Αυστραλία: Χύτευση τρόπιδας πρώτου παράκτιου περιπολικού κλάσης Arafura

Η τρόπιδα του πρώτου περιπολικού πλοίου ανοιχτής θαλασσής (ΠΠΑΘ) κλάσης Arafura, του μελλοντικού HMAS Arafura, του αυστραλιανού Βασιλικού Ναυτικού χυτεύθηκε εμπρόθεσμα και εντός προϋπολογισμού όπως ανακοίνωσε το αυστραλιανό υπουργείο άμυνας.

Περισσότεροι από πενήντα τόνοι αυστραλιανού χάλυβα μορφοποιήθηκαν στο ναυπηγείο Όσμπορν, εκπληρώνοντας τη συμβατική υποχρέωση της ναυπήγησης του πρώτου ΠΠΑΘ.

Ο υπουργός άμυνας Κρίστοφερ Παην, δήλωσε ότι αυτό το ορόσημο ήταν μια περαιτέρω απόδειξη των δυνατοτήτων της αυστραλιανής βιομηχανίας να παραδίδει εμπρόθεσμα τα έργα που αναλαμβάνει.

“Αυτό το ορόσημο δείχνει την υπό εξέλιξη βιομηχανική επιτυχία της συνεχιζόμενης κυβερνητικής ναυπηγικής προσπάθειας αξίας $90 δισεκατομμυρίων,” δήλωσε ο υπουργός άμυνας Παην. Η “ASC συνεργάζεται πολύ καλά με την Luerssen Australia για την κατασκευή των δύο πρώτων ΠΠΑΘ”.

Η τελετή για την τοποθέτηση της τρόπιδας του πλοίου, Arafura, του πρώτου πλοίου της κλάσης Arafura, θα λάβει χώρα αμέσως μόλις είναι έτοιμα τα συγκροτήματα και μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε, το 2017, την επιλογή της γερμανικής ναυπηγικής Luerssen ως τον κύριο ανάδοχο για την σχεδίαση και κατασκευή δώδεκα περιπολικών πλοίων ανοιχτής θάλασσας για το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας (RAN). Στο πλαίσιο του έργου αξίας $3,6 δισ., τα δύο πρώτα ΠΠΑΘ θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο Όσμπορν στην Νότια Αυστραλία. Η κατασκευή του πρώτου ΠΠΑΘ άρχισε εμπρόθεσμα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Το έργο θα μετακινηθεί το 2020 στο Χέντερσον στη Δυτική Αυστραλία όπου θα κατασκευαστούν 10 ΠΠΑΘ απο την CIVMEC σε συνεργασία με την Luerssen Australia. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το έργο θα δημιουργήσει 1000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Τα πλοία SEA 1180 θα ειναι μεγαλύτερα και πιο ικανά από τα σημερινά περιπολικά πλοία κλάσης Armidale, που θα αντικαταστήσουν. Θα έχουν μήκος 80 μ. με εκτόπισμα 1700 τόνων και βύθισμα 4 μ.

Τα πλοία θα ειναι οπλισμένα με ένα πυροβόλο 40 χλστ για την προστασία τους, τρεις φουσκωτές βάρκες 8,4 μ., αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας όπως επίσης και συστήματα διοίκησης και ελέγχου. Αυτά θα επιτρέψουν στα ΠΠΑΘ να επιχειρούν μαζί με πλοία της Συνοριακής Δύναμης Αυστραλίας (ABF), λοιπές μονάδες της Αμυντικής Δύναμης Αυστραλίας (ADF) και τους περιφερειακούς εταίρους.

Ο νέος στόλος ΠΠΑΘ SEA 1180 θα διενεργεί αποστολές πληροφοριών και επιτήρησης (ISR), έρευνας και διάσωσης (SAR), ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής σε περιπτώσεις καταστροφών (HADR) και περιπολίες φύλαξης των συνόρων.

Τα ΠΠΑΘ θα διαδραματίσουν σημαντικούς ρόλους στην ασφάλεια των συνόρων και θα παρέχουν μεγαλύτερη αυτονομία και αντοχή σε σχέση με τον υφιστάμενο στόλο περιπολικών πλοίων. Τα ΠΠΑΘ θα επιτρέψουν στο Ναυτικό να πραγματοποιεί πιο διευρυμένες επιχειρήσεις και να προστατεύει τους πηγές ενέργειας σε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε πιο περίπλοκα ναυτικά περιβάλλοντα.

Θα μπορουν να αναπτύξουν ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα (UAV), υποβρύχια (UUV) και οχήματα επιφανείας (USV) και μπορουν να εξαπολύσουν μεγάλα φουσκωτά σκάφη τα οποία θα χρησιμεύουν κυρίως για τις επιχειρήσεις νηοψιών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.