75η Επέτειος από την Μάχη των Οχυρών – Εξομοίωση της μάχης με τη συμμετοχή Ελλήνων και Πολωνών Αναβιωτών (φωτ&βίντεο)

Η 75η επέτειος της Μάχης των Οχυρών θα γιορταστεί με μεγαλοπρέπεια και όλες τις τιμές για τους ήρωες που πολέμησαν με ανδρεία το 1941.

Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη σας προσκαλεί την Κυριακή 10 Απριλίου στον προαύλιο χώρο του ένδοξου Οχυρού Ιστίμπεη, για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη των πεσόντων με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση.

Για τρίτη συνεχόμενη χρόνια, θα λάβει χώρα η αναπαράσταση στιγμών από την πρωτοφανή αντίσταση των ελάχιστων αριθμητικά Ελλήνων πολεμιστών ενάντια στις ισχυρότατες γερμανικές δυνάμεις.

Όπως κάθε φορά, έτσι και φέτος, η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 έχει αναλάβει την πλήρη διεξαγωγή της αναπαράστασης. Η μοναδική τεχνογνωσία, τα αυθεντικά κοστούμια και εξαρτήματα εποχής καθώς και η αγάπη για αυτό που κάνουν, θα μεταφέρουν με πλήρη αξιοπιστία και ευσυνειδησία το συγκινησιακό δέος στο κοινό.

Ωστόσο, φέτος θα έχουμε την τύχη να φιλοξενήσουμε στον εορτασμό την Πολωνική Ομάδα GRH Edelweiss, μια αντίστοιχη ομάδα παγκόσμιου φήμης η οποία έχει λάβει μέρος σε ιστορικές αναπαραστάσεις σε όλη την Ευρώπη. Έτσι και εδώ, θα παντρέψουν τις δικές τους γνώσεις με αυτές τις ελληνικής ομάδας, αναλαμβάνοντας το ρόλο των Γερμανών κατακτητών.

Στόχος είναι η ρεαλιστική απόδοση των γεγονότων μέσα από την πλήρη εξομοίωση της εποχής.

Τελευταίες, μα όχι λιγότερο σημαντικές, οι παράλληλες δράσεις: Ξενάγηση στις στοές από αρμόδιο προσωπικό, έκθεση φωτογραφικού υλικού συνυφασμένου με τα γεγονότα της εποχής και μοίρασμα φασολάδας, είναι αυτά που θα ολοκληρώσουν πλήρως το φετινό βιωματικό εορτασμό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσους εθελοντικά δούλεψαν σκληρά για να στεφθεί με πλήρη επιτυχία η εκδήλωση και φέτος.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την τελική πρόβα… (Έλληνες και Πολωνοί αναβιωτές -9/4/2016-)
-9/4/2016- Τελική πρόβα... (Έλληνες και Πολωνοί αναβιωτές)-9/4/2016- Τελική πρόβα... (Έλληνες και Πολωνοί αναβιωτές)-9/4/2016- Τελική πρόβα... (Έλληνες και Πολωνοί αναβιωτές)-9/4/2016- Τελική πρόβα... (Έλληνες και Πολωνοί αναβιωτές)-9/4/2016- Τελική πρόβα... (Έλληνες και Πολωνοί αναβιωτές)-9/4/2016- Τελική πρόβα... (Έλληνες και Πολωνοί αναβιωτές)-9/4/2016- Τελική πρόβα... (Έλληνες και Πολωνοί αναβιωτές)-9/4/2016- Τελική πρόβα... (Έλληνες και Πολωνοί αναβιωτές)-9/4/2016- Τελική πρόβα... (Έλληνες και Πολωνοί αναβιωτές)

Οι παραπάνω φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα “Οχυρό Ιστίμπεη” στο Facebook.

Προωθητικό βίντεο.

Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940

Η Ομάδα Αναβίωσης απαρτίζεται από 15 μέλη και έχει έδρα την Αθήνα. Κύριος σκοπός της ομάδας είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenactment) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, με την εξομοίωση – όσο είναι δυνατόν- των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες την εποχή εκείνη.

Συμμετέχει όπου της δίνεται η ευκαιρία σε εκδηλώσεις μνήμης ώς ενας εναλλακτικός τρόπος διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής προκειμένου να διαδοθεί η εικόνα του Έλληνα στρατιώτη της εποχής ,τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό , αλλά και να αναδειχθεί η συμβολή του ΕΣ κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄ΠΠ και στη γενικότερη εξέλιξη του.

Βρείτε την “Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940” στο Facebook.

Ομάδα αναβίωσης GRH Edelweiss

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες αναβιωτικές ομάδες της Ευρώπης με πολύχρονη πείρα και μέλη σε αρκετές χώρες και έδρα την Πολωνία.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες events του εξωτερικού και διακρίνεται για την ιστορική της ακρίβεια, του σεμνού τρόπου παρουσίασης της και την υψηλού επιπέδου συλλογή εξοπλισμού του γερμανού στρατιώτη του Β’ΠΠ. Η μονάδα που αναπαριστούν είναι η 5η και 6η Μεραρχία Ορεινών Κυνηγών, οι οποίες και έλαβαν μέρος στη Μάχη των Οχυρών, κυρίως στον τομέα του Μπέλες.

Βρείτε την “Ομάδα αναβίωσης GRH Edelweiss” στο Facebook.

Διεύθυνση

 • Οχυρό Ιστίμπεη
  Νέο Πετρίτσι , Σιντική Σερρών
  Κεντρική Μακεδονία Ελλάδα , 620 43
 • Οχυρό Κελκαγιά – Αρπαλούκι – Δίδυμοι
  Νέο Πετρίτσι , Σιντική Σερρών
  Κεντρική Μακεδονία Ελλάδα , 620 43
 • Οχυρό Ποποτλίβιτσα – Φ.Παπαδοπούλα
  Βυρώνεια , Σιντική Σερρών
  Κεντρική Μακεδονία Ελλάδα , 620 43
 • Οχυρό Ρούπελ
  Προμαχώνας , Σιντική Σερρών
  Κεντρική Μακεδονία Ελλάδα , 623 00
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Τα παιδια της «Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940» κάνουν εξαιρετικη δουλειά.Ειχα την ευκαιρία να τους δω στο Πολεμικό Μουσείο στην εκδήλωση για τα 3000 χρόνια των Ελλήνων Πολεμιστων.
  Να παρατηρήσω επίσης την πρόοδο που έχουν οι Πολωνοί σχετικά με την ιστορία τους καθως αναπαριστούν “εχθρικές” μοναδες που τους πολέμησαν στα Καρπάθια το 1939. Ελπιζω να προοδευσει ανάλογα και η ιστορική αντίληψη στη χώρα μας.

  1. Δέν βρίσκω τον λόγο για τον οποίο οἱ Πολωνοί επέλεξαν να αναπαραστήσουν τους Γερμανούς,ούτε γιατί κάτι τέτοιο είναι πρόοδος.
   Οἱ Πολωνοί έχουν οἱ ίδιοι επιδείξει ηρωϊσμό στην αντιμετώπιση των Γερμανών,θα μπορούσαν να βρούν ένα πολωνικό θέμα,αλλά ἡ αλήθεια είναι ότι σε θέματα αναβιώσεως,ἡ Βερμαχτ «πουλάει».
   Κάτι που εἴχα διαβάσει αλλού,και δέν το είδα στην φετινή αναβίωση,είναι ότι στην Ἑλλάδα υπάρχει σύλλογος αναβιώσεως LSSAH Hellas,που θα αναπαρίστανε τους Γερμανούς.
   Επειδή LSSAH σημαίνει «Σωματοφυλακή SS Αδόλφος Χίτλερ»,μονάδα που πολέμησε τον Ε.Σ τον Απρίλιο του 1941,και θα εἴχε μάλιστα άσχημη τύχη ἄν ἡ ΧΙΙΜΠ ήταν καλύτερα προετοιμασμένη,δέν νομίζω ότι περιποιεί τιμή στο Ἑλληνικό Έθνος το να τιμά τους κατακτητές του και ιδίως όταν είναι οἱ Ναζί.
   Αλλά μετά τα στεφάνια του Κωσταράκου στους Γερμανούς κατακτητές στον Διόνυσο,θα μας πούν ότι είναι πρόοδος το να καταθέσουμε στεφάνι και στους Τούρκους πεσόντες του Αττίλα…

 2. Να τιμας τους κατακτητές οχι… Να κάνεις όμως σωστή αναπράσταση και όχι “τσίρκο” σαν κατι παλιές εκδηλώσεις στο Μάλεμε και στο Καλπάκι ειναι δειγμα σεβασμου στη Ιστορία Σου.

  1. Το τσίρκο είναι ὁ κανόνας στην Ἑλλάδα μας…οπότε κάθε σοβαρή προσπάθεια ευπρόσδεκτη,έστω και ως γύμνασμα προς βελτίωση.
   Ἡ δική μου επιφύλαξη έγκειται στο ότι ἡ ίδρυση και ύπαρξη σε μία χώρα συλλόγων,των οποίων τα ονόματα παραπέμπουν σε παραδόσεις,θεσμούς,ἤ συμβολισμούς άλλης χώρας,υποκρύπτει και έναν θαυμασμό για όλα αυτά.
   Και ὁ θαυμασμός οδηγεί στην νομιμοποίηση.
   Παράδειγμα,στις ΗΠΑ υπάρχουν τόσοι σύλλογοι ιστορικής αναβιώσεως συνδυαζόμενης με επιστημονική έρευνα επί της αρχαίας πολεμικής τέχνης και τεχνολογίας,και .εχουν ονόματα ρωμαϊκών λεγεώνων.
   Επίσης στα κολέγια υπάρχουν τα λεγόμενα ελληνικά συμβούλια.
   Αυτά δείχνουν ότι γίνονται δεκτά ως πρότυπα.
   Όταν τώρα φυτρώνουν σύλλογοι π.χ στην Πολωνία με ονόματα που παραπέμπουν στην δόξα της Βερμαχτ,είναι σάν λένε «ήτανε μάγκες,και καλά μας κάνανε.».
   Ἡ ύπαρξη δέ στην Ἑλλάδα συλλόγου με το ονομα LSSAH,ουρλιάζει από μόνη της.

 3. Δεν αποκλείονται οι θαυμαστές πολλών και διαφόρων σε καθε σύλλογο αλλά δεν νομιζω πως η λύση ειναι το πιστοποητικό “κοινωνικών φρονημάτων”. Ουτε νομιζω ότι οι Πολωνοί όσο κι αν συμπαθούν τη Γερμανική κουλτούρα ή τη Γερμανική κουζίνα θα συμπαθούσαν το πολιτικό φρόνημα αυτών που σκότωσαν τους παπούδες τους. Η μήπως να σκεφτώ οτι αν για χαρη καποιας αναπαράστασης δείξουν κάποιοι Γενίτσαρους… θα ειναι οπαδοί της Οθωμανικής Αυτοκρατοριας;. Σέβομαι την άποψή σας αλλά την βρίσκω “τραβηγμένη”.

  1. Βλέπω ότι φτάσαμε ἤδη στους γενίτσαρους.
   Σκέφτηκα να αρχίσω ακριβώς απο εκεί,αλλά το άφησα να προκύψει.
   Ναί,ακριβώς έτσι το βλέπω,όταν κάποιος ντυθεί γενίτσαρος,όχι για τις ανάγκες μίας «απεικονίσεως»,αλλά υιοθετώντας τον ρόλο κατ᾿εργολαβία,σημαίνει ότι δέν περιορίζεται στον ρόλο,αλλά υιοθετεί και το πρότυπο.
   Και οἱ τραβεστί δέν ντύνονται γυναίκες για πλάκα,όπως ίσως κάποιοι στα καρναβάλια,αλλά για να υπεραναπληρώσει τα όποια σύνδρομα αποστερήσεως,έστω και δια του σκανδαλισμού των άλλων.
   Τέλος,επειδή δέν προσπαθώ να επιβάλω την όποια άποψη μου περί προτύπων συμπεριφοράς,αλλά να αναδείξω την εθνική-συλλογική διάσταση και προσλαμβάνουσα,ποιός μας λέει ότι δέν επωφελούνται κάποιοι εξωελλαδικοί δρώντες απο την ύπαρξη «ακίνδυνων» συλλόγων,που όμως,απλώς και μόνο μέσω της υπάρξεως και αναφοράς σε αυτούς,συμφιλιώνεται το κοινό με στολές και σύμβολα που αλλοιώς έρχονται σε συνειρμό με π.χ την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως οἱ γενίτσαροι,ἤ με τα ολοκαυτώματα των Καλαβρύτων,των Κερδυλλίων,Κομμένου,Καισαριανής,Χορτιάτη,κ.ο.κ τα SS;

   1. Οπως έγρψα πριν παρατηρούμε και οι δυό επιστημονικά το αντικείμενο αλλά διαφέρουμε ως προς τα εξγόμενα συμπεράσμα. Ισως οι εμπειρίες μας με το αντικείμενο να είναι διαφορετικές. Εμμενω στο ότι σέβομαι την αποψή σας αλλά διαφωνώ.

    1. Kαι ἡ διαφωνία είναι μέρος του διαλόγου.
     Προσωπικώς πάντως,δέν είμαι επιστήμων,οπότε ἡ διαπίστωση σας ότι και οἱ δύο προσεγγίζουμε το θέμα επιστημονικώς,με κολακεύει κατά κάποιον τρόπο,παρότι προσπθώ πράγματι να αξιοποιήσω τις κάποιες γνώσεις που συμπτωματικώς έχω αποκτήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.