Αξίζει να δώσεις 1200€ για την αναβάθμιση του G3;

Το τυφέκιο G3 ειναι το βασικό υπηρεσιακό τυφέκιο του Ελληνικού Στρατού. Εδω, στην Προέλαση, πριν χρόνια, είχαμε ασχοληθεί αρκετά με το G3 και τις επιλογές αναβάθμισης του. Έκτοτε, έχουν ξεκινήσει, δειλά-δειλά, προσπάθειες για την αναβάθμιση του τυφεκίου G3. Πρόσφατα ο ιστότοπος defencereview.gr δημοσίευσε πληροφορίες για την πρόταση αναβάθμισης του G3A3 από τα Ελληνικά Αμυντικά Εργοστάσια (ΕΑΣ).

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο:

“Την περασμένη Τρίτη, 16 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε φορείς του ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) σχετικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης του τυφεκίου μάχης G3A3 του ΕΣ (Ελληνικού Στρατού), από τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα).

Όπως σας έχουμε ενημερώσει σχετικά, από τον περασμένο Νοέμβριο, το κόστος της αναβάθμισης για κάθε G3A3 ανέρχεται στα € 1.200, ενώ το βάρος του τυφεκίου θα αυξηθεί, μετά την αναβάθμιση κατά 400 γραμμάρια. Σύμφωνα με τις δικιές μας πληροφορίες, στόχος είναι η αναβάθμιση των G3A3 των Ταγμάτων Προκαλύψεως, κατά προτεραιότητα, και στη συνέχεια των Μηχανοκίνητων Ταγμάτων. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον ΕΣ και όχι από τα ΕΑΣ.

Επιγραμματικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των G3A3 περιλαμβάνει:

(α) Νέο πτυσσόμενο κοντάκι

(β) Ράγα τύπου Picatinny

(γ) Λαβή στη θέση του χειροφυλακτήρα για καλύτερο κράτημα του όπλου και κατ’ επέκταση για καλύτερη ακρίβεια πυρών και

(δ) Υποδομή για τοποθέτηση σκοπευτικού τύπου ερυθράς κουκίδας (Red Dot) την ημέρα και, προαιρετικά, για θερμικό σκοπευτικό τη νύχτα.”

Σχόλιο Προέλασης

Καθημερινά, παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και αγορές συγχρόνου ατομικού οπλισμού απο Στρατούς απ’ όλον τον κόσμο, πιστεύουμε οτι τα 1200 ευρώ για την αναβάθμιση ενός τυφεκίου G3 ειναι αρκετά, ειναι πολλά χρήματα. Ίσως το πρόγραμμα αναβαθμίσεις να μην ειναι ολοκληρωμένο και να γίνονται αποσπασματικές αγορές και έτσι να μην επιτυγχάνεται η επιθυμητή οικονομία κλίματα, αυτό όμως ειναι και το ζητούμενο, το χαμηλό κόστος σε ένα όπλο που θα ειναι πραγματικά σύγχρονο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

41 Απαντήσεις

 1. «Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον ΕΣ και όχι από τα ΕΑΣ.»
  Δηλαδή,υπάρχουν δύο προγράμματα,ἢ δύο προτάσεις;
  Πάντως,1.200€ για «τακτικοποίηση» μου φαίνονται πολλά.
  Στο άρθρο «Κοστολογημένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του τυφεκίου G3»,εδώ στην «Π»,αναφερόταν ενδεικτική τιμή 545€ για μία ικανοποιητική αναβάθμιση πρίν λίγα χρόνια.
  Ίσως θα συνέφερε να αναζητηθούν αποσυρόμενα G-3 άλλων χρηστών,που να έχουν ενσωματώσει τουλάχιστον την δομική αναβάθμιση,αυτήν δηλαδή που έγινε στο όπλο και δέν μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλον τύπο,(χειροφυλακτήρες και συγκροτήματα χειρολαβής-σκανδάλης π.χ),και απλώς να χρειαστούν νέα σκοπευτικά βοηθήματα.

  1. Ίσως να ήταν όμως και προτιμότερο να αφήσουν τα χαζά με τα μπαλώματα και να μελετήσουν σοβαρά μια αντικατάσταση με το FN SCAR-H/L και να μπούνε τα G3 στις αποθήκες.

   Σε μια νύχτα αυτό είναι φυσικά αδύνατο να γίνει, αλλά σταδιακά νομίζω ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Χρήματα για νέα οχήματα μεταφοράς δεν προβλέπουν, ας φιλοτιμηθούν έστω για φορητά όπλα για τον οπλίτη, για να μην εμφανίζεται σε όλα τα σημεία και περιπτώσεις σαν πολεμιστής απο άλλη εποχή(ενώ στις ειδικές μονάδες έχουν υιοθετήσει πιο σύγχρονα μοντέλα φορητών όπλων). Αυτή η αντιμετώπιση του απλού πεζικάριου/οπλίτη σαν είναι ψυχοπαίδι πρέπει να σταματήσει(αν θέλουν να μας παίρνουν στα σοβαρά οι φίλοι και εχθροί).

   1. Όχι μόνο το Πεζικό,αλλά και ἡ Εθνοφυλακή στα παραμεθόρια δικαιούται οπλισμό συγκρίσιμο με των καταδρομέων.
    Αλλά πρώτα πολεμάει ἡ εκπαίδευση,και μετά όλα τα υπόλοιπα.

 2. Δυνατό όπλο αλλά κακά τα ψέματα ήταν είδη βαρύ και αρκετά δύσχρηστο και με αρκετό . Όσοι έχουν/είχαν ρίξει και με τα δύο (M16) στην θητεία τους θα το έλεγαν μέρα με την νύχτα…

 3. Συγγνώμη αλλα εγω με 1036 € σου βρισκω g3 με πτυσσομενο κοντακι με rail picatinny και χειροφυλακτηρα αλουμινιου με picatinny
  Οπλο:ptr 144 955€
  Χειροφυλακτηρας της CAA tactical:104€
  Πτυσομμενο κοντάκι (χρησιμοποιημενο αλλα σε αριστη κατασταση) 207€ αντε συν ενα σκοπευτρο της primary arms 5x prism scope 304€ ΑΡΑ 1610€ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ. Για μαζικη παραγωγη θα ειναι σαφως μικροτερο. Με μια μικρη εκπτωση 24% που πιστεύω ειναι πολυ μικρότερη απο τηβ κανονικη παμε στα 1224€.Τα χρηματα αυταπανε για ολοκαίνουργο οπλο ομως συν τα απαραιτηρα παρελκομενα.Αυτοι πως στο καλο βγαλανε 1200€ απλα για παρεκλονενα; κατι μου βρωμαει

 4. Το υψηλό ανά μονάδα κόστος του μέχρι τώρα σταδιακά εξελισσόμενου προγράμματος αναβάθμισης των G-3 από τον Ε.Σ. (προσοχή: όχι αυτό των ΕΑΣ που αποτελεί απλώς πρόταση η οποία, έως τώρα, δεν έχει υιοθετηθεί), οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:
  -Υλοποιείται αποσπασματικά, με παραγγελίες αριθμού απαρτίων κάθε φορά. Αφενός επειδή αγοράζονται ξεχωριστά (και όχι σε μορφή συλλογής), αφετέρου επειδή οι ποσότητες είναι πολύ μικρές ανά παρτίδα, στην ουσία πληρώνονται λιανική χωρίς καμία δυνατότητα μείωσης των συνολικών τιμών.
  -Στο ποσό πιθανότατα συνυπολογίζεται και το κόστος των προσαρμοζόμενων παρελκομένων (σκοπευτικό ερυθρής ακίδος, φακός) για τις οποίες μάλιστα έχουν επιλεγεί (ορθότατα) τύποι απ’ το «πάνω ράφι».

  Ειδικά ο δεύτερος αυτός παράγων θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν πριν ο καθένας επιχειρήσει να κάνει την οποιαδήποτε σύγκριση με το κόστος ενός νέου όπλου, όπως αυτό δηλώνεται από τον κατασκευαστή (ο οποίος ποτέ δεν συμπεριλαμβάνει σε αυτό και το κόστος π.χ. μιας διόπτρας που δυνητικά μπορεί να τοποθετηθεί).

  1. Πολύ σωστά
   Επιχείρησα κι εγώ να… καταθέσω μια άποψη εδώ:

 5. «Υλοποιείται αποσπασματικά, με παραγγελίες αριθμού απαρτίων κάθε φορά. Αφενός επειδή αγοράζονται ξεχωριστά (και όχι σε μορφή συλλογής)»

  Ξερουμε τον τυπο του σκοπευτικου, θα ειναι το ιδιο για ολα η μπορει να επιλεγουν 2-3 διαφορετικα (παντα απο το επανω ραφι).
  Υπαρχει διαγωνισμος για το προγραμμα; αν οχι μπορει ο ΕΣ να αγοραζει ετσι απλα τα υλικα απο οπου θελει;
  Μηπως αυριο βρεθουν μπλεγμενα ορισμενα στελεχη;

  1. Τα γερμανικής προέλευσης σκοπευτικά που είχαν αποκτηθεί στην αρχική δοκιμαστική παρτίδα, απορρίφθηκαν καθώς αποδείχθηκαν κάθε άλλο παρά ανθεκτικά για στρατιωτική χρήση… Σε όλες τις επόμενες παρτίδες αγοράστηκε το κορυφαίο Aimpoint Comp M4.
   Δεν γνωρίζω κάτι για διαγωνισμό. Άλλωστε τι διαγωνισμός να γίνει για (πολύ) λίγες δεκάδες κομμάτια κάθε φορά…. Η κάθε παρτίδα είναι τόσο μικρή που το ύψος του κόστους της επιτρέπει την απευθείας προμήθεια άνευ διαγωνισμού. Και εδώ ακριβώς είναι που αρχίζουν τα προβλήματα….

   1. Ναι αλλα ενας «κακος» θα μπορουσε να πει οτι «επιτηδες» σπαμε την παραγγελια σε πολυ μικρα κομματια ωστε να μην γινει διαγωνισμος.

    Διαβαζω αυτο
    «στόχος είναι η αναβάθμιση των G3A3 των Ταγμάτων Προκαλύψεως, κατά προτεραιότητα, και στη συνέχεια των Μηχανοκίνητων Ταγμάτων»

    Οποτε για τι αριθμο μιλαμε, 100-300-1000 κομματια;

   2. @tsimuha

    Χωρίς να γνωρίζω την νομοθεσία σε αυτό το θέμα, αλλά επειδή με έβαλες σε σκέψεις/υποψίες με την παρατήρηση σου, λες να υπάρχει περίπτωση για παρόμοιο σκεπτικό στο θέμα ΝΜΑ(και σε προηγούμενες αγορές) με σκοπό/στόχο την παράκαμψη της πλέον εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας(που έχει σημασία για τα μέλη) στις προμήθειες αμυντικού υλικού;

   3. @Gunslinger32

    Απλούστατα διότι δεν υπάρχουν χρήματα για κάτι μαζικότερο.
    Έτσι, μόλις συγκεντρωθεί κάποιο ποσό, προωθείται και μια μικρή παραγγελία για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένου αριθμού υπομονάδων κάθε φορά.

    @tsimuha
    Η συνολική επιδίωξη είναι για μερικές χιλιάδες κομμάτια.

 6. Έχω αρκετά παράπονα και σε εκείνο το θέμα ΑΧΕΡΩΝ, εδώ όμως ήθελα να περιοριστώ στο σημείο του οπλισμού(η και εξοπλισμού σε μια επέκταση).

  Ο διαχωρισμός που εφαρμόζεται μεταξύ των μάχιμων μονάδων πρώτης γραμμής(είτε αυτές ονομάζονται «απλό» μηχανοκίνητο πεζικό, είτε αερομεταφερόμενες μονάδες «ταχείας αντίδρασης») στον οπλισμό/εξοπλισμό, δημιουργεί αίσθημα χαμηλής η ανύπαρκτης εκτίμησης των ηγεσιών προς τους οπλίτες «2ας κατηγορίας» λυπάμαι που το λέω έτσι, αλλά πιστεύω ότι αρκετοί «απλοί» στρατιώτες το έχουν σκεφτεί έστω μια φορά υπηρετώντας την θητεία στις μονάδες(όπου σε αρκετές περιπτώσεις τους «εκπαιδεύουν»(αυτό ισχύει για την εποχή που ξεκίνησαν οι μεγάλες μετακινήσεις παράνομων) πως να υπηρετούν τους λαθρομετανάστες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως(το λέω έτσι και ας μην αρέσει σε αρκετούς), και πως να εκτελούν άλλα (ας πούμε) καθήκοντα οικιακής φύσεως.

  Για να μην παρεξηγηθώ, μια αντικατάσταση (που θεωρώ ότι πρέπει να απολαμβάνει μια θέση προτεραιότητας) θα πρότεινα μόνο για μάχιμες μονάδες πρώτης γραμμής του ΕΣ, όχι για τις μονάδες στα μετόπισθεν, στις οποίες αρκεί και το G3 η FN Standard για τις υπηρεσίες φύλαξης(σκοπιές) στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

  Είναι οξύμωρο, απαράδεκτο και λάθος, να ξοδεύονται μεγάλα ποσά για σύγχρονα άρματα μάχης, υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη και να αφήνεις το μάχιμο πεζικό πρώτης γραμμής με φορητό οπλισμό της ψυχροπολεμικής εποχής, ενώ οι άλλοι στρατοί των συμμάχων(και μη) προετοιμάζονται να αντικαταστήσουν για 2η φορά τα τυφέκια εφόδου των οπλιτών του στρατού ξηράς.

  Ο σύγχρονος οπλισμός μπορεί να μην είναι το παν για την εξέλιξη ενός πολέμου, αλλά υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες έχω την εντύπωση ότι υποτιμάται ένα νέο όπλο στα χέρια ενός αποφασισμένου μαχητή/οπλίτη(όχι απο εσένα αλλά απο αρκετούς άλλους, ειδικά απο τους υπεύθυνους του αθλήματος εξοπλισμών).

  Modernste Waffen entschieden die Schlacht
  In der Entscheidungsschlacht im Deutsch-Französischen Krieg kamen 1870 Maschinengewehre und Gussstahl-Geschütze von Krupp zum Einsatz. Sie veränderten den Krieg. Aber die Akteure erkannten es nicht.

  https://www.welt.de/geschichte/article168199226/Modernste-Waffen-entschieden-die-Schlacht.html

  1. Μερικές χώρες στην Ευρώπη έχουν ΣΑ με πιο σύγχρονο οπλισμό απο τον ΕΣ, ενώ στην Ελλάδα συζητάμε ακόμα αν θα έπρεπε να αναβαθμίσουμε η να αντικαταστήσουμε παλαιότερα φορητά όπλα(που δεν είναι πλέον Στέιτ οφ δι άρτ όπως λένε οι φίλοι Άγγλοι, απο πολλές απόψεις). Όχι επειδή δεν σκοτώνουν τον εχθρό, αλλά ακριβώς επειδή χρειάζονται προφανώς αναβάθμιση η (έστω μερική) αντικατάσταση.

   FN SCAR-L für den Freistaat: Landespolizei Bayern beschafft 800 neue Mitteldistanzwaffen
   München, Herstal (ww) Die Landespolizei Bayern beschafft das FN SCAR-L als Mitteldistanzwaffe. Das teilte das Bayerische Staatsministerium des Innern dem S&T-Blog auf Anfrage mit.

   Die Projektgruppe „Neue Dienstwaffe der Bayerischen Polizei“ hat im Mai 2018 die Veröffentlichung der Vergabeunterlagen zur Beschaffung einer Mitteldistanzwaffe vorgenommen. Das offene Vergabeverfahren umfasste 800 Mitteldistanzwaffen im Kaliber 5,56 mm x 45 (.223 Remington) inklusive Waffenanbauteile und Zubehör sowie Munition. Den Zuschlag erhielt Anfang September die Firma FN Herstal, S.A. für die Waffe FN SCAR-L. Die neuen Waffen werden schwerpunktmäßig bei den bayerischen Unterstützungskommandos und den Einsatzeinheiten, aber auch auf bayerischen Polizeidienststellen zum Einsatz kommen (hauptsächlich im Streifendienst). Eine Ausstattung aller Streifenpolizisten ist nicht vorgesehen.

 7. καπως πολλα δεν ειναι τα 1200; ενδεικτικα να αναφερω στο site της Spuhr στο upgrade kit για G3 η ραγα παιζει μεχρι 45 ευρω και το κοντακι 260.

 8. Θα συμφωνησω απολυτως με τις αποψεις των αξιοτιμων συγχολιαστων. Σε γενικες γραμμες να «ψωνιζεις» με τιμες «λιανικης», δεν ειναι και ιδιαιτερα συμφερουσα σαν επιλογη. Εαν δεν απατωμαι, πριν απο 15 με 20 ετη το ΓΕΣ ηθελε να αποκτησει 132.000 τυφεκια εφοδου νεας παραγωγης στο διαμετρημα των 5,56χλς. Εαν με τα σημερινα δεδομενα η προθεση ειναι η αναβθμηση του ατομικου οπλισμου στο οπλο του Πεζικου, μπορει να θεωρηθει οτι το προηγουμενο αριθμητικο μεγεθος αποτελει μια (αρχικη) αξιοπιστη βαση πανω στην οποια μπορει να «κτιστει» ενα προγραμμα για τα G3! Απο την αλλη η προθεση του Αμερικανικου στρατου να παει στο διαμετρημα των 6,8χλς κανει πολυ προβληματικη μια αντικατασταση των G3 με οτιδηποτε κυκλοφορει στην διεθνη αγορα το οποιο βαλει την βολιδα των 5,56χλς ΝΑΤΟ. Οποτε, εχοντας υποψη οτι ειναι καλυτερα να «φυλαμε τα ρουχα μας …» η πιθανοτητα αναβθμησης των G3 μπορει να αποδειχτει ενας «ασσος» για τον ΕΣ. Βεβαια σε μια τετοια περιπτωση ειναι αδιανοητο να διατηρουνται τα MINIMI σε επιπεδο ομαδας Πεζικου στο σημερινο διαμετρημα των 5,56χλς (απο την εποχη του Α΄ΠΠ και της μικρασιατικης εχω να δω 2 διαμετρηματα σε ομαδα πεζικου με τα μανλιχερ των 6,5χλς, τα λεμπελ και τα γαλλικα Μ1915 των 8χλς!) και ισως ειναι καλυτερα να επανελθουν τα ΗΚ-11/ΗΚ-21 των 7,62χλς (που δεχονται και τον γεμιστηρα των G3,) και αυτα με καποιο αναλογο προγραμμα για «λιφτινγκ».
  Εχοντας υποψη τα προηγουμενα, το ποσο που αναγραφεται για το «λιφτινγκ» των G3, μπορει να συρρικνωθει σε τεραστιο βαθμο, ακομη και στο ιδιο υψος με εκεινο των 545€ που αναφερθηκε στην Πτηση (αξιοτιμε «ΑΧΕΡΩΝ» μπορεις να παραθεσεις ενα λινκ; Σε ευχαριστω εκ των προτερων).

  +-

 9. «και ισως ειναι καλυτερα να επανελθουν τα ΗΚ-11/ΗΚ-21 των 7,62χλς (που δεχονται και τον γεμιστηρα των G3)»

  Aς επανελθουν τα ρημαδια αλλα ας υιοθετησουν τον τυμπανοειδη γεμιστηρα η το κυτιο μεταφορας ταινιας, οχι ομως με τον γεμιστηρα του G3.

 10. Γιατί να επανέλθουν, τα απέσυραν όλα απο την ενεργό υπηρεσία;

  Ρωτάω επειδή στο άρθρο με την επίσκεψη/επιθεώρηση που σχολιάσαμε πρόσφατα το ύφος προσώπων στην φάση με το αντιαεροπορικό, νομίζω ότι ο 2ος οπλίτης της φρουράς απο αριστερά μπροστά στον επιθεωρητή, φέρει αυτό το όπλο με τον γεμιστήρα 20 φυσιγγίων.

  Επίσκεψη Γενικού Επιθεωρητή Στρατού στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ

 11. Αναρωτιέμαι αν θα ήταν σκόπιμο το ΓΕΣ να κάνει ένα μικρό πρόγραμμα νέου τυφεκίου καθαρα και μόνο για τις διμοιρίες τυφεκιοφόρων των ενεργών ταγμάτων πεζικού. Δηλαδή αν πούμε ενδεικτικά ότι έχουμε 50 ενεργά τάγματα και με περίπου 200 τυφέκια ανά τάγμα εξοπλίζονται όλες οι διμοιρίες, τότε χρειαζόμαστε 10.000 νέα τυφέκια. Δεν μιλάω για αντικατάσταση των G3 αλλά για συνύπαρξη στο πέζικό, όπως τώρα συνυπάρχουν με τα ΜΙΝΙΜΙ.
  Θυμάμαι πως πριν λίγα χρόνια ο ΕΣ είχε αιτηθεί 10.000 μεταχειρισμένα Μ16 από το σώμα πεζοναυτών των ΗΠΑ. Αν το σχετικό πρόγραμμα επεκτεινόταν σε πχ 30.000 κομμάτια συνδυαστικά με μια απευθείας παραγγελία στην Κολτ θα μπορούσαν να εξοπλιστούν όλοι οι τυφεκιοφόροι πρώτης γραμμής με όπλα Μ4/Μ16. Το όπλο είναι γνωστό στον ΕΣ και απόλυτα ικανοποιητικό. Ακόμα καλύτερα, να αγοράζαμε και οπτικά σκοπευτικά παλαιότερης τεχνολογίας που έχουν μπει σε αποθήκευση στον στρατό των ΗΠΑ. Δηλαδή χωρίς πολλά πολλά και με μικρό κόστος ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του οπλισμού του Έλληνα τυφεκιοφόρου.

   1. Αν και οι τυμπανοειδείς γεμιστήρες θα ήταν μια σαφής αναβάθμιση της ισχύος πυρός των ΗΚ11Α1 δεν νομίζω η μετατροπή τους σε ΗΚ21 (με τροφοδοσία από ταινία) θα ήταν μια σοφή επιλογή για ένα όπλο με λειτουργία κλειστού κλείστρου

   2. Οἱ τυμπανοειδείς γεμιστήρες είναι βαρύτεροι (ανά περιεχόμενο φυσίγγιο),πολυπλοκότεροι,ακριβότεροι,και δυσκολότεροι στην μεταφορά και τον χειρισμό.
    Και εν τέλει,αδειάζουν και αυτοί πολύ γρήγορα σε σύγκριση με τις ταινίες/ταινιοθήκες.
    Οἱ γεμιστήρες στήλης με 30 φυσίγγια,είναι πολύ ικανοποιητικότερος συμβιβασμός,αλλά αναδειμνὐονται καλύτερα σε όπλα ενδιαμέσου διαμετρήματος,όπως 7,62χ39 και 5,56χ45.

 12. Λέω τώρα, αν επιλέγαμε π.χ το Tavor για τις ειδικές δυνάμεις, όπως η ΕΦ, ίσως να ζητούσαμε ως αντισταθμιστικό αποσυρόμενα Galil του Ισραηλινού στρατού, σε αριθμούς που να καλύπτουν τουλάχιστον τα Τάγματα Πεζικού.

  Κάτι σαν τη συμφωνία με τα Leopard.

  1. Αν αναφέρεσαι σε Galil των 5,56 γιατί να πας σε ένα τόσο βαρύ και δύσχρηστο όπλο, αντί να στραφείς στα δεκάδες χιλιάδες μεταχειρισμένα M-4/A1 & M-16A2/A4 των Αμερικανών, που τα γνωρίζουμε κιόλας;;;
   Αν πάλι αναφέρεσαι σε Galil των 7,62, τι παραπάνω θα προσέφερε από ένα G-3;;;

  2. Τι παραπάνω προσφέρει το TAVOR σε σχέση με το Μ4/16 που έχουν οι ειδικές δυνάμεις και γιατί να μην πάμε ΗΠΑ και να ζητήσουμε να συμμετάσχουμε στο νέο πρόγραμμα για την αγορά χιλιάδων Μ4Α1 από τον Στρατό τους

   https://defence-blog.com/army/u-s-army-to-procure-more-than-160000-m4-carbines.html

 13. «@tsimuha
  Η συνολική επιδίωξη είναι για μερικές χιλιάδες κομμάτια.»

  Αρα μιλαμε για ενα καλο ποσο.
  Αν πχ ειναι 3000 κομματια και βαζουμε 1000 ευρω σε καθε οπλο, παμε σε συνολικο κοστος προγραμματος 3000000 ευρω ,το οποιο θα εχει «σαλαμοποιηθει» σε πολυ μικροτερα.

  Το κοστος για τα 12 ελικοφορα αρχικης εκπαιδευσης της ΠΑ ειναι μικροτερο ( 2.464.462 ) και η ΠΑ εκανε διαγωνισμους επι διαγωνισμων για να τα παρει.

  1. Έχω δεί G-3 ἑθνοφυλάκων με αύξοντες αριθμούς κοντά στις 300.000 ἢ παραπάνω,και με ημερομηνίες κατασκευής περί το 1997.
   Κάπου εκεί όμως,παραγγέλθηκαν άλλα 57.000 όπλα από τον Ε.Σ,και άλλα 33.000 από την Ε.Φ.
   Αυτό που δέν γνωρίζω,είναι ἂν στους αύξοντες αριθμούς περιλαμβάνονται και τα όπλα της Ε.Φ,ἡ οποία απορρόφησε συνολικά αρκετές δεκάδες χιλιάδων.

 14. Επ’ ευκαιριας, ειχα την ευκαιρια να δω την προταση της ΕΑΣ.
  Αντιλαμβανομαι οτι οτι μεγαλο μερος της τιμης αφορά την Aimpoint Comp M4.
  Το λοιπο πακετο περιλαμβανει το κοντακι της Spuhr,
  χειροφυλακτηρα απο ΕΑΣ με τμηματικες ραγες picatinny,
  ενσωματομενη στον κορμο (ηλεκτροκολλημενη;) ραγα picatinny,
  εμπροσθια χειρολαβη της ΕΑΣ,
  ρυθμιζομενο διποδα της ΕΑΣ (εντελως αχρειαστος πλην ορισμενων),
  τακτικο φακο (καποιας γερμανικης εταιρειας) και σχετικη βαση της ΕΑΣ (επισης αχρειαστος για πολλους).
  Τελος, περιλαμβανεται και προνοια και βομβιδοβολο Μ-203Α1
  Οποταν απο τα €1200 που λεγεται, τα €450-500 ειναι η Aimpoint.
  Ενω καποια μερη θα μπορουσαν να απαλειφθουν

  1. Να αγορασουν αντιβαλλιστικα κρανη και συγχρονες εξαρτυσεις μαχης και να αφησουν προς το παρον τις αναβαθμισεις.Το προβλημα λυνεται εν μερη με Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η.Προσωπικα αγαπω το g3.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.