6 Απριλίου 1941: Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας

Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, πρίγκιπα Έρμπαχ. Επιδίδοντας το τελεσίγραφο, ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στην ιταμή ναζιστική πρόκληση. Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η γερμανική επίθεση είχε την κωδική ονομασία Μαρίτα και η εντολή για τη σχεδίασή της είχε δοθεί από τον Χίτλερ στις 13 Δεκεμβρίου 1940. Στόχος του Γερμανού δικτάτορα ήταν η βοήθεια προς τον σύμμαχό του Μουσολίνι που ήταν στριμωγμένος από τους Έλληνες στην Αλβανία και η εξασφάλιση των νώτων του ενόψει της επικείμενης επίθεσής του στη Ρωσία (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα). Το σχέδιο Μαρίτα δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τις μόνες χώρες των Βαλκανίων, μαζί με την Τουρκία, που δεν είχαν συμμαχήσει με τον Άξονα.

Τον διμέτωπο αγώνα κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας ανέλαβε η γερμανική 12η Στρατιά υπό τον στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του 680.000 άνδρες, 1.200 τανκς και 700 αεροπλάνα. Η χώρα μας παρέταξε 70.000 άνδρες στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, καθώς ο κύριος όγκος του ελληνικού στρατού μαχόταν τους Ιταλούς στην Αλβανία. Οι αγγλικές δυνάμεις έλεγχαν τον άξονα Τεμπών – Βερμίου, όμως το κέντρο του μετώπου ήταν ασθενές και η Θεσσαλονίκη ανοχύρωτη πόλη.

Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά στην Ανατολική Μακεδονία και στα μεμονωμένα οχυρά του Εχίνου και της Νυμφαίας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκαλώντας ανθρώπινα θύματα και τεράστιες ζημιές.

https://www.youtube.com/watch?v=j9S4w4HCQ3E

Η λεγόμενη Γραμμή Μεταξά είναι ένα φιλόδοξο οχυρωματικό έργο, στα πρότυπα της Γραμμής Μαζινό, που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, ως ασπίδα αποτροπής του βουλγαρικού κινδύνου. Μεγάλο θαυμασμό και έκπληξη είχαν προκάλεσε στους Γερμανούς επιδρομείς οι κρυφές έξοδοι, χωρίς όμοιες σε άλλη οχύρωση, το σχετικά χαμηλό κόστος και το μικρό διάστημα κατασκευής. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι Γερμανοί δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα φατνώματα (θυρίδες) των οχυρών πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων και ότι οι Βούλγαροι δεν γνώριζαν τίποτα, εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα η τεχνική απόκρυψη και παραλλαγή, η άριστη ποιότητα σκυροδέματος, η έλλειψη ειδικού οπλισμού οχύρωσης και η τέλεια προσαρμογή του οπλισμού του στρατού εκστρατείας.

Οι υπερασπιστές των Οχυρών (Νυμφαία, Εχίνος, Λίσε, Ιστίμπεη, Περιθώρι, Ρούπελ, Πυραμιδοειδές, Παλουριώνες κ.ά.) αμύνθηκαν σθεναρά για τρεις ημέρες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων. Κάμφθηκαν μόνο όταν οι τεθωρακισμένες γερμανικές μεραρχίες, μετά την αστραπιαία κατάρρευση του νότιου Γιουγκοσλαβικού μετώπου, εισέδυσαν στα Σκόπια και από την κοιλάδα του Αξιού πέρασαν τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα στις 8 Απριλίου, παρακάμπτοντας τη Γραμμή Μεταξά. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και κατέλαβαν την πόλη.

Οι υπερασπιστές της Γραμμής Μεταξά, περικυκλωμένοι πλέον, έλαβαν εντολή από τον αρχιστράτηγο Παπάγο να συνθηκολογήσουν (9 Απριλίου). Τον ηρωισμό τους αναγνώρισαν ακόμη και οι αντίπαλοί τους, με εκδηλώσεις θαυμασμού και τιμητικά αγήματα για τους αιχμάλωτους Έλληνες μαχητές. Οι ελληνικές απώλειες σε όλο το μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανήλθαν σε περίπου 1.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι αντίστοιχες γερμανικές ανήλθαν σε 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό των συνολικών απωλειών τους στη διάρκεια της επιχείρησης Μαρίτα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ελληνικής αντίστασης.

Κατά τις επόμενες μέρες, η προέλαση των Γερμανών προς Νότο υπήρξε ραγδαία, με την κατάρρευση και του μετώπου της Αλβανίας. Έως τις 30 Απριλίου είχε καταληφθεί ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα και η χώρα βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή: γερμανική, ιταλική και βουλγαρική.

Φωτογραφία απο την ετήσια Εκδήλωση Μνήμης για τη Μάχη του Οχυρού Ιστίμπεη που πραγματοποιήθηκε την 7η Απριλίου 2013. (Πηγή: Φίλοι Οχυρού Ιστίμπεη)

Πηγή: sansimera.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

33 Απαντήσεις

 1. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ 6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ 21 ΟΧΥΡΩΝ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ.

 2. «Τον ηρωισμό τους αναγνώρισαν ακόμη και οι αντίπαλοί τους, με εκδηλώσεις θαυμασμού και τιμητικά αγήματα για τους αιχμάλωτους Έλληνες μαχητές»

  Ειχαν τοσο θαυμασμό που τους εμποδισε να κανουν εκτελέσεις….

  Στο πολυβολείο Π8, ο λοχίας Ίτσιος και λίγοι φαντάροι, σκότωσαν περισσότερους από 200 Γερμανούς στρατιώτες. Όταν η μάχη τελείωσε οι Γερμανοί τον συνεχάρησαν και αμέσως μετά τον εκτέλεσαν, ενάντια στο πολεμικό δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν τους αιχμαλώτους. πηγή: Η Μηχανή του Χρόνου

  Τελικά ήθελαν δεν ήθελαν κατέχουν την οικονομία της Ελλάδος και ο μεγάλος τους θαυμασμός εχει ξεσκίσει τους Έλληνες με τα απανωτά μνημόνια. Κατι δεν πηγε και δεν παει καλά ε! Η βιομηχανική δυναμη της Ελλάδος μηδενιστηκε και η Γερμανική εκτοξεύτηκε με την Ελλάδα ως αγοραστή…τελικα οι Έλληνες πολιτικοί ειτε είναι χαζοί η απλα σκολουθουν οδηγίες ξενων να καθυσηχαζουν τον Έλληνα ωστε να κοιμάται…αυτο ειναι οφθαλμοφανές μετα από τοσα χρόνια που ο Έλληνας δεν έχει σηκωσει κεφάλι. Ο ξενος παράγοντας κυριαρχεί….με διαφορες μεθόδους.

  1. Βέβαια και για τα εγκλήματα πολέμου του ναζισμού άλλοι έφταιγαν . Εεε ρε τι θα διαβάσουμε ακόμη χρονιάρες μέρες.

  1. Σε συνέχεια αυτών που λες:
   Ήταν Κυριακή, η 160η μέρα του πολέμου, όταν η Γερμανία εισέβαλλε ταυτόχρονα στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία.
   Στις 5.15 π.μ., άρχισε η μάχη των Οχυρών.
   H γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε σ κατά των Ελληνικών προφυλακών στα υψώματα Καλέ Μπαιρ και Ντεμίρ Καπού του Μπέλες και επεκτάθηκε σε όλο το μέτωπο, από το Τριεθνές μέχρι βόρεια της Κομοτηνής.
   Τη νύχτα της 6ης Απριλίου τα Στούκας χτύπησαν τον Πειραιά. Οι σειρήνες της αεράμυνας αρχίζουν να ηχούν στις 10.00 το βράδυ.
   Οι Ρουφιάνοι των Άγγλων και οι «Ιστορικοί» της «πλάκας» αντιγράφουν ο ένας τον άλλον και συμφωνούν ότι η επίθεση της «ναζιστικής Γερμανίας», «κατά της χώρας μας», «εκδηλώθηκε στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα».
   Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε με 15 λεπτά καθυστέρηση, διότι οι διαταγές είχαν εκδοθεί σύμφωνα με τη «θερινή ώρα Βερολίνου».
   Αλλά οι Ρουφιάνοι των Άγγλων και οι «Ιστορικοί» της Πλάκας δεν ενδιαφέρονται για την ακρίβεια των «γεγονότων». Πλάτες κάνουν στους Εγγλέζους.
   Στο γερμανικό υπόμνημα του φον Ρίμπεντροπ ,που επιδόθηκε στο Βερολίνο τονιζόταν ότι τα γερμανικά στρατεύματα «δεν ήσαν εχθρός του ελληνικού λαού», «ότι ο γερμανικός λαός δεν επιθυμεί να πολεμήσει τον ελληνικό λαό» και ότι «το κτύπημα που αναγκάζεται να δώσει η Γερμανία επί ελληνικού εδάφους αφορά κυρίως την Αγγλία».
   Στις 5 Απριλίου 1941 στάλθηκε από το Βερολίνο στον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα πρίγκιπα Βίκτωρα φον Έρμπαχ κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα με οδηγίες του φον Ρίμπεντροπ για την κήρυξη του Πολέμου με την Ελλάδα.
   Ο Ρίμπεντροπ έδινε τις ακόλουθες οδηγίες.
   «Την Κυριακή 6 Απριλίου και ώρα 5.20 θερινή Γερμανίας, ειδοποιήσετε τον εκεί υπουργό Εξωτερικών ότι έχετε να του ανακοινώσετε κάτι απολύτως επείγον και είναι ανάγκη να τον συναντήσετε αμέσως. Παρακαλείσθε να ανακοινώσετε στον υπουργό Εξωτερικών τα εξής: Αυτή την ώρα παραδίδεται στον Έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο από τον υπουργό Εξωτερικών του Ράιχ διακοίνωση, καθώς και συνημμένο υπόμνημα. Στα έγγραφα αυτά θα αναφέρεται ότι, επειδή δεν τηρήθηκε η αυστηρή ουδετερότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, από τις αρχές του πολέμου, όπως αποδεικνύεται και από έγγραφα του Γαλλικού Στρατηγείου, που βρίσκονται στα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης, η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί απαθώς την ανώμαλη κατάσταση που δημιουργήθηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα από την είσοδο ισχυρών αγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός της. Κατόπιν αυτού, η γερμανική κυβέρνηση διέταξε τα στρατεύματά της να εκδιώξουν από το ελληνικό έδαφος τις αγγλικές στρατιωτικές δυνάμεις. Κάθε αντίσταση κατά των γερμανικών πολεμικών δυνάμεων θα παταχθεί χωρίς διάκριση».
   Στο υπόμνημα τονιζόταν ότι τα γερμανικά στρατεύματα δεν ήσαν εχθρός του ελληνικού λαού , και ότι ο γερμανικός λαός δεν επιθυμούσε να πολεμήσει τον ελληνικό λαό και να τον καταστρέψει .
   Οι οδηγίες του φον Ρίμπεντροπ τόνιζαν ότι «το κτύπημα που αναγκαζόταν να καταφέρει η Γερμανία επί ελληνικού εδάφους αφορούσε κυρίως την Αγγλία».
   Η Αγγλία ανέθεσε στους κομουνιστές πράκτορες της SoE με την «Εθνική Αντίστασις», να στρέψουν τα γερμανικά στρατεύματα εναντίον του ελληνικού λαού.
   Αυτό ήταν το έργο της «Εθνική Αντίστασις», που επισώρευσε χιλιάδες θύματα στον ελληνικό λαό.
   Η τότε αγγλόδουλη «ηγεσία», ο Γεώργιος Β’ κι ο «ένδοξος» Παπάγος, δεν πίστευαν στη Νίκη, και ήθελαν οι ελληνικές δυνάμεις «να πέσουν επί του πεδίου της μάχης και της τιμής προ του κολοσσιαίου σε αριθμό και μέσα επιτιθέμενου», στο πλευρό των Άγγλων, και μετά, όσοι επιζούσαν να πάνε ως αιχμάλωτοι πολέμου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
   Οι πράκτορες των άγγλων στο Βελιγράδι που ακολούθησαν το αγγλικό σχέδιο έστειλαν στα γερμανικά στρατόπεδα 350.000 Σέρβους ανοίγοντας στον δρόμο στον Τίτο.
   Στην Ελλάδα τους χάλασε τα σχέδια ο Τσολάκογλου που υπέγραψε την παράδοση στις 21 Απριλίου.
   Όμως, πριν το πραξικόπημα του Πατριώτη Τσολάκογλου, η αγγλόδουλη κυβέρνηση είχε δώσει διαταγές στην πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό για καταστροφή υλικού και εγγράφων .
   Οι «σύμμαχοι» ήθελαν την υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την Βόρειο Ήπειρο και τη δημιουργία ενός μετώπου στη Θεσσαλονίκη με Έλληνες και Σέρβους και στη συνέχεια υποχώρηση στην γραμμή των Τεμπών (plan B).
   Oι Βρετανοί θα ήσαν ικανοποιημένοι επιτυγχάνοντάς εν συνεχεία σταδιακή υποχώρησή τους στις Θερμοπύλες και στον Ισθμό , ώστε να φύγουν οι δικοί τους από το Ταίναρο.
   Στη Γιουγκοσλαβία οι «πατριώτες» της SoE , στασίασαν στην Κροατία και υποδέχθηκαν με πανηγύρια τους Γερμανούς στο Ζάγκρεμπ.
   Οι πράκτορες στο Βελιγράδι το έβαλαν στα πόδια. Πήγαν στο Μαυροβούνιο, μαζί με τον ανήλικο Πέτρο Β ‘ και άφησαν πίσω τους τον στρατηγό Ντανίλο Καλαφάτοβιτς για να υπογράψει την παράδοση.
   Ο ιταλικός στρατός υπό τον στρατηγό Αμπρόζιο, που είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, εισέβαλε στην Ίστρια και την ακτή της Σλοβενίας, ενώ το 9ο Σώμα του στρατηγού Καβαλέρα επιτέθηκε από την Αλβανία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 6ης Απριλίου 1941 , το Γιουγκοσλαβικό Επιτελείο που δεν είχε καμιά πληροφορία για την κατάσταση στο μέτωπο πληροφόρησε το Ελληνικό ότι θα εφάρμοζαν το σχέδιο Παπάγου και θα επιτίθεντο στους Ιταλούς, αλλά η Γιουγκοσλαβική XIII Μεραρχία είχε ήδη υποστεί σοβαρές απώλειες.
   Η Γιουγκοσλαβική 9 Μεραρχία που θα κάλυπτε την κοιλάδα του Στρυμόνα δεν πρόλαβε καν να επιστρατευτεί. Η διαταγή μετακίνησης δόθηκε το πρωί της 6ης Απριλίου και οι μονάδες βρέθηκαν εκτεθειμένες στις επιθέσεις των Στούκας και διαλύθηκαν. Οι Γερμανοί μπήκαν στα Σκόπια στις 7 Απριλίου.

   1. Καθότι τον πατριωτισμό τον έχουν κάνει χαρτοπόλεμο τώρα τελευταία, να γράψουμε τι ήταν ο Τσολάκογκλου στους «ανθρώπους» που γράφουν παραχαράζοντας την ιστορία.
    Απο απόσπασμα της Wiki : «Αμέσως μετά την απελευθέρωση, ο Τσολάκογλου συνελήφθη και φυλακίσθηκε στις φυλακές Αβέρωφ,. Παραπέμφθηκε στο δια της Συντακτικής Πράξεως με αριθμό 6/1945, της κυβέρνησης Ν. Πλαστήρα, συσταθέν Ειδικό Δικαστήριο, κατηγορούμενος για παράνομη συνθηκολόγηση που είχε προβεί με τον εχθρό, χαρακτηριζόμενη ως «συνθηκολόγησιν εν ανοικτώ πεδίω» και «πριν η υπ’ αυτόν στρατιωτική δύναμις εκπληρώση πάν ό,τι το στρατιωτικόν καθήκον επιβάλλει» , καθώς και για εθνική αναξιότητα για την συνεργασία του, στη συνέχεια, με τις κατοχικές Δυνάμεις, αναλαμβάνοντας Πρωθυπουργός της χώρας. Η δίκη του ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου και έληξε στις 31 Μαΐου του 1945. » .

   2. Ὁ «Πατριώτης» Τσολάκογλου υπέγραψε την πρώτη συνθηκολόγηση (με τους Γερμανούς) ανήμερα το Πάσχα 20 Απριλίου,«δια να μήν ατιμασθεί ενώπιον των Ιταλών ὁ νικητής Στρατός μας».
    Στίς 21 Απριλίου υπέγραψε με γερμανική υπαγόρευση δεύτερη συνθηκολόγηση,αλλά ούτε αυτή άρεσε στους Ιταλούς,και έτσι υπέγραψε και τρίτη συνθηκολόγηση,όπου ανεφερόταν ρητώς ότι ὁ Ε.Σ παραδιδόταν ΚΑΙ στους Ιταλούς.
    Και στις μέρες μας υπογράφηκαν τρία μνημόνια,αλλά από διαφορετικές κυβερνήσεις,σε πέντε χρόνια.
    Ὁ «Πατριώτης» Τσολάκογλου,υπέγραψε τρείς συνθηκολογήσεις σε τρείς ημέρες,ΚΑΙ χωρίς να αυτοκτονήσει.
    Ααααυτός είναι Πατριωτισμός!

    Και όσο για την θερινή ώρα Βερολίνου,συμπωματικά,ρίξε μια ματιά στην βίκυ,και θα δείς ότι στις 6 Απριλίου 1941 ἡ θερινή ώρα Βερολίνου συνέπιπτε με την ώρα Ἑλλάδος.

    Την Ἑλλάδα στον Β΄ΠΠ την έβαλε ὁ Μουσσολίνι,και όχι ὁ Τσώρτσιλλ.
    Ἄν θέλεις και μπορείς,απόδειξε,ότι ὁ πρώτος ήταν πράκτωρ του δευτέρου.

    Σχετικά με τους ρουφιάνους του ενός και του άλλου όμως,ποτέ δέν είχαμε έλλειψη στην Ἑλλάδα,αλλά δέν εξουδετερώνεις τους ρουφιάνους του ενός,καθιστάμενος ρουφιάνος του άλλου.

   3. Πολυ σωστα τα λεμε.Οι «συμμαχοι» Αγγλοι(δηλαδη το σιωνιστικο καθαρμα Τσωρτσιλλ),ηθελαν να «πολεμησουν» μεχρι τον τελευταιο Ελληνα στρατιωτη.Γι’αυτο ολοι οι εχοντες ιδεολογικο συμφερον βριζουν τον Τσολακογλου,που εσωσε τις ζωες των στρατιωτων.Και η περιπτωση της Γερμανικης εισβολης,ειναι η μοναδικη (ισως),που ταυτιζονται οι αποψεις κομμουνιστων και βασιλικων.
    Οι Γερμανοι δεν ειχαν κανεναν λογο να εισβαλουν στα Βαλκανια.Οσο για τις εκτελεσεις των Γερμανων,ειναι αποτελεσματα της «δρασεως» των εγκληματιων(κυριως) του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
    Αληθεια,την ημερα των Καλαβρυτων,που ηταν οι «αντιστασιακοι» Ελασιτες;

    http://www.pare-dose.net/5081?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pare-dose%2FNxDC+%28%CE%A0%CE%AC%CF%81%CE%B5-%CE%94%CF%8E%CF%83%CE%B5%29

   4. selenos,μπορείς να αναγορεύσεις τον εαυτό σου και σε εκπρόσωπο του Θεού,(το κάνουν και άλλοι),όχι μόνο να επαίρεσαι ότι «πολύ σωστα τα λεμε».
    Αλλά εγώ έθεσα το απλούστατο ερώτημα στον ΔΝΤ ἄν στον πόλεμο μας έβαλε ὁ Τσώρτσιλλ ἤ ὁ Μουσσολίνι,και να αποδείξει ἄν μπορεί,ότι ὁ Μουσσολίνι ἠταν πράκτωρ του Τσώρτσιλλ.
    Εφόσον δηλώνεις ότι «πολύ σωστα τα λεμε» από κοινού προφανώς,το ερώτημα απευθύνεται πλέον και σε σένα.

   5. ΔΝΤ,δέν μπορώ να δεσμευθώ ότι θα τα δεχθώ πρίν τα εξετάσω,αλλά ἄν δέν τα ρίξεις στο τραπέζι,δέν πρόκειται να τα δεχθώ ούτως ἤ άλλως.
    Όμως,δέν είμαι μόνο εγώ που θα τα εξετάσω,είναι και όσοι διαβάζουν την ανάρτηση.
    Ἄν είσαι πεπεισμένος για τα στοιχεία σου,προχώρα.

   6. ΔΝΤ,αυτό δέν μπορεί να αποτελέσει μέρος της παρούσας συζητήσεως.
    Ακόμη και ἄν το διαβάσω εγώ (συμφωνήσω δέν συμφωνήσω),δέν θα γνωρίζουν οἱ άλλοι για τί πράγμα μιλάμε.
    Μιά παραπομπή σε διαδικτυακώς προσβάσιμη πηγή θα ήταν πολύ πρακτικώτερη.
    Σου θέτω όμως το απλό ερώτημα,με ποιά παράταξη του εμφυλίου (ενδεχομένως) ταυτίζεσαι,για να έχω ένα στίγμα.

   7. Γνωστότατο λιβελογράφημα αντισιωνιστή που χρησιμοποιούν κατά κόρον αυτοί που εισαγάγουν στην ναζιστική «ιδεολογια». Φαντάζομαι η κεντρική ιδέα σας είναι : «Οι Ναζί δεν φταίνε για κανένα κακό στον κόσμο». Άρα δεν υπάρχουν εγκλήματα πολέμου, άρα ισοπεδώθηκαν Ελληνικές πόλεις ως αντίποινα, σφαγιάστηκαν βρέφη από άλλους ή για άλλους, τεμαχίστηκαν Ελληνικά εδάφη για το «καλό» μας και φυσικά οι δυνάμεις των ναζί πάντα «αμύνονταν» !!!
    ΟΛΑ γνωστά και καθόλου πρωτότυπα. Δυστυχώς για εσάς πολλοί αναγνώστες είναι διαβασμένοι, με εισαγωγικά ή χωρίς ! Βγάλτε τώρα τα «πατριωτικά» σας καπέλα.

   8. Δηλαδή αν κολλήσω ταμπέλα θα είναι οκ; Εννοείται με Ζέρβα και Ψαρρό.
    geoexplorer δεν είναι κακο να αντλείς πληροφορίες από διάφορες πηγες έτσι ώστε να αποκτάς σφαιρική άποψη πάνω σε ένα θεμα. Μερικοί κινδυνεύετε να γινετε ότι πραγματικά μισείτε. Το να ψάχνεις στοιχεία για το ολοκαύτωμα, που ΚΑΝΕΙΣ μας εδώ μέσα αμφισβητεί ότι έγινε, δεν σε κάνει αυτόματα αντισημιτη.

   9. @ΔΝΤ
    Δεν θα σου κάνω την χάρη να αναγαγω τους δωσίλογους και κατακρεουργούς του έθνους σε πολιτική ιδεολογία. Δυστυχώς για εσάς πέσατε σε γνώστες . Εαν ψάχνεις εξιλεώσεις της ιστορίας να τις βρείς αλλού.

   10. «Δηλαδή αν κολλήσω ταμπέλα θα είναι οκ; »
    ΔΝΤ,εγώ δέν κολλάω ταμπέλες,αλλά ζήτησα στίγμα,για να καταλάβω κάτι πολύ απλό.
    Συγκεκριμένα,ποιά θέση πήραν οἱ δυνάμεις με τις οποίες ταυτίζεσαι,στο μετακατοχικό* ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
    Διότι,ἄν έχεις παρατηρήσει,και ὁ Ζέρβας (που τουλάχιστον πολέμησε τους κατακτητές),τον Δεκέμβριο 1944,με το σιωνιστικό κάθαρμα Τσώρτσιλλ συντάχθηκε.
    Όπως και οἱ «πατριωτικές δυνάμεις» της τσολακογλείου εθνικής υποταγής,(τάγματα ασφαλείας και λοιποί «καθώς πρέπει» κατσαπλιάδες,όπως οἱ «σουμπερίτες»)

    *Στην πραγματικότητα δέν περιμέναμε να τελειώσει ἡ Κατοχή για να αλληλοκατασπαραχθούμε.
    Όταν τα στρατεύματα του Τσώρτσιλλ χτυπούσαν τους πράκτορες του SOE,οἱ Γερμανοί κατείχαν ακόμη Κρήτη.(και Δωδεκάνησα)

   11. Γεια σου geo »γνωστη». Κοιτα αν σου αρεσουν οι παρωπιδες και ο καθεστωτισμος ειναι δικο σου θεμα και πολυ καλα κανεις, επετρεψε μου να εχω διαφορετικη αποψη. Μπορω ή δεν »μου κανεις τη χαρη»;
    Καμια εξιλεωση δεν ψαχνω, ερευνω και ειμαι υποχρεωμενος να ανατρεχω σε ΟΛΕΣ τις πηγες. Τελος κι απο εμενα αφου δεν μου κανεις την χαρη, χωνεψε τωρα την καταριψη του Μιραζ απο ΝΑΤΟΙΚΟΥΣ »φιλους»&»συμμαχους».
    Αχερων οσο αφορα για τον Ζερβα, εφοσον το ΕΑΜ τον αποδεκατισε στην Ηπειρο και οσοι σωθηκαν ενταχθηκαν στην εθνοφυλακη της Κερκυρας τι παραπανω ηθελες να κανει;

   12. @ΔΝΤ + Όσους άλλους γράφουν στο λογαριασμό αντί αυτού !

    Καταρχήν καθεστωτισμός είναι η διάκριση των τριών εξουσιών. Οπότε προφανώς γράφεις αλλά αντί άλλων. Εκτός εάν καθεστωτισμό θέλεις να πεις την δημοκρατία, άρα και πάλι εάν στρέφεσαι εναντίον της είσαι στον ίδιο παρανομαστή. Εάν ήσουν στο αγαπημένο σου «σχηματισμό» και είχες αντίθετη άποψη, τώρα θα σε είχε φάει το μαύρο σκοτάδι, αντίθετα χάρις την δημοκρατία μπορείς να γράψεις και να κριθείς. Άρα γράψε ότι θες δεν με πειράζει, ούτως ή άλλως οι χαλκογράφοι της ιστορίας καταδικάζονται σε λήθη χάρις την ίδια την δημοκρατία την οποία προσπαθούν να καταργήσουν. Το θέμα με το μιράζ δεν κατάλαβα που κόλλησε στην συζήτηση; Τι ψάχνεις να αλλάξεις θέμα ή σε ενόχλησε που σου έγραψα ότι χρησιμοποιείτε πατριωτικά θέματα για να εισχωρήσετε σε χώρους ; Να λοιπόν που με δικαίωσες στο 100%. Δεν κατάλαβα με ποιο τρόπο το να κάνεις τέτοιες δηλώσεις, θα αναγάγει την φρικτή «ιδεολογία» σου. Προφανώς λοιπόν προσπαθείς να καμουφλάρεις τις απόψεις σου. Γιατί δεν βγαίνεις να γράψεις απροκάλυπτα τι πιστεύεις; Όχι φυσικά ότι το προηγούμενο μήνυμα με το λογύδριο δεν ήταν ξεκαθαρότατο, αλήθεια από πού ήταν το παραπάνω απόσπασμα;

   13. ΔΝΤ,μιλώντας για Ζέρβα,δέν νομίζεις ότι είναι επιεικώς αντίφαση,όταν τον έχουν αποδεκατίσει οἱ πράκτορες του SOE,αυτός να πηγαίνει να συνταχθεί ακριβώς με τον αφέντη τους;

 3. @ Skyhook47
  Συμφωνώ μαζί σας, οι Γκεμπελιστές υπόγεια αλλοιώνουν την ιστορία με πατριωτικά καπέλα. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από κοινοί εγκληματίες, δολοφόνοι και καιροσκόποι, που όπως τότε ως δωσίλογοι, περιμένουν να γεμίσουν τις τσέπες τους εις βάρος αμόρφωτων και αναξιοπαθούντων. Για να κρύψουν την εγκληματική τους φύση, χαρακτηρίζουν κατά το δοκόυν κοινωνικές ή πολιτικές ομάδες και αναλαμβάνουν ψευτοηθικά καθαρτήρια.
  Φοβερό παραλήρημα παραμονές Πάσχα. Εχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι οι ψυχώσεις χτυπάνε στις γιορτές…

 4. Κύριοι, “Ειρήνη υμίν”. Ας μένουμε στα επίσημα αρχεία για τα γεγονότα (ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΓΑΚ κλπ) και να μην ξεφεύγουμε με ότι του έρθει του καθένα.
  Ας υμνήσουμε τη στρατηγική του Ι. Μεταξά (που είσηλθε οριακά στον Β΄ΠΠ),
  την αποφασιστικότητα των Δκτων των οχυρών
  και την απερίγραπτη τόλμη και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του τότε ΕΛΛΗΝΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ και ΕΦΕΔΡΟΥ ΥΠΞΚΟΥ.
  Όλα τα υπόλοιπα είναι “ΥΨΗΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ” και φίδια για μεταξωτές κορδέλες.
  Ζήτω το Έθνος και καλή Ανάσταση, αύριο

 5. «Τα μέλη του ΚΚΕ δέχονται τη Γερμανική Κατοχή με χαρά και αγαλλίαση. Η Γερμανία είναι σύμμαχος της Ρωσίας, συνεπώς και δική τους… Το ΚΚΕ τότε, όπως και όλα τα κομμουνιστικά κόμματα του κόσμου, είχαν πάρει στα σοβαρά το σύμφωνο Στάλιν-Χίτλερ, είχαν πιστέψει στη σταθερότητά του και στη μονιμότητά του και δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στο ένα και στο άλλο σκέλος της συμμαχίας… Βρίσκανε κοινά σημεία και ιδεολογική συγγένεια με το ναζιστικό κόμμα… Οι σταλινικοί κρατούμενοι ήταν γεμάτοι χαρά και ενθουσιασμό για τις νίκες των δύο συνεταίρων, της Γερμανίας και της Ρωσίας, επειδή θεωρούσαν δικές τους αυτές τις νίκες…».
  (Άγις Στίνας, παλαιό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ – «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ»)
  http://www.pare-dose.net/4999 Οταν το ΚΚΕ,στρεφει την προσοχη προς τον «προδοτη» Τσολακογλου,ξερει τι κανει.

 6. Το τελευταίο ανακοινωθέν πριν την κατάληψη της Αθήνας. <{https://www.youtube.com/watch?v=uJCS7FQ6OyY}> Πριν ο ιερός βράχος της Ακρόπολης βεβηλωθεί από το άθλιο ναζιστικό σύμβολο. Ένα σύμβολο που έχει χαρακτεί ως η μεγάλη ελπίδα νέων δωσίλογων και καιροσκόπων στις συνείδησεις ΟΛΙΓΩΝ διαστροφικών, αλλά ευτυχώς έχει μείνει και στο πετσί ΟΛΩΝ των Ελλήνων που υπέφεραν την γενοκτονία τους.

 7. Ωραία η παρουσίαση στο ρεπορτάζ απο την Μηχανή του χρόνου.
  Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στις μονάδες/σχηματισμούς της γερμανικής στρατιάς, στην οποία υπήρξαν και τρείς μεραρχίες ΠΖ ορεινού αγώνα, οι οποίες αν είχαν την ίδια επάνδρωση όπως η 1η μεραρχία ορεινού αγώνα τον Ιούνιο του 1941 στην Ρωσία, θα είχαν συνολικά πάνω απο 30.000 άντρες (αυτό θα μπορούσε να είναι ίσως ένδειξη, ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον ορεινό αγώνα στην Ελλάδα, απο την γερμανική στρατιωτική ηγεσία), όπως και το αεροπορικό σώμα της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας που διέθεται 1000 αεροσκάφη πρώτης γραμμής(σύμφωνα με το ρεπορτάζ).

  Σε ότι αφορά «συμμαχίες/φιλίες» με Άγγλους η γερμανούς και άλλους στις διεθνείς σχέσεις, προσωπικά δεν θεωρώ ούτε έναν ως πραγματικό σύμμαχο(ακόμα και στην εποχή του Β’ΠΠ).
  Ό ένας μας πολέμησε ο άλλος μας πούλησε στους γείτονες, και οι υπόλοιποι «φίλοι» ήταν και συνεχίζουν να είναι φύρες, όχι επειδή όλοι φροντίζουν για το συμφέρον τους, αλλά επειδή μας παριστάνουν τους φίλους ενώ εξοπλίζουν εκείνους που μας πολεμούν.

  Έτσι δεν υπάρχει λόγος να συμπαθώ η να υποστηρίζω, ούτε τον έναν ούτε τον άλλο παραμυθά, άσχετα αν είναι Γερμανός η Άγγλος.

  Καλή Ανάσταση

  1. @Gunslinger32
   Η κουβέντα ξεπερνά τις περιφερειακές συμμαχίες. Μπορεί να αναγνωρίζω ότι κάθε έννοια παρεμβατισμού είναι κακή για την χώρα και διαβάζω τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα, αλλά εδώ με το ναζισμό γίνεται σαφέστατη προσπάθεια εξιλέωσης εγκλημάτων κατά του ανθρώπινου γένους, τόσο φρικιαστικής που ομοιά της δεν έχει ξαναγραφεί στην ιστορία. Εάν δεν σταθούμε εμπόδιο και πούμε ότι ήταν ιστορικό τερτίπι, τότε θα αθωωσουμε τις φρικαλεότητες . Δεν γίνεται να λεγόμαστε άνθρωποι μετά από αυτό. Για αυτό χρησιμοποίησα τα εισαγωγικά στους ανθρώπους παραπάνω. Αναφερόμουν στους άθλιους που καιροσκοπικά θέλουν να τον μιμηθούν. Γιατί άνθρωπος σημαίνει άνω θρώσκω , δηλαδή αυτός που κοιτά ψηλά. Θέτει με άλλα λόγια στόχους βελτίωσης. Εάν αθωώσουμε τον ναζισμό με τους εκατομμύρια φρικιαστικά εκτελεσμένους, παύουμε να ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και αυτό είναι πέρα από κάθε ιδεολογία πέρα από κάθε παρεμβατισμό.
   Χρόνια πολλά σε όλους.

   1. Χρόνια πολλά σε όλους.

    @geoexplorer72

    Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, στην παραπάνω παρατήρηση μου, δεν αθώωσα ούτε απαλλάσσω καμία πλευρά (και άτομα) απο την κατηγορία «εγκλημάτων κατά τον Ελληνισμό»(εντός εισαγωγικών επειδή συνοψίζω όλα τα εγκλήματα σε ένα κατηγορητήριο), άσχετα αν μιλάμε για δράστες που συμμετείχαν ενεργά σε δολοφονίες και εθνοκαθάρσεις σε ελληνικό έδαφος(και σε περιφερειακές περιοχές στις οποίες ζούσαν Έλληνες), η για προδότες/δοσίλογους και συνεργάτες των ξένων οι οποίοι με την συμμετοχή/συνεργασία τους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση/ολοκλήρωση των εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού λαού.

    Ο Άγγλος αποφάσισε να θυσιάσει έναν «σύμμαχο» Έλληνα (μέσα στην ίδια την χώρα του) για να πετύχει τους στρατηγικούς του στόχους(που χωρίς την υποστήριξη των αμερικανών δεν θα πετύχαινε ούτως η άλλως), ενώ ο Γερμανός και ο Ιταλός ανέλαβαν την πραγματοποίηση της «αγγλικής» απόφασης(και αυτοί για να πετύχουν τους δικούς τους στρατηγικούς στόχους, και στις δυο περιπτώσεις ο χαμένος ήταν ο Έλληνας, οπότε είχαμε χάσιμο απο όλες τις πλευρές.

    Όταν ο ένας στην ουσία και πρακτικά σε σπρώχνει στα νύχια ενός αρπακτικού για να γλιτώσει ο ίδιος, είναι καλύτερο η ορθότερο απο το να σε σκοτώσει ο ίδιος;

    Για εμένα πάντως είναι το ίδιο πράγμα, επειδή το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

    Πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους τις διακρίσεις, απέναντι σε αυτούς που θυσιάζοντας/ζημιώνοντας έναν αδύναμο «σύμμαχο»(στην συγκεκριμένη περίπτωση εμάς) θησαυρίζουν οικονομικά και γεωπολιτικά.
    Οι αλληλοσκοτωμοί στα λόγια και εν συνέχεια στην πράξη, όπως και τα οπαδιλίκια, μόνο χρήσιμα δεν είναι για τον Ελληνισμό.

    Όπως είναι αδιανόητο να συμβιβαζόμαστε με τις φρικιαστικές πράξεις των ναζί στην εποχή του Β’ΠΠ στην Ελλάδα(και αλλού) και να λεγόμαστε άνθρωποι, έτσι είναι αδιανόητο να μαλώνουμε στην Ελλάδα για τα συμφέροντα ξένων, και να λεγόμαστε Έλληνες.

 8. Χριστός Ανέστη

  Η Αλήθεια είναι ότι η Ανθρωπότης χειραγωγείται όπως θέλουν επιτήδειοι…

  Και ο Γερμανικός λαός υπέφερε ώστε να επιτευχθεί η άνοδος ενός ατόμου το οποίον είχε προετοιμαστεί…για να γίνει ο παγκόσμιος πόλεμος. Χρηματα βρέθηκαν για να αναδυθεί ο ναζισμός και απο πού αλλού απο τις ΗΠΑ….

  Και γιατί ηταν σε δύσκολη θεση ο Γερμανικός λαός; απο προηγούμενη ιστορία…η οποία ειχε τις βάσεις σε προηγουμενη κ.ο.κ
  Και πώς εγινε η Αγγλία η αυτοκρατορία; και πως ο κομμουνισμός; κτλ κτλ..

  Οταν το παιχνίδι μεγαλώνει δεν υπάρχουν βασικές έννοιες όπως του Δικαίου στην Γαία φυλακή. Η καθε φατρια μάχεται για την πάρτη της οπως ακριβως γινεται μεσα σε φυλακές και οι συμμαχίες αλλάζουν αυθημερόν. Όπως στο εργο Ματριξ όταν κυνηγούν έναν συγκεκριμένο για να τον δολοφονήσουν φεριπην τον Έλληνα εφοσον κατέχει τα κλειδιά όλοι οι άλλοι περίγυρο άνθρωποι γίνονται απλά μέτοχοι σε ενα σκηνικό που ούτε καν ειχαν ιδέα οτι θα λάμβανε χώρα οπως φεριπην η σκηνή στο έργο…

  https://youtu.be/eF9AC2Ce2ow

  Όμως κατι γίνεται ως απο μηχανής Θεός και έρχεται η Ανάσταση όπως όρισε ο Θεός στην Ειμαρμενη. Αρα και εμείς κάνουμε το καθηκον μας ωστε να εκπληρωθεί η Ειμαρμενη ως Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι οπως επραξε και ο Κύριος.

  Χριστός Ανέστη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.