Αυτοκινούμενα πυροβόλα από την Σερβία παρήγγειλε η Κύπρος

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Αντιδρώντας στην διαρκή ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία στράφηκε και αυτή σε μια κίνηση αντισταθμίσεως των νέων ποιοτικών δεδομένων που δημιουργούνται στην μεγαλόνησο, ως προς το ισοζύγιο ένοπλης ισχύος.

Όπως αποκαλύπτει το ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018, η Λευκωσία έθεσε μια παραγγελία στην Σερβία για την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων, ώστε να εκσυγχρονισθεί το Πυροβολικό, ένας τομέας στον οποίο πάσχει η Εθνική Φρουρά. Πρόκειται για το αυτοκινούμενο πυροβόλο Nora-B52 των 155 mm, με σωλήνα 52 διαμετρημάτων. Το πυροβόλο επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 32 χλμ. με κοινό βλήμα Μ107 ενώ με βλήματα εκτεταμένου βεληνεκούς (ERFB-BB) το βεληνεκές αυξάνει στα 41.850 μέτρα!

Κατασκευαστής του Nora είναι η YugoImport, που από την εμφάνιση του αρχικού μοντέλου έχει προβεί σε διαδοχικές αναβαθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση, οι επιδόσεις και οι αυτοματισμοί, όπως και το επίπεδο προστασίας, δεδομένου ότι πρόκειται για τροχοφόρο σύστημα (8×8). Το σύστημα κρίνεται ως επαρκές για τα δυτικά πρότυπα και έχει σημειώσει κάποια εξαγωγική επιτυχία, λόγω μειωμένου κόστους.

Μέχρι σήμερα το Πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς διαθέτει ελάχιστα αυτοκινούμενα πυροβόλα, μόλις δύο Μοίρες με 24 συνολικώς συστήματα, μία με πυροβόλα Zuzana επαρκών επιδόσεων και μία με γαλλικά Mk3F, μειωμένων επιδόσεων. Ο κύριος όγκος αποτελείται από ρυμουλκούμενα πυροβόλα, τα οποία στο σύγχρονο πεδίο μάχης διακρίνονται από μικρότερο βαθμό επιβιωσιμότητος, λόγω μειωμένης ευκινησίας σε σχέση με τα αυτοκινούμενα.

Οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής ενισχύονται διαρκώς με οπλικά συστήματα που αντικαθιστούν παλαιότερα υποδεέστερων επιδόσεων, όπως το T155 Firtina, που αντικατέστησε τα ξεπερασμένα Μ44Τ. Το θέμα προκάλεσε αίσθηση όταν έγινε γνωστή η μεταφορά των πυροβόλων αυτών στα κατεχόμενα αλλά η ενίσχυση του πυροβολικού, όπως αναλύεται αποκλειστικά στο σχετικό αφιέρωμα, επεκτείνεται και στην μεταφορά συστημάτων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων Τ-300 Kasirga, με κάθε μονάδα πυρός να φέρει 4 ρουκέτες των 300 mm και βεληνεκούς 120 χλμ.

Το συμπέρασμα είναι ότι κατόπιν του συνολικού εκσυγχρονισμού του πυροβολικού των αυτοκινούμενων πυροβόλων των τουρκικών δυνάμεων, η κίνηση της κυπριακής κυβερνήσεως εξασφαλίζει σαφώς την μερική και όχι συνολική αντιμετώπιση του θέματος. Με απλά λόγια, υλοποιήθηκε η απολύτως στοιχειώδης ενίσχυση του Πυροβολικού, με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες που δηλώνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

Ο εχθρός εξακολουθεί να υπερτερεί σε πυροβολικό. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι οι τουρκικές δυνάμεις είναι σε θέση να πλήξουν όλη την επικράτεια των ελευθέρων περιοχών με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bora 1 βεληνεκούς τουλάχιστον 280 χλμ., από τα έναντι της Κύπρου τουρκικά παράλια.

Πλήρης ανάλυση για τις στρατιωτικές εξελίξεις στην Κύπρο, στις σελίδες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ ALMANAC 2017-2018, που κυκλοφορεί.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

  1. Βλέπω κινούμαστε με ταχύτητα φωτός…όπως με τα άρματα μάχης!!! έπρεπε να είναι ήδη εδώ. Για να αποκατασταθεί η ισορροπία θέλουμε 100, που μάλλον δεν το βλέπω.

  2. Ισως οι διαθέσιμες επιλογές σε 155/52 να μην ήταν και τόσο πολλές, το γαλλικό ceasar για παράδειγμα θα ήταν ιδανική επιλογή αλλά σε σύγκριση με το σερβικό μάλλον είναι πανάκριβο.

  3. Πολύ καλό νέο. Κατώτερο πυροβόλο σε σχέση με άλλες επιλογές αλλά πιο οικονομικό. Επίσης δείχνει πως υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές οπλισμού και δεν θα περιμένουμε από ΗΠΑ και Γερμανία να μας δώσουν όπλα τα οποία είναι και πανάκριβα.
    Μακάρι να αγοραστούν και πυραυλικά συστήματα για το πυροβολικό από τη Σερβία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.