808 Επιλαρχία καταστροφέων αρμάτων – Αναφορά μετά την αποστολή 1-4 Μαρτίου 1945

M-36
Καταστροφέας αρμάτων Μ36 (Φωτογραφία: Flickr)

Κατα την περίοδο αυτη η Επιλαρχια συνέχιζε να ειναι προσκολλημένη στη 65η Μεραρχία Πεζικού και το ΧΧ Σώμα της Τρίτης Στρατιάς των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής (ΗΠΑ). Την 1η Μαΐου η Μεραρχία εξήλθε από την εφεδρεία και στάλθηκε στην πρώτη γραμμή ξανά, συμμετέχοντας στην καταδίωξη του εχθρού. Οι Ίλες ανέλαβαν την υποστήριξη των Συνταγμάτων Πεζικού: Η Ίλη Α του 260 ΣΠ, η Ίλη Β του 261 και η Ίλη C του 259.

Δεν συναντήθηκε αντίσταση έως ότου η Επιλαρχία έφτασε στον ποταμό Inn. Εκεί, στις 3 Μαΐου, στο Passau και στο Scharding η Επιλαρχία είχε την τελευταία πραγματική εμπλοκή της πριν την παύση των εχθροπραξιών. Εκείνη την ημέρα ο 3ºς Ουλαμός της Ίλης “Β” με μέρος του 1ºυ Ουλαμού Αναγνωρίσεως, σχημάτισε μέρος ενός Τακτικού Συγκροτήματος (ΤΣ) που αποτελούνταν επίσης από το 2º Τάγμα του 261ºυ Συντάγματος Πεζικού, και την Ίλη C της 748 ΕΜΑ. Στο ΤΣ ανατέθηκε η αποστολή της κατάληψης της πόλης του Passau και η εγκατάσταση προγεφυρώματος επί του ποταμού Inn.

To σημείο συγκεντρώσεως ήταν δύο μίλια δυτικά της πόλης, κατά μήκος του ποταμού Δούναβη. Στις 10:00 ο Λόχος Β του Πεζικού στάλθηκε να κυκλώσει την πόλη και να ενεργήσει επίθεση από τα νοτιοδυτικά. Ταυτόχρονα το υπόλοιπο του ΤΣ, με στοιχεία αναγνωρίσεως επικεφαλής, προχώρησαν κατά μήκος της νότια όχθης του Δούναβη προς την πόλη. Πίσω από τα στοιχεία αναγνωρίσεως, το ΤΣ αναπτύχθηκε με την Ίλη “C” της 784 ΕΜΑ επικεφαλής, που μετέφερε το Λόχο “F” του Πεζικού. Οι Καταστροφείς Αρμάτων, μεταφέροντας το Λόχο “C”, έκλειναν τον σχηματισμό.

Συναντήθηκε σποραδική αντίσταση κατά την πορεία στο Passau, αλλά γρήγορα υπερνικήθηκε. Η είσοδος στη πόλη δεν συνάντησε καθόλου αντίσταση. Οι δρόμοι ήταν ερημωμένοι και η μεγάλη πόλη έμοιαζε στερημένη από κάθε ίχνος ζωής εκτός από τα Φίλια τμήματα στην βόρεια όχθη του ποταμού Δούναβη, ειδοποίησαν τα στρατεύματα οτι η γέφυρα πάνω απο το ποταμό Inn ήταν προετοιμασμένη για καταστροφή και πυκνά ναρκοθετημένη.

Ο Ουλαμός είχε προχωρήσει τέσσερα με πέντε τετράγωνα από την άκρη της πόλης όταν στάθηκε για αναγνώριση. Στοιχεία αναγνωρίσεως επέτρεψαν με οχτώ αιχμαλώτους οι οποίοι δήλωσαν οτι ισχυρή δύναμη του εχθρού ήταν εγκαταστημένη στη νότια και νοτιοδυτική πλευρά της πόλης.

Αποφασίστηκε οτι τα άρματα και οι καταστροφείς αρμάτων, με τα άρματα επικεφαλής, θα έσπευδαν προς τη γέφυρα σε μία προσπάθεια να την σώσουν πριν ο εχθρός την καταστρέψει. Ξεφορτώνοντας το πεζικό ο Ουλαμαγός του Ουλαμού Αναγνωρίσεως ξεκίνησε, προχωρώντας μπροστά με το αναγνωριστικό του όχημα για να παρατηρήσει τις προσβάσεις προς την γέφυρα και να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους για την εχθρική δραστηριότητα. Ο Ουλαμαγός γύρισε πίσω και ανέφερε ότι η γέφυρα είχε ανατιναχθεί. Τα άρματα αποσύρθηκαν σε ένα μεγάλο άνοιγμα για στροφές, βάλλοντας περίπου δεκαπέντε εκρηκτικά βλήματα (HE) ενάντια σε ενεργές θέσεις ελευθέρων σκοπευτών που ήδη έβαλαν σποραδικά στις δυνάμεις.

Μία ομάδα πεζικού στάλθηκε να εξακριβώσει τις θέσεις του εχθρού στα νότια και νοτιοδυτικά της πόλης. Προχώρησαν περίπου δύο τετράγωνα, συνάντησαν πυκνά πυρά πολυβόλων και ελαφρών όπλων που τραυμάτισαν δύο από τους άνδρες τους, και αποσύρθηκαν, αφήνοντας τους τραυματίες να κείτονται στο δρόμο. Ένας Αμερικάνος και δύο Γερμανοί νοσοκόμοι επιχείρησαν να φτάσουν στους δύο τραυματισμένους πεζούς, πυροβολήθηκαν όμως όλοι από τους στρατιώτες του εχθρού και χτυπήθηκαν όλοι. Ο ένας Γερμανός σκοτώθηκε.

M-36
Αμερικάνικο Μ-36 μέσα σε μια Γερμανική πόλη (Φωτογραφία: Flickr)

Μόλις η ομάδα αποχώρησε, τρία οχήματα του πεζικού των 5 τόννων σέρνοντας αντιαρματικά πυροβόλα των 57 mm, συνοδευόμενα από ένα όχημα 6Χ6 των 2,5 τόνων και ένα αναγνωριστικό, προχώρησαν πάνω στον δρόμο, στρίβοντας δεξιά στην πλατεία με το άνοιγμα όπου τα άρματα ήταν σταθμευμένα. Είχαν προχωρήσει περίπου ένα τετράγωνο όταν μια ομάδα τυφεκιοφόρων (Τ/Φ) του εχθρού άνοιξε πυρ εναντίον τους από στρατώνες στο τέλος αυτού του δρόμου. Δυο από τα οχήματα και ένα πυροβόλο σύντομα καταστράφηκαν και ενα άλλο έπαθε βαριές ζημίες.

Ο Ουλαμαγός του Ουλαμού Καταστροφέων Αρμάτων διέταξε δύο από τους τέσσερις του καταστροφείς Μ-36 να προχωρήσουν σε ένα σημείο κοντά στα συγκεντρωμένα άρματα. Χρησιμοποιώντας τον ένα καταστροφέα για να καλύπτει τον άλλο, προώθησε τον επικεφαλής καταστροφέα σε μία θέση κοντά στο σημείο όπου τα αντιαρματικά στοιχεία του πεζικού είχαν γνωρίσει την καταστροφή.

Ενώ εκτελούσε αυτό τον ελιγμό, ο Ουλαμαγός του Ουλαμού Αναγνωρίσεως έστησε ένα παρατηρητήριο και και τρεις θέσεις ελευθέρων σκοπευτών στη νότια πλευρά του δρόμου κοντά στο ίδιο σημείο. Ο Καταστροφέας έβαλε δεκαπέντε εκρηκτικά βλήματα μέσα στο κτίριο απ’ όπου ο εχθρός χτύπησε την στιγμή εκείνη, και όσοι επάνδρωσαν τις θέσεις ελευθέρων σκοπευτών έβαλαν πυκνά και ακριβή πυρά προς όλες τις ορατές θέσεις του εχθρού, προστατεύοντας τον καταστροφέα από επίθεση με φορητά αντιαρματικά (Α/Τ) panzerfaust και αναγκάζοντας τον εχθρό να εγκαταλείψει αρκετά σπίτια απ’οπου μάχονταν. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών ων ενεργειών εξουδετέρωσε τα εχθρικά πυρά έως ότου τα Α/Τ στοιχεία του πεζικού μπόρεσαν να εκκενώσουν τα οχήματα που μπορούσαν να κινηθούν και το προσωπικό τους. Μόλις αυτό είχε επιτευχθεί, ο Ουλαμαγός των καταστροφέων αρμάτων απέσυρε τον καταστροφέα του περίπου εκατό μέτρα επί του δρόμου και προσπάθησε να βρει τον Διοικητή του Τάγματος για να μάθει τα μελλοντικά του σχέδια. Δεν μπόρεσε όμως να τον εντοπίσει και έτσι επέστρεψε στη θέση του.

Mark IV
Γερμανικό άρμα Mark IV εξοπλισμένο με πυροβόλο 75 χιλιοστών κατεστραμμένο μετά από μάχη. Η μεταλλική λωρίδα γύρω από τον πύργο είχε τοποθετηθεί για προστασία από το πυρ όπλων μικρού διαμετρήματος (Φωτογραφία: ibiblio)

Ο διοικητής του Λόχου του οποίου η ομάδα είχε αποπειραθεί την αναγνώριση ζήτησε από τον επικεφαλής των Καταστροφέων Αρμάτων και τους αξιωματικούς των αρμάτων να τον βοηθήσουν, στην διάσωση των δύο τραυματισμένων πεζών που κείτονταν ακόμα στον δρόμο ενάμιση τετράγωνο νότια και δυτικά από την παρούσα θέση του επικεφαλής καταστροφέα. Για την διάσωση συγκροτήθηκε δύναμη από μία Διμοιρία Πεζικού, δυο καταστροφείς και δύο μέσα άρματα, με τους καταστροφείς να προηγούνται και το πεζικό να ενεργεί και από τις δύο πλευρές του δρόμου με τα άρματα στη μέση. Είχαν την πρόθεση να εκκαθαρίσουν πέντε σπίτια κατεχόμενα από τον εχθρό, για να επιτρέψουν στο ιατρικό προσωπικό να φτάσει τους τραυματισμένους. Οι δύο καταστροφείς με επικεφαλής τον Ουλαμαγό, προχώρησαν κοντά στο σημείο όπου κείτονταν οι τραυματισμένοι και ο επικεφαλής καταστροφέας άρχισε να βάλλει με το πυροβόλο των 90 χιλ και το πολυβόλο των 0,50 εναντίον των θέσεων του εχθρού. Το πεζικό κινήθηκε και στις δύο πλευρές του δρόμου, προχωρώντας από σπίτι σε σπίτι και από πάροδο σε πάροδο. Το πεζικό στην αριστερή πλευρά του δρόμου μπορούσε να κινείται σε απόσταση 25 μέτρων από τον καταστροφέα, αλλά το πεζικό στα δεξιά δεν μπορούσε να προχωρήσει , όντας ακινητοποιημένο από πυρά πολυβόλου. Τη στιγμή εκείνη ο καταστροφέας και το παρατηρητήριο εντόπισαν τα εχθρικά πυρά, που εξουδετερώθηκαν αμέσως από πυρά 90 χιλ και πολυβόλου 0,50. Άλλοι στόχοι εντοπίστηκαν στα αριστερά και βλήθηκαν από τους καταστροφείς. Αυτό ουσιαστικά εξουδετέρωσε τα περισσότερα εχθρικά πυρά στην γύρω περιοχή.

Στο σημείο αυτό, ο Διοικητής του Λόχου Πεζικού έλαβε διαταγές να μην προελάσει εφόσον διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη για την παράδοση της πόλης και το πεζικό αποσύρθηκε και καλύφτηκε. Μόλις ο εχθρός είδε αυτό, άρχισε να βάλλει με ο,τι είχε διαθέσιμο. Από το παρατηρητήριο και τις θέσεις ελευθέρων σκοπευτών που είχαν στηθεί, οι άνδρες πρόσβαλαν συνεχώς πολυβολητές του εχθρού, Τ/Φ και ομάδες φορητών Α/Τ. Το παρατηρητήριο εντόπισε ενα παρατηρητή με ενα περισκόπιο σε ενα μικρό άνοιγμα δίπλα σε ενα μεγάλο ρολόι ενός δημόσιου κτιρίου. Η πρώτη βολή με εκρηκτικό βλήμα των 90 χιλ χτύπησε το ρολόι ακριβώς στο κέντρο. Ο δυνατός θόρυβος και η σκόνη που δημιουργήθηκε δυσκόλευε την ακριβή παρατήρηση και η έλλειψη υποστηρίξεως πεζικού για τους καταστροφείς, τους έκανε πολύ ευάλωτους σε επίθεση φορητών Α/Τ panzerfaust. Είχε εντοπίσει μερικές θέσεις ελευθέρων σκοπευτών του εχθρού και χρησιμοποιώντας έναν καταστροφέα, κατεύθυνε τα πυρά προς αυτές έως ότου τα πυρά τους μειώθηκαν.

Αφού αυτό επιτεύχθηκε, ένα από τα παρατηρητήρια εντόπισε ένα εχθρικό άρμα Mark Iv που είχε πάρει θέση πριν από μία διασταύρωση, περίπου διακόσια μέτρα μπροστά από τον επικεφαλής καταστροφέα, απο την οποία θέση μπορούσε να παρατηρηθεί από τον Ουλαμαγό του Ουλαμού καταστροφέων και τους καταστροφείς αρμάτων. Σχεδιάσθηκε να παραμείνει ο επικεφαλής καταστροφέας ένα τετράγωνο νότια και ενα ανατολικά σε μία θέση μεταξύ δύο κτιρίων από όπου μπορούσε να πεταχτεί μπροστά και να εμπλακεί σε μάχη με το εχθρικό άρμα, αν παρουσιάζονταν η ευκαιρία να αιφνιδιαστεί ο εχθρός.

Ο καταστροφέας που θα εκτελούσε την κυκλωτική κίνηση προχώρησε μέχρι το μέσο περίπου της απόστασης προς τη νέα του θέση, κάτω από πυκνά πυρά ελεύθερων σκοπευτών και πολυβόλων και τότε του επιτέθηκαν έξι οπλοβομβιστές. Επιχειρώντας να γυρίσει πίσω σε θέση από την οποία θα μπορούσε να αποκρούσει την επίθεση αυτή, ο οδηγός του καταστροφέα έριξε το όχημα σε ένα μεγάλο κρατήρα από βλήμα, ακινητοποιώντας το προσωρινά. Ο βοηθός οδηγού και ο γεμιστής άφησαν τον καταστροφέα και έφτασαν πίσω στον Ουλαμαγό, στον οποίο ανέφεραν το επεισόδιο. Ο Ουλαμαγός έσπευσε κάτω από πυκνά εχθρικά πυρά στον κρατήρα για να διαπιστώσει την έκταση της ζημίας. Πριν φτάσει ωστόσο, ο πυροβολητής είχε αποκρούσει την επίθεση των βομβιστών, σκοτώνοντας και τους έξι, βάλλοντας με το πολυβόλο των 0,50 και εκρηκτικά με το πυροβόλο σε μικρή απόσταση και επιπλέον ο πυροβολητής, ο αρχηγός πληρώματος (Α/Π) και ο οδηγός είχαν καταφέρει να βγάλουν τον καταστροφέα από τον κρατήρα και να προχωρήσουν στον προορισμό τους, για να περιμένουν σε ετοιμότητα να επιτεθούν στο εχθρικό άρμα. Ο Ουλαμαγός επέστρεψε στο παρατηρητήριο, παίρνοντας μαζί στο δρόμο τον Α/Π του καταστροφέα και του επισήμανε το εχθρικό άρμα εξηγώντας του λεπτομερώς το σχέδιο επίθεσης.

808
Αμερικάνοι στρατιώτες κινούνται υπό την κάλυψη άρματος μάχης σε μια φλεγόμενη Γερμανική πόλη (Φωτογραφία: wikipedia)

Το άρμα μάχης Mark IV τότε άρχισε να βάλλει στο κτίριο που ήταν οι ελεύθεροι σκοπευτές, καθώς επίσης και στο παρατηρητήριο. Μετά έστρεψε τα πυρά του στο σπίτι πίσω από το οποίο βρίσκονταν ο Καταστροφέας Αρμάτων και μέσα στο οποίο βρισκόταν ο Ουλαμαγός και ο Α/Π. Αν το άρμα Marm IV συνέχιζε την κίνηση του θα εκτίθεντο στα πυρά του καταστροφέα αρμάτων και αν οι καταστροφείς έβγαιναν πιο μπροστά θα εκτίθεντο στα πυρά του. Η απόσταση μεταξύ του άρματος και των καταστροφέων ήταν περίπου 150 μέτρα. Στο διάστημα αυτό τα πυρά ελαφρών όπλων και bazooka ήταν συνεχή. Εντοπίστηκαν panzerfaust που προσπαθούσαν να πάρουν θέση στα νώτα του δεύτερου καταστροφέα. Ένα πολυβόλο με τους χειριστές του τοποθετήθηκε μέσα σε ενα κτίριο έτσι ώστε να καλύπτει τα νώτα του καταστροφέα και κατάφερε να κρατήσει τον εχθρό υπό τα πυρά του και να τον υποχρεώσει να αποσυρθεί ξανά στο κτίριο.

Ο Ουλαμαγός αντάλλαξε πυρά με το εχθρικό άρμα για αρκετή ώρα χωρίς αποτέλεσμα. Και οι δύο ήταν σε θέση που δεν μπορούσαν να χτυπηθούν ανταλλάσσοντας πυρά.

Ο Α/Π του πρώτου Καταστροφέα διατάχθηκε τότε να κινήσει τον καταστροφέα του στην διεύθυνση του εχθρικού άρματος όσο γινόταν πιο γρήγορα, να κάνει στάση, να ανεβάσει στροφές, και να αποσυρθεί αμέσως. Καλύπτονταν με πυρά ελαφρών όπλων από τις θέσεις των ελεύθερων σκοπευτών για προστασία από τα panzerfaust. Αυτός ο ελιγμός έπεισε το πλήρωμα του άρματος Mark IV να κινήσει το όχημα του μπροστά ώστε να έρθει σε θέση βολής προς τον καταστροφέα. Ο Α/Π του δεύτερου καταστροφέα περίμενε το άρμα Mark IV να κάνει αυτή την κίνηση. Έριξε ένα εκρηκτικό βλήμα στο τοίχο πάνω από το εχθρικό άρμα, κατακλύζοντας το με σύννεφο σκόνης που το τύφλωσε.

Το άρμα ήταν έτσι τοποθετημένο, που δεν ήταν δυνατό για τον πυροβολητή του καταστροφέα να στρέψει άμεσα τα πυρά πάνω του και έτσι έβαλλε τέσσερα διατρητικά βλήματα μπροστά τους και σε γωνία τέτοια που δυο βλήματα αποστρακίστηκαν προς το άρμα, το οποίο έπιασε φωτιά. Οι καταστροφείς τότε αποσύρθηκαν. Η εμπλοκή κράτησε περισσότερο από πέντε ώρες, κατά την διάρκεια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν ουσιαστικά όλη η διαθέσιμη δύναμη πυρός. Οι πολυβολητές και οι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν εξακριβωμένα 30 και τραυμάτισαν πολύ περισσότερους με τις βολές των πυροβόλων 90 χιλ. Ένας Αμερικάνος στρατιώτης που είχε συλληφθεί πριν δύο μέρες και ήταν αιχμάλωτος σε ένα από τα κτίρια της πόλης, ανέφερε οτι το πρώτο βλήμα των 90 χιλ που έπεσε στη πόλη πέρασε από μια πόρτα Γερμανικών στρατώνων και σκότωσε 6 και τραυμάτισε τουλάχιστον 11 άλλους.

Την επόμενη ημέρα το Passau παραδόθηκε μαζί με περίπου πεντακόσιους αιχμαλώτους.

Διαπιστώθηκε οτι ένα άλλο άρμα Mark IV ήταν στη πόλη, εγκαταλειμμένο και καμένο από το πλήρωμα.

Κριτική

Αυτή η αναφορά μετά την αποστολή είναι μία ενδιαφέρουσα περιγραφή εκκαθάρισης κατοικημένης περιοχής απο συγκρότημα αρμάτων/πεζικού. Έγινε έντονη χρήση συνδυασμένων όπλων κάθε φορά και οι καταστροφείς αρμάτων χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη αποτελεσματικότητα στο ίδιο το Passau. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν η ευρηματικότητα που επιδείχθηκε στο ξετρύπωμα του MK IV, κατακλύζοντας το με συντρίμμια και τυφλώνοντας το και μετά καταστρέφοντας το με βολή αποστρακισμού.

Μετάφραση απο το FKSM 17-3-2 Armor in battle USAAS, Fort Knox 1986

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.