Την Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης στον αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών, η 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού διεξήγαγε στην περιοχή Λυθροδόντα, άσκηση μικρής κλίμακας με την κωδική ονομασία «ΚΑΛΥΨΩ».
Με την άσκηση «ΚΑΛΥΨΩ» ολοκληρώθηκε η 2η φάση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης στον αγώνα κατοικημένων τόπων, στο επίπεδο της Ταξιαρχίας. Το σχολείο είχε διάρκεια τριών εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στις τακτικές που χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο τύπο αγώνα.
Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ο οποίος διαπίστωσε το επίπεδο της εκπαίδευσης που έτυχε το προσωπικό κατά τη διάρκεια του σχολείου.
μια Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ της Εθνικής Φρουράς και παρέχεται τέτοιος εξοπλισμός στο προσωπικό !
Κάποια παραφωνία φέρνει το γυμνό G3 αλλά βλέπω και με διόπτρα και άλλα με ράγα έτοιμα για τοποθέτηση της εκάστοτε διόπτρας.
Εάν αντιπαραθέσουμε έναν στρατιώτη και τον εξοπλισμό του, μιας Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ του Ελληνικού Στρατού, με αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες θα αντέχει κριτικής;
Εχω την υποψία ότι συμμετέχει και τμήμα καταδρομών, γιατί βλέπω και διαφοροποιήσεις στα κράνη και στον επιμέρως εξοπλισμό.
Δείχνει ότι θέλουν να συμβαδίσουν με τα πρότυπα σύχρονων και αξιόμαχων στρατών εκπαιδευόμενοι ανάλογα.
Δε συμμετέχουν καταδρομείς, αλλά έφεδροι. Το σύστημα εφεδρειας της Κύπρου είναι πολλές φορές ανώτερο από το Ελλαδικό, καθώς έχει στις Μονάδες, από την ειρήνη, ενταγμένους εφέδρους που τους καλεί τακτικά, για να συμμετέχουν σε ασκήσεις της Μονάδας. Τα υλικά που βλέπουμε είναι στην πλειοψηφία αγορασμένα από το εμπόριο, ωστόσο η Κύπρος διαθέτει τουλάχιστον εξαρήσεις τύπου γιλέκο για το προσωπικό.