DIA: H Κίνα αποκτά τα πιο σύγχρονα όπλα στον κόσμο

Σημαντική απειλή για την αμερικανική στρατιωτική υπεροχή απειλεί πλέον η «κούρσα» της Κίνας για την απόκτηση οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής και την καθιέρωσή της ως διεθνούς εμβέλειας στρατιωτικής δύναμης, σύμφωνα με αναφορά της Defense Intelligence Agency (DIA) του αμερικανικού Πενταγώνου.

Όπως επισημαίνει η Washington Post, η συγκεκριμένη αναφορά της DIA – η πρώτη δημόσια αναφορά της πάνω στις κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες- αντικατοπτρίζει τους αυξανόμενους προβληματισμούς εντός κύκλων της αμερικανικής κυβέρνησης πως οι ΗΠΑ δεν κινούνται αρκετά γρήγορα για να ανταποκριθούν στην ταχεία στρατιωτική άνοδο της Κίνας, η οποία επιδιώκει να επιβληθεί στους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ανάλυση έρχεται ενώ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μπαίνουν σε μια διαδικασία αναδιαμόρφωσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυνάμεις μεγάλων χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία, μετά από περίπου 20 χρόνια επιχειρήσεων με έμφαση στην αντιτρομοκρατία και την καταστολή αντάρτικου.

Πέραν των επισημάνσεων ως προς την ευρύτερη στρατηγική που φαίνεται να ακολουθεί το Πεκίνο ως προς την καθιέρωσή του ως διεθνούς εμβέλειας στρατιωτικής δύναμης, στην αναφορά επισημαίνεται πως «κλειδιά» για αυτές τις κινήσεις και επιδιώξεις είναι τόσο η μεγάλη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας, όσο και η απόκτηση τεχνολογίας «με κάθε δυνατό μέσο», στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της- μιας προσπάθειας που, σύμφωνα με τη DIA, έχει φέρει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις «στα πρόθυρα της απόκτησης κάποιων εκ των πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων στον κόσμο».

Αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι δύο τομείς όπου η Κίνα ενδεχομένως να αποκτά προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ είναι τα hypersonic (ταχύτητας άνω των 5 Μαχ) οχήματα και οι πύραυλοι μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Επίσης, η Κίνα αναπτύσσει δυνατότητες προσβολής και παρεμβολών σε δορυφόρους, μετά τη δοκιμή ενός αντιδορυφορικού πυραυλικού συστήματος το 2014, σύμφωνα με τη DIA, η οποία εκτιμά επίσης πως το Πεκίνο πραγματοποιεί έρευνες και πιθανότατα αναπτύσσει αντιδορυφορικά λέιζερ.

Στο μέτωπο του κυβερνοπολέμου, θεωρείται πως οι τομείς κυβερνοεπίθεσης, κυβερνοάμυνας και αναγνώρισης συνδυάζονται σε έναν οργανισμό, τη «Δύναμη Στρατηγικής Υποστήριξης», που θα βελτίωνε τις επιδόσεις διοικήσεως και ελέγχου και θα μείωνε τη γραφειοκρατία στον κλάδο του κυβερνοπολέμου. Όπως συμπληρώνεται στην αναφορά, το Πεκίνο θεωρεί τον έλεγχο του «πεδίου των πληροφοριών» ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη νίκης στον σύγχρονο πόλεμο.

Ακόμη, η Κίνα εκσυγχρονίζει τη βιομηχανική της βάση στον τομέα της άμυνας με σκοπό την παροχή τεχνολογιών αιχμής στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις- αλλά και την πώλησή τους σε άλλους. Οι τομείς στους οποίους δίνεται έμφαση είναι οι hypersonicπύραυλοι, η νανοτεχνολογία, οι κβαντικές τηλεπικοινωνίες, η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα, η ρομποτική κ.α.

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Πιστεύουν πραγματικά ότι η κινέζοι μια μέρα θα επιτεθούν στο ναύσταθμο του αμερικανικού στόλου στο Πέρλ Χάρμπορ, η ψάχνουν απλά αιτίες για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού;

  Αν θυμάμαι σωστά έχουν εγκριθεί ήδη πέντε νέα αεροπλανοφόρα Gerald R. Ford-class συνολικής αξίας (το λιγότερο) 50 δισεκατομμυρίων $ για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται ανώτερα ακόμα και απο τα παλιότερα Nimitz-class, ενώ μια υπηρεσία πληροφοριών του πενταγώνου συνεχίζει να χτυπάει συναγερμό στην περιοχή του ειρηνικού.

  1. Δεν είναι μόνον οτι η Κίνα διεκδικεί την ευρύτερη περιοχή αλλά σταθερά προωθεί την δικη της επιρροή στην υφήλιο (κοιτα china string of pearls) και την πίεση στα γειτονικα κράτη τα οποια μπορουν να πέσουν σαν ντόμινο. Η Κινα εχει βάσεις σε πολλα κράτη και με τα χρήματα απο τις ΗΠΑ (εφοσον οι ΗΠΑ την ανεβασαν την έβγαλαν απο την μιζέρια της με το ανοιγμα Κίσινγκερ) επενδύουν με στρατηγική ωστε να εχουν πρόσβαση σε πετρέλαια και μέταλλα κ.ο.κ. Μην ξεχναμε οτι το λιμάνι του Πειραιώς το εχουν Κινέζοι δηλαδη η κυβέρνηση της Κίνας εφόσον ὀϊμέ δεν βρέθηκαν (;;;) Ελληνικές εταιρείες να αναλάβουν το λιμάνι…

   Καλά κανουν οι ΗΠΑ χωρις τις ΗΠΑ ακομη και η Αυστραλία ισως γονατίσει.

   Οπως και να έχει θα δούμε τις εξελίξεις οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο πρόβλημα με το GDP και τα πανω απο είκοσι τρις….χρωστουμενα…(σε ποιόν….; χμ…..)

   Έπειτα ειναι θέμα αριθμών. Εαν υποθέσουμε οτι ένα δέκα τοις εκατό κρατάει τον υπόλοιπο πληθυσμό (βασικα το ποσοστό ειναι πολυ λιγοτερον) αυτό σημαίνει ότι η Κίνα παρατάσει πανω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους με υψηλη νοημοσύνη και πανεπιστημιακού επιπέδου συν χρήματα για επενδύσεις. Μεχρι και οι πουλημενοι του Καμένου απο την Κινα εστειλαν ραβασάκι να στηριξουν τον Τσίπρα. Εαν δεν είχαν τα χρήματα θα ηταν αλλη υπόθεση. Όμως παιζει καλό πόκερ σε πολλαπλά ταμπλό.

   https://www.google.com/amp/s/www.forbes.com/sites/charleswallace1/2018/08/14/are-russia-and-china-trying-to-kill-king-dollar/amp/

   1. Ο οικονομικός πόλεμος ξεκίνησε πρίν απο πολλά χρόνια δεν εμφανίστηκε με την οικονομική άνοδος μιας Κίνας, στην οποία συνέβαλαν σημαντικά και οι ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη όπως η Αγγλία Γερμανία Γαλλία, έτσι δεν οφείλεται αποκλειστικά σε έναν Χένρυ η στα σχέδια αυτού(για την συγκεκριμένη περιοχή).

    Όταν δεν υπήρχε μια οικονομικά ισχυρή Κίνα ο αντίπαλος των αμερικανών ήταν ένα γερμανικό μάρκο η μια αγγλική λίρα, σήμερα παίζουν και τα ρούβλια η το κινεζικό εθνικό νόμισμα ρενμίνμπι όπως παίζει και ένα ιαπωνικό 💴 (Yen) στο μεγάλο οικονομικό παιχνίδι.

    Ειδικά οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν απο πρώτο χέρι, ότι για όλες τις μεγάλες οικονομίες/χώρες έρχεται η στιγμή να διεκδικήσουν το μερίδιο(αυτό που λένε «Claim») τους στην ιστορία είτε είναι μια περιοχή στην παγκόσμια οικονομία είτε γεωπολιτικά, ωστόσο μου φαίνεται παράξενο ότι τους «αιφνιδιάζει» αυτή η εξέλιξη. Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι όλες οι μεγάλες αυτοκρατορίες/κουλτούρες έχουν ημερομηνία λήξης, αυτό ισχύει ασφαλώς και για τις ΗΠΑ, όπως συνέβει με πολύ παλιότερους και ανώτερους πολιτισμούς/οικονομίες στο μακρινό παρελθόν.

    Στην εποχή μας φαίνεται να έχουν σειρά οι κινέζοι να αφήσουν το στίγμα τους στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό νομίζω ότι δεν εξαρτάτε αναγκαστικά απο την θέληση των πολιτικών/οικονομικών αντιπάλων που έχουν, οι οποίοι προσπαθούν να παραμείνουν στην θέση που πήραν όταν έφυγαν οι προηγούμενοι.

    Για να επενδύσουν στην ασιατική χώρα οι ξένοι, είχαν προφανώς συμφέροντα όπως π.χ. πρόσβαση σε «Σπάνιες Γαίες» που προσφέρουν τα εδάφη στην Κίνα(έχει και η Ρωσία μεγάλα απόθεμα περιζήτητων π.χ. μετάλλων), η φθηνά χέρια εργασίας για να αυξάνουν τον πλούτο τους, επομένως έχουν οι ίδιοι μερίδιο στο φαινόμενο που θεωρούν σήμερα απειλή την οποία προκάλεσαν οι ίδιοι απο την λαιμαργία για περισσότερα χρήματα.

    Σήμερα ένας αμερικανός πρόεδρος τους τα πετάει στην μούρη, αλλά αυτοί τον χαρακτηρίζουν επειδή τους τα λέει χύμα προσπαθόντας παράλληλα να συνεφέρει όσο προλάβει την κατάσταση που ξέφυγε με ευθύνη των προηγούμενων συναδέλφων του όταν είχαν σειρά σε αυτή την θέση(αλλά αφοσιώνονταν στην άσκοπη σπατάλη πολύτιμων ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων, για πολιτικά γούστα η για εξυπηρέτηση συμφερόντων φιλικών προσώπων και πολιτικών υποστηρικτών).

    Στο παιχνίδι πόκερ είναι ως γνωστό όλα τα σενάρια πιθανά, εφόσον όλοι (με τα ανάλογα προσόντα και ένα κατάλληλο χαρτί) μπορούν να πάρουν την παρτίδα.

 2. Gunslinger32

  Οχι ακριβώς. Η Κίνα αναπτύχθηκε στις πλάτες των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση σε αυτο. Την εποχή που οι ΗΠΑ έπαιζαν μονοπώλιο οι Ευρωπαίοι δεν ειχαν ισχυροποιηθεί.

  Οι ΗΠΑ απλα ακολούθησαν την Μεγάλη Βρετανία σε πολλα απο την εξωτερικη πολιτική εφοσον ήταν καινουργιοι στο παιχνίδι. Η Μεγαλη Βρετανία ειχε απλωθεί σε ολη την υφήλιο. Ινδια Κινα Αυστραλια κοκ . Οι παγκόσμιοι πόλεμοι ανέδειξαν τις ΗΠΑ εφόσον δεν υπήρξε πολεμος στο εδαφος των ΗΠΑ και στηθηκε τραπεζικο σύστημα για το δολλάριο. Οι συμφωνίες κατω απο το τραπέζι και σε γκολφ ⛳ ηταν οτι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν την αστυνόμευση της γης ενώ ολα τα υπολοιπα κράτη θα αναβαθμιστούν οικονομικά ενω η οικονομια των ΗΠΑ θα πέσει για να γινει ανακατανομή πλούτου στον πλανήτη και χειραγώγηση των πληθυσμών. Η “θυσία” των ΗΠΑ λοιπόν σε τελικη μορφη η εξαρτηση της οικονομικά απο άλλους παραδωση των πλουτοπαραγωγικων πηγων σε άλλους οι οποίοι θα πλήρωναν για την αστυνόμευση…καπως έτσι ..εγινε η υπόθεση. Η θυσία της Ρωσιας θα ηταν ο εν μέρει διαμελισμός σε ισως εξη τεμάχια…και παραδωση ορυκτού πλούτου….Επειτα παλι βασει σχεδίου η δημιουργια της ΕΕ για την χειραγωγηση πληθυσμών..με την Γερμανια επικεφαλής…ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΊ ΠΑΛΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΈΔΙΑ…ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΗ .ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ κ.ο.κ

  Κοιτα ατζέντα 2030 τώρα εφοσον καθυστέρησαν…

  Ομως τους χαλασε η σούπα…με τον Πούτιν …τωρα με τον Τραμπ…

  Ενταξει αυτά για τώρα το παιχνίδι συνεχίζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.