Δημητριος Φραγκος ο τηλεγραφητης της ακταιωρου ΦΑΕΘΩΝ .Ειμουν μελος του πληρωματος .Ειχα την τυχη να βγω ζωντανος απο αυτη την κολαση.Θελω να σας συγχαρω για το αρθρο σας κυριε ΔΟΥΚΑ ΓΑΙΤΑΤΖΗ που δημοσιευσατε αυτο το πολεμικο συμβαν που ελαβε χωραν πριν 54 χρονια.Κανεις δεν το θυμηθικε .Μονο στο διαδυκτιο το blogspot του Αργυρη Χαλαρη κραταει ζωντανη την τραγωδια της ΚΥΠΡΟΥ με τις αναρτησεις του τοσα χρονια.Εδω στην Ελλαδα ποιος θα ασχολειθει με την ιστορια της Κυπρου .Γιαυτο παμε κατα διαολου..Η ιστορια ειναι η λαμπαδα του παρελθοντος στα χερια του παρωντος για να φωτιζει το μελλον.Με συγκινησατε με το αρθρο σας.Θα γνωριζεται οτι φετος παραλαβαμε τα οστα των εξι συναδελφων μελη του πληρωματος.Το ΦΑΕΘΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΩΝ ηταν τα πρωτα πολεμικα πλοια της Κυπρου πριν ακομα δημιουργηθει η ΝΔΚ ,στην οποια υπηρετησα ενα χρονο το 1969 σε περιοδο ειρηνης.Το σχολιο που θα ηθελα να κανω θα πρεπει να γραφω δυο ημερες και οχι με κολακευτικα λογια καθε αλλο για αυτους που χειριστικαν την υποθεση τις Κυπρου απο το 1956 μεχρι το 1975 .Πολυ μετα την τραγωδια εξαιτιας της προδοσιας και τις διχονοιες των Ελλαδιτων και ελληνοκυπριων που ασκουσαν εξουσια.Νιωθω αγανακτισμενος και αοιδιασμενος για τα γεγονοτα του 1974 .Και ποναει η ψυχη μου με την καταληξη της τραγωδιας.Μηλαμε για 44 χρονια αναμονης .να ανοιξει επιτελους ο φακελος της κυπρου.να ξαπλωθει η μποχα σε ολη τη Μεσογειο.Οταν κρυβεις την αληθεια η ιστορια επαναλαμβανεται τραγηκωτερη και το εθνος αφανιζεται.Τα ονοματεπωνυμα ολοι τα γνωριζουμε.Τελος παντων κριμα τοσες ζωες χαθικαν και τοσα βασανα περασε ο ελληνισμος της Κυπρου.ΑΔΙΚΑ.Δεν μπορω να εκφραστω οπως θελω.Γιαυτο ας αναφωνησουμε .ΑΘΑΝΑΤΟΙ οι ηρωες του ΦΑΕΘΩΝ,και των αλλων ηρωων που χαθηκαν αδικα το 1974 κατα την εισβολη των βαρβαρων.- Υ.Γ Πριν απο λιγες μερες ανακαλυψα το site αυτο.Αναμοχλευει τη μνημη μου.και το παρακολουθω με ενδιαφερων. ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  1. Καλημέρα κε Φράγκο.
   Επιτρέψτε μου να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση μου.
   Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Με τιμάτε.
   Αυτο το ιστολογίο δημιουργήθηκε το 2012 με κύριο στόχο την ανάδειξη επιλεγμένων θεμάτων που αφορούν την αμυντική τεχνολογία και τα στρατιωτικά θέματα απ’ όλον τον κόσμο με κύρια θεματολογία την Ελληνική πραγματικότητα. Παρ’ολα αυτά, έχουμε μεγάλη ευαισθησία στα Εθνικά θέματα και προσπαθούμε οσο μπορούμε, με νηφάλιο τρόπο, να διατηρούμε άσβεστη την μνήμη των γεγονότων που σημάδεψαν την Ελληνική ιστορία.
   Ειναι τιμή μου που σχολιάσατε στο ιστολόγιο “Προέλαση”, ειλικρινά ποτέ δεν είχα σκεφτεί οτι ένας ήρωας θα κατέθετε το σχόλιο του, επωνύμως, σ’ αυτές τις σελίδες.
   Το παρόν ιστολόγιο ειναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε παρατήρηση ή πρόταση επιθυμείτε να κάνετε.

   Σας εύχομαι υγεία και μακροημέρευση.

   [Για οποιαδήποτε περαιτέρω επικοινωνία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω email στο proelasi*yahoo.gr (οπού έχει * αντικαταστήστε με το σύμβολο @)]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.