Το γιλέκο μάχης 6sh112

Το γιλέκο μάχης 6sh112

Από το 2010 ο ρωσικός στρατός παραλαμβάνει και διαθέτει σε υπηρεσία το νέο γιλέκο μάχης 6sh112 που έγινε διεθνώς γνωστό από τα ρωσικά στρατεύματα στις πρόσφατες επιχειρήσεις στην Κριμαία.

Γράφει ο Θοδωρής Πρέκας

Είναι ρωσικής σχεδίασης και κατασκευής της εταιρίας Techinkom και περιλαμβάνει ως βασικά παρελκόμενα:

 • 2 θήκες για 2 γεμιστήρες ΑΚ74 η καθεμιά με ενσωματωμένες 2 θήκες (δεξιά και αριστερά) για φωτοβολίδες
 • 2 θήκες για 2 γεμιστήρες ΑΚ74
 • 4 θήκες για χειροβομβίδες VOG
 • 2 θήκες γενικής χρήσης
 • Σακίδιο μάχης 8lt
 • Σακίδιο γενικής χρήσης 30lt
To ρωσικό γιλέκο μάχης 6sh112

To ρωσικό γιλέκο μάχης 6sh112

Έχει βάρος 700gr και με το σακίδιο μάχης 2.5kg , κατασκευάζεται από cordura 1000D , διαθέτει σύστημα MOLLE που επιτρέπει την αναδιάταξη των θηκών ανάλογα με την αποστολή δηλ διαθέτει μια βάση γιλέκο και πάνω του προσαρμόζονται όλα τα παρελκόμενα με λωρίδες που πλέκονται με τις οριζόντιες ραφτές διατάξεις πάνω στο γιλέκο , σύστημα κατά της εφίδρωσης , βγαίνει σε ένα μέγεθος και εφαρμόζει σε σωματότυπους με ύψος απο 1.68 εως 2.00μ. Στον ρωσικό στρατό συνδυάζεται με αλεξίσφαιρα γιλέκα τύπου 6Β23 και 6Β43 επίπεδου ΙΙΙ και ΙΙΙΑ.

Σε γενικά επίπεδα χαρακτηρίζεται ως ένα πολύ καλής κατασκευής και κυρίως πολύ καλής εργονομίας γιλέκο που απευθύνεται στον μέσο στρατιώτη , η τιμή πώλησης προς πολίτες είναι γύρω στα 170-200 ευρώ μαζί με τα δυο σακίδια (τιμή λιανικής εμπορίου και όχι κόστος κατασκευής η αγοράς από τις ρώσικες ΕΔ).

Ελληνικός Στρατός.

Στον ΕΣ δυστυχώς η κατάσταση είναι η γνωστή εδώ και δεκαετίες , η παλιά εξάρτυση που μεταμορφώθηκε σε «νέα» χωρίς κάτι ουσιαστικό να αλλάξει , 2 θήκες για γεμιστήρες G3 που κρέμονται, θήκες γενικής χρήσης άλλων εποχών κτλ … γενικώς η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη για έναν στρατό που θέλει να ονομάζεται «σύγχρονος» και που έχει ξοδέψει δις για οπλικά συστήματα αλλά δεν έδωσε καμιά προσοχή στον ίδιο τον στρατιώτη. Εδώ θα αναφερθώ μόνο στο γιλέκο μάχης που θεωρώ απαραίτητο και σε μερικά ακόμα υλικά που είναι συνδεδεμένα με αυτό και όχι γενικά στον εξοπλισμό του Έλληνα στρατιώτη.

Έβαλα σαν βάση το συγκεκριμένο γιλέκο μάχης γιατί θεωρώ προσωπικά ότι είναι ένα από τα ιδανικά για έναν μέσο στρατιώτη πεζικού. Έτσι σαν βάση αυτό ο βασικός φόρτος και παρελκόμενα μπορεί να είναι:

Πρόταση εξοπλισμού γιλέκου.

Πρόταση εξοπλισμού γιλέκου. Πρέπει κάποια στιγμή να απαλλαγούμε από τις φουσκωμένες με ότι να ναι πλάγιες τσέπες του παντελονιού και τα σακίδια που πηγαίνουν πέρα δώθε στην κίνηση.

Α – 3 θήκες που χωράνε 2 γεμιστήρες G3 (με πρόβλεψη να χωράνε καθ ύψος 2 γεμιστήρες των 5.56)

Β – 4 θήκες για χειροβομβίδες

Γ – 1 θήκη γενικής χρήσης δεξιά η αριστερά πάνω από τις θήκες γεμιστήρων

Δ – 1 θήκη με κιτ πρώτων βοηθειών δεξιά η αριστερά επίσης πάνω από τις θήκες γεμιστήρων

Ε – Θήκη για ξιφολόγχη αριστερά (η ξιφολόγχη δεν πρέπει να κρέμεται και εμποδίζει τις κινήσεις)

Ζ – 2 θήκες γενικής χρήσης χαμηλά αριστερά και δεξιά με δέσιμο στον γοφό , η μια για μεταφορά του Ατομικού Μανδύα Παραλλαγής (που θα αναφέρω παρακάτω) που όταν φοριέται από τον στρατιώτη η άδεια θήκη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις άδειες γεμιστήρες , η δεύτερη για την τοποθέτηση ειδών πρώτης ανάγκης μάσκα αερίων η οτιδήποτε θέλει ο χρήστης. (Πρέπει κάποια στιγμή να απαλλαγούμε από τις φουσκωμένες με ότι να ναι πλάγιες τσέπες του παντελονιού και τα σακίδια που πηγαίνουν πέρα δώθε στην κίνηση).

Τα σακίδια του συστήματος 6sh112

– 1 σακίδιο μάχης 8lt και 1 σακίδιο 30lt , και τα δυο σακίδια θα περνιούνται στους ώμους και θα συγκρατούνται με πόρπη που θα κρατά τους ιμάντες ανάρτησης προς τα μέσα για να μην δυσκολεύεται η κίνηση των χεριών, όταν ο στρατιώτης έχει αναρτημένο το 30lt τότε το μικρο μάχης θα στερεώνεται πάνω του με ιμάντες ενώ όταν απαιτείται μόνο το μάχης αυτό όπως είπαμε θα αναρτάται κανονικά ψηλά στην πλάτη …

Η τοποθέτηση σακιδίου χαμηλά στην μέση δεν είναι εργονομικά και ούτε επιχειρησιακά σωστή πχ δεν έχει άμεση επαφή ανά πάσα στιγμή με τα υλικά εντός ο στρατιώτης, είναι ενοχλητικό και επιβαρύνει την μέση όταν επιβαίνει σε όχημα ή αεροπορικό μέσο, προσθέτει βάρος στην εξάρτηση και δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό σε κατάσταση ανάγκης. Όλα αυτά λύνονται με ένα σακίδιο με ιμάντες ανάρτησης στους ώμους που μπορεί να βγει και ξαναφορεθεί όποτε χρειαστεί και φυσικά είναι πιο άνετο στην πορεία …

– Θήκη για παγούρι νερού ενσωματωμένο στο σακίδιο 8lt

Ο στρατιώτης πρέπει να διαθέτει άμεσα έναν εξοπλισμό σωστής παραλλαγής.

Για μείωση του κόστους το γιλέκο μάχης μπορεί να είναι μονόχρωμο, λαδί η χακί, μιας που μικρο ρόλο παίζει στην παραλλαγή του στρατιώτη στο σύνολο. Μέσα στα παρελκόμενα ανέφερα τον Ατομικό Μανδύα Παραλλαγής, αυτός θα είναι ένας μανδύας δυο όψεων , από την μια κανονικό αδιάβροχο και από την άλλη θα φέρει τεχνητά υλικά τα οποία ταιριάζουν με το φυσικό περιβάλλον παρόμοιο με ένα δίχτυ παραλλαγής , θα δένει στους ώμους στο γιλέκο μάχης για να κρατιέται το βάρος του, θα φέρει κουκούλα που θα καλύπτει το κράνος και θα πέφτει γύρω από τους ώμους του στρατιώτη μέχρι λίγο κάτω από την μέση παρέχοντας του παραλλαγή αλλοιώνοντας το αναγνωρίσιμο στο μάτι περίγραμμα του σώματος, το σακίδιο 8lt ψηλά στην πλάτη βοηθά στο ίδιο επίσης , αναρτημένο και κάτω απο τον μανδύα παραλλαγής διασπά ακόμα περισσότερο την εικόνα του περιγράμματος του σώματος.

Ο σκοπός είναι ο στρατιώτης να διαθέτει άμεσα έναν εξοπλισμό σωστής παραλλαγής που θα τον προστατεύει και από τις καιρικές συνθήκες χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει στον κλασσικό τρόπο με χάσιμο χρόνου και αμφίβολο αποτέλεσμα με κλαδάκια η χόρτα.

παραδείγματα προσπάθειας παραλλαγής με παλιά δίχτυα, αυτή η μέθοδος ενδεχομένως μπορεί να φέρνει κάποιο αποτέλεσμα αλλά είναι εμφανής η δυσκολία προσαρμογής και το μπέρδεμα του εξοπλισμού με τα σχοινιά.

Παράδειγμα  προσπάθειας παραλλαγής με παλιά δίχτυα, αυτή η μέθοδος ενδεχομένως μπορεί να φέρνει κάποιο αποτέλεσμα αλλά είναι εμφανής η δυσκολία προσαρμογής και το μπέρδεμα του εξοπλισμού με τα σχοινιά.

Ο φόρτος μάχης από την στιγμή που μιλάμε για σύστημα MOLLE μπορεί να αλλάζει ανάλογα την αποστολή , ο στρατιώτης πεζικού μπορεί πχ να αφαιρέσει τις 2 θήκες χειροβομβίδων και να προσθέσει μια ακόμα για γεμιστήρες, για στρατιώτη ΤΘ – ΠΒ – Μηχανικού η Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορεί, πχ να περιοριστεί σε 2 θήκες γεμιστήρων χωρίς θήκες χειροβομβίδων η για αξιωματικό η οπλίτη που φέρει πιστόλι μπορεί να αφαιρεθεί η μια θήκη γεμιστήρων και να τοποθετηθεί πιστολοθήκη κτλ, αυτό μπορεί να γίνει με κάθε παρελκόμενο του γιλέκου μάχης.

Η σχεδίαση ενός παρόμοιου και η κατασκευή του μπορεί να γίνει στην Ελλάδα χωρίς κάποιο κόστος επένδυσης σε απόκτηση κάποιας τεχνολογίας η τεχνοτροπίας, μπορεί να γίνει με χαμηλό κόστος και μαζικά εξοπλίζοντας το σύνολο των ΕΔ (περιλαμβανομένων των μονάδων Εθνοφυλακής) κάτι που θεωρώ ότι είναι απαραίτητο ανεξάρτητα το που υπηρετεί κάποιος, βέβαια όπως προείπα η επιλογή του φόρτου θα είναι διαφορετική λόγω ρόλων όμως κάποιος που υπηρετεί εκτός ΣΞ θα πρέπει να φέρει και γνωρίζει το συγκεκριμένο γιλέκο αφού είναι πιο πιθανό ως έφεδρο να τον καλέσουν στο Πεζικό παρά εκεί που υπηρετούσε.

Οι Εθνοφύλακες μας δείχνουν τον δρόμο.Φωτογραφία απο την άσκηση «Πυρ και Κίνηση», από Εθνοφύλακες Μονάδων της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων Μορσίνης, στην Ξάνθη.

Οι Εθνοφύλακες μας δείχνουν τον δρόμο.Φωτογραφία απο την άσκηση «Πυρ και Κίνηση», από Εθνοφύλακες Μονάδων της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων Μορσίνης, στην Ξάνθη. (ΓΕΣ)

Για όσους ενδιαφέρονται για λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ρωσικό σύστημα μπορούν να δούνε το παρακάτω βίντεο που έχει και μερική αγγλική μετάφραση , προέρχεται από airsofters αλλά το γιλέκο φυσικά είναι πραγματικό:

10 Σχόλια

 1. kirillos

  Για την υπαρχουσα εξαρτηση του ΕΣ δεν νομιζω οτι αξιζει καν λογος. Τωρα για μια καινουργια και εργονομικη εξαρτηση τυπου γιλεκου ειναι καλο να ξεκινησει μια προσπαθεια πιλοτικης κατασκευης, οπου και θα αξιολογηθει απο αυτους που θα την φορουν στο πεδιο και οχι απο αυτους που θα υπογραψουν τα συμβολαια.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Φίλε kirillos, συμφωνώ, μακάρι όλα τα εξαρτήματα – εξοπλισμός να εισέρχονται σε υπηρεσία με τον ΕΣ μετά από ενδελεχή έλεγχο στο πεδίο των ασκήσεων!
   Απ’οσο θυμάμαι οι ΕΕΔ, και συγκεκριμένα οι Ειδικές Δυνάμεις και το προσωπικού που συμμετέχει σε αποστολές διατήρησης ειρήνης διαθέτουν εξαρτύσεις τύπου γιλέκου!
   Δες δύο φωτογραφίες από την άσκηση ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ στη Χίο.
   ” alt=”Φωτογραφικό Υλικό από την Άσκηση “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 8″” />
   ” alt=”Φωτογραφικό Υλικό από την Άσκηση “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 8″ ” />

   Απάντηση
   • θοδωρής Πρέκας

    στις Ειδ. Δυναμεις χρησιμοποιουν 2 τυπους εξαρτησεων/γιλεκο , την “σουηδικη” και την αμερικανικη LBV η “τυπου ΕΤΑ” οπως την λενε , και για τις δυο υπαρχει μεγαλη μουρμουρα … θεωρητικα ειχαν αξιολογηθει , απο ποιους δεν ξερω

    ο υπολοιπος Στρατος χρησιμοποιει μια ελληνοποιημενη παραλλαγη της γνωστης αμερικανικης ALICE (μπηκε σε υπηρεσια στον αμερικανικο στρατο το 1971)

   • Emerson

    Και από την συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς πριν μερικές μέρες


 2. kirillos

  Μονο μετα απο πραγματικη αξιολογηση θα μπορεσουμε να επιλεξουμε τι θελουμε.
  Δεν μιλω για μιας ξενης σχεδιασης εξαρτηση, αλλα για μια κομενη και ραμενη στις δικες μας απαιτησεις με βαση το ποιος θα τη χρησημοποιει.

  Απάντηση
 3. Μανος Νιωτακης

  Η εξάρτυση που χρειάζεται το Πεζικό είναι ανοιχτού τύπου μπροστά chest rig ρυθμιζόμενη καθ’ύψος, ώστε να μπορεί να φοριέται από πολύ ψηλά στο στήθος έως πολύ χαμηλά στην μέση ανάλογα με την ειδικότητα και την αποστολή του χρήστη.
  Ειδικά για τα πληρώματα αρμάτων μάχης και οχημάτων πεζικού οι chest rig ειναι ιδανικές γιατί προσφέρουν μεγάλη άνεση κινήσεων.
  Οι ειδικές δυνάμεις πάνε αναγκαστικά για γιλέκο μάχης τύπου molle λόγω απαιτήσεως μεγαλύτερου φόρτου μάχης για επιχειρήσεις μακράς διάρκειας (βλ. ανορθόδοξος πόλεμος) και κάτω από όλες τις συνθήκες.

  Υπάρχουν πολλά καλά και φτηνά πραγματάκια από εξοπλισμό στρατιώτη σε Ανατολή και Δύση που μπορούμε να βγάλουμε σε παραγωγή αλλά με το συμπάθιο.. ο Ελληνικός Στρατός στερείται από πολλαπλασιαστές ισχύος μάχης όπως ένα σύγχρονο τυφέκιο μάχης, όπλα προσωπικής άμυνας (Mp7, P-90, Kriss) και βομβιδοβόλα MGL, μην μιλήσουμε για NVG και σύγχρονα σκόπευτρα (πχ τα ΝVG Gen2 κοστίζουν τουλάχιστον 2000 Ευρώ)..
  λέτε να κάτσουμε να σκάσουμε για νέο γιλέκο μάχης?
  Ας βγάλουμε σε παραγωγή με εξωτερική βοήθεια ενα σύγχρονο τυφέκιο μάχης και πακέτο κατασκευάζουμε και ένα φτηνό γιλέκο μάχης..

  Ας πάει να αγοράσει ο καθένας απο το εμπόριο ότι του αρέσει και ότι νομίζει οτι του ταιριάζει καλύτερα στην τελική..
  Εδώ ένα ζευγάρι αρβύλες δίνει ο ΕΣ στο στρατιώτη που είναι μάπα και κοστίζουν 50 Ευρώ (!) για να φάνε κάποια λαμόγια.. Έλεος!
  Με 50 Ευρώ αγοράζεις από το εμπόριο πολύ ανώτερη αρβυλίτσα..
  Περιμένετε εσείς τώρα από τον ΕΣ να σας χορηγήσει γιλέκο μάχης ρωσικών ειδικών δυνάμεων..
  Ο ΕΣ είναι μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας..

  Απάντηση
 4. EAV

  Είναι τραγικό αλλά τα τρία υλικά συστατικά του κάθε πεζού, το όπλο, η εξάρτηση και τα άρβυλα, έχουν παραμεληθεί απίστευτα από τον ελληνικό στρατό.
  Αφήνοντας τα άλλα κατά μέρος, πιστεύω ότι η ανάπτυξη του αντικαταστάτη της ανεπαρκέστατης εξάρτησης Μ-71, που ως προϊόν αντιγραφής είναι κατώτερη του πρωτοτύπου, από νέα είναι επιτακτική.


  http://www.strikehold.net/2010/07/06/u-s-army-m1956-load-carrying-equipment-lce/
  Παρατηρώ ότι αν και κανένας δεν αμφισβητεί την ανάγκη αντικατάστασης, διατυπώνονται διαφωνίες για τον τύπο. Ο πεζός στρατιώτης χρειάζεται μια πολυμορφική εξάρτηση, οι χειριστές όπλων και τα πληρώματα οχημάτων όχι.
  Θα πρότεινα ότι οι άνδρες των λόχων κρούσης αξίζουν ένα γιλέκο-εξάρτηση, πλήρες και ίσως πιο ακριβό στην παραγωγή, ενώ το πλήθος χειριστών βαρέων όπλων, διαβιβαστών, ιατρών/νοσοκόμων, πυροβολητών, αρματιστών, οδηγών κλπ μια πιο απλή και φτηνή εξάρτηση στήθους.
  Ένα καλό παράδειγμα είναι η υιοθέτηση του συνδυασμού αυτού από τον Πολωνικό στρατό.


  http://www.calguns.net/calgunforum/showthread.php?t=258086
  Κατά τα άλλα, το άρθρο με βρήσκει απόλυτα σύμφωνο!

  Απάντηση
 5. Pote Ma Pote

  Εξαιρετικό άρθρο και συγχαρητήρια για τις σκέψεις σας!
  Οι δικές μου:
  1-Το όπλο είναι παλιό αλλά παραμένει, όπως και το 1911Α1 πιστόλι, εξαιρετικά αποτελεσματικό. Μια ράγα πικατίνι με ένα απλό σκοπευτικό, μπορεί να το μεταμορφώσει στα χέρια ενός σκοπευτή που ξέρει τι του γίνεται.
  2-Τα δίχτυα παραλλαγής που πετάνε από πάνω τους κάποιοι φουκαράδες είναι παντελώς δύσχρηστα, πιάνονται παντού, και κανονικά ο ΕΣ θα έπρεπε να ντρέπεται που τις προβάλει κιόλας.
  3-Τα γιλέκα μάχης πρέπει να μπορούν να φέρουν και αλεξίσφαιρες πλάκες, κάτι που τα υπάρχοντα μοντέλα δεν υποστηρίζουν (όπως και αυτό το ρώσικο, και απορώ πού μπαίνει αυτή η πλάκα που γράφετε). Μετά με molle από πάνω μπορείς να προσαρτήσεις ό,τι θες. Η επιβιωσιμότητα του μαχητή είναι ύψιστης σημασίας. Όσον αφορά υψηλές ελληνικές θερμοκρασίες, υπάρχουν κατάλληλες βραδυφλεγείς ενδυμασίες (παραλλαγής μόνο στα χέρια).
  4-Το πιστόλι θα έπρεπε να το φέρουν όλοι οι μαχητές, και όχι μόνο ανώτεροι αξκοί και χειρ.βαρέων όπλων, όπως και οι αν.αξκοί θα πρέπει να φέρουν και τυφέκιο, πέραν του πιστολίου. Πάνε οι εποχές του Πάτον.
  5-Ό,τι υλικό και να πάρουμε, αν δεν υπάρχει εκπαίδευση, τζάμπα μιλάμε.

  Απάντηση
 6. Κωστας

  Δικια μου γνωμη και φθηνη αποτελει η εξης:
  Γιλεκο φορεας ελληνικης παραλλαγης http://www.cs-store.gr/148-sigma-g-plate-carrier-basic-pack-level-iiia.html#/
  3 θηκες ελληνικης παραλλαγης για γεμιστηρες g3 http://www.karavanas.gr/index.php?route=product/product&product_id=274
  Και πλακες αντιβαλλιστικης προστασίας 1.5 κιλου ΜΟΝΟ της scorpion tactical
  Συν σακιδιο μαχης ελληνικης παραλλαγης παλι
  http://www.katadromeasclub.gr/index.php/endisi-ypodisi/backpacks/pentagon-eos-4321.html
  Συνολικο κοστος 457€. 457 ευρω για. Πολιτες. Για στρατο θα ειναι σαφως πολυ χαμηλότερο. Ολα τα υλικα ειναι πολυ ποιοτικα και τα βρηκα μετα απο πολη μελετη. Ο φορεας ειναι απο 1000D Nylon τυπου cordura το σακιδιο ειναι απο 600D nylon Και duraflex και οι πλακες φερουν 5ετη εγγυηση και παρέχουν προστασια επιπεδου III+

  Απάντηση
 7. tsimuha

  «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα GIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι”
  ΤΡΕΞΤΕ GIDIA ΤΡΕΞΤΕ

  Μια παρτιδα με πανω απο 2000 νεες μασκες αεριων ПМК-4 θα παραδοθουν στην Κεντρικη Στρατιωτικη Περιφερεια στην περιοχη του Βολγα.

  https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201907251835-mil-ru-pi37u.html

  https://topwar.ru/155325-novye-protivogazy-pmk-4-nachali-postupat-v-chasti-2-oj-armii-cvo.html

  https://genosse.su/watch/1MgzvBbjYWU/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D1%8B-%D0%BF%D0%BC%D0%BA4-%D0%B8-%D0%BF%D0%BC%D0%BA%D1%81-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-russian-pmk4-and-pmks-gas-masks

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: