Al Kafil-1: Το πρωτότυπο άρμα μάχης του Ιράκ κατασκευασμένο με κινεζική βοήθεια

Την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019, το Ιράκ παρουσίασε την πρώτη εθνική κλάση άρματος μάχης που εισήλθε σε παραγωγή μετά την ανατροπή της κυβέρνησης των Μπααθιστών και την εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003. Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του άρματος μάχης ολοκληρώθηκε από το κέντρο έρευνας και εξέλιξης αλ-Αμπάς. Το νέο άρμα μάχης Al Kafil-1 καθιέρωσε το Ιράκ ως έναν από τους τρείς κατασκευαστές αρμάτων μάχης στην Μέση Ανατολή μαζί με το Ιράν, με το Al Karrar, και το Ισραήλ με την σειρά Merkava.

©alkafeel.net | Ιρακινό πρωτότυπο άρματος μάχης Al Kafil-1

Επίσης, έδωσε τη δυνατότητα στο Ιράκ να ενταχθεί μαζί με το Σουδάν ως ένας από τους μόλις δύο παραγωγούς εθνικών αρμάτων μάχης στον αραβικό κόσμο. Το ιρακινό σχέδιο, σύμφωνα με πηγές, εξελίχθηκε με την βοήθεια της Κίνας και συνδέεται στενά με την πλατφόρμα Type 59 που επι του παρόντος υπηρετεί στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας. Το Type 59 βρίσκεται σε υπηρεσία με την Κίνα από το 1959 και το ίδιο βασίζεται στενά στο σοβιετικό T-54/55 που εισήλθε σε υπηρεσία το 1949. Παραμένει άγνωστο σε πιο βαθμό το σχέδιο έχει αναβαθμιστεί για να παραχθεί από το Ιράκ, αν και το Al Kafil εμφανίζεται να διαθέτει έναν εξολοκλήρου νέο πύργο ο οποίος ενσωματώνει επιπρόσθετη αντιδραστική θωράκιση (ERA), πλευρική προστασία κατά των RPG, τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού με ένα βαρύ πολυβόλο 12,5 χλστ και εκτοξευτές βομβίδων. Το σκάφος δέχθηκε μεγάλη προστασία με νέα θωράκιση ERA και επιπρόσθετη θωράκιση στο πίσω μέρος, επίσης, διαθέτει και νέους λασπωτήρες.

Ιρακινό πρωτότυπο άρματος μάχης Al-Kafil-1

Το T-55/Type 59 υπήρξε μία από τις πιο δημοφιλείς σχεδιάσεις άρματος μάχης και καθότι λιγότερο ικανό σε σχέση με τις νεότερες σχεδιάσεις όπως το κινεζικό Type 96 ή το ρωσικό T-72 αυτό αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και την ευκολία συντήρησης του – καθιστώντας το ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας ή την αντιμετώπιση των εξεγερμένων και ανταρτών. Αν εξοπλιστεί με σύγχρονα διατρητικά πυρομαχικά, τα οποία μπορούν να παραδοθούν από την Κίνα, το άρμα μπορεί δυνητικά να απειλήσει τα σύγχρονα άρματα μάχης με το 100 χλστ πυροβόλο που διαθέτει.

Ιρακινό πρωτότυπο άρματος μάχης Al-Kafil-1

Το T-55 είναι σήμερα σε υπηρεσία, σε μεγάλους αριθμούς, στην γειτονική Συρία με την ανάπτυξη περισσότερων από 2000, η Συρία παρέλαβε, επίσης, σημαντική βοήθεια από την Βόρεια Κορέα για να εκσυγχρονίσει τα άρματα της με αποστασιόμετρα λέιζερ, νέες θωρακίσεις και ανώτερης ποιότητας αισθητήρες που τα επιτρέπουν να παραμείνουν αξιόμαχα. Το Ιράκ, αυτήν την στιγμή, διαθέτει άρματα T-55 παράλληλα με τα T-72, αν και οι επίλεκτες μονάδες βασίζονται στην πλατφόρμα T-90 που παραγγέλθηκε από την Ρωσία η οποία είναι το πιο σύγχρονο ρωσικό άρμα μάχης που προσφέρεται για εξαγωγές. Ειδικά, οι αμυντικοί δεσμοί της χώρας με την Κίνα και την Ρωσία έχουν έρθει πιο κοντά μετά την άνοδο της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» ως μια μεγάλη ένοπλη δύναμη στην χώρα το Καλοκαίρι του 2014, με τους τρείς να διαθέτουν κοινό συμφέρον στην ήττα των ισλαμιστών ανταρτών.

Ιρακινό πρωτότυπο άρματος μάχης Al-Kafil-1

Είναι πιθανό ότι το Ιράκ θα συνεχίσει να παραλαμβάνει κινεζική βοήθεια για το πρόγραμμα του άρματος μάχης, με την βοήθεια από το Πεκίνο και την Μόσχα να προσφέρουν πραγματικό έλεγχο στις Δυτικές και Ιρανικές προσπάθειες να χαράξουν τις σφαίρες επιρροής τους στην χώρα. Μπορεί έτσι το Al Kafil-1 στο μέλλον να έχει και διαδόχους – πιθανόν με μεγαλύτερη ισχύ πυρός – αν και παραμένει άγνωστο το πότε αυτοί θα βασίζονται επίσης στο σκάφος του Type 59.

Ιρακινό πρωτότυπο άρματος μάχης Al-Kafil-1

Νωρίτερα, το Ιράκ στηριζόταν στα άρματα μάχης M1 Abrams από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως όλο και περισσότερο επιδιώκει να τα αποσύρει από τις επίλεκτες μονάδες του και δεν έχει υποβάλλει εν συνεχεία παραγγελίες για αυτές τις πλατφόρμες. Ένας λόγος ίσως να είναι τεχνικής φύσης, καθώς οι κινητήρες των Abrams δεν είναι τελειοποιημένοι για τις σκληρές συνθήκες της ερήμου και οι απαιτήσεις στην συντήρηση αλλά και η κατανάλωση καυσίμου είναι εξαιρετικά μεγάλες. Ένας άλλος λόγος ίσως να είναι πολιτικός. Παρά το γεγονός ότι στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο αμερικανικό οπλοστάσιο που ιδρύθηκε κατά την περίοδο της αμερικανικής στρατιωτικής κατοχής, οι ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις κινήθηκαν γρήγορα για να μειώσουν την εξάρτηση τους από τα Δυτικά όπλα με αγορές από Κίνα, Ρωσία και Νότια Κορέα.

Ιρακινό πρωτότυπο άρματος μάχης Al-Kafil-1

Αυτό αντικατοπτρίζεται στα ευρέως διαδεδομένα αντί-αμερικανικά αισθήματα στην χώρα, τμήματα της οποίας εξακολουθούν να είναι σοβαρά μολυσμένα από τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν από τον Στρατό των ΗΠΑ, και τους σημαντικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τους Δυτικούς προμηθευτές για τον τρόπο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα οπλικά συστήματα.

©alkafeel.net | Ιρακινό πρωτότυπο άρματος μάχης Al-Kafil-1

Το τελευταίο υπήρξε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα δεδομένου ότι η ιρακινή κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από το Ιράν και συχνά μοιράζεται τον εξοπλισμό μαζί τους, παρότι αυτές οι δυνάμεις πολιτοφυλακών θεωρούνται αντίπαλοι των ΗΠΑ. Αν παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα, το Al Kafil-1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα από τις μονάδες πολιτοφυλακής όπως επίσης και από τον τακτικό Στρατό και θα προσφέρει έναν αρκετά οικονομικά αποδοτικό τρόπο στην χώρα με την πολυπόθητη επέκταση των αρματικών δυνάμεων της που επι του παρόντος είναι πολλή μικρές σε σχέση με τον αριθμό των επίγειων μονάδων που είναι επιχειρησιακές.

©alkafeel.net | Ιρακινό πρωτότυπο άρματος μάχης Al-Kafil-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρμα μάχης Al-Kafil-1 διαθέτει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

-Μεγάλο πεδίο παρατήρησης με πολλαπλά πανοραμικά οπτικά όργανα (ημέρας, θερμικά) με αποστασιόμετρο και ικανότητα εντοπισμού σε 360ο.
-Σύγχρονη θωράκιση σχεδιασμένη με καινοτόμο τρόπο αποτελούμενη από κράματα χάλυβα και σύνθετου άνθρακα.
-Ρωσικό πυροβόλο τύπου D-1T με βεληνεκές 4 χλμ, με τρία βαριά πολυβόλα ελεγχόμενα από το εσωτερικό του άρματος.
-Το πρώτο εθνικό σύστημα ελέγχου πυρός με χρήση υπολογιστή που επεξεργάζεται αρκετά στοιχεία, για την παροχή στο πλήρωμα υψηλής επίγνωσης κατάστασης και να προσφέρει ακρίβεια στην προσβολή των στόχων συμπεριλαμβανομένων και των κινούμενων με μεγάλη ταχύτητα.
-Εξοπλίστηκε με κλιματιστικό και με εσωτερική αποθήκη και το καλάθι εξοπλισμού μεταφέρθηκε πίσω από τον πύργο για περισσότερη άνεση και ασφάλεια για το πλήρωμα.
-Όπως επίσης και άλλα έξυπνα συστήματα που δεν επιτρέπεται να αποκαλυφθούν λόγω στρατιωτικού απόρρητου.

 

Πηγή: militarywatchmagazine.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Ανοίγει ένα μεγάλο θέμα με αυτό το άρθρο στο κατά πόσο τα οπλικά συστήματα που παρουσιάζουν κάποια κράτη είναι νέες κατασκευές ή μετασκευές υπαρχόντων μονάδων από αποθέματα. Χρειάζεται ένα εκτενέστερο αφιέρωμα σε αυτό το θέμα μιας και τα παραδείγματα χωρών/συστημάτων είναι πολλά.
  Αυτό θα δείξει και τις δυνατότητες των χωρών αυτών σε άλλους τομείς όπως η μεταλλουργία, τα ηλεκτρονικά, τα ηλεκτροοπτικά, τα πυρομαχικά και την εξάρτησή τους από άλλες χώρες σε αυτούς τους τομείς.

  Μερικά παραδείγματα χωρών/συστημάτων:

  Μπααθικό Ιράκ:
  Άρμα Asad Babil (αντίγραφο του Σοβιετικού T-72)
  Βαλλιστικοί πύραυλοι Al Hussein, Al-Abbas, Al Hijarah (αντίγραφα των Σοβιετικών Scud)
  Διαστημικός φορέας Al-Abid
  Η αμυντική έκθεση της Βαγδάτης (28 Απριλίου-2 Μαΐου 1989) υπήρξε ένα σημαντικό δείγμα προβολής των δυνατοτήτων της ανερχόμενης Ιρακινής αμυντικής βιομηχανίας που διακόπηκε με τον πόλεμο του Κόλπου.

  Ιράκ: Άρμα Al-Kafil

  Σουδάν:
  Ιδιαίτερη περίπτωση καθώς τα περισσότερα οπλικά συστήματα που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς σε εκθέσεις η Military Industry Corporation θεωρούνται απλά διαφήμιση και τίποτε άλλο. Το συμπέρασμα των περισσότερων αναλύσεων είναι πως το Σουδάν έχει τη δυνατότητα παραγωγής μόνο φορητού οπλισμού με Ρωσική, Κινεζική και Ιρανική βοήθεια.

  Άρματα:
  Digna (αντίγραφο του Σοβιετικού Τ-55)
  Al-Zubair I (αντίγραφο του Type 72Z, αναβαθμισμένων Ιρανικών T-54, T-55, Type 59)
  Al-Zubair II (αντίγραφο του Κινεζικού Type 59D)
  Al Bashir (αντίγραφο του Κινεζικού Type 85-IIM)

  Τεθωρακισμένα:
  Khatim-1, Khatim-2, Khatim-4 (αντίγραφο του Ιρανικού Boragh)
  Shareef 1 (αντίγραφο του Σοβιετικού BTR-80A)
  Shareef 2 (αντίγραφο του Κινεζικού WZ-551A)
  Shareef 3 (αντίγραφο του Σοβιετικού BTR-70 με κινητήρα ZMZ-4905 και τον πύργο του BMP-1)
  Amir (αντίγραφο του Ιρανικού Rakhsh)
  Amir 2 (αντίγραφο του Σοβιετικού BRDM-2 με κινητήρα Isuzu)

  Οχήματα:
  Karaba VTG01 (αντίγραφο του Ιρανικού τζιπ Safir)
  SarSar-1 και SarSar-2 (ελαφρά θωρακισμένα βασισμένα σε οχήματα της Κορεατικής Kia Motors)
  Nimr (περιπολικό βασισμένο σε όχημα της Κινεζικής DongFeng)
  Tamal (περιπολικό βασισμένο σε όχημα της Κινεζικής Zhengzhou Nissan)

  Πυροβολικό:
  Abu Fatma (αντίγραφο του Σοβιετικού αυτοκινούμενου οβιδοβόλου 2S1 Gvozdika)
  Nijoumi (αντίγραφο του Σοβιετικού ρυμουλκούμενου οβιδοβόλου BS-3)
  Mahdi (αντίγραφο του Σοβιετικού ρυμουλκούμενου οβιδοβόλου M-30)
  Khalifa (αντίγραφο του Σοβιετικού ρυμουλκούμενου οβιδοβόλου D-30)
  Taka (αντίγραφο του Κινεζικού ρυμουλκούμενου ΠΕΠ Type 63)

  Πυραυλικά συστήματα:
  Nayzak (αντίγραφο του Κινεζικού φορητού αντιαεροπορικού πυραύλου FN-6)
  Sarib (αντίγραφο του Κινεζικού αντιαρματικού πυραύλου HJ-8)
  Sinar (αντίγραφο του Σοβιετικού ρουκετοβόλου RPG-7)
  Abba (αντίγραφο του Κινεζικού εκτοξευτή βομβίδων QLZ-87)

  RCWS:
  Ateed (αντίγραφο του Ιρανικού ARIO-H762)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.