Ρωσία: Τοποθέτηση τρόπιδας της νέας κορβέτας έργου 22800, “Ουσουρίσκ”

Φωτογραφία απο την τελετή τοποθέτησης τρόπιδας των δύο πρώτων RTO για το Στόλο Ειρηνικού.

Την 26η Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο PJSC Amur [μια θυγατρική της Ηνωμένης Ναυπηγικής Επιχείρησης (USC)] στην Κομσομόλσκ ον Αμούρ, η τελετή τοποθέτησης τρόπιδας του μικρού πλοίου πυραύλων-κορβέτας “Ουσουρίσκ” έργου 22800 με αύξων αριθμό 204. Αυτό είναι το τρίτο πλοίο έργου 22800 που κατασκευάζεται στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Η κορβέτα κατασκευάζεται σύμφωνα με την σύμβαση που συνάφθηκε την 22α Αυγούστου 2018 με το ρωσικό υπουργείο άμυνας για την ναυπήγηση έξι μικρών πλοίων πυραύλων (RTO) έργου 22800, τα οποία προορίζονται για τον Στόλο Ειρηνικού. Τέσσερα εξ αυτών θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο Amur (Κομσομόλσκ ον Αμούρ) με παράδοση μέχρι το 2026 και δύο πλοία στο ναυπηγείο Vostochnaya Verf JSC (Βλαδιβοστόκ) με παράδοση το 2023.

Τα πλοία πυραύλων έργου 22800 (κωδικός Karakurt) αναπτύχθηκαν από το κεντρικό γραφείο ναυτικών μελετών Almaz JSC (Αγία Πετρούπολη) και πρόκειται να αντικαταστήσουν τα πλοία έργου 21631 MRK (κωδικός Buyan-M) που σχεδιάστηκαν από το γραφείο σχεδιασμού Ζελενόντολσκ για το ρωσικό Ναυτικό, η κατασκευή των οποίων, ως στιγμής, περιορίστηκε στις 12 μονάδες.

https://youtu.be/rDpbZFQ0u7E

Τα πλοία σχεδιάστηκαν για να είναι οπλισμένα με τους αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ Kalibr ή Oniks και έχουν αυτονομία 15 ημερών. Είναι επίσης η φτηνή εναλλακτική λύση για τις μεγαλύτερες φρεγάτες κλάσης Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς, η κατασκευή των οποίων έχει καθυστερήσει λόγω αναστολής της στρατιωτικής συνεργασία με την Ουκρανία και λόγω των προθέσεων της Ρωσίας να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του Ναυτικού της μέχρι να επιλυθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την εγχώρια κατασκευή μεγαλύτερων πλοίων.

Το έργο 22800 προέρχεται από το έργο 12300 Skorpion, μια προτεινόμενη σχεδίαση της Almaz της δεκαετίας του ’90 για ένα πλοίο πυραύλων εκτοπίσματος 500 τόνων και έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το έργο 21631, τις κορβέτες Buyan-M. Τα πλοία της κλάσης έχουν υπερκατασκευή στελθ σχήματος με ενσωματωμένο ιστό που διαθέτει τέσσερα πλαίσια ραντάρ κεραιοστοιχίας με συμφασικά στοιχεία.

Ο κύριος οπλισμός αποτελείται από πυραύλους κρουζ Kalibr ή υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους P-800 Onix εντός οχτώ κελιών συστήματος κάθετης εκτόξευσης (VLS) UKSK στο πρυμναίο τμήμα της υπερκατασκευής, πίσω από την γέφυρα. Οι κορβέτες που θα κατασκευαστούν για το ρωσικό Ναυτικό θα είναι εξοπλισμένες με ένα αυτόματο πολυβόλο 76,2 χλστ AK-176MA διπλής χρήσης, την εκσυγχρονισμένη έκδοση του AK-176. Ωστόσο, τουλάχιστον στο πρώτο πλοίο, έχει εγκατασταθεί το πυροβόλο A-190 των 100 χλστ. Η προτεινόμενη εξαγωγική έκδοση ίσως να διαθέτει το ιταλικό πυροβόλο OTO Melara των 70 χλστ. Για την αντιαεροπορική άμυνα, τα δύο πρώτα πλοία θα διαθέτουν μόνο ένα σύστημα εγγύς προστασίας (CIWS) με πυροβόλα AK-630M. Ξεκινώντας από το τρίτο πλοίο, θα εξοπλιστούν με το Pantsir-M, την ναυτική έκδοση του αντιαεροπορικού συστήματος επιφανείας-αέρος. Το έργο 22800 δεν έχει σχεδιαστεί για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Η Σοβιέτσκ (πρώην Taifun), η δεύτερη κορβέτα έργου 22800 κλάσης Karakurt.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Navyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.