Aς μη λησμονούμε τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό

Ο αλβανικός αλυτρωτισμός αποκαλύπτεται και απειλεί τη σταθερότητα των Βαλκανίων. (Φωτογραφία: itabloid)

Αν, όπως λέγεται, η αποτελεσματική διπλωματία εδράζεται συνήθως στην καλή οικονομική κατάσταση μιας χώρας, ασφαλώς οι σημερινές οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας δεν προσφέρονται για μία εξωτερική πολιτική που θα σέβονται οι φίλοι και θα φοβούνται οι εχθροί.

Προφανώς, αυτό το προσωρινό -ελπίζουμε- «ελληνικό κενό» εκμεταλλεύεται η Αλβανία για να ξαναθυμηθεί τις μεγαλοϊδεατικές της βλέψεις διά στόματος Μπερίσα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Αλβανική πλευρά είχε μια μόνιμη εχθρότητα σε βάρος της Ελλάδος, κυρίως λόγω του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, αλλά και του γεγονότος ότι η χώρα μας ποτέ δεν απεμπόλησε το δικαίωμα να θεωρεί την περιοχή αυτή ελληνική. Από την άλλη, αρκετές φορές τα Τίρανα είχαν εκδηλώσει εδαφικές βλέψεις σε βάρος της χώρας μας. Κάτι που αποδεικνύεται εμπρακτως από τους χάρτες που η επίσημη Αλβανία έχει κυκλοφορήσει κατά καιρούς και που μέσα από αυτούς επιχειρείτο να προωθηθεί ο Αλβανικός «μεγαλοϊδεατισμός».

Ακόμη και σήμερα που η Αλβανία οφείλει πολλά στην Ελλάδα, μέσω των θέσεων εργασίας που επί σειράν ετών δίνει στους Αλβανούς υπηκόους οι οποίοι εργάζονται στη χώρα μας, η σε βάρος μας προπαγάνδα συνεχίζει να καλλιεργεί τον μύθο της ύπαρξης αλβανικής μειονότητος στην Ελλάδα.

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις περιοδείες γνωστών φιλαλβανών κατά τα προηγούμενα χρόνια, σε ελληνικές πόλεις που εκθείαζαν το αλβανικό καθεστώς και καλούσαν «αρβανιτόφωνους» να διδάσκουν τα παιδιά τους την αλβανική γλώσσα και να γράφουν άρθρα στα οποία να τονίζεται η αλβανική καταγωγή των αρβανιτών της Ελλάδος!

Την ίδια προπαγανδιστική δουλειά έκαναν και αλβανικά καλλιτεχνικά συγκροτήματα τα οποία, σκοπίμως, επέλεγαν πόλεις με αλβανόφωνους για τις παραστάσεις τους, ενώ οι περιοδείες αυτές προβάλλονταν από τα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης με τρόπο που να εμφανίζονται πολλές περιοχές της Ελλάδος (ιδιαίτερα στην Ήπειρο) ως κατοικούμενες από μεγάλες ομάδες Αλβανών. Ακόμη και στον Νομό Αττικής!

Αυτές, βεβαίως, οι απόπειρες δημιουργίας της αίσθησης περί ύπαρξης αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα έχουν πέσει στο κενό. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπεται -στο πλαίσιο της χάραξης μιας μακροπρόθεσμης και στοχευμένης πολιτικής έναντι της Αλβανίας και των βλέψεων της- ότι η γειτονική χώρα δεν θα παύσει ποτέ να εγείρει δικαιώματα σε αντιπερισπασμό στις δικαιωματικές ελληνικές επιδιώξεις υπέρ της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Ακόμη, δεν πρέπει να παραβλέψει ποτέ η ελληνική εξωτερική πολιτική τη συνεχή προσπάθεια των Τιράνων να ενισχύσει τον εθνικισμό του αλβανικού λαού, έτσι ώστε να αποκτά ευρύτερο υπόβαθρο η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας. Ας μη λησμονούμε και τις διεκδικήσεις των Τιράνων σε αρκετές περιοχές τής άλλοτε Γιουγκοσλαβίας και, κυρίως, στα Σκόπια.

Και, βεβαίως, ας μη μας «κοιμίζει» η κατά καιρούς ύφεση που σημειώνεται στην επιθετική εξωτερική πολιτική της Αλβανίας. Πάντοτε η χώρα αυτή θα υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις της. Άλλωστε, οι αθέμιτες εθνικές διεκδικήσεις θεμελιώνονται με τα χρόνια, όπως λ.χ. κάνει η τουρκική εξωτερική πολιτική και προβάλλονται ως απαιτήσεις σε περιόδους αδυναμίας των χωρών κατά των οποίων στρέφονται.

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΡΙΦΑ

hellada.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.