Αυτή είναι η πρόταση της ελληνικής σχεδιαστικής ομάδας Als NSD για το εθνικό πλοίο

Η χώρα μας έχει την υποχρέωση να διατηρεί έναν μεγάλο στόλο πολεμικών σκαφών για την προστασία και διατήρηση των θαλάσσιων συνόρων μας, ωστόσο έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στον χώρο της μελέτης / ανάπτυξης πολεμικών σκαφών παρ’ ότι την τελευταία πεντηκονταετία έχει προχωρήσει στην παραγγελία και κατασκευή περισσότερων των 80 σκαφών για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Το κόστος πρόσκτησης των παραπάνω σκαφών ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών είναι εξαγωγή συναλλάγματος ενισχύοντας την οικονομία ξένων οίκων και κρατών και ελάχιστα αυτή της χώρα μας.

Γράφει ο Ιωάννης Τσαγκαράκης (ναυπηγός μηχανικός – Als NSD Greece Naval Ship Designs)

Την ίδια στιγμή η χώρα μας διαθέτει αξιόλογες Ναυπηγικές Μονάδες με πολύ μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή πολεμικών σκαφών επιφάνειας και υποβρύχιων, μεγάλες μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούντα στο χώρο της άμυνας και πληθώρα ικανών και έμπειρων επιστημόνων, ηλεκτρολόγων, ηλεκτρονικών, ναυπηγών και μηχανικών.

Λαμβανομένης επί πλέον υπόψη της στενότητας οικονομικών πόρων για μεγάλο διάστημα στο μέλλον, προκύπτει η ανάγκη να εξετασθεί σοβαρά η έναρξη προγράμματος σχεδίασης και κατασκευής του εθνικού πλοίου εκμεταλλευόμενοι το εγχώριο δυναμικό (βιομηχανία, επιστημονικούς φορείς και τις δεξιότητες και ικανότητες των Ελλήνων), όπως ακριβώς έκαναν αντίστοιχα οι γείτονές μας;

Συγκεκριμένα, οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης ενός πολεμικού σκάφους στην Ελλάδα, είναι οι εξής:

Μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από το εξωτερικό

Μείωση του κόστους των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Μεγιστοποίηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας

Μείωση της τελικής τιμής

Αύξηση της απασχόλησης σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας (ελληνική ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία)

Σχεδίαση σκαφών σύμφωνα με τις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ και των επιχειρησιακών ιδιομορφιών του Αιγιακού θαλάσσιου χώρου, αντί της προσαρμογής των

Αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας γνώσης και εμπειρίας στον χώρο των Ναυτικών εφαρμογών, της αμυντικής βιομηχανίας και των επιστημονικών φορέων

Αντικατάσταση των παλαιών μονάδων του ΠΝ

Δημιουργία προϋποθέσεων για την σχεδίαση και κατασκευή σκαφών για εξαγωγή

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η πρωτοβουλία της ελληνικής σχεδιαστικής ομάδας Als NSD (Naval Ship Design) Greece, η οποία και με την βοήθεια και την συμβολή εξειδικευμένων οίκων και επιστημονικών φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού στους διαφόρους τομείς, έχει προχωρήσει στην μελέτη και σχεδιασμό του σκάφους Als® Class 100 μεγέθους κορβέτας / φρεγάτας, πιστεύοντας ότι ο τύπος αυτός ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες του ΠΝ.

Ενδεικτικά η ανάπτυξη της σχεδίασης της Κορβέτας Als® Class 100, περιλαμβάνει την εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών, όπως:

 • Σχεδίαση της γάστρας
 • Καθορισμός των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του σκάφους
 • Επιλογή των κυρίων συστημάτων, μηχανημάτων και συσκευών της πλατφόρμας καθώς επίσης και των αισθητήρων και των όπλων
 • Υπολογισμός βάρους και κατανομής βάρους
 • Εκτίμηση ευστάθειας σε άθικτη και μετά από βλάβη κατάσταση
 • Υπολογισμός της καμπύλης αντίστασης ρυμούλκησης για σειρά ταχυτήτων γύρων από την ονομαστική περιοχή λειτουργίας
 • Υπολογισμός της μέγιστης ταχύτητας του σκάφους με βάση το περιθώριο ισχύος
 • Υπολογισμός της αυτονομίας και ακτίνας ενεργείας
 • Σχεδίαση των γενικών διατάξεων
 • Εκπόνηση των γενικών προδιαγραφών του σκάφους
 • Δημιουργία ηλεκτρονικού μοντέλου, κλπ.

Ο σχεδιασμός του σκάφους βασίζεται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας ενώ είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα και συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου.

Από σχεδιαστικής απόψεως, και λαμβανομένης υπόψη της «ωριμότητας» της μελέτης, η Als Class 100 είναι ενδεχομένως, η «κατάλληλη» λύση. (defencenews.gr)

Η σχεδίαση του σκάφους ανταποκρίνεται στις ανάγκες διεξαγωγής επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής σε όλες τις πιθανές περιοχές, ιδιαίτερα δε στο νότιο Αιγαίο, όπου ευνοείται η δράση ταχέων σκαφών μεσαίου εκτοπίσματος, δηλαδή εκτοπίσματος Κορβέτας / Φρεγάτας, για τους εξής ειδικότερους λόγους:

Δύναται να επιτευχθεί η ποιοτική και η τεχνολογική ανωτερότητα / πρωτοπορία έναντι του αντιπάλου που θα πρέπει να διατηρείται πάντοτε ώστε να επιτυγχάνεται η αποτροπή.

Εξασφαλίζεται η επάρκεια Μονάδων για ανάληψη των προβλεπομένων από τη σχεδίαση έργων / αποστολών σε όλα τα ενδεχόμενα θέατρα επιχειρήσεων.

Αναβαθμίζεται σημαντικά η εν γένει ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού σε όλες τις μορφές του Ναυτικού Πολέμου ενώ καλύπτονται και πολλά αντικείμενα στα οποία παρουσιαζόταν υστέρηση και αφορούν τις υποχρεώσεις της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ-ΕΕ- OHE).

Από σχεδιαστικής απόψεως, και λαμβανομένης υπόψη της «ωριμότητας» της μελέτης, η Als Class 100 είναι ενδεχομένως, η «κατάλληλη» λύση, δεδομένου ότι αποτελεί συστατικό στοιχείο και συνιστώσα του «εθνικού δυναμικού».

 

Σχετικά

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

19 Απαντήσεις

  1. Ναι, μεγάλη και παραγωγική συζήτηση μπορεί να γίνει σχετικά με το θέμα. Είναι καιρός πλέον,το επιτάσσει η πραγματικότητα και οι καταστάσεις, να αρχίσει η Ελλάδα να κοιτά μπροστά με αισιοδοξία, δεν πρέπει να μείνουμε στάσιμοι.
   Μακάρι στο μέλλον να εμφανιστούν και άλλες προτάσεις, ο τελευταίος λόγος όμως ανήκει στο ΠΝ, το οποίο θα καθορίσει τις προδιαγραφές και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που αναζητεί σε μία νέα μονάδα επιφανείας εγχώριας κατασκευής.
   Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα του εγχειρήματος στις πολυσύνθετες επιχειρησιακές απαιτήσεις, και φυσικά το λογικό οικονομικό κόστος μαζί με την επιθετική εξαγωγική πολιτική, η οποία θα χαραχθεί σε συνεργασία με διεθνή ναυπηγική εταιρεία θα είναι μερικοί από τους λόγους της δυνητικής εξαγωγικής επιτυχίας αρχικά, σε χώρες της Βόρειας Αφρικής με τις όποιες η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας.
   Είμαστε ναυτικός λαός και δεν έχουμε “δικά” μας πλοία.

   1. Επιθυμώ τρομερά να μάθω τις απόψεις του Π.Ν. επ’αυτού.
    Δεν νοείται δε, νέα Φ/Γ για το Π.Ν. δίχως Link 16 & Radar AESA (όπως και τα F-16) !
    Εξαιρετικός οπλισμός με τροποποίηση ίσως του VLS SYLVER A-50 σε Α-70 εάν ο πρώτος δεν χωράει SCALP Naval.

 1. Λυπάμαι αλλά θα διαφωνήσω με πολλά μέρη του πλοίου και με άλλα θέματα που τα αγνοούν οι συντελεστές της εν λόγο προσπάθειας! Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο μήκος πλοίου για να χωρέσει αυτά που χρειαζόμαστε. Το μεγαλύτερο εκτόπισμα δεν ανεβάζει τρομερά το κόστος αλλά τα ηλεκτρονικά και τα όπλα. Πλοίο χωρίς δυο ξεχωριστούς σταθμούς μάχης με ξεχωριστά ραντάρ σε διαφορετικές θέσεις με ραντράρ μπάντας L για αντιστέλθ ρόλο στο πίσω μέρος κλπ. Δεν μπορεί να σταθει στο δύσκολο περιβάλων του αιγαίο.

  Τα έγραψα αναλυτικά και τους τα έστειλα σε 3 μεγάλα κείμενα αλλά αφενός δεν τα δημοσίευσαν ελπίζω όμως να τα έλαβαν υπόψιν το καλοκαίρι που είχαν ζητήσει δημόσιο διάλογο! Δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουν μερικοί αλλά μπορείς να δουλέψεις λογικά το πλοίο ξεκινώντας από μια πιο απλή έκδοση για να το χρησημοποιήσεις σαν περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου αλλά και αποβάσεων με αμφίβια τροχοφόρα οχήματα ή μικρά αποβατικά ή μεγάλα φουσκωτά κλπ. Το ίδιο σκαρί με πιο δυνατές μηχανές, καλύτερα ηλεκτρονικά και οπλισμό για μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων! Και με αφαίρεση του εμπρόσθιου ή οπίσθιου πυροβόλου ή με άλλη τεχνική για μια φρεγάτα με ικανότητες ΑΑ άμυνας.

  Λυπάμαι αλλά θα διαφωνήσω με πολλά μέρη του πλοίου και με άλλα θέματα που τα αγνοούν οι συντελεστές της εν λόγο προσπάθειας! Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο μήκος πλοίου για να χωρέσει αυτά που χρειαζόμαστε. Το μεγαλύτερο εκτόπισμα δεν ανεβάζει τρομερά το κόστος αλλά τα ηλεκτρονικά και τα όπλα. Πλοίο χωρίς δυο ξεχωριστούς σταθμούς μάχης με ξεχωριστά ραντάρ σε διαφορετικές θέσεις με ραντάρ μπάντας L για αντιστέλθ ρόλο στο πίσω μέρος κλπ. Δεν μπορεί να σταθεί στο δύσκολο περιβάλλον του αιγαίο.

  Τα έγραψα αναλυτικά και τους τα έστειλα σε 3 μεγάλα κείμενα αλλά αφενός δεν τα δημοσίευσαν ελπίζω όμως να τα έλαβαν υπόψιν το καλοκαίρι που είχαν ζητήσει δημόσιο διάλογο! Δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουν μερικοί αλλά μπορείς να δουλέψεις λογικά το πλοίο ξεκινώντας από μια πιο απλή έκδοση για να το χρησημοποιήσεις σαν περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου αλλά και αποβάσεων με αμφίβια τροχοφόρα οχήματα ή μικρά αποβατικά ή μεγάλα φουσκωτά κλπ. Το ίδιο σκαρί με πιο δυνατές μηχανές, καλύτερα ηλεκτρονικά και οπλισμό για μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων! Και με αφαίρεση του εμπρόσθιου ή οπίσθιου πυροβόλου ή με άλλη τεχνική για μια φρεγάτα με ικανότητες ΑΑ άμυνας.

  Δεν θα δώσω πάλι παραδείγματα τα έχω αναφέρει πολλές φορές για τα δύο πυροβόλα των 76 τα 2-4 μιλένιουμ των 35 χιλιοστών για τους πυραύλους ESSMII εμπρός και πίσω MICA κλπ! Πλοίο χωρίς διπλά συστήματα στο αιγαίο δεν θα επιβιώσει σε μια σύγκρουση αφού κινδυνεύει περισσότερο από μια τυχαία βολή πυροβολικού ή αεροπλάνων που αν καταστρέψει τον κύριο ιστό χάθηκε γιατί μετά θα είναι ανυπεράσπιστό!
  ΥΣ υπάρχει ναυτικό ραντάρ μπάντας L για να βάλεις στον πίσω ιστό χαμηλής τιμής με πολύ καλές ικανότητες!

  1. Ο άλλος έχει σπουδάσει ναυπηγός. Εσύ που έχεις σπουδάσει ??
   Δεν υπάρχει σύγχρονη φρεγάτα με 2 πυροβόλα Ότο Μελάρα 76 χλστ, και 3-4 Μιλένιουμ.
   Με τι λεφτά οι πιο δυνατές μηχανές, τα καλύτερα ηλεκτρονικά, τα διπλά και τριπλά πυροβόλα, τα διπλά ραντάρ κ.α ?? Με ευχολόγια και αερολογίες δεν εξοπλίζονται τα πλοία !!!

   1. Σίγουρα με αερολογίες και ευχολόγια δεν εξοπλίζονται και δεν αποκτούνται πλοία, αλλά και τι να κάνουμε Γιάννη;
    Αν έχεις μία πρόταση, παρακαλώ κατέθεσε την, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το διάβασμα της.
    Ο Δίκαιος Γεώργιος καταθέτει την άποψη του, εμείς; τον αφορίζουμε λέγοντας “δεν υπάρχει αυτό, δεν γίνεται εκείνο;” Δεν το θεωρώ σωστό!
    Οσο για το project του εν λόγω πλοίου, είναι μια συγκεκριμένη πρόταση της σχεδιαστικής ομάδας Als NSD, τίποτα περισσότερο.
    Αν το ΠΝ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια νέου πλοίου, πιστεύω θα το είχαμε μάθει. Τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε εκ του ασφαλούς, τώρα όμως, μπορούμε να μιλάμε και να σχεδιάζουμε τι θα ήταν το κατάλληλο για το Αιγαίο και το ΠΝ γενικότερα.
    Δυστυχώς οι εξοπλιστικές εξελίξεις των απέναντι (F-35, Milgem, Altay κ.α) και η οικονομική κρίση της χώρας μας, κάνουν μερικούς απαισιόδοξους, αυτό, όμως, που χρειαζόμαστε τώρα, είναι να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε ανοιχτά τα “ραντάρ” μας.
    Τίποτα δεν μπορεί να γίνει με πραγματική-σοβαρή δουλεία και προγραμματισμό με βάθος 20ετίας.

 2. Νομίζω πως δέχεται και MK41 VLS. Αν προσέξεις στο pdf αναφέρει ότι δέχεται VLS 8 θέσεων. Αυτό περιορίζει κατά πολύ τον αριθμό των μεταφερόμενων βλημάτων και μάλλον οδηγεί στην επιλογή ESSM σε 4πλη συσκευασία σε quad pack. (Εκτός αν παρουμε αντι για τον Aster 15 τον οικονομικότερο βρετανικό CAMM της MBDA που μπορεί να μπει επίσης σε quad pack)
  Γενικότερα όσον αφορά τον εξοπλισμό και το σύστημα μάχης είναι καθαρά επιλογή του ΠΝ
  Στην ουσία αυτό που αναλύεται στο άρθρο είναι η σχεδίαση του πλοίου σαν σκαρί

  Το ΠΝ θέλει καθαρά φρεγάτες όπου υπάρχει και μεγαλύτερος χώρος για βλήματα και οπλικα συστήματα.
  Αν μπορεί η σχεδίαση να καταλήξει σε πλοίο μεγέθους φρεγάτας με ανταγωνιστικό κόστος έχει καλώς.
  Διαφορετικά σκηνικά κορβετοφρεγάτας και ημι-λύσεων τρώνε αδικαιολόγητα πόρους

 3. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο μεγέθους πλοίο ικανό και για το αιγαίο και για την ανατολική μεσόγειο!
  Η στείρα αντιπαράθεση δεν βγάζει σε τίποτα και οι άλλοι τα φάγανε αυτό το ξεχνάει ο Γιάννης!
  Όσο για το πλοίο πρέπει να ακολουθήσουμε πρωτοποριακές λύσεις που δεν της έχουν εφαρμόσει άλλοι αν θέλουμε να τα καταφέρουμε ένα αξιόλογο πλοίο. Για το σε παραγωγή ναυτικό ραντάρ μπάντας L θα επιμείνω γιατί κανένας δεν μας λέει πως θα αντιμετωπίσουμε τα F-35;

 4. Πλοίο είναι αυτό που παρουσιάζει ο ναυπηγός και όχι ο ,,σχεδιαστής όπλων,, που έχει πάντα καλύτερες λύσεις για α/φη, πλοία, άρματα, πυρηνικά όπλα, ιπτάμενους δίσκους κ.α από τον κάθε ναυπηγό, αεροναυπηγό, επιστήμονα, μηχανικό. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μία κορβέτα όπως την παρουσιάζει ο κανονικός ναυπηγός που ξέρει πολύ περισσότερα πράγματα.

 5. Όπως ήξεραν οι Γάλλοι με της φρεγάτες φρεμ που η προτάσεις για βελτίωση του πλοίου από την ομάδα των αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού μας άφησαν άφωνους τους σχεδιαστές κλπ!
  Αυτοί που ήταν οι ειδικοί πως δεν ήξεραν να το κάνουν; Ποιος σου είπε πως ξέρει περισσότερα πράγματα; Απλά σχεδιάζει βάσει προτύπων!

  Ένα πλοίο δεν σχεδιάζετε έτσι και το ξέρεις πολύ καλά. Πρέπει να υπάρχει ολόκληρη ομάδα που να έχει μέσα ανθρώπους τελείως διαφορετικούς από ειδικούς της αεροπορίας ηλεκτρονικούς κλπ.
  Το σχεδιάζω ένα πλοίο έχει διαφορά με το κάνω μια μελέτη για το πως πρέπει να είναι και γιατί εξηγώντας τους λόγους και όχι γιατί έτσι μου αρέσει ή γιατί έτσι κάνουν οι άλλοι.

  Θα το επαναλάβω για 3 φορά με τι θα εντοπίσεις τα F-35; Ξέρεις την διαφορά ενός αεσα ραντάρ και ενός L; Μήπως ξέρεις ποιο έχει καλύτερη δυνατότητα εντοπισμού; Δεν θέλω να κάνω στείρα αντιπαράθεση εδώ μέσα σέβομαι τον χώρο και την φιλοξενία ικανότητες όμως έχω άσχετα αν δεν θέλεις να το καταλάβεις

 6. To radar AESA δεν έχει καμια σχέση με τη συχνότητα λειτουργίας. Στην ουσία αφορά τον τρόπο κατευθυνσης της δέσμης της κεραίας η οποία κινείται ηλεκτρονικά μέσω τεχνικών Beam forming.
  To L-Band έχει να κάνει με τη μπάντα συχνότητων που λειτουργεί
  Τώρα ανάλογα το σύστημα αναφοράς η L band είναι η περιοχή 1-2 GHZ κατά την ΙΕΕΕ (διεθνη ένωση μηχανικών) ή για το ΝΑΤΟ η περιοχή 40-60 GHZ
  Όσο μεγαλύτερη η συχνότητα τόσο μικρότερο το μήκος κύματος και άρα καλύτερη αναλυση. Από την άλλη τόσο μεγαλύτερες απώλειες διάδοσης θα έχει άρα και μεγαλύτερη απαίτηση σε ισχύ. Επιπλέον θα απαιτείται μικρότερο διατομή κεραίας ή Aeff.
  H χρυσή τομή είναι η X-band όπου τρόπον τινά έχει επικεντρωθεί και η όλη προσπάθεια επίτευξης ικανότητας STEALTH από τα μαχητικά αεροσκάφη.
  Μια λύση είναι ο συνδυασμός L-band και Χ-band με AESA ώστε το μεν πρώτο να ανιχνεύει τα αεροσκάφη Stealth και το δε δεύτερο να τα εγκλωβίζει επικεντρώνοντας όλη του την ενέργεια σε συγκεκριμένες δέσμες-κατευθύνσεις αντί σε ολόκληρο το ημισφαίριο.
  Τώρα το PAK-FA λένε ότι θα έχει και τα 2 είδη ραντάρ….
  Πάντως ασχετως σε κάθε περίπτωση η απόσταση εγκλωβισού είναι μικρότερη εναντίον στόχων STEALTH. Ενδεικτικά για το Smart-L είναι 100 κμ για στόχο Stealth έναντι 300+ κμ για συμβατικό μαχητικό
  ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ αν μπορείς να κατασκευάσεις/σχεδιασεις L-Band ρανταρ καλό είναι να επισκεφτείς ορισμένες αμυντικές βιομηχανίες ακόμη και ρωσικές και να εκθέσεις τις ιδέες σου.
  Αν δεν θέλεις να φύγεις πολύ μακριά από την Ελλάδα μπορείς να μιλήσεις με Σερβικές Βιομηχανίες που είναι προσανατολισμένες σε εξαγωγές

 7. Φίλε μου ανέφερα πως υπάρχει ραντάρ σε παραγωγή, αν κοιτάξεις για την φρεγάτα των δανών αλλά και τη επιλογές των ραντάρ θα το διαπιστώσεις και εσύ! Η διαφωνία μου είναι που θα μπουν όλα αυτά σε έναν ιστό γιατί δεν γίνεται!
  Τώρα για την σχεδίαση αντιστέλθ ραντάρ και εδώ το κόλπο είναι ο συνδιασμός της κεραίας εκπομπής με άλλη σε στενή δέσμη και ο διαφορετικός τρόπος συλλογής των στοιχείων εκπομπής δηλαδή της λήψης του σήματος.
  Όσο για ραντάρ μπάντας L στα φτερά/ακροπτερύγια ενός αεροσκάφους έχω αναφερθεί πριν τους Ρώσους σχεδόν έναν χρόνο πριν.
  Δεν μπορώ να φύγω από την Ελλάδα δυστυχώς ακόμα! Ίσως έπρεπε να είχα φύγει πριν από πολλά χρόνια ή όταν είχα ευκαιρίες!
  Για όποιον δεν με ξέρει αν και ο Γιάννης Νικήτας με έχει διαβάσει είμαι ο Μικρός ήρωας που έχω 400 μελέτες για οπλικά συστήματα..

  1. Σωστή η διαφωνία σου για τον ιστό.
   Όπως σωστά παρατηρησες η σχεδιαση της ALS έχει περιορισμούς που μπορεί να εξελιχθεί μέχρι ελαφρά φρεγατα.
   Για φρεγατα AAW λίγο δύσκολο την κοβω
   ΥΓ. Επειδη το ψάχνεις αρκετα σου εύχομαι τις μελέτες σου ή ένα μέρος από αυτές να τις κάνεις πράξη

  2. Γεώργιε
   Επέτρεψε μου να σου προτείνω, φυσικά, αν επιθυμείς, να στείλεις στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο proelasi[at]yahoo.gr, οποιαδήποτε μελέτη θέλεις να δημοσιευτεί στο Προέλαση.
   Θα είναι μεγάλη μου χαρά να φιλοξενήσω, σ’αυτόν το χώρο, μία δική σου μελέτη ενός οπλικού συστήματος.
   Δούκας

 8. Θα σου στείλω μερικές αρχίζοντας από αυτές που αφορούν σχέδια πολέμου και θα της συζητήσουμε! Θα διαπιστώσεις πως έχουν δημοσιευτεί πριν το σχέδιο Βαριοπούλα και το τραγικό για εμάς είναι ότι έτρεχαν και δεν έφταναν μετά! Όσο για το πλοίο θα το αναφέρω για μια ακόμα φορά πως και εγώ που είμαι ηλεκτρονικός επάνω στην δουλειά μου δυσκολεύομαι πολύ για να βρω νέες τεχνικές και νέες τεχνολογίες γιατί έτσι έχω μάθει ή γιατί έτσι με έχουν μάθει να το κάνω άσχετα αν τα κατάφερα και εδώ μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών όμως. Εδώ θέλω να καταλήξω στο συμπέρασμα για αυτό αναφέρθηκα και σε μένα πως δυστυχώς οι πατέντες βγαίνουν από ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο στην συντρηπτική τους πλειοψηφία!

 9. Κατανοητή η χρήση των κορβετών και τα όποια οφέλη σε συνάρτηση με τα κόστη αλλά χρειαζόμαστε Φ/Γ πολλαπλών ρόλων.
  Ας ξανασχεδιάσουν με τις απαραίτητες μετατροπές και ιδίως με τις όποιες σημειώσεις του Π.Ν.

 10. ΤΟ θέμα είναι να μην κολλήσουμε σε εκτόπισμα ή σε τύπο πλοίου! Προτιμώ τον όρο απαιτούμενο μήκος πλοίου για να χωρέσει επάνω όλα τα απαραίτητα! Είναι λάθος να πιστεύουμε πως οι σχεδιάσεις άλλων χωρών κάνουν για την Ελλάδα γιατί οι συνθήκες πολέμου στο αιγαίο είναι πολύ διαφορετικές από την ανοιχτή θάλασσα! Ας αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: τι πιο δύσκολο βγαίνοντας πίσω από ένα νησί να συναντήσει το πλοίο μας πολλά εχθρικά ξαφνικά! Έτσι πρέπει να έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει όσο τον δυνατόν περισσότερα πχ τουλάχιστον 3 για εμένα με 3 διαφορετικά συστήματα! Δηλαδή το ένα με τους πυραύλους θαλάσσης -θαλάσσης το άλλο με το εμπρόσθιο πυροβόλο το τρίτο με τορπίλες!

 11. http://dspace.lib.ntua.gr/bitstream/123456789/2409/3/mitroud_design.pdf

  Ρε ρεζιλίκια! Διαβάστε ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΛΟΙΟΥ. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο αρχικός σχεδιασμός (conceptual design) ενός πολεμικού … και το έκανε γυναίκα! Για την φρεγάτα που θέλουμε να φτιάξουμε!
  Σχέδιο και οπλικά συστήματα στην σελίδα 83-90!
  Σελίδα 87-88 υπάρχει το πλοίο με ότι έχει μέσα Μήκος 138,69 πλάτος 16,5 μέτρα εκτόπισμα πλήρες 5430 τόνους ταχύτητα 28 κόμβοι με αεριοστρόβιλούς 18 με τους ντίζελ! Οπλισμός πυροβόλο των 127 χιλιοστών, 2 εκτοξευτές RAM, 6 κελιά VLSK41, 8 HARPOON, τορπίλες ανθυποβρυχιακές και ελικόπτερο 10 τόνων!
  Προσοχή δεν είπα ότι μου αρέσει αλλά η δουλειά που έχει κάνει είναι καλύτερη από αυτή του καθηγητή για το εθνικό πλοίο την κορβέτα!
  Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν μαθητή και έναν καθηγητή, ε εγώ διαλέγω τον μαθητή για καλύτερο!

 12. Επειδή το ναυτικό την πάτησε άσχημα με την υπόθεση των υποβρυχίων 214 για την πορεία έχει αποκλείσει να αγοράσει κάποιο πλοίο και υποβρύχιο που να είναι στα χαρτιά. Οπότε ALS-100 τέλος.
  Σε ότι αφορά το μέλλον δεν θέλει κορβέτες γιατί έχει κακή εμπειρία από αυτές. Όπως και να έχει είναι τέτοιες οι απαιτήσεις που θα χρειαστούν φρεγάτες. Επειδή όμως δεν θα υπάρχουν λεφτά για την αγορά νέων φρεγατών από τώρα υπάρχει προσανατολισμός για την αγορά μεταχειρισμένων από συγκεκριμένες χώρες.
  Σε ότι αφορά πάλι την ALS-100 από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ειπώθηκε ότι αυτό το πλοίο είναι απλά μια καλή ζωγραφιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.