Αυστραλία: Τα ΤΟΜΑ AS21 και Lynx KF41 θα δοκιμαστούν για την αντικατάσταση του M113AS4

Στην Καμπέρα, την 12η Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου προγράμματος προμήθειας στην ιστορία του Στρατού της Αυστραλίας, ανακοινώθηκαν οι δύο διαγωνιζόμενοι για το έργου του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ): Ο πίνακας έδειξε τα AS21 Redback της Hanwha Defence Australia και Lynx KF41 της Rheinmetall Defence Australia να επικρατούν στον διαγωνισμό για την επιλογή του αντικαταστάτη του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113AS4.

Και τα δύο οχήματα είναι υποψήφια για το μελλοντικό ΤΟΜΑ του Στρατού της Αυστραλίας, με το υπουργείο άμυνας της χώρας να επιθυμεί να αγοράσει μέχρι 450 οχήματα στο πλαίσιο του προγράμματος Land 400 Phase 3. Σε προηγούμενη επιλογή τεσσάρων οχημάτων, τα Lynx και Redback αξιολογήθηκαν ως οι καλύτερες προτάσεις για τη κάλυψη των απαιτήσεων του υπουργείου άμυνας με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των μελλοντικών και εξελισσόμενων απειλών.

Τρία οχήματα από κάθε τύπο έχουν φτάσει στην Αυστραλία για να διέλθουν τη δραστηριότητα περιορισμού κινδύνου (risk-mitigation) που θα περιλαμβάνει δοκιμές κινητικότητας, αξιοπιστίας και εκρήξεων. Θα εξεταστούν επίσης, οι συμβάσεις, η ροή υποστήριξης και η συντήρηση που σχετίζονται με τα οχήματα, με την επιλογή της προτιμώμενης προσφοράς να μεταφέρεται στην κυβέρνηση για το επόμενο έτος.

Rheinmetal Lynx KF-41

Ο επικεφαλής του Ομίλου Προμήθειας Ικανοτήτων και Υποστήριξης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αντιστράτηγος Ντειβιντ Κόγκλαν δήλωσε και τα δύο είναι οχήματα ΤΟΜΑ πέμπτης γενιάς που θα ξεπερνούν κατά πολύ τον προκάτοχο τους, ο οποίος ήταν σε υπηρεσία σε πολλές μορφές από το 1965: “Ο κόσμος έχει αλλάξει, το M113 ήταν σε υπηρεσία σχεδόν όσο καιρό ζω”, δήλωσε ο Αντιστράτηγος Κόγκχλαν. «Σήμερα το επιχειρησιακό περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικό, πολύ πιο απαιτητικό και πολύ πιο απειλητικό».

Τις επόμενες εβδομάδες, τα πληρώματα των οχημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αξιολόγησης θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση μετάβασης στο νέο όχημα, πριν τα οχήματα ξεκινήσουν την διαδικασία της αξιολόγησης. «Οι Στρατιώτες που θα συμμετέχουν στις δοκιμές θα βρίσκονται σε μια δύσκολη εκπαιδευτική καμπή που θα τους μεταφέρει σε ένα πλήρως ψηφιακό όχημα και πύργο, αλλά όλοι θα τα καταφέρουν και θα φέρουν τα οχήματα στα όρια τους», δήλωσε ο Αντιστράτηγος Κόγκλαν. «Από την στιγμή που ο στόλος των οχημάτων θα βρεθεί στα χέρια μας, θα χρησιμοποιηθεί με τρόπους που δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα».

Hanwha Defense Systems AS21 Redback

Εκτός από το τριμελές πλήρωμα, τα οχήματα μπορούν να μεταφέρουν έξι επιβιβασμένους Στρατιώτες προστατευμένους από την θωράκιση και την ισχύ πυρός που είναι γενιές μπροστά από το M113. «Γενικότερα, ο ρόλος των αποβιβασμένων Στρατιωτών δεν θα αλλάξει, αλλά θα είναι καλύτερα προστατευμένοι και θα διαθέτουν αρκετά καλύτερες επικοινωνίες και διασυνδεσιμότητα», δήλωσε ο Αντιστράτηγος Κόγκχλαν. «Ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν οι αποβιβασμένοι Στρατιώτες θα φανεί από την δυνατότητα των οχημάτων να κυριαρχήσουν στο πεδίο της μάχης».

Πάρα την εντυπωσιακή διαφορά μεγέθους, ο Αντιστράτηγός Κόγκλαν ανέφερε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τους κινδύνους και τις πραγματικές συνθήκες των συγχρόνων πεδίων μαχών. «Μεγάλο σημαίνει προστασία και αυτό μέσα στο σύγχρονο πεδίο μάχης σημαίνει βάρος, αλλά το παραπανίσιο βάρος δεν σημαίνει εκπτώσεις στην κινητικότητα», ανέφερε.

Υπόμνηση: Πρόγραμμα LAND 400 Phase 3

Το LAND 400 Phase 3 είναι ένα πρόγραμμα του Στρατού της Αυστραλίας αξίας $10-15 δισεκατομμυρίων περίπου που ανακεφαλαιοποιεί την δύναμη των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113 εποχής πολέμου Βιετνάμ συνδυάζοντας ένα ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) μαζι με ένα ερπυστριοφόρο ΤΟΜΠ. Υπάρχουν τέσσερις κεντρικοί βιομηχανικοί διεκδικητές, ο κάθε ένας προσέφερε μια διαφορετική λύση στην πρόσκληση υποβολής προσφορών (RfT) του Στρατού της Αυστραλίας: Η BAE Systems Australia, η Hanwha Defense Systems, η General Dynamics Land Systems και η Rheinmetall.

– Rheinmetal Lynx KF-41: Το Lynx KF41 έχει την ικανότητα υποστήριξης πληρώματος 12 (3 υπηρέτες, μέχρι 9 επιβιβασμένους), διαθέτει ανώτατη ταχύτητα επι δρόμου 70 χλμ/ωρα, βάρος μάχης περίπου 44 τονους, αυτονομία άνω των 500 χιλιόμετρων, με οπλισμό που περιλαμβάνει το αυτόματο πυροβόλο Lance 2.0 30-35 χλστ, συζυγές πολυβόλο 7,62 χλστ και φάσμα επιπροσθέτων όπλων εγγύς προστασίας.

-Hanwha Defense Systems AS21 Redback: Το AS21 διαθέτει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης συστήματος ενεργητικής προστασίας (APS) πάνω σε έναν εξελιγμένο πύργο. Το Redback, όπως ο ανταγωνιστής της BAE, μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα 11 (3 υπηρέτες, 8 επιβιβασμένους), έχει ανώτατη ταχύτητα επί δρόμου 70 χλμ/ώρα, βάρος μάχης 42 τόνους, ταχύτητα εκτός δρόμου 40 χλμ/ώρα, επιχειρησιακή αυτονομία 520 χλμ, ο οπλισμός του περιλαμβάνει ένα αυτόματο πυροβόλο 30 χλστ και ένα συζυγές πολυβόλο 7,62 χλστ.

-General Dynamics Land Systems Ajax: Το Ajax και οι εκδόσεις του έχουν αρχικό βάρος 38 τόνων (με ανάπτυξη ως τους 42 τόνους) και πλήρωμα 9 στην έκδοση ΤΟΜΑ (3 υπηρέτες, 6 επιβιβασμένους), σταθεροποιημένο πυροβόλο 30 χλστ υποστηριζόμενο από ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χλστ και έναν ταχυεκτοξευτή βομβίδων 40 χλστ. Το πανοραμικό κύριο σκοπευτικό παρέχει τη δυνατότητα βελτιωμένης παντός καιρού τεχνολογίας εικόνα, η οποία επιτρέπει στις πλατφόρμες ΤΟΜΑ να εντοπίζουν, προσβάλουν και στοχεύουν εχθρικά στρατεύματα σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τις σημερινές παλιές πλατφόρμες.

-BAE Systems CV90: Το CV90 έχει χώρο για πλήρωμα 11 ατόμων (3 υπηρέτες, 8 επιβιβασμένους στρατιώτες), ανώτατη ταχύτητα επι δρόμου 70 χλμ/ώρα, βάρος μάχης περίπου 35-37 τόνους, επιχειρησιακή αυτονομία περίπου 320 χλμ και μπορεί να δεχθεί το πυροβόλο Bushmaster 30 χλστ, δευτερεύων συζυγές πολυβόλο 7,62 χλστ και έξι εκτοξευτές βομβίδων 76 χλστ.

 

Πηγή: armyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.