ΗΠΑ: Αεροπορία, Ναυτικό και Στρατός εκτέλεσαν την πρώτη δοκιμή πεδίου του Εξελιγμένου Συστήματος Διαχείρισης Μάχης

Members of the 6th Special Operations Squadron, perform a training exercise showcasing the capabilities of the Advanced Battle Management System at Duke Field, Fla., Dec. 17, 2019. (U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Joshua J. Garcia)

Κατά την πρώτη δοκιμή πεδίου, απο 16 ως 18 Δεκεμβρίου, μιας πρωτοποριακής προσέγγισης στις επιχειρήσεις, τις επικοινωνίες και την λήψη απόφασης, η Αεροπορία, το Ναυτικό και ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) χρησιμοποίησαν νέες τεχνολογίες και μεθόδους για τη συλλογή, ανάλυση και διαμοιρασμό των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο ώστε να ταυτοποιηθεί και καταστραφεί μια προσομοιωμένη απειλή πυραύλων kρουζ με στόχο τις ΗΠΑ.

Στην τριήμερη άσκηση/δοκιμή του Εξελιγμένου Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ABMS) δοκιμάστηκε η τεχνολογία που αναπτύσσεται για την ενεργοποίηση του υπό εξέλιξη έννοια με το όνομα Κοινή Διακλαδική Διοίκηση και Έλεγχος (JADC2). Οι Ανώτατοι Αξιωματικοί λένε πως το JADC2, όταν υλοποιηθεί πλήρως, θα είναι η ραχοκοκκαλιά των επιχειρήσεων και της αποτροπής και θα επιτρέψει στις δυνάμεις των ΗΠΑ απ’ ολες τις υπηρεσίες, όπως επίσης και των συμμάχων, να ενορχηστρώσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλους τους χώρους, όπως τις επιχειρήσεις στην θάλασσα, την ξηρά, τον αέρα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο. Η υπό εξέλιξη τεχνολογία δια μέσω του ABMS θα διευκολύνει αυτήν την έννοια με την ταυτόχρονη λήψη, σύντηξη και δράση σύμφωνα με ενα τεράστιο φάσμα δεδομένων και πληροφοριών για κάθε έναν από αυτούς τους χώρους σε μια στιγμή.

Η Αεροπορία των ΗΠΑ αναμένει να παραλάβει, αυτό το οικονομικό έτος, περίπου $185 εκατομμύρια για την εν λόγω εργασία, και αυτοί οι πόροι πρόκειται να ενισχυθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, υπογραμμίζονταν την σημασία και την δυναμική της.

“Με στόχο να αναπτύξουμε τη σωστή ικανότητα που χρειάζεται ο άμεσα ο χειριστής συναντιόμασταν με τους Μάχιμους Διοικητές κάθε τέσσερις μήνες για να διασφαλίσουμε ότι δημιουργούμε αντιμετωπίζοντας τις πολυποίκιλες προκλήσεις που παρουσιάστηκαν στην Εθνική Αμυντική Στρατηγική για όλην την υφήλιο”, δήλωσε ο Πρέστον Ντάνλαπ, ο πρωτεργάτης της Αεροπορίας που προωθεί το ABMS.

Η πρώτη άσκηση επικεντρώθηκε στην προστασία της εγχώριας ασφάλειας.

“Ισότιμοι ανταγωνιστές που αναπτύσσουν ικανότητες με ραγδαίους ρυθμούς προσπαθούν να θέσουν σε κίνδυνο την εγχώρια ασφάλεια μας”, δήλωσε ο Πτέραρχος Τέρενς Τζ, Ο’σοουνεσι, Διοικητής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ, ο οποίος σχεδίασε και δημιούργησε το σενάριο της άσκησης.

“Δουλεύοντας μαζί μ’ όλες τις υπηρεσίες και την βιομηχανία για την εξεύρεση λύσεων στα πολύπλοκα προβλήματα, διασφαλίζεται ότι πληρούμε τις αμυντικές μας ικανότητες καθώς επίσης διατηρούμε το στρατηγικό πλεονέκτημα στο παγκόσμιο περιβάλλον με τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό”, δήλωσε.

Πρέστον Ντάνλαπ, Air Force Chief Architect, briefs Department of Defense senior leaders on how the ABMS works during the first ever ABMS live demonstration at Eglin Air Force Base, Fla., Dec. 18, 2019. During this weekÕs first demonstration of the Advanced Battle Management System (ABMS), operators across the Air Force, Army, Navy and industry tested multiple real time data sharing tools and technology in a homeland defense-based scenario enacted by U.S. Northern Command and enabled by Air Force senior leaders. The collection of networked systems and immediately available information is critical to enabling joint service operations across all domains.(U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Joshua J. Garcia)

Όμως, καθώς το JADC2 διαφημίστηκε επί τρία χρόνια από τους υψηλόβαθμους Αξιωματικούς ως ένα σημαντικό εργαλείο, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχηγού Επιτελείου Αεροπορίας των ΗΠΑ, Ντειβιντ Λ. Γκολτνφεϊν, μέχρι πρόσφατα ήταν μονο μια ιδέα που βασίζονταν κυρίως στις παρουσιάσεις power point και μια εντυπωσιακή εικονογραφημένη οπτικοακουστική παρουσίαση του έργου.

Όμως αυτό άλλαξε την 51η εβδομάδα του Δεκεμβρίου όταν αεροσκάφη της Αεροπορίας και του Ναυτικού, ενα αντιτορπιλικό του Ναυτικού, ένας αισθητήρας και μονάδα πυρός αεράμυνας του Στρατού, μια μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων όπως επίσης και πολίτικοι διαστημικοί και επίγειοι αισθητήρες ενώθηκαν για να αντιμετωπίσουν -και να νικήσουν – μια προσομοιωμένη απειλή κατά των ΗΠΑ.

Κατά τον εντοπισμό της ενδεχόμενης απειλής πυραύλων Κρουζ προς τις ΗΠΑ, που την προσομοίωναν QF-16, σε σύντομο διάστημα με την χρήση νέου λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και ενός πολυγωνικού δικτύου (mesh network), η πληροφορία μεταδόθηκε στο USS Thomas Hunder, ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke που έπλεε στον κόλπο του Μεξικού. Η ίδια πληροφορία απεστάλη σε ζεύγος F-35 και σε ένα άλλο ζεύγος F-22 της Αεροπορίας. Επίσης, την πληροφορία παρέλαβαν οι Διοικητές στην αεροπορική βάση Εγκλιν, ένα ζεύγος F-35 του Ναυτικού, μια μονάδα του Στρατού εξοπλισμένη με τον κινητό εκτοξευτή πυραύλων γνωστό ως HIMARS και Ειδικές Δυνάμεις στην στεριά.

Τα γεγονότα κορυφώθηκαν την 18η Δεκεμβρίου όταν Ανώτατοι Διοικητές από όλο το υπουργείο άμυνας έφτασαν στον κόμβο διοίκησης και ελέγχου της δοκιμής για την ενημέρωση στο ABMS και την άσκηση. Όλοι, σε ένα καλά ασφαλισμένο θάλαμο παρακολούθησαν την ροή των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο εντός και εκτός της ομάδας διοίκησης παρατηρώντας τις πληροφορίες από τις πλατφόρμες και τους ανθρώπους που έρεαν άμεσα και ταυτόχρονα από τον αέρα, την ξηρά, την θάλασσα και το διάστημα οι οποίες παρείχαν κοινόχρηστες ενημερώσεις κατάστασης καθώς εξελίσσονταν τα γεγονότα είτε η πληροφορίες πήγαζαν από αεριωθούμενο, διερχόμενο δορυφόρο ή από την θάλασσα και τις κινούμενες επίγειες δυνάμεις. Τότε, η ομάδα των παρατηρητών μετακινήθηκε στις σκηνές στον εξωτερικό χώρο για να συνεχίσει την άσκηση σε τραχύ περιβάλλον όπου οι Ανώτατοι Διοικητές μπορούσαν επίσης να δουν από πρώτο χέρι και να ενημερωθούν σχετικά με την Αεροπορία υψηλής ταχύτητας και τον βιομηχανικό εξοπλισμό και το λογισμικό που ενεργοποιήθηκε κατά την δοκιμή”.

“Η σημερινή δοκιμή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η διασυνδεσιμότητα του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) σε διακλαδικό επίπεδο”, δήλωσε ο επικεφαλής προμηθειών Αεροπορίας Δρ Ουίλ Ρόπερ. “Η διαδικτύωση πολυγώνου ή υπολογιστικού νέφους (cloud) και τα συστήματα επικοινωνιών μέσω λογισμικού ήταν οι αστέρες της παρουσίασης, όλα εξελίχθηκαν με ταχύτητες πολιτικού διαδικτύου”.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη συνεργασίας με την βιομηχανία και τον εμπλουτισμό των εμπειριών της.

Coast Guardsmen secure communications equipment to a line to bring it aboard USS Thomas Hudner (DDG 116) in the Gulf of Mexico Dec. 16, 2019. The Navy used that equipment during the first demonstration of the Advanced Battle Management System, operators across the Air Force, Army, Navy and industry tested multiple real-time data sharing tools and technology in a homeland defense-based scenario enacted by U.S. Northern Command and enabled by Air Force senior leaders at Eglin Air Force Base, Fla., Dec. 16-18. (U.S. Air Force photo by 2nd Lt. Karissa Rodriguez)

“Ο τεσσάρων μηνών μαραθώνιος δοκιμής συνδέσεων (Connectathon) ξεκλειδώνει τη δυνατότητα της βιομηχανίας να επαναλάβει τη διαδικασία μαζί με τους δοκιμαστές, προμηθευτές και μαχητές. Για παράδειγμα, οι εικόνες από τη πρώτη φορά που διασυνδέθηκαν τα F-22 και F-35 θα βοηθήσουν τους βιομηχανικούς εταίρους μας να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα”, δήλωσε ο Ρόπερ.

Η επίδειξη ήταν ή πρώτη του είδους της σε μια σειρά ασκήσεων που έχουν προγραμματιστεί να εκτελούνται σχεδόν κάθε τέσσερις μήνες. Κάθε νέα άσκηση θα δημιουργείται πάνω στην προηγούμενη και θα περιλαμβάνει απαντήσεις στα προβλήματα και στα διδάγματα.

Ο Ντάνλαπ είπε οτι η πρόθεση ειναι να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα από ο΄τι πριν για να κατανοηθούν, κατασκευαστούν και δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες και στρατηγικές πάρα την περιπλοκότητα ή τις τεχνικές δυσκολίες.

“Ο στόχος μας είναι να κινηθούμε ταχύτερα και να παραδώσουμε ταχύτερα. Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί και τότε θέλουμε να πιέσουμε τους εαυτούς μας ώστε να εξακολουθήσουμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τις ικανότητες μας στους περίπου τεσσάρων μηνών κύκλους μαζί με τους Μάχιμους Διοικητές και τους χειριστές”, δήλωσε ο Ντάνλαπ.

Ένας εξίσου σημαντικός στόχους είναι να παρουσιαστεί η αξία της προσπαθείας στον αληθινό κόσμο που είναι πολυ δύσκολο να περιγράφει με απτό, κατανοητό τρόπο. Το JADC2, η πρώην ονομασία του ήταν Διοίκηση και Έλεγχος Πολυχωρικών Επιχειρήσεων, στηρίζεται στο ABMS για την παραγωγή του λογισμικού και των αλγορίθμων ώστε η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι αυτοπροσαρμοζόμενοι υπολογιστές (learning machine) μπορέσουν να υπολογίσουν και συνδέσουν τεράστιες ποσότητες στοιχείων από αισθητήρες και άλλες πηγές σε ταχύτητα και ακρίβεια που επί του παρόντος είναι εφικτές. Το ABMS περιλαμβάνει, επίσης, αναβαθμίσεις υλικών συμπεριλαμβανομένων ασυρμάτων, κεραιών και πιο ισχυρών δικτύων που επιτρέπουν την απρόσκοπτη ροή στοιχείων προς τους χειριστές. Εκτός από τα εργαλεία και την τεχνολογία, το JADC2 απαιτεί και την αλλαγή της νοοτροπίας μεταξύ του προσωπικού που καλείται να αντιμετωπίζει τα πολυχωρικά πεδία μάχης καθοδηγούμενο απο τις πληροφορίες που διαμοιράζονται σε όλες τις διακλαδικές δυνάμεις.

Η σημαντική διαφορά καθώς θα σημειώνεται πρόοδος είναι η δημιουργία ενός συστήματος θετικής ασφάλειας (fail-safe) που δέχεται -και μοιράζεται- πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σε πολλαπλούς χώρους και πλατφόρμες ταυτόχρονα. Με την επίτευξη αυτού θα αρθούν οι φραγμοί που μπορούν να κρατήσουν τις πληροφορίες από το προσωπικό και τις μονάδες που τις χρειάζονται. Για παράδειγμα, αφότου εγκατασταθεί, η νέα ικανότητα διοίκησης και ελέγχου θα επιτρέπει στους πιλότους F-16 και F-35 να βλέπουν την ίδια πληροφορία στον ίδιο χρόνο με τον ίδιο τρόπο μαζί με έναν κυβερνήτη υποβρυχίου, έναν αξιωματικό διαστήματος που ελέγχει τους δορυφόρους και μια μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού στο έδαφος.

Πηγή: www.af.mil

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Ωραία όλα αυτά σε εξομοιώσεις ή σε ταινίες του Χόλιγουντ ή όταν πρόκειται για τις συνήθεις επιχειρήσεις «εκδημοκρατισμού» σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Σε peer-to-peer περιβάλλον αμφιβάλω αν όλες αυτές οι οραματιζόμενες λειτουργίες και η διασύνδεση θα είναι πραγματικά διαθέσιμες αδιάλειπτα και με συνέπεια.

  Η υιοθέτηση και χρήση αυτών των τεχνολογιών όπως τις φαντάζονται στο άρθρο προϋποθέτει να κατέχει κάποιος ξεκάθαρο τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου στους τομείς των επικοινωνιών-δικτύωσης, τεχνητής νοημοσύνης και των υπολογιστών ευρύτερα, κάτι που οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να επικαλεστούν. Αλλιώς όσα είναι τα καλά που υπόσχονται ολοκληρωμένα συστήματα όπως το ABMS για πολεμική/επιχειρησιακή χρήση, τόσα (τουλάχιστο) είναι και τα νέα ρίσκα και τρωτά σημεία που δημιουργούν. Τέτοια συστήματα έχουν σίγουρα πολλά να προσφέρουν σε τομείς όπως η πολιτική προστασία, πυρόσβεση, αστυνόμευση κ.τ.λ.

  Παρεμπιπτόντως, μόλις πρόσφατα έγινε το πρώτο επιτυχημένο βήμα για μεταφορά δεδομένων από ένα chip σε ένα άλλο μέσω κβαντικής διεμπλοκής (quantum entanglement). Και αυτό από δύο πανεπιστήμια από την Αγγλία και Δανία.
  https://www.tomshardware.com/news/researchers-teleport-data-between-two-chips-via-quantum-entanglement?fbclid=IwAR0pB4TPhYFF_-vz_26KxB8sXLPvn3OT6XkfABiXqiG_PfkUTyekyuVTA08

  1. Σκέφτηκα ακριβώς το ίδιο για την υπερβολική εξάρτηση από τα μέσα υποστήριξης, τα οποία δεν μπορούν να είναι πάντα και παντού διαθέσιμα στις περιοχές που εμπλέκονται οι ΗΠΑ σε πολεμικές περιπέτειες.

  2. “ξεκάθαρο τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου στους τομείς των επικοινωνιών-δικτύωσης, τεχνητής νοημοσύνης και των υπολογιστών ευρύτερα”

   δυστυχώς δεν έχεις ιδέα από αυτά τα θέματα, αυτό δεν σε εμποδίζει να πεις πάλι εξυπανδες

   οι ΗΠΑ έχουν την σαφέστερη υπέροχη σε τεχνολογίες μηχανικής μαθησεως, πράγμα που τους δίνει την υπεροχη

   Ρωσία και Κίνα με την πολιτική ελέγχου του Ίντερνετ έχουν μείνει κατα παρά πολύ πίσω σε τεχνολογίες μηχανικής μαθησεως ενώ οι υπόλοιπες χώρες απλά δεν έχουν μεγέθη ικανά να συναγωνιστούν

   πριν μου απαντήσεις, μάθε πρώτα τι είναι το machine learning

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.