Αίγυπτος: 29 συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

[dropcap size=small]Γ[/dropcap]ια συμφωνία των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας με τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους”. Για κατασκοπεία για λογαριασμό της Τουρκίας και ως μέλη “τρομοκρατικής οργάνωσης” κατηγορούνται εικοσιεννέα άνθρωποι, που τέθηκαν υπό 15ήμερη προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αιγύπτου.

Όπως διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου της εισαγγελίας, πολλοί άλλοι ύποπτοι διαφεύγουν της σύλληψης στη χώρα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του εισαγγελέα Ναμπίλ Σαντέκ, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας κατέδειξαν ότι υπήρξε «μια συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας μαζί με μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων».

Στόχος αυτών των επαφών, επισημαίνει η εισαγγελία, ήταν μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης να καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εξουσία της χώρας επωφελούμενοι από το περιβάλλον αστάθειας μετά την εξέγερση του Ιανουαρίου του 2011 που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το δελτίο τύπου αναφέρεται σε ένα τέχνασμα που προέβλεπε τη χρήση τουρκικών διακομιστών οι οποίοι θα επέτρεπαν την παρακολούθηση της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, όπως και την εγκατάσταση ενημερωτικών πλατφορμών που θα μετέδιδαν από το εξωτερικό «ψευδείς πληροφορίες και φήμες» στην Αίγυπτο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου έκαναν εφόδους στις οικίες και τους χώρους εργασίας των υπόπτων. Επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων, τόνισε επίσης ο εισαγγελέας.

Πηγή: news247.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Δυστυχώς η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι μακροχρόνια αμφίβολη. Εαν οι αδελφοί μουσουλμάνοι των Τούρκων είχαν κερδίσει, τότε θα ζούσαμε μια πολύ ασφυκτική κατάσταση στην πορεία των ενεργειακών στην Ανατολική μεσόγειο. Πρέπει να προχωρήσουν οι ενεργειακές συμφωνίες γιατί ο Σίσι δεν θα υπάρχει για πάντα, επίσης πρέπει να επενδύσουμε σε εκπαίδευση και πολιτισμό στην Αίγυπτο. Να αρθεί το αρνητικό τοπίο τηςΤουρκικής προπαγάνδας με την αληθινή εκδοχή του Ευρωπαικού πολιτισμού.

  1. Όλα εξαρτώνται από τους Ισραηλινούς και από το πια κατάσταση επιθυμούν στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο.Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή μάλλον επιθυμούν την συνέχιση του συγκεκριμένου πρόεδρο για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι ότι τα τσούγκρισαν με τους Τούρκους.Αυτά όμως αλλάζουν και οι Εβραίοι δεν κολλάνε να συμμαχήσουν και με τον ισις για να προασπίσουν τα συμφέροντα τους.Ελπίζουμε να μην αλλάξουν σύντομα τα πράγματα.Αν όμως ο τωρινός πρόεδρος είναι καλός και ανεβάζει την Αίγυπτο υπάρχει ένα ερώτημα αν θέλουν μια ισχυρή Αίγυπτο στην περιοχή.

   1. Νομίζω οτι στο ζήτημα της ισχυρής επιρροής του Ισραήλ (Αμερικής) στην ανατολική μεσόγειο έχετε δίκιο. Η Αίγυπτος τώρα ποτέ δεν ήταν απόλυτα ανεξάρτητη, ούτε υπάρχουν ελπίδες με την διώρυγα του Σουέζ οτι θα γίνει στο μέλλον. Δεν το πέτυχε ούτε με τον Γκαμάλ Νάσερ που ήταν κατά την γνώμη μου η σοβαρότερη απειλή για τα δυτικά συμφέροντα στην μέση ανατολή. Δεν πιστεύω οτι θα το πετύχει με τον Σίσι. Το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στο Τζαμί με τους 184+ νεκρούς δείχνει οτι ο χρόνος ίσως να μας πιέζει.
    Θα ήθελα να ρωτήσω με ειλικρινή τάση απορίας, ποιός πιστευετε οτι βρίσκεται πίσω από την τελευταία επίθεση; Δεν με πείθει οτι το ΙΣΙΣ χτυπά στόχους στο Αφγανιστάν και την Αίγυπτο…

   2. geoexplorer72
    Είναι σίγουρο ότι το ισις χτυπάει στόχους στην Αίγυπτο και όχι τόσο στο Αφγανισταν που είναι σε διαμάχη με τους Ταλιμπαν. Το θέμα είναι ποιος είναι πίσω από το ισις. Αυτή την στιγμή ο πραγματικός αντίπαλος για Αμερική και Ισραήλ είναι το το Ιραν και η Ρωσία.Οπότε πιστεύω, υπάρχει σχετική ανοχή στο γεγονός ότι το ισις στηρίζεται από τις χώρες του κόλπου μέχρι να πάρουν όλοι ότι μπορεί να τους δώσει και μετά να το πετάξουν σαν στημένη λεμονόκουπα.Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι εξυπηρετούσε από την αρχή η αραβική άνοιξη.Ο Σαντάμ και ο καντάφι ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με την δύση κυρίως αν τους έσφιγγαν και άλλο τα λουριά.Ποιος ο λόγος να τους ανατρέψουν και έρθει αυτό το χάος στην περιοχή όπως επίσης να αυξηθεί και η επιρροή του Ιράν στην περιοχή;

  2. Αν ήθελα να κάνω τον έξυπνο θα έλεγα «η κατάσταση στην Αίγυπτο δεν είναι καθόλου μακροχρονίως αμφίβολη. Μακροχρονίως βέβαιη είναι. Βεβαιότατη. Δυστυχώς.»

   Φυσικά και πρέπει να προχωρήσουν οι ενεργειακές συμφωνίες. Και να κλείσουν.
   Όσον αφορά να επενδύσουμε (εμείς οι Ευρωπαίοι υποθέτω) σε εκπαίδευση και πολιτισμό, προς το παρόν τους πουλάμε όπλα, οπότε,,, το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις?

   Ασε που δεν είμαι και σίγουρος πως αν ήμουν Αιγύπτιος θα τον ήθέλα τον πολιτισμό «μας».. Μάλλον θα ήθελα να αναπτύξω κάτι δικό μου, με επιρροές φυσικά, αλλά δικό μου. Τέλος πάντων, δεν ξέρω τι είναι καλό για την Αίγυπτο ή τι θα ήταν καλό για μας σχετικά με την Αίγυπτο, αλλά κάποια στιγμή το βλέπω να σκάει το πράγμα κει κάτω και μάλλον θα μας πάρουν τα σκάγια.

 2. Ἡ Αίγυπτος είναι επισφαλής από δεκαετίες.
  Στο «μακρινό» 1992,επισκέφθηκε την Ἑλλάδα ὁ Αρχηγός Μεικτού Επιτελείου ΗΠΑ (αντίστοιχο του δικού μας ΓΕΕΘΑ),Κόλιν Πάουελ.
  Ὁ δικός μας τότε Α΄ΓΕΕΘΑ,Ιωάννης Βερυβάκης,του έκανε μία παρουσίαση του αμυντικού προβλήματος της Χώρας,και αναφερόμενος στο γενικώτερο πλαίσιο ασφαλείας της περιοχής,παρουσίασε σενάριο αποσταθεροποιήσεως της Αιγύπτου.
  «Εντελώς συμπτωματικά»,τις επόμενες ημέρες απειλήθηκε ισλαμιστική αποσταθεροποίηση της Αλγερίας,αλλά αποσοβήθηκε με επέμβαση του στρατού.
  Ἡ διαφορά ανάμεσα σε Αλγερία και Αίγυπτο είναι ότι ἡ πρώτη έχει ασύγκριτα περισσότερους οικονομικούς πόρους,και δέν εξαρτάται από «δωρητές».

  1. Δεν έχω διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του κύριου Πάουελ και σίγουρα δεν έχω ακούσει κάτι για την παρουσίαση του κύριου Βερυκάκη. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν έγινε, αλλά η χρονική συγκυρία του 1992 δεν συμβαδίζει με τα γεγονότα. Το 1992 έγινε ο πρώτος πόλεμος του Περσικού κόλπου και η Αίγυπτος είχε ταχθεί ολοκληρωτικά στο πλευρό του Κουβέιτ, μάλιστα μετά το τέλος του πολέμου οι σύμμαχοι στην Αμερική και την Ευρώπη για να την ανταμείψουν αποφάσισαν να σβήσουν 20δις δολάρια από το χρέος της ! Δεν έγινε βέβαια το ίδιο στον δεύτερο πόλεμο του κόλπου, που αντιτάχθηκε στην εισβολή του Ιράκ το 2003. Θα περιμένα η παρουσίαση του κύριου Βερυκάκη για το σχέδιο αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου να είχε γίνει τότε και οχι το 1992. Τα προβλήματα για τον Μουμπάρακ μάλιστα κορυφώθηκαν το 2003 που η Αμερική μιλούσε επίσημα για έλλειψη δημοκρατίας και φίμωση της αντιπολίτευσης.
   Το γενικό πλάνο για την δύση ήταν τα ισλαμικά αραβικά κράτη για να αποστασιοποιηθούν από την Ρωσία να έχουν σαν παράδειγμα επιρροής την κοσμική Τουρκική δημοκρατία. Στα πλαίσια της αραβικής άνοιξης η μουσουλμανική αδελφότητα ήταν ένα κοινό Αμερικανικο-Τουρκικό πρόγραμμα. Σε ποιό σημείο αυτονομήθηκε ο Ταγίπ ή για ποιόν λόγο δεν το γνωρίζω, αλλά ο Σίσι απέτρεψε την ολοκλήρωση των πρώην συμμάχων του. Κατά την αποψή μου μοιάζει να έχει επίσημα την έγκριση τόσο της Αμερικής όσο και του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, ενάντια στον Περσικό ιδεατισμό. Ίσως αυτό να είναι το σημειο κλειδί για την μη ολοκλήρωση της αραβικής άνοιξης υπό την σκέπη των αδελφών μουσουλμάνων της Τουρκίας. Δηλαδή οι σχέσεις του Ερντογάν με οικονομικούς παράγοντες του Ιράν.
   Σε αυτό το σημείο μπορώ να πω οτι και με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, το κλίμα θυμίζει λίγο το κλίμα της δολοφονίας του Ανουάρ Σαντάτ από φονταμεταλιστές αξιωματικούς. Ο Σαντάτ ήταν ο τελευταίος οπαδός του Νασερισμού και προσέγγισης του Ισραήλ κάτω από Σοβιετο Μπαθική επιρροή.
   Σχετικά με την Αλγερία δυστυχώς δεν θυμάμαι πολλά για την περίοδο.

   1. Ανάτρεξε στον αμυντικό τύπο της εποχής,ἡ «Πτήση» κάτι είχε σίγουρα.
    «αλλά η χρονική συγκυρία του 1992 δεν συμβαδίζει με τα γεγονότα.»
    Ούτε οἱ χρονικές συγκυρίες μπαίνουν εκ των υστέρων σε καλούπια,ούτε τα γεγονότα ερμηνεύονται από όλους με τα ίδια σταθμά.

 3. @xariszak
  Η αραβική άνοιξη είναι η Αμερικανική λύση στον Μπαθισμό. Για να επιτύχει σε τομείς που η Ρωσική εισχώρηση μεγάλωνε ή για να έχει καλύτερο οικονομικό έλεγχο. Ήταν μια λύση πακέτο που σε μερικά κράτη για να επικρατήσει χρησιμοποίησε αντιθετους πολιτικά πόλους που ήταν και φονταμεταλιστές. Σε κράτη όπως η Υεμένη επικράτησαν απλά από την έλλειψη ανταγωνισμού. Απλά το σχέδιο είναι τόσο παλίο οσο και ο ισλαμισμός. Η συνέργασία της Τουρκίας στο σχέδιο ήταν μεγάλη μέχρι την αποχώρησή της. Εαν δείτε τον χάρτη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αυτόν τον έλεγχο πακέτο θέλανε να επιτύχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.