ΑΔΙΣΠΟ: Ημερίδα με θέμα Σύγχρονες Μορφές Επιχειρήσεων – Πολέμου

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της 16ης Εκπαιδευτικής Σειράς, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε από την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, ημερίδα με θέμα: “Σύγχρονες μορφές επιχειρήσεων – Πολέμου”.

Οι εισηγήσεις των θεματικών ενοτήτων πραγματοποιήθηκαν από τους:

α. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά.

β. Ανδρέας Λιαρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά.

γ. Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΜ-Θ.

δ. Πχος (Μ) Σπυρίδων Παπαγεωργίου ΠΝ, Δντής ΔΙΚΥΒ/ΓΕΕΘΑ.

ε. Τχής (ΠΖ) Ιωάννης Χατζηανδρέου, ΓΕΕΘΑ/ΔΕΕ.

Αποστολή της ΑΔΙΣΠΟ

Αποστολή της Σχολής είναι να παρέχει σε ανώτερους Αξιωματικούς των τριών Κλάδων των ΕΔ, διακλαδική εκπαίδευση επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου καθώς και επιμόρφωση σε βασικά θέματα γεωπολιτικής, με σκοπό την προαγωγή της ικανότητάς τους στη σχεδίαση, διεύθυνση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την κατάρτισή τους για την στελέχωση εθνικών και συμμαχικών διακλαδικών στρατηγείων στο εσωτερικό ή εξωτερικό και να τους καταστήσει ικανούς διοικητές και επιτελείς επιχειρησιακών σχηματισμών.

Επιπλέον, η Σχολή, λειτουργεί και ως επιστημονικός και επιτελικός φορέας, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, για θέματα Διακλαδικότητας, Άμυνας, Ασφάλειας και Γεωπολιτικής – Στρατηγικής, Εθνικού, Συμμαχικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ιστορία της Σχολής

Εκπαίδευση Διακλαδικών Επιτελών  μέχρι το έτος 2003

Η εκπαίδευση των επιτελών αξιωματικών μέχρι το έτος 2003, παρέχονταν από τις Σχολές Πολέμου των Κλάδων (ΑΣΠ, ΝΣΠ, ΣΔΙΕΠ ΠΑ).

Για την παροχή επιτελικής διακλαδικής εκπαίδευσης, σε μέρος των ανώτερων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ), ιδρύθηκε το έτος 1999 με τη Φ.022/240726/Σ.183/12 Ιαν 1999/Απόφαση του ΥΕΘΑ η Διακλαδική Σχολή Επιτελών Άμυνας (ΔΣΕΑ), επιπέδου Ταξιαρχίας με έδρα την Αθήνα.

Η διάρκεια φοίτησης στη Σχολή ήταν τρίμηνη με δυνατότητα περαιτέρω αύξησης, κατόπιν απόφασης του ΣΑΓΕ. Η Σχολή λειτουργούσε 2 φορές ετησίως με 30-35 σπουδαστές όλων των Κλάδων, αριθμός που αυξήθηκε στη διάρκεια της λειτουργίας της.

Η ΔΣΕΑ λειτούργησε μέχρι το έτος 2002 και διαλύθηκε με τη Φ.022/7/392062/ Σ.8/11Φεβ.2003/Απόφαση του ΥΦΕΘΑ, καθόσον περατώθηκε η αποστολή της, μετά την αναδιοργάνωση του συστήματος διακλαδικής εκπαίδευσης των στελεχών των Ε.Δ και τη δημιουργία της Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΔΙ.Σ.ΠΟ) με την απόφαση Υπ΄ αριθ. 7/29 Ιουλ 2002 της συνεδρίασης του ΣΑΜ, με αντικειμενικό σκοπό τη λειτουργία της από τον Σεπτέμβριο του 2003.

Ίδρυση της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ)

Με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας(Φ.022/27/158782/ Σ.4405/25 Ιουλ 2003/ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ/ΔΙΔΥΠ&ΟΡΓ.) συγκροτήθηκε η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ).

Στις 1Οκτ 2003 εκδόθηκε ο Νόμος υπ΄ αριθ. 3186 (ΦΕΚ230/Τεύχος Πρώτο) για την ίδρυση της Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.

Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Σχολής καθορίσθηκε η 9 η Σεπ 2003, ημερομηνία κατά την οποία εκλήθη να φοιτήσει η 1η Εκπαιδευτική Σειρά(Ε.Σ)

Στις 27 Οκτ 2003 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Σχολής με την παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΕΘΑ.

Έδρα της Σχολής

Η Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου έχει την έδρα της στο στρατόπεδο “Ταξιάρχου Λασκαρίδη Κωνσταντίνου” στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι το έτος 2003 λειτουργούσε η Ανωτάτη Σχολή Πολέμου του Στρατού Ξηράς.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.