Αυτή είναι η Μοίρα των ιταλικών F-35 που συμμετέχει στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019»

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι διαπιστώσεις από τη συνεργασία των F-35A Lightning II της Ιταλικής Αεροπορίας με μαχητικά της ΠΑ. Ήδη οι πτήσεις εξοικείωσης τόσο των Ιταλών όσο και των υπολοίπων χειριστών από ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ και Κύπρο, έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο της διεθνούς αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019». Η άσκηση αναμένεται να κορυφωθεί από σήμερα ενώ θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Όπως έγινε γνωστό τα F-35A πετούν στον “ΗΝΙΟΧΟ 2019” αποκλειστικά σε ημερήσιες αποστολές στο πλαίσιο μικτών σχηματισμών COMAO ενώ οι χειριστές τους συμμετέχουν σε κοινές διαδικασίες ενημέρωσης προ πτήσης (briefing) με Έλληνες χειριστές μαχητικών F-16C/D Block 30/50/52+/Advanced, Mirage 2000-5Mk2 και F-4E AUP Phantom II όπου καθορίζονται οι λεπτομέρειες κάθε αποστολής. Στα COMAO θα συμμετέχουν επίσης ιταλικά Tornado ECR, αμερικανικά F-16CM καθώς και Mirage 2000-9 των ΗΑΕ.

Προτού όμως τα F-35Α της Ιταλικής Αεροπορίας έρθουν στην Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν πριν λίγους μήνες στο πλαίσιο ανάπτυξης 3 εβδομάδων στο πεδίο ασκήσεων του Decimomannu στη Σαρδηνία. Εκεί υλοποιήθηκε ουσιαστικά η πρώτη φάση επιχειρησιακής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του TLP 18-4 των Ιταλών χειριστών του 13° Gruppo (Μοίρας) που ανήκει στο 32° Stormo (Πτέρυγα), με έδρα την βάση της Αmendola, στην νοτιοδυτική Ιταλία ενώ πραγματοποιήθηκε και μια μεταστάθμευση στην βάση Kleine Brogel  στο Βέλγιο από όπου προέρχεται και το σχετικό βίντεο.

Οι αποστολές που θα εκτελέσουν τα F-35

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένη Μοίρα είναι η πρώτη της Ιταλικής Αεροπορίας που παρέλαβε μαχητικά F-35A και κήρυξε αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα μόλις στις 30 Νοεμβρίου 2018. Έξι συνολικά F-35A από ένα σύνολο 10 που διαθέτει μέχρι στιγμής η Ιταλική Αεροπορία (τα δύο βρίσκονται μόνιμα στις ΗΠΑ για εκπαίδευση χειριστών) πραγματοποίησαν αποστολές αέρος – αέρος εναντίον άλλων μαχητικών, κρούση ακριβείας με κατευθυνόμενα πυρομαχικά PGM, αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS) υπέρ χερσαίων δυνάμεων και υποστήριξη ναυτικών μονάδες.

Επιπλέον (και εδώ είναι το ενδιαφέρον) τα ιταλικά F-35A εκτέλεσαν αποστολές επιτήρησης αναγνώρισης (ISR) αλλά και ηλεκτρονικής κρούσης χάρη στους προηγμένους αισθητήρες που διαθέτουν και οι οποίοι επιτρέπουν ανάληψη καθηκόντων στους παραπάνω ρόλους.

Η ικανότητα εντοπισμού στόχων περιφερειακά του αεροσκάφους χάρη στις υπέρυθρες κάμερες του συστήματος DAS, δίνει την ικανότητα στα Lightning II να εκτελούν καθήκοντα ISR με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με μαχητικά 4ης και 3ης γενιάς που εξοπλίζονται με ατρακτίδια σκόπευσης TGP.

Ηλεκτρονική κρούση

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική κρούση, η χρήση του ραντάρ AESA τύπου AN/APG-81 εξασφαλίζει σχετικές δυνατότητες εναντίον εχθρικών αεροσκαφών που χαρακτηρίζονται επίσης μοναδικές -αν και εν πολλοίς άγνωστες- ως προς το επίπεδο αποτελεσματικότητας. Δεν είναι γνωστό κατά πόσον τα ιταλικά F-35, θα χρησιμοποιήσουν στον «ΗΝΙΟΧΟ» τις δυνατότητές τους στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν πλήρως σε ρόλο ISR εντοπίζοντας στόχους για φίλιους σχηματισμούς (COMAO) ενώ ενδεχομένως θα προηγούνται από αυτούς.

Οι ικανότητες αυτές χαρακτηρίζονται από τους Ιταλούς ως “Omnirole”, που προσδιορίζουν και το επίπεδο της 5ης γενιάς έναντι μαχητικών που ανήκουν σε προηγούμενες γενιές (με κύρια διαφοροποίηση την ικανότητα ταυτόχρονης ανάληψης διαφορετικών ρόλων που αναλάμβαναν παλαιότερα διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών).

Ανάλογες αποστολές θα εκτελεστούν και στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» με τη συμμετοχή F-35 σε ρόλο κρούσης και ενδεχομένως και CAS καθώς φέτος υπάρχει εκτεταμένη πρόβλεψη για συνεργασία με Ειδικές Δυνάμεις σε ρόλο προωθημένου ελεγκτή JTAC σε περιοχές που περιλαμβάνουν το ΠΒ Κρανέας αλλά και περιοχές στο Ανατολικό Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2016, η Ιταλική Αεροπορία κατέστη ή πρώτη χώρα που παρέλαβε μαχητικά 5ης γενιάς μετά τις ΗΠΑ και από τότε έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 2.000 ώρες στον αέρα! Συνολικά η Ιταλική Αεροπορία θα αποκτήσει 60 F-35A για αντικατάσταση των Tornado και των AMX καθώς επίσης και 30 F-35B STOVL για αντικατάσταση των AV-8B Harrier του Ιταλικού Ναυτικού.

Η πρώτη άσκηση που συμμετείχαν τα ιταλικά F-35A ήταν η VEGA 2017, επιχειρώντας και πάλι από το Decimomannu στη Σαρδηνία ενώ πραγματοποιήθηκαν αποστολές και από το πεδίο βολής “Polygone”, το οποίο είναι βελτιστοποιημένο για σενάρια Ηλεκτρονικού Πολέμου και καταστολής αεράμυνας. Σε αυτές τις αποστολές τα F-35A πέταξαν μαζί με Eurofighter, αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ τύπου G550 CAEW και τα προηγμένα εκπαιδευτικά LIFT τύπου T-346 της Ιταλικής Αεροπορίας.

Υποστήριξη

Στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» τα ιταλικά F-35 θα δοκιμαστούν και πρώτη φορά ως προς τις απαιτήσεις υποστήριξης από προκεχωρμένη βάση επιχειρήσεων στο εξωτερικό, μακρυά από τη μητρική τους βάση.

Όπως είναι γνωστό, το F-35 υποστηρίζεται σε όλο το φάσμα διαδικασιών υποστήριξης από το ψηφιακό σύστημα λογιστικής υποστήριξης ALIS (Autonomous Logistics Integrated System). Κάθε μαχητικό αποστέλλει δεδομένα στο σύστημα πριν προσγειωθεί, προκειμένου οι τεχνικοί να έχουν άμεση εικόνα της κατάστασης όλων των συστημάτων και να προετοιμαστούν για όσες εργασίες απαιτούνται αμέσως μετά την άφιξή του. Παράλληλα, το σύστημα επικοινωνεί με βάσεις λογιστικής υποστήριξης για δρομολόγηση προμήθειας των απαραίτητων ανταλλακτικών και ενημέρωση βάσης δεδομένων για την διαθεσιμότητα κάθε αεροσκάφους που αποστέλλεται και στην κατασκευάστρια εταιρεία στις ΗΠΑ.

Η τελευταία λειτουργία είναι αυτή που έχει προκαλέσει πλήθος αρνητικών σχολίων στον διεθνή Τύπο, για το κατά πόσο εξασφαλίζεται η ασφάλεια πληροφοριών για την κάθε χώρα χρήστη του F-35 ενώ και οι Ιταλοί χρησιμοποιούν το εν λόγω σύστημα όπως οι υπόλοιπες αεροπορίες που διαθέτουν τον τύπο, αλλά με περιορισμένη διαλειτουργικότητα με το κατασκευαστή.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλική Αεροπορία έχει εξασφαλίσει σχεδόν καθημερινά «αερογέφυρα» με την 117 ΠΜ καθώς μεταγωγικό αεροσκάφος μεταφέρει προσωπικό και υλικά με σκοπό να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην διαθεσιμότητα των F-35 κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους στην Ελλάδα. Σε αυτό βοηθάει η εγγύτητα των δύο χωρών, γεγονός που μεταφράζεται σε πρακτικό επίπεδο ως πλεονέκτημα για τη συμμετοχή των Ιταλών στην άσκηση.

Η εμπειρία από την συμμετοχή στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν και από πλευράς του προσωπικού υποστήριξης των Ιταλών, σε ανάπτυξη μακρυά από κύριες δομές υποστήριξης!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Σημαντικό σήμειο για όσους επιμένουν (πεισματικά) να ονειρεύονται αντικατάσταση όλων των μαχητικών απο το συγκεκριμένο αεροσκάφος(για την ΠΑ), που θα αναλαμβάνει όλους τους ρόλους(συμπεριλαμβανομένων την εναέρια υπέροχη και αστυνόμευση του εναέριου χώρου).

  «Συνολικά η Ιταλική Αεροπορία θα αποκτήσει 60 F-35A για αντικατάσταση των Tornado και των AMX καθώς επίσης και 30 F-35B STOVL για αντικατάσταση των AV-8B Harrier του Ιταλικού Ναυτικού.»

  Η παραπάνω αναφορά λέει με αλλά λόγια, ότι το απόκτησαν για αποστολές που αναλαμβάνουν σήμερα τα Fighter-bomber, ενώ στην περίπτωση των AV-8 στα ελικοπτεροφόρα δεν υπάρχει ανταγωνιστικό μοντέλο, με συνέπεια η επιλογή του JSF να αποτελεί σήμερα μονόδρομο για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη STOVL που έχουν σε υπηρεσία των αεροποριών ναυτικού).

  Για περιπολία(εναέρια αστυνόμευση), αναχαίτηση και εναέρια υπέροχη, χρησημοποιούν (και θα συνεχίσουν) όλοι όσοι επέλεξαν να έχουν ευελιξία στην πολιτική στόλου των αεροποριών, τα συμβατικά αεροσκάφη F-16, EF, Rafale, Gripen, F-15,18 και η USAF επιπλέον τα F-22.

  Επίσης αξιοσημείωτο, το ναυτικό των ΗΠΑ παρά τις μερικές ικανότητες ΗΠ/ΗΕ του APG-81 επιμένουν στην ανάπτυξη του NGJ για τα EA-18G που θα συνεχίσουν να συνοδεύουν τα μαχητικά στις αποστολές κρούσης Α/Ε στις μελλοντικές μάχες.

  Πάντως η απόσταση Ιταλία – Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση στην υποστήριξη, πιο ενδιαφέρον θα είχε η περίπτωση μετάθεσης του αεροσκάφους σε μια Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν. 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.