Αυστρία: Ο Στρατός παρουσίασε νέο εξομοιωτή τακτικής μικρών όπλων

Ο αυστριακός Στρατός έχει εντάξει στην ενεργό υπηρεσία τον νέο «εξομοιωτή τακτικής μικρών όπλων» (SATT) που σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε από την σλοβενική εταιρεία Guardiaris.

Ο τελευταίος SATT εγκαταστάθηκε στην Στρατιωτική Βάση Benedek-Kaserne στο Bruckneudorf, την τοποθεσία της κεντρικής εκπαιδευτικής περιοχής των μονάδων Πεζικού και Μηχανικού του αυστριακού Στρατού.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος SATT, έχουν ανακαινιστεί οι εγκαταστάσεις των θαλάμων διαμονής με στόχο την παροχή βελτιωμένων εγκαταστάσεων στους φιλοξενούμενους εκπαιδευόμενους Στρατιώτες.

Η εξαμελής ομάδα περιμένει την στιγμή για να εμπλακεί. Είναι γνωστό ότι το χωρίο έχει καταληφθεί από αντάρτες, ωστόσο κάνεις από αυτούς δεν έχει εντοπιστεί. Ξαφνικά, μια κίνηση αποσπά την προσοχή ενός από τους αυστριακούς Στρατιώτες που στρέφει τυφέκιο εφόδου Steyr AUG, στην στρατιωτική γλώσσα Sturmgewehr 77 ή StG 77 (1), και εκτελεί πυρά, καθώς οι σύντροφοι του συνεχίζουν να παρακολουθούν την υπόλοιπη περιοχή. Ένα βαρύ όχημα πλησιάζει, και οι έξι Στρατιώτες μπορούν να το αισθανθούν από τον επερχόμενο θόρυβο και την δόνηση κάτω από τα πόδια τους, χάρις στο ηχο-κρουστικό πάτωμα πάνω στο οποίο βρίσκονται οι εκπαιδευόμενοι, το οποίο ενεργοποιείται από συστήματα υπολογιστών, μαζί με ηχεία που παρέχουν το αίσθημα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και προσθέτουν έναν σημαντικό ρεαλισμό που αυξάνει τον παράγοντα της πίεσης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Εν τω μεταξύ μια ομάδα αντιπάλων εμφανίζεται στο σενάριο, και εμπλέκεται από ένα πολυβόλο MG-74 που χρησιμοποιείται από έναν έβδομο Στρατιώτη. Οι αντίπαλες δυνάμεις, υπό την μορφή εικονιδίων (avatar) και οχημάτων διαφόρων τύπων, που είναι υπό τον έλεγχο αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI), με παροχή στοιχείων και από τον σταθμό του εκπαιδευτή.

Συσκευή SAS τοποθετημένη πάνω σε τυφέκιο

Αυτή η σκηνή λαμβάνει χώρα μέσα σε μία αίθουσα, χάρις στο νέο σύστημα εξομοίωσης που παραλήφθηκε και εντάχθηκε στην ενεργό υπηρεσία από τον Αυστριακό Στρατό, οι Αυστριακές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundesheer) έχουν αποκτήσει πέντε παρόμοια συστήματα από την Guardiaris, μια σλοβενική εταιρεία που εδρεύει στην Λιουμπλιάνα, η οποία εξέλιξε μια σουίτα μέσων εξομοίωσης που προσελκύει το ενδιαφέρον διαφόρων αρχικών κατασκευαστών εξοπλισμών (OEM) και τελικών χρηστών.

Την 5η Απριλίου, το υπουργείο (ΥΠ.ΑΜ.) της Αυστρίας οργάνωσε την επίσημη παρουσίαση του νέου εξομοιωτή τακτικών μικρών όπλων (SATT). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Bruckneudorf, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βιέννης. Εκτός από διάφορους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Κλάουντια Τάννερ, η υπουργός Άμυνας.

Γνωστός ως SATT, εξομοιωτής τακτικών μικρών όπλων, το σύστημα που χρησιμοποιείται στην Αυστρία βασίζεται πάνω σε διάφορα στοιχεία και διαφέρει από τις λύσεις που προτείνονται από άλλες εταιρείες εξομοίωσης, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συστημάτων βασίζονται στα λέιζερ που είναι εγκατεστημένα στα πρόσθετα εξαρτήματα που είναι τοποθετημένα πάνω στο όπλο και αισθητήρες πάνω στην οθόνη που αντιλαμβάνονται που ακριβώς στοχεύει το όπλο. Αντιθέτως, το SATT της Guardiaris λειτουργεί σε μία κατοχυρωμένη τεχνολογία υπέρυθρων (IR), το σύστημα μικρών όπλων (SAS) συλλέγει τα δεδομένα σχετικά με την συμπεριφορά του σκοπευτή και τις κινήσεις των όπλων σε έξι διαστάσεις (6D) παρέχοντας τον προσανατολισμό και την θέση του. Η βασική διαμόρφωση του SATT αποτελείται από τέσσερα στοιχεία οθονών με την κάθε μία να καλύπτει 37,5⁰ από το σύνολο των 150⁰. Η μονάδα SAS έχει μέγεθος και βάρος παρόμοιο με αυτό του πιστολιού Glock και συνήθως τοποθετείται στην μπροστινή ράγα Picatinny, ωστόσο στο StG 77 A2 ενσωματώνεται πάνω στο οπτικό σκοπευτικό του. Αισθητήρες επιτάχυνσης ανιχνεύουν την μετακίνηση και αναγνωρίζουν την κρούση του μηχανισμού της σκανδάλης η οποία διαφέρει από όλες τις άλλες πιθανές εισροές στοιχείων. Όλα τα δεδομένα διαμοιράζονται ανάμεσα στις SAS, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν είτε πάνω σε ένα αληθινό όπλο ή σε ένα ακριβές αντίγραφο όπλου (replica) και η κεντρική ηλεκτρονική επεξεργασία αυτών των στοιχείων επιτυγχάνεται μέσω Wi-Fi.

Σε σχέση με τα άλλα συστήματα το SATT παρέχει στον Στρατιώτη πλήρη ελευθερία κινήσεων και δεν απαιτείται οποιοδήποτε επιπρόσθετο στοιχείο πάνω στον ιματισμό και τον προσωπικό εξοπλισμό τού. Μια εξαίρεση είναι το SAS που τοποθετείται πάνω στο κράνος: αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση των κινήσεων του κεφαλιού, ως ένα σημαντικό στοιχείο για τον απολογισμό (AAR) καθώς επιτρέπει την κατανόηση της συμπεριφοράς κάθε Στρατιώτη κατά την εκπαίδευση, π.χ. αν οι έξι Στρατιωτικοί, ο συνηθισμένος αριθμός Στρατιωτών που συμμετέχει στο SATT, καλύπτουν όλο το εμπρόσθιο μέτωπο των 150⁰ διασφαλίζοντας τη βέλτιστη επίγνωση της κατάστασης. Στη διαρρύθμιση του αυστριακού Στρατού ο πολυβολητής παρατηρεί το σενάριο απο μια ξεχωριστή οθόνη με οπτικό πεδίο μετώπου 37,5⁰. Στον SATT το σενάριο κινείται προς τους Στρατιώτες, η ταχύτητα εξαρτάται από τον εκπαιδευτή και τα αποτελέσματα που προκύπτουν κατά την συμπλοκή.

Συσκευή SAS τοποθετημένη πάνω σε κράνος

Εδώ είναι το κατάλληλο σημείο για να αναφερθεί το λογισμικό Guard που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία των σεναρίων SATT. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους εξομοιωτές, το ιδιόκτητο λογισμικό της Guardiaris δεν είναι μια συνηθισμένη μηχανή δημιουργίας σεναρίων που χρησιμοποιείται στον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (gaming). Αν και εκμεταλλεύεται παρόμοιες τεχνολογίες, το Guard 1.0 έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντιμετωπίζει τις ανάγκες των εξομοιωτών εκπαίδευσης στον μικρό οπλισμό, ως εκ τούτου είναι πολύ ελαφρύτερο, χρησιμοποιεί μικρότερη επεξεργαστική ισχύ και μπορεί να «τρέξει» μόνο σε έναν υπολογιστή, το οποίο καθιστά το SATT εύκολο στην μεταφορά και την εγκατάσταση του. Επιτρέπει την διενέργεια σεναρίων σε μια περιοχή έκτασης 40Χ40 χλμ, ο απαιτούμενος χρόνος δεν εξαρτάται από την απόδοση των γραφικών αλλά κυρίως από τα φυσικά χαρακτηριστικά των διαφόρων στοιχείων, τα οποία απαιτούνται για να διασφαλιστεί η μέγιστη σύζευξη της πραγματικότητας με την αντίδραση τους στον τύπο της απειλής που τους προσβάλει, τα αποτελέσματα των όπλων τροποποιούν το σενάριο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Τυφέκια Steyr AUG

Εκτός από το τυφέκιο και το πολυβόλο, η αυστριακή διαμόρφωση του SATT περιλαμβάνει επίσης το πιστόλι Glock 17 (2), γνωστό ως Pistole 80, και τον εκτοξευτή βομβίδας μονής βολής Steyr GL 40, που η Bundesheer ονομάζει ML 40 Mk1, το τελευταίο όπλο παρέχει έμμεσα πυρά, -το δίχως λέιζερ- σύστημα αναγνωρίζει την γωνία του σκοπευτικού, δημιουργεί την αντίστοιχη τροχιά και το σημείο της πρόσκρουσης της βομβίδας 40 χλστ. Φυσικά όλες οι ατμοσφαιρικές συνθήκες λαμβάνονται υπόψιν και δεν τροποποιούν μόνο την ορατότητα αλλά επίσης επηρεάζουν και τα αποτελέσματα της βολής.

Είναι αρκετά προφανές ότι ο όγκος των δεδομένων που παρέχονται από τον τακτικό εξομοιωτής της Guardiaris είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτά που παρέχονται από τα συστήματα που υποστηρίζονται με λέιζερ, ωστόσο οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των Μεγάλων Δεδομένων, καθώς και η μηχανομάθηση και η AI που χρησιμοποιούνται για τον χειρισμό τους και να παρέχουν στους εκπαιδευτές με πληροφορίες που είναι διαθέσιμες με την τεχνολογία που δεν χρησιμοποιεί λέιζερ η οποία επιτρέπει την δίχως προηγούμενο εξέταση των συμπεριφορών, η οποία επιτρέπει την αξιολόγηση των καλύτερων επιδόσεων των Στρατιωτών.

Εξομοιωτής όλμου MATS

Τα συστήματα αντιαρματικών, όλμων ακόμη και η εξομοίωσή οχημάτων της Guardiaris χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο SATT, και επομένως μπορούν να ενσωματωθούν με ευκολία σε αυτό. Γνωστός ο MATS (εκπαιδευτικό σύστημα MANPATS) ο εξομοιωτής αντιαρματικών όπλων αναπτύχθηκε για διάφορα φορητά συστήματα. Χρησιμοποιείται μια replica του αληθινού όπλου, η οποία τηρεί όλους τους παράγοντες διαστάσεων, βάρους και κέντρου βάρους, ο σωλήνας εκτόξευσης διαθέτει έναν υπολογιστή, μια μπαταρία και την αντίστοιχη μονάδα SAS. Ένα ειδικό λογισμικό επιτρέπει την εικονική αναπαραγωγή των χαρακτηριστικών του όπλων με γνώμονα το βεληνεκές, την εξωτερική βλητική, το τελικό αποτέλεσμα ανάλογα με τον τύπο του πυρομαχικού ή της πολεμικής κεφαλής, κ.τ.λ. Στον εξομοιωτή όλμου, γνωστό ως IMOT (Εκπαίδευση Όλμου σε Κλειστό Χώρο), το «smart ammunition» επιτρέπει να εξακριβωθεί αν τα μέλη του στοιχείου εισήγαγαν τις σωστές ρυθμίσεις του προωθητικού γεμίσματος, έγινε η γέμιση του βλήματος με το σωστό γέμισμα, ενώ φυσικά οι ρυθμίσεις σκόπευσης ελέγχονται επίσης σχολαστικά και εξετάζονται στους βλητικούς υπολογισμούς.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που αποδεσμεύθηκε από την Bundesheer, η υπηρεσία διαθέτει πέντε συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε όλη την χώρα, το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το δελτίο τύπου γραφεί ότι πρόκειται να παραληφθούν ακόμη συστήματα.

  1. Ο αυστριακός Στρατός χρησιμοποιεί τέσσερα διαφορετικά μοντέλα τυφεκίου, το βασικό StG 77 A1, το StG 77 A2 σε υπηρεσία με τις Ειδικές Δυνάμεις (Jagdkommando and Jägerbataillon 25), το StG 77 KPE (Kaderpräsenzeinheiten) για τις μονάδες που έχουν εκστρατεύσει σε αποστολές και το StG 77 A1 MP σε χρήση από την Στρατονομία, τα τρία τελευταία είναι εξοπλισμένα με ράγες Picatinny για την ενσωμάτωση σκοπευτικών και εξαρτημάτων. Το Guardiaris SATT που αποκτήθηκε από τον αυστριακό Στρατό μπορεί να λειτουργήσει και με τις τέσσερις εκδόσεις, το μήκος της κάννης τροποποιείται με την εισαγωγή ή αφαίρεση ενός επιπρόσθετου στοιχείου.
  2. Το Glock GL21 είναι ύψους 51 χλστ, μήκους 82,5 χλστ, πλάτους 31 χλστ και ζυγίζει 92 γραμμάρια μαζί με τις μπαταρίες.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.