ΗΠΑ: Ευρεσιτεχνία στην μέθοδο ακριβείας εναέριας ρίψης εφοδίων

Η διεύθυνση αεροδιαστημικών συστημάτων (ASD) του ερευνητικού εργαστηριού Αεροπορίας (AFRL) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), στην αεροπορική βάση Ράιτ-Πατερσον, έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας συστημάτων και μεθόδου για την επαυξημένη ακρίβεια στην βαλλιστική ρίψη φορτίου.

Η ευρεσιτεχνία χορηγήθηκε τον Αύγουστο 2019 και η ιδέα αυτού του νέου σχεδίου επιτρέπει την εναέρια ρίψη φορτίων από μεγάλο υψόμετρο ενώ χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα υλικά με έναν νέο τρόπο.

Όταν γίνεται άφεση των φορτίων, κατά το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης και πριν την μετάβαση στο κύριο αλεξίπτωτο μεγάλης αεροδυναμικής αντίστασης (high-drag main parachute), σταθεροποιούνται με ένα σταθεροποιητικό αλεξίπτωτο χαμηλής αεροδυναμικής αντίστασης (low-drag drogue chute). Η νέα προσέγγιση του AFRL εκμεταλλεύεται τις διαφορές στις επιπτώσεις του ανέμου ανάμεσα στο κύριο (main parachute) και το σταθεροποιητικό (drogue chute) αλεξίπτωτο. Οι μηχανικοί της ASD αξιοποίησαν το γεγονός ότι για ένα συγκεκριμένο αιολικό πεδίο και φορτίο, οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή στο υψόμετρο μπορεί να αντιστοιχιστεί με ένα σημείο πρόσκρουσης στο έδαφος.

Τα αποτελέσματα από την προσομοίωση απεικονίζουν την ικανότητα της μεθόδου να συγκεντρώσει τα φορτία κοντά σε ένα οδικό δίκτυο. Στην εικόνα αριστερά, όλα τα φορτία μετέβησαν από το drogue στο main parachute ακριβώς στο ίδιο υψόμετρο. Στην εικόνα δεξιά, το ύψος μετάβαση για κάθε φορτίο επιλέχθηκε ώστε το αιολικό πεδίο να διαμορφώσει την πορεία πτήσης οπότε κάθε φορτίο προσγειώθηκε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε έναν δρόμο.

“Η τεχνολογία αυτή παρέχει μια χαμηλού κόστους μέθοδο για βελτίωση της ακρίβειας των εναέριων ρίψεων εφοδίων στους στρατιώτες στο έδαφος ενώ διατηρεί το αεροσκάφος και το πλήρωμα μακριά από τους κινδύνους”, δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Ντόμαν, επικεφαλής μηχανικός αεροδιαστημικής της ASD.

“Η ιδέα άρχισε από την παρατήρηση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν από κάτι μεταξύ στα βαλλιστικά αλεξίπτωτα χαμηλού κόστους εποχής Β’ ΠΠ, και τα μεγάλης ακρίβειας, αλλά πολυδάπανα, καθοδηγούμενα parafoils”, δήλωσε ο Δρ Άνταμ Γκέρλαχ, ερευνητής μηχανικός αεροδιαστημικής στη ASD.

“Το αιολικό πεδίο χρησιμοποιείται ως η πηγή ελέγχου της ισχύος για τη διαμόρφωση της πορείας πτώσης με έναν ωφέλιμο τρόπο”, δήλωσε ο Ντόμαν. “Επιλέξαμε τη πορεία της προσέγγισης του αεροσκάφους προς το σημείο άφεσης ώστε να αποκτήσει όσο περισσότερο γίνεται από τον χρήσιμο έλεγχο ισχύος από το αιολικό πεδίο για να μειωθεί το φαινόμενο του διασκορπισμού λόγω των διαφορών στον χρόνο άφεσης των φορτίων από το αεροσκάφος. Αφότου τα φορτία εξέλθουν από το αεροσκάφος, η δική μας μέθοδος συγχρονισμού της μετάβασης από το σταθεροποιητικό στο κύριο αλεξίπτωτο, επιτρέπει τη διαμόρφωση της διανομής των πακέτων στο έδαφος, κατά την προσγείωση τους”.

“Αναπτύξαμε μια γρήγορη μέθοδο, που βασίζεται στη φυσική, που μπορεί να υπολογίσει τα καλύτερα υψόμετρα μετάβασης ώστε να κινήσει τα φορτία για να συγκεντρωθούν στις επιθυμητές θέσεις στο έδαφος”, δήλωσε ο Γκέρλαχ. “Οι αλγόριθμοι μπορούν να εκτελεστούν πριν την αποδέσμευση απ’ το αεροσκάφος και τα υψόμετρα μετάβασης μπορούν να φορτωθούν στα φορτία ακριβώς πριν την ρίψη. Για ακόμη καλύτερο ελέγχο στις επιπτώσεις της διασποράς, οι αλγόριθμοι μπορούν επίσης να εκτελεστούν σε πραγματικό χρόνο πάνω στα φορτία πριν την ρίψη τους”.

Αυτή, η χαμηλού κόστους, μέθοδος ασφαλούς ρίψης εφοδίων ξεκίνησε ως μια εργαστηριακή εργασία και μετατράπηκε σε πρόγραμμα από τους επιστήμονες και μηχανικούς του AFRL με στόχο την ενίσχυση των αποστολών της Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.