ΗΠΑ: Το 2020, Στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης θα δοκιμάσουν το “ελαφρύ άρμα”

©US Army | Φωτογραφία του 1986. Ελαφριά άρματα M551 Sheridan διασχίζουν την έρημο κατά τη διάρκεια άσκησης εχθρικών δυνάμεων.

Οι στρατιώτες πεζικού βρίσκονται πιο κοντά να πάρουν στα χέρια τους το “ελαφρύ άρμα” που θα αυξήσει την ισχύ πυρός των σχηματισμών τους χωρίς όμως να τους επιβραδύνει.

Το όχημα Κινητής Προστατευόμενης Ισχύος Πυρός (MPF), τμήμα της σειράς Οχήματα Μάχης Νέας Γενιάς (NGCV), επι του παρόντος ειναι σε διαγωνισμό μετά την επιλογή δυο προμηθευτών τον Δεκέμβριο ώστε να κατασκευάσει 12 πρωτότυπα ο κάθε ένας στο πλαίσιο σύμβασης αξίας $376 εκατομμυρίων.

Αρχής γενομένης το Μάρτιο, αυτά τα πρωτότυπα θα περάσουν τα πάνδεινα σε μια σειρά δοκιμών καταστρεπτικότητας, ικανότητας επιβίωσης και κινητικότητας. Μια μονάδα ελαφριού πεζικού της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) θα διενεργήσει, επίσης στα τέλη του επόμενου έτους, αξιολόγηση για να παραλάβει στοιχεία από τους χειριστές Στρατιώτες.

“Θα ειναι η πρώτη φορά που κάποιος βάζει τα χέρια του πάνω του”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντοπ, διευθυντής προγράμματος οχήματος στο Εκτελεστικό Γραφείο Προγράμματος Επίγειων Συστημάτων Μάχης (PEO GCS). “Ειναι πραγματικά μια σημαντική δοκιμή”.

Ο Στρατός των ΗΠΑ αναμένει να παραλάβει περίπου 500 MPF, τα οποία θα αρχίσουν να μοιράζονται στις Μονάδες εντός του οικονομικού έτους 2020. Κάθε Ταξιαρχία Πεζικού Ομάδων Μάχης (IBCT) θα παραλάβει δικό της Λόχο (υπομονάδα) των 14 οχημάτων για την παροχή πυρών υποστήριξης.

Εντός του οικονομικού έτους 2020 θα επιλεχθεί ένας προμηθευτής για να ξεκινήσει την παραγωγή των οχημάτων.

Τα “ελαφριά άρματα” θα βοηθήσουν τους Στρατιώτες του Πεζικού να διέλθουν εμπόδια, να καταστρέψουν θέσεις πολυβόλων και να αντιμετωπίσουν άλλα θωρακισμένα οχήματα.

“Το Πεζικό κινείται με τα πόδια ή μέσα σε χαμερ, αλλά αν στην συνέχεια συναντήσει κάποιες οχυρωμένες θέσεις, ένα πολυβολείο ή άλλα οχήματα, τότε τα πάντα σταματάνε”, δήλωσε ο Ντόπ την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019, στην διεθνή σύσκεψη θωρακισμένων οχημάτων ΗΠΑ. “Με το MPF, μπορούμε να τα διέλθουμε”.

Το “ελαφρύ άρμα” θα είναι ερπυστριοφόρο πιθανόν με πυροβόλο 105 χιλιοστών και συζυγές πολυβόλο 7,62 χλστ, δήλωσε.

Τουλάχιστον δύο από αυτά θα πρέπει να χωράνε μέσα στο μεταφορικό αεροσκάφος C-17, και κάθε όχημα θα πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από 40 τόνους, πολύ πιο ελαφρύ από το άρμα μάχης M1 Abrams που μπορεί να ζυγίζει 60 τόνους ή περισσότερο.

“Διαθέτει καλύτερη κινητικότητα για το Πεζικό από ότι το άρμα μάχης Abrams”, δήλωσε ο Ντοπ. “Πηγαίνει όπου πηγαίνει το πεζικό”.

Το MFP θα αλλάξει τα δεδομένα για τις μονάδες Πεζικού και θα καλύψει το κενό καταστρεπτικότητας που υπάρχει από το 1996, όταν το “ελαφρύ άρμα” M551 Sheridan αποσύρθηκε επισήμως απο την ενεργό υπηρεσία χωρίς όμως να αντικατασταθεί.

“Δεν έχουμε εισάγει “άρμα” σε μια μονάδα εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε Στρατηγός Μπράιαν Κάμινς, επικεφαλής του PEO GCS.

Σήμερα, μια IBCT διαθέτει ελάχιστα μέσα για να προστατευθεί από έναν αντίπαλο με ελαφριά θωρακισμένα οχήματα, συγκεκριμένα την Ρωσία, την οποία το υπουργείο άμυνας θεωρεί ως έναν ομότιμο αντίπαλο.

“Χρειάζεται η βοήθεια ενός Λόχου MPF για την παροχή ικανοτήτων τεθωρακισμένων εναντίον των απειλών”, δήλωσε ο Κάμινς, “οπότε δε θα ‘ναι ολομόναχοι μαζί τους πυραύλους Javelin”.

Καθώς το MPF θα διαθέτει κάποιες από τις τελευταίες διαθέσιμες τεχνολογίες, μπορουν επίσης να εγκατασταθούν αυτόνομα χαρακτηριστικά όπως επίσης επιπρόσθετοι αισθητήρες και λοιπές βελτιώσεις.

“Οταν θα το βγάλουμε στο πεδίο, θα αρχίσουμε να πιέζουμε αυτές τις εξελιγμένες τεχνολογίες”, δήλωσε ο Ντόπ. “Αυτό που μετράει ειναι να βρει εκεί έξω σύντομα”.

Πηγή: US Army

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.