Aero India 2019: Παρουσιάστηκε το νέο μαχητικό αεροσκάφος F-21

Ο γίγαντας της αεροδιαστημικής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), Lockheed Martin, παρουσίασε ένα νέο μαχητικό κατά την έκθεση Aero India 2019 στο Μπάνγκαλορ της Ινδίας.

Το νέο μαχητικό που αποκαλύφθηκε από την Lockheed Martin ονομάζεται F-21. Προορίζεται για την Ινδία και έχει ως βάση το F-16.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της εταιρείας, το νέο μαχητικό αεροσκάφος έχει διαμορφωθεί ειδικά για την ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF).

«Το F-21 παρέχει απαράμιλλες ευκαιρίες στο πρόγραμμα Make in India και ενισχύει την πορεία της Ινδίας στην εξελιγμένη αεροπορική ισχύ του μέλλοντος,» δήλωσε η εταιρεία.

«Η νέα ονομασία [F-21] επισημαίνει τη δέσμευση μας στην παράδοση ενός εξελιγμένου, βαθμιδωτού μαχητικού αεροσκάφους στην ινδική Πολεμική Αεροπορία που παρέχει επίσης ασυναγώνιστες βιομηχανικές ευκαιρίες και επιταχύνει την στενότερη συνεργασίας Ινδίας-ΗΠΑ στις εξελιγμένες τεχνολογίες,» πρόσθεσε.

Η εταιρεία θα κατασκευάσει το αεροσκάφος σε συνεργασίας με την Tata Advanced Systems, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Το F-21 είναι διαφορετικό, εσωτερικά και εξωτερικά,» δήλωσε ο Βίλεκ Λαλ, αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin Aeronautics.

Η Lockheed συναγωνίζεται τα Boeing F/A18, Saab Gripen, Dassault Aviation Rafale, Eurofighter Typhoon και ένα ρωσικό αεροσκάφος, στο διαγωνισμό για την ανάθεση μιας μεγάλης στρατιωτικής αγοράς αξίας άνω των $15 δισεκατομμυρίων για την ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.com για την Προέλαση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

6 Απαντήσεις

 1. Μόνο νέο αεροσκάφος δεν είναι όπως θέλει να τον λέει η εταιρία, αλλά το παλιό γνωστό σχέδιο έκδοσης 52/60 που ήταν η πρώτη εμφάνιση με CFT´s.
  Μια εγκατάσταση σύμμορφων δεξαμενών(ακόμα και με ένα σύστημα «probe-and-drogue» εναέριου ανεεφοδιασμού) και μιας μεγάλης οθόνης στο πιλοτήριο(που έχουν εφαρμόσει ήδη οι ανταγωνιστές), δεν αρκούν για να λέγεται ένα σχέδιο του ‘70 «νέο» αεροσκάφος(με όλη την σημασία της λέξεως).

  Εκείνο που είναι πραγματικά νέο, δεν πουλάει όπως θα έπρεπε (η όπως θα ήθελε η εταιρία), έτσι ξεζουμίζουν το (αγορασμένο) πετυχημένο αεροσκάφος, παίζοντας λίγο με το πιλοτήριο και με τις λέξεις για μάρκετινγκ στην αγορά(επειδή η Ινδία έχει μέγεθος όπου δεν πιάνουν οι πολιτικές πιέσεις όπως σε μια βαλκανική χώρα που ξεχρεώνει πολιτικά γραμμάτια αγοράζοντας αμυντικά προϊόντα.

  Πάντως, με οπλικά φορτία όπως φαίνονται επάνω, μόνο ευέλικτο δεν θα είναι πλέον αυτό το αεροσκάφος(ειδικά για αποστολές αναχαίτησης). Ακόμα και μετά την εκτόξευση των πυραύλων (στους τριπλούς πυλόνες), θα έχει αυτούς ως εμπόδια, σε αντίθεση με τον απλό πυλώνα για έναν πύραυλο που φέρει συνήθως, ο οποίος έχει άλλη αεροδυναμική συμπεριφορά(εφόσον είναι και πιο ελαφρύς).

  Παρακάτω μια φωτογραφία του Rafale με μέγιστο φορτίο για αποστολές εναέριας υπεροχής/αναχαίτησης(για σύγκριση).

  https://www.quora.com/How-many-meteor-missiles-can-a-Rafale-carry-I-have-read-conflicting-reports-about-2-and-4-missiles

  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-29c7fb003e78060a2de21e903c79b198

  [https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-29c7fb003e78060a2de21e903c79b198]

  1. @Gunslinger32
   πάντως ο τριπλός φορέας για πύραυλους ΑΙΜ-120 ,ακόμα και χωρις τις δεξαμενές ,το καθιστά εντυπωσιακό και θα έλεγα ιδανικό για εμάς,ανεβάζει και την ισχύ του πολύ σε σύνολο πυράυλων!με τους 10 που μετράω ,10 φ 16, μεταφέρουν 100!για τα δεδομένα μας το λες και επενδύση…ειδικά αν του βάλουμε και slam -er,και μας αποδεσμέυσουν JASSM,τώρα που γυρίζει κάτι κάνουμε..λίγα λεφτά μόνο θέλουμε

  2. Τα F35 δεν ειναι στο τραπέζι. Θα ήταν καλύτερα να είχαν και ακραία ευελιξία για τα F-16 μαζί με αλλαγή της εισόδου του συμπιεστη (inlet) μαζι με ραμ ώστε να αλλάξει δομικά το αεροσκάφος και το ίχνος στα ραντάρ και ενσωμάτωση συστήματος IRST στο σκάφος. Αλλαγη στις συμμορφες δεξαμενές για στελθ.
   Αυτοπροστασίας συστήματα.

   Τουλάχιστον για αρχικές επιχειρήσεις επίσης ολοι οι πύραυλοι μέσα σε κλειστή κατασκευή ώστε να μην ειναι σαν χριστουγεννιάτικο δένδρο.

   Όμως ακόμη και σήμερα θεωρούνται κλειστές τεχνολογίες για ενα κρατος οπως η Ινδία. Η Ελλάς έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αυτου του είδους συμμαχικές αιτήσεις από τις ΗΠΑ για τα F-16 εφόσον υπάρχουν και πολλές κλειστες αερομαχίες. Επειτα συμπαραγωγή του TVC εφόσον ηδη έχουν κάποια προηγούμενη γνώση σε ακροφυσια με το ευρωπαϊκό ανεπανδρωτο.

   https://youtu.be/XZQDwRKHCSQ

   1. Προφανώς η εταιρία προαφέρει αποκλειστικά το συγκεκριμένο μοντέλο στην Ινδία, προσπαθόντας να ποντάρει με μια μεταφορά της γραμμής παραγωγής στον πελάτη που θέλει να προσθέσει στην λίστα διεθνών πελατών(το JSF ούτως η άλλως δεν είναι έτοιμο). Η συμπεριφορά των ΗΠΑ στις αποδεσμεύσεις όπλων στην συγκεκριμένη περιοχή(με παράδειγμα μια Ταϊβάν), για να μην επιβαρύνονται οι πολιτικές/εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, ίσως να μην πείθει μια Ινδία ότι θα ήταν η ιδανική επιλογή για ένα σημαντικό οπλικό σύστημα όπως ένα μαχητικό(στην συγκεκριμένη περίπτωση).
    Όπως αποδείχθηκε στα γαλλικά η τα αγγλικά και ρωσικά προγράμματα(που υλοποιούνται σήμερα), έχουν αρκετές άλλες επιλογές, ώστε το αμερικανικό που προτείνει μια ΛΜ να μην αποτελεί μονόδρομο για την ινδική αεροπορία.

    Εδώ για να υπάρχει μάζα, χωρίς να σημαίνει αναγκαστικά έλλειψη ποιότητας, ίσως να παίζει και ένα Gripen Legacy, επειδή οι Σουηδοί έδειξαν ιδιαίτερη ευελιξία στην πιστοποίηση όπλων στο συγκεκριμένο μαχητικό. Παρόλο που μένει ένα υπόλοιπο (πολιτικό) ρίσκο με τον κινητήρα της αμερικανικής General Electric.

    Ίσως να παίζει όμως μια επέκταση του γαλλικού προγράμματος, για επιπλέον μαχητικά Rafale. Εφόσον μέχρι στιγμής μιλάμε για μια πρόταση της ΛΜ, που σημαίνει ότι είναι όλα ανοιχτά για την Ινδία(αν ερμήνευσα σωστά την ανακοίνωση).

 2. @κλείτος ο μέλας

  Προσωπικά με «ενθουσιάζει» περισσότερο η ανάρτηση πυραύλων, όπως φαίνεται στην φωτογραφία με το Rafale.
  Εγώ λέω ότι με αυτό τον εκτοξευτή υποβαθμίζεται σε έναν απλό μεταφορέα (η φορτηγό) όπλων, θυσιάζοντας το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει (και για το οποίο είναι φημισμένο) αυτό το αεροσκάφος, εννοώ την ευελιξία του, ειδικά στις εμπλοκές σε αποστάσεις όπου παίζει και το πυροβόλο(η ένα JHMCS). Σε εκείνες τις περιπτώσεις δεν θα ήταν έκπληξη μια αποκόλληση επάνω σε έναν απότομο σκληρό ελιγμό του αεροσκάφους, ίσως με αποτέλεσμα(ανάλογα με την περίπτωση) να χτυπήσει το ίδιο το αεροσκάφος, προκαλώντας ζημιές στην άτρακτο.
  Η ψηφιακή παρουσίαση της εταιρίας με αυτόν τον εκτοξευτή δεν λέει πολλά για την συμπεριφορά του σε μια περίπτωση σκληρής εμπλοκής.
  Επιπλέον αυτό με το συρόμενο δόλωμα, μου φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξο για ένα μαχητικό αναχαίτησης(η όπως έλεγε ένας πτέραρχος παλαιότερα, ένα περιττό γκάτζετ, σε αντίθεση με ένα ενσωματωμένο IRST, που συνεχίζει να απουσιάζει απο αυτό το «υπερσύγχρονο» μαχητικό.

  Έτσι πιστεύω ότι δεν θα έβρισκε ιδιαίτερη εκτίμηση και εφαρμογή για αποστολές αέρος – αέρος στην ΠΑ(ίσως σε ένα Phantom που είναι βαρύ και ασήκωτο, να ήταν προτιμότερη η χρήση αυτού του πυλώνα για όπλα αέρος-αέρος, αποκλειστικά σε εποχές πολέμου όμως).

  Γενικά πιστεύω ότι ο τριπλός εκτοξευτής προσφέρεται περισσότερο για όπλα αέρος – εδάφους σε αποστολές Δ/Β, παρά για εφαρμογές αέρος -αέρος. Ένα θέμα είναι και πόσους πυραύλους μπορεί να αξιοποιήσει το ραντάρ του αεροσκάφους φορέα, ώστε να έχει νόημα η μεταφορά μάζας (αυτών των πανάκριβων) όπλων. Επίσης νομίζω ότι ένας πύραυλος μακράς εμβέλειας δεν είναι το ιδανικό όπλο για το περιβάλλον που παίζει η ΠΑ, εξαιτίας και των ιδιαιτεροτήτων(βλ. ΕΚΕ).

 3. Συμπληρωματικά στην παραπάνω απάντηση, θέλω να παρατηρήσω ότι ο συγκεκριμένος πυλώνας για 3εις πυραύλους αέρος- αέρος εμφανίζεται μέχρι στιγμής μόνο στην ψηφιακή παρουσίαση της εταιρίας ΛΜ.

  Ενώ σε ένα Hornet (για παράδειγμα) όλων των εκδόσεων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πυλώνες για 2 πυραύλους(όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες/αναφορές), ενώ θα μπορούσαν να φορτώσουν περισσότερους στο αεροσκάφος.

  https://stormbirds.files.wordpress.com/2018/08/f-18-amraam-wing.jpg?w=1000

  https://imgproc.airliners.net/photos/airliners/4/4/3/0670344.jpg?v=v40

  http://www.reservilainen.fi/files/230/1140/3_HX_reservilainen_0116_terotuominen_ilmavoimat.jpg

  http://imagesvc.timeincapp.com/v3/foundry/image/?q=60&url=http%3A%2F%2Fd254andzyoxz3f.cloudfront.net%2Ff-18c_of_vx-4_with_8_aim-120_missiles_in_1992a.jpg

  https://www.vtg.admin.ch/content/vtg-internet/fr/einsatzmittel/luft/f-a-18-hornet/_jcr_content/operatingresourcesImage/image.transform.1470999890694/image_588_368/image.fa_18_01.jpg

  http://www.seaforces.org/usnair/VFA/VFA-94_DAT/VFA-94-squadron-photo-071.jpg

  http://4everstatic.com/images/850xX/armee-de-lair/combattant/fa-18e-super-hornet-258979.jpg

  http://2.bp.blogspot.com/-NBGAOa2YD14/TejTkCYnLfI/AAAAAAAAJe8/sRKLduD2mVk/s400/FA-1877SQNAsraamAmraam_Aero.jpg

  https://defpost.com/wp-content/uploads/2017/08/Spanish-Air-Force-EF-18-Hornet.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.