Το υπουργείο άμυνας της Αυστραλία έχει ξεκινήσει να αφαιρεί τεχνολογία ισραηλινής ανάπτυξης από τα συστήματα του Στρατού λόγω των φόβων ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή ευαίσθητών στοιχείων από τα στρατιωτικά συστήματα και μέσα.

Η εν λόγω εταιρεία, Elbit Systems of Australia, απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό χαρακτηρίζοντας τον ως «φήμες» που συνδέονται με το σύστημα διαχείρισης μάχης (BMS) αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρει.

Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο Australian Broadcasting Corporation (ABC) αποκαλύπτει ότι τον προηγούμενο μήνα το Αρχηγείο Στρατού εξέδωσε διαταγή που υποχρεώνει τον Στρατό να «σταματήσει την χρήση» του συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου Elbit BMS (BMS-C2) και να προετοιμαστεί για αντικατάσταση του συστήματος.

«Η ανάπτυξη της έκδοσης 7.1 του συστήματος BMS-C2 στις μονάδες ετοιμότητας του Στρατού πρόκειται να σταματήσει το αργότερο την 15η Μαΐου 2021», γράφει η διαταγή.

Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στο ABC πως ο Στρατός πιστεύει οτι η τεχνολογία της Elbit ίσως να θέτει σε κίνδυνο ευαίσθητα στοιχεία, προκαλώντας την έκδοση διαταγής που διατάσσει «να μη διαμορφωθεί ή τοποθετηθεί» σε ορισμένα στρατιωτικά μέσα.

Το σύστημα διαχείρισης μάχης της Elbit που παρουσιάστηκε πριν από μια δεκαετία, επιτρέπει στους Διοικητές του Στρατού να αντικαταστήσουν τους χάρτες και τους αναλογικούς ασυρμάτους με βελτιωμένη ψηφιακή, κρυπτογραφημένη τεχνολογία και δίκτυα για τον καλύτερο συντονισμό των μονάδων τους στο πεδίο και να προστατεύσουν τις διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Επίσης η διαταγή του Στρατού, που εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα, ζητούσε συστήματα όπως φορητές μνήμες USB και λογισμικό «να αφαιρεθούν από τα υπηρεσιακά μέσα να συγκεντρωθούν και να αποθηκευτούν από προσωπικό των Διαβιβάσεων».

«Ο Στρατός πρόκειται να διακόψει τη χρήση του BMS-C2 σύμφωνα με τα χρονικά περιθώρια ώστε να προετοιμαστεί για την μετάβαση στην ενδιάμεση ικανότητα συστήματος διαχείρισης μάχης».

Σε ανακοίνωση του, ο διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems of Austalia, απόστρατος Στρατηγός Πολ ΜακΛάκλαν, απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς πως τα προϊόντα της εταιρείας παρουσιάζουν κινδύνους.

«Η Elbit Systems of Australia εφαρμόζει ασφαλείς διαδικασίες εξέλιξης λογισμικού σε συνεργασία με το υπουργείο άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής όλου του πηγαίου κώδικα».

Ο Στρατηγός ε.α. ΜακΛάκλαν πρόσθεσε: «Η Elbit Systems of Australia θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις για την παράδοση των απαιτήσεων των δικτυοκεντρικών ικανοτήτων».

Το υπουργείο άμυνας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχολίασαν την απόφαση διακοπής χρήσης του εξοπλισμού της Elbit, το οποίο έχει αρχίσει να λαμβάνει σημαντική προβολή στα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ.

Η ισραηλινή εταιρεία ενημερώθηκε επισήμως ότι το λογισμικό που παρείχε για το σύστημα διαχείρισης μάχης των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο του προγράμματος Land 200 θα έχει αφαιρεθεί από τα στρατιωτικά συστήματα μέχρι την 15η Μαΐου.

Το Land 200 είναι πολύ-επίπεδο πρόγραμμα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων που σχεδιάστηκε για τη διασύνδεση αισθητήρων, οπλικών συστημάτων και διοικητών και του προσωπικού τους μέσα σε ένα δικτυοκεντρικό περιβάλλον.

Πηγή: abc.net.au

One Response

  1. blogtrumangr

    Γενικά για σύστημα διαχείρισης μάχης μόνο εγχώριο και πάλι μετά φόβου θεού..
    Ο,τι και να έχεις δεν θα είσαι σίγουρος ότι δεν σε κατασκοπεύει κάποιος.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: