Αυστραλία: Πάνω από $100 εκατ. η τιμή των δυο φρεγατών που αγόρασε η Χιλή

©Pete Conrad/twitter

Το Ναυτικό της Χιλής προετοιμάζεται να πάρει τα δυο νεοαποκτηθέντα αυστραλιανά πολεμικά πλοία από το Σίδνεϊ, μετά την αγορά τους, σε μια συμφωνία που πιστεύεται ότι είναι αξίας άνω των $100 εκατομμυρίων.

Οι πρώην φρεγάτες κλάσης Adelaide, HMAS Melbourne και HMAS Newcastle, εντάχθηκαν αθόρυβα, αυτόν τον μήνα, στην νέα τους υπηρεσία με μια επίσημη τελετή παράδοσης μεταξύ των δύο Ναυτικών.

Και τα δυο πλοία εισήλθαν στην υπηρεσία του Βασιλικού Ναυτικού Αυστραλίας (RAN) στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 και αφότου αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία, το περασμένο έτος, το υπουργείο άμυνας της Αυστραλίας εξέταζε διάφορες επιλογές για την τελική τους διάθεση.

Στην επανένταξη τους στην ενεργό υπηρεσία, η οποία μέχρι τώρα δεν είχε ανακοινωθεί δημοσίως από το Υπ.Αμ. της Αυστραλίας, παρευρέθηκε ο Αρχηγός Ναυτικού της Αυστραλίας Αντιναύαρχος Μίκ Νούναν.

Το Υπ. Αμ. της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι τα πλοία, που μετονομάστηκαν Almirante Latorre και Capitan Prat, θα παραμείνουν στην Νέα Νότια Ουαλία μέχρι τον επόμενο μήνα “καθώς ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση και προετοιμάζονται να αποπλεύσουν για Χιλή”.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Αυστραλίας ABC ενημερώθηκε ότι η συμφωνία με την Χιλή είναι ύψους $110 εκατ. που απαρτίζεται από $45 εκατ. για κάθε πολεμικό πλοίο και το υπόλοιπο κόστος πηγαίνει στα ανταλλακτικά, την βιβλιογραφία και την εκπαίδευση.

Σε ανακοίνωση το Υπ. Αμ. της Αυστραλίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα τελικά στοιχεία λέγοντας: “Καθώς τα πλοία ανήκουν πλέον επισήμως σε ξένο Ναυτικό, το υπουργείο άμυνας δεν θα προβεί σε περαιτέρω σχόλια”.

Πηγές προσκείμενες με την συμφωνία ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Χιλής δεν θέλει να δοθεί ευρεία δημοσιότητα στην αγορά δεδομένης της πρόσφατης πολιτικής αναταραχής στις περικοπές των δημοσίων υπηρεσιών της χωράς της νότιας Αμερικής.

Τα πρώην αυστραλιανά πλοία πρόκειται να αντικαταστήσουν τα δυο πρόσφατα παροπλισμένα χιλιανά πολεμικά τα οποία αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από την Ολλανδία το 2004.

Τα Almirante Latorre και Capitan Prat διήλθαν εργασίες βασικής ανακατασκευής στο Garden Island στο Σίδνεϊ και τα χιλιανά πληρώματα ολοκληρώνουν την εκπαίδευση στην ναυτική βάση HMAS Kuttabul στο Σίδνεϊ.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Υπ. Αμ. Αυστραλίας καταδίκασε δριμύτατα τηλεοπτικό ρεπορτάζ που ισχυριζόταν ότι έξι εκπαιδευόμενοι χιλιανοί ναυτικοί είχαν βρεθεί θετικοί στον COVID-19, υποχρεώνοντας η ναυτική βάση HMAS Watson να εισέλθει σε καθεστώς καραντίνας.

Πριν την αναχώρηση τους από την Αυστραλία, θα αφαιρεθεί το οπλικό σύστημα CIWS από τα πλοία, ενώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός θα ανακατασκευαστεί όταν τα πλοία καταπλεύσουν στην Χιλή.

Αξιωματούχοι του Υπ.Αμ. Αυστραλίας δήλωσαν στο ABC οτι η πρόσφατη συμφωνία πώλησης των πολεμικών πλοίων είναι μέρος της προσπάθειας της Αυστραλίας να δημιουργήσει καλές σχέσεις με το Ναυτικό της Χιλής.

“Είναι αρκετά καλά εξοπλισμένοι, καλά εκπαιδευμένοι και ικανοί – καλοί εταίροι στον Ειρηνικό”, δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

“Όλο το εμπόριο τους προς την Ασία πρέπει να διέλθει μέσα από την περιοχή όποτε έχουν συμφέροντα εδώ”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Andrew Greene

Απόδοση/Μετάφραση απο το abc.net.au για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

 1. Πολλοί φωνάζουν πως έπρεπε να τα πάρουμε.

  Δεν ξέρω. Όταν ένα ναυτικό σαν το Αυστραλιανό το οποίο αντιμετωπίζει απειλές, δεν είναι σαν το Ολλανδικό δλδ, αποσύρει πλοία συνήθως αυτά είτε δεν είναι αρκούντως μάχιμα κι ούτε μπορούν να γίνουν αρκούντως μάχιμα με λογικό κόστος είτε έχουν πλέον τρελό κόστος επιχειρησιακής λειτουργίας. Αλλιώς θα τα αναβάθμιζαν οι ίδιοι οι Αυστραλοί.

  Ένα καλό άρθρο στα Αγγλικά για τα προβλήματα αυτών των πλοίων:

  https://www.defenseindustrydaily.com/australias-hazardous-frigate-upgrade-04586/

  Θα ρωτήσει κάποιος, είναι αρκούντως μάχιμες οι 9 S που έχουμε? Ή είναι λογικό το κόστος χρήσης των S πλέον? Και τι θα απογίνουν όταν τελειώσουν τα ανταλλακτικά απο ΗΑΕ…

  Δυστυχώς τα καταφέραμε και μείναμε χωρίς ναυτικό αλλά με P3…. Και χωρίς να μπεί το χέρι στην τσέπη με σωστό προγραμματισμό ελπίζω δεν πρόκειται να ξαναποκτήσουμε..

  1. Οι Αυστραλοί έχουν χρήματα και τις αντικαθιστούν με αντιτορπιλικά AAW που ειναι το θέμα;
   Αντικατέστησαν μάλιστα 16 S-70B-2 Seahawk με ούτε 20 χρόνια υπηρεσίας με Romeo!!!
   Δεν σημαίνει κάτι όλο αυτό…

   Με 67εκ. ευρώ ήταν καλή ευκαιρία να αντικαταστήσουμε τις 3 μη εκσυγχρονισμένες S. Τα πλοία αυτά είναι καλύτερα εξοπλισμένα από ότι υπάρχει σήμερα στην περιοχή… σαφώς έχουν και τα θέματα τους, αλλά στην κατάσταση μας δεν νομίζω ότι υπήρχε και κάτι καλύτερο. Θα υπήρχε βεβαια ένα θέμα που θα βρούμε SM-2IIIA και ESSM,,,

   1. Αν δεν έχει νόημα να αντικατασταθούν οι μη εκσυγχρονισμένες S, τι να σου πω.
    Ας ζητούσαν SM-2IIIA από τα αμερικανικά αποθέματα.
    To ελληνικό απόθεμα ESSM δεν γνωρίζω ποιο ειναι…

   2. Η αντικατάσταση θα πρέπει να έχει όμως χέρι και πόδι, χωρίς τα όπλα που θα έδιναν όπως λέγεται ένα αισθητό πλεονέκτημα στο ΠΝ εγώ προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα απόκτησης.
    Αν είναι να περιμένουμε συνέχεια παραχωρήσεις από τους Αμερικανούς όπως περιμένουν τα αδέσποτα έξω από τις ταβέρνες για τα ρέστα και αποφάγια νομίζω ότι θα μείνουμε πολύ πίσω στο θέμα της άμυνας χωρίς να παραχθεί πραγματικό έργο.

    Ίσως θα έπρεπε να μας απασχολεί πρώτα το ερώτημα της εύρεσης οικονομικών πόρων ως προϋπόθεση, για να μπορούμε να προχωρήσουμε σαν κράτος σε έναν σοβαρό προγραμματισμό για αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό, αντί να συνεχίζουμε τις λεηλασίες στις μάντρες των συμμάχων.

   3. Δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δει φρεγάτα το ΠΝ για αρκετά χρόνια ακόμα και οι Adelaide ήταν παρά τα όποια θέματα τους, τα ικανότερα πλοία στην περιοχή… αν δεν μας κάνουν οκ τι να πω, ας κάτσουμε με τις μη εκσυγχρονισμένες S, αναμένοντας TICO και AB!

   4. Spirit,Ικανότερα πλοία μπορεί να είναι,αλλά μόνο με τα ανάλογα όπλα,όχι όμως σκέτα.Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να επισημάνω,είναι ότι το πρόβλημα της υπέρ-γήρανσης του στόλου δεν θα λυθεί με τις παραχωρήσεις πλοίων που αποσύρονται,απλά θα αναβληθεί για λίγο ενώ τα έξοδα για νέες μονάδες όσο περνάνε τα χρόνια θα αυξάνονται σταθερά.Έτσι θεωρώ αμφίβολο ότι θα έδινε μια πραγματική ανάσα.Εκεί θέλησα να καταλήξω.

    Η παραχώρηση αντιτορπιλικών κλπ. πλοίων απο Αμερική είναι νομίζω παραμύθια.

   5. @ Nom de guerre inconnu 28 Απριλίου 2020
    Επειδή γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση στην χώρας, νέα πλοία δεν πρόκειται να έρθουν σύντομα και σε μεγάλη ποσότητα,
    Απο εκεί και πέρα αρχίζεις τους συμβιβασμούς και η Adelaide ως ένα τέτοιο συμβιβασμός ήταν μια καλή λύση.

  2. Φυσικά και έπρεπε να τις πάρουμε, εδώ τις πήραν οι Χιλιανοί οι οποίοι τα πήραν στην θέση πλοίων που ήταν 2 κλάσεις καλύτερα από τις μη αναβαθμισμένες S και μία κλάση ανώτερα από τις αναβαθμισμένες S. Εν ολίγοις είναι καλύτερες από τις ΜΕΚΟ μας.

   Το Αυστριαλιανό Ναυτικό είναι ένα ναυτικό που ανήκει σε χώρα πλούσια και η οποία δεν κάνει ξεφτιλίκια στους εξοπλισμούς, όταν έχει ένα πλοίο 30 ετών, το έχει με συνεχή upgrades και σωστές επισκευές, απλά πήρε πλοία του 1 δις το ένα και αφήνει σιγά σιγά αυτά. Με την αγορά τους από την Χιλή, κάποιοι εδώ δεν ξέρουν που να κρυφτούν, καθώς για να τα χώσουν αλλού έλεγαν ότι μπούρδες μπορεί να φανταστεί κάποιος, ότι θα τα παίρναμε 200 εκατ το ένα, ότι οι πύραυλοι με τα πλοία θα έκαναν μισό δις (και λέγαμε τότε μα αφού τα δίνουν για υφάλους, γιατί να τα πουλήσουν τόσο), ότι τα επιθεώρησε το Ναυτικό (πήγε κάποιος για δημόσιες σχέσεις και προφανώς τα παπαγαλάκια γκούγκλαραν το όνομα και τον έκαναν επιθεωρητή ποιότητας) και είναι σαπάκια κτλ κτλ. Και βγήκε και τα πήρε η Χιλή, για να πάρει στην θέση φρεγατών που θα πετάξει, και αυτά που θα πετάξει είναι καλύτερα από τα δικά μας. Και προκύπτει ότι αυτό που είχε ειπωθεί τότε (από τον Αποστολάκη?) ότι τα δύο πλοία θα κόστιζαν 180 εκατ μαζί με τους πυραύλους, ήταν αλήθεια και έπεσαν όλοι να τον φάνε.

  1. 110 εκ. δολάρια Αυσταλίας ειναι 45 το κάθε πλοίο μαζί με κόστος εκπαίδευσης, μιας συντήρησης που έγινε και ανταλλακτικών.

   Οι Χιλιανοί είναι μανούλες στην εκμετάλλευση μεταχειρισμένων πλοίων…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.