Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των Leopard 2A4

Φωτογραφια αρχείου ΓΕΣ: Leopard 2A4 της 12ης ΕΜΑ της 31ης Μ/Κ ΤΑΞ της 12ης ΧΙI Μ/Κ ΜΠ σε ασκηση «Εσπευσμένης Επίθεσης από Ουλαμό Μέσων Αρμάτων» στην περιοχή του νοτίου Έβρου.

Απο Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Μπορεί η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο να προώθησε στον έναν ή τον άλλον βαθμό 48 χρηματοδοτημένα υποπρογράμματα αξίας 830 εκατ. € και από το φθινόπωρο να κατάρτισε κατάλογο άλλων 105 υποπρογραμμάτων αξίας 11,5 δισ. € ωστόσο, ο συνολικός αριθμός προγραμμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, επειδή στο μεταξύ προωθούνται νέες σχετικές μελέτες από τα Γενικά Επιτελεία και αρχίζει η σταδιακή διαδικασία υλοποιήσεως.

Ένα από αυτά τα “νέα” προγράμματα που προωθήθηκαν από το τελευταίο τρίμηνο του 2020, είναι και αυτό της αναβαθμίσεως των αρμάτων Leopard 2A4. Πρόκειται για 183 συνολικώς άρματα, με τα οποία έχουν εξοπλισθεί τέσσερις συνολικώς Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) και μία Επιλαρχία Αναγνωρίσεως (ΕΑΝ) δύο διαφορετικών Σχηματισμών.

Επί της ουσίας, το πρόγραμμα αφορά περιορισμένη αναβάθμιση, που περιλαμβάνει τις παρακάτω επεμβάσεις στο άρμα, στα αντίστοιχα σημεία:

-Αντικατάσταση θερμικού περισκοπίου Πυροβολητή Άρματος Μάχης. Επιδίωξη είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος με σύστημα 3ης γενιάς που θα επιτρέψει τον εντοπισμό στόχων και σκόπευση σε μεγαλύτερη απόσταση κατά την νύκτα.
-Αναβάθμιση επικοινωνιών με εγκατάσταση συστήματος ενδοεπικοινωνίας WiSPR Evolution της INTRACOM DEFENSE. Το σύστημα, πέρα από την αποθορυβοποίηση της επικοινωνίας, στην βελτιωμένη έκδοση εξασφαλίζει δίκτυο επικοινωνίας Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (ΙΡ) που επιτρέπει την επικοινωνία χωρίς χρήση των σταθμών ασυρμάτων μεταξύ των αρμάτων σε επίπεδο Ουλαμού (ΟΥΜΑ) αλλά και με τυχόν ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ που φέρουν το ανάλογο σύστημα.
-Συλλογή ομοιοτυπίας κινητήρα, προκειμένου αυτός να αναβαθμισθεί σε επιμέρους στοιχεία που έχουν προστεθεί στον κινητήρα των αρμάτων Leopard 2 HEL. Η παρέμβαση θα εξασφαλίσει και οικονομίες κλίμακος.
-Αλλαγή του επανατάκτη στο πυροβόλο. Η αναβάθμιση αφορά το σύστημα επαναφοράς του πυροβόλου μετά την βολή στην αρχική θέση και κρίνεται απαραίτητη για λόγους παλαιότητος των υφισταμένων.

Ως πιθανή προσθήκη στο πρόγραμμα, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του περισκοπίου του Οδηγού Μέσου Άρματος. Η υλοποίηση θα κριθεί αναλόγως των συνθηκών αλλά ήδη στις 11 Ιανουαρίου η ΑΣΔΥΣ ανακοίνωσε την διακήρυξη του διαγωνισμού 02/21 για το υποπρόγραμμα «τροποποίηση 190 παθητικών περισκόπιων νυχτερινής οδήγησης VVS-2 για την τοποθέτησή τους επί αρμάτων LEO 1A5 – LEO 2A4 του Ελληνικού Στρατού».

Εκ των ανωτέρω, παρατηρούμε ότι:

α) Η αντικατάσταση θερμικού περισκοπίου Πυροβολητή με σύγχρονο 3ης γενιάς, δημιουργεί το παράδοξο, τα παλαιότερα και μικροτέρων δυνατοτήτων Leopard 2A4 να αποκτούν πιο προηγμένο θερμικό περισκόπιο Πυροβολητή από τα νεώτερα και επιχειρησιακώς ανώτερα Leopard 2 HEL που φέρουν το 2ας γενιάς OPHELIOS.

β) Παρομοίως, η εγκατάσταση του βελτιωμένου WiSPR Evolution, θα είναι ένα στοιχείο που δεν θα υπάρχει στα Leopard 2 HEL.

Συνεπώς, θα ήταν ενδεχομένως ενδεδειγμένο να προβλεφθεί η εγκατάσταση των δύο ανωτέρω υποσυστημάτων ταυτοχρόνως και στα Leopard 2 HEL για λόγους οικονομίας κλίμακος και ομοιοτυπία.

Συνολικώς, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι το πρόγραμμα κινείται σε επίπεδα απολύτως βασικών επιμέρους παρεμβάσεων και η απόδοση θα είναι ευθέως ανάλογη. Το πρόγραμμα δεν συνιστά ολιστική λύση ώστε με υψηλότερο κόστος, το παλαιό άρμα να ανέλθει στο επίπεδο ενός απολύτως σύγχρονου αλλά ακριβότερου κατά 50-60% άρματος, όπως είναι τα Leopard 2Α6/Α7, στους τομείς τουλάχιστον της ισχύς πυρός και της προστασίας έναντι πολλαπλών απειλών. Είναι δε χαρακτηριστικό και σε αυτή την περίπτωση ότι δεν αποδίδεται προτεραιότητα στον τομέα της θωρακίσεως – προστασίας, που παραμένει χωρίς παρεμβάσεις. Συνοπτικώς, τα ελληνικά Leopard 2A4 θα εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά έναντι της μελλοντικής δυνητικής απειλής που θα συνιστά το τουρκικό άρμα Altay και σε επίπεδο προστασίας εν σχέσει με τα αναβαθμισμένα τουρκικά Leopard 2A4.

Αν τώρα που η συγκυρία από πλευράς οικονομικών είναι αρκετά ευνοϊκή, δεν επιτευχθεί ένα ευρύτερο πρόγραμμα αναβαθμίσεως των Leopard 2, υφίσταται ο κίνδυνος στο μέλλον να μην υπάρξει συνέχεια και τα πράγματα στο αρματικό δυναμικό του Ελληνικού Στρατού να παραμείνουν ημιτελή.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. Θα ήταν καλό αν μπορούσε να γίνει και μια αναβάθμιση στη θωράκιση, τουλάχιστον του πύργου. Μακάρι τη μη αναβάθμιση του πυροβόλου να την εξισορροπήσουν με την προμήθεια LAHAT…

  1. Wikipedia για το Leopard2PL: Armor

   The modernization of the Leopard 2A4 to the 2PL standard includes the strengthening of the ballistic resistance of the turret to a level exceeding that of the machines in the Leopard 2A5 version. Additional external armor modules are mounted around the vehicle turret. It was not decided to reinforce the hull and vehicle chassis due to the significant increase in vehicle weight and cost reduction. Special anti-splinter liners have been installed inside the vehicle to protect the crew inside the vehicle against splashes and armor fragments in the event of a puncture or hit.

   Και τότε τι έγινε ? Στο πρωτότυπο δεν άντεξε το παλιό κινητικό σύστημα, γενικώς. Και:

   The contract was annexed five times, this was mainly due to not taking into account the restoration of efficiency of some tank elements, which turned out to be necessary and the different state of wear of individual copies. The final cost of the program increased to 3.29 billion PLN. Δηλαδή τότε 5,49 εκατ. € / το κάθε 1 τανκ.

   Και τα άλλα ?
   The main armament of the tank remained the Rheinmetall Rh-120 smoothbore gun in the L/44 version, but it was modified to adapt to the use of new types of ammunition…
   τα οπτικά του είναι στο top
   tα BMS κάποτε θα μπουν, μα με καθυστέρηση… Επειδή το υπουργείο τα θέλει όλα από κρατικές επιχειρήσεις, ενώ καλά πολωνικά BMS υπάρχουν μόνο από ιδιωτικό τομέα… (και πες πως δεν έχουμε κομμουνισμό πια, χα χα χα ! )
   ενώ το APS παραμένει ένα wishful thinking.
   Μα στις γιορτινές, στρατιωτικές παρελάσεις όλα φαίνονται συγκλονιστικά ωραία. Δεν είναι αυτά που χρειάζεται η κυβέρνηση ? Τι θα τα κάνει τα APS ?

   1. @Nikos. Μα όχι μόνο ανακατασκευή με αυτά τα λεφτά ! Αγοράζουν επίσης το know how και εξοπλισμό εργοστασίων. Και τα μελλοντικά δικαιώματα να βάζουν μέσα πολωνικά ανταλλακτικά και να το κάνουν σε πολωνικές επιχειρήσεις. Είναι και μια κρυφή κρατική βοήθεια για ένα εργοστάσιο, το οποίο κάποτε έβγαζε 30 τανκς Τ-72 το μήνα, ενώ σήμερα σχεδόν πεθαίνει, χωρίς παραγγελίες και με παλιά ρωσική τεχνολογία.

 2. Δυστυχώς δεν φροντίσαμε την περίοδο που φύτρωναν τα λεφτά στα δέντρα, να σκεφτούμαι τι Ε.Δ θέλουμε, τι μελοντικές απειλές θα αντιμετωπίσουμε, πως θα αξιοποιούσαμε καλύτερα τα λεφτά που είχαμε. Ούτε στην Αεροπορία που την έχουν πρώτη προτεραιότητα, δεν κατάφεραν να συνδυάσουν τις αγορές με τα κατάλληλα οπλικά συστήματα, στην αναγκαία ποσότητα, ανά πεδίο δράσης.

  Ούτε ποτέ δόθηκαν κίνητρα και θάρρος σε εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες να αναπτύξουν τεχνολογία, όχι δοκιμάζοντας μόνο σαν πρωτότυπα τα τελικά προιόντα αυτής της προσπάθειας, αλλά και να προβούν σε αγορές σε ποσότητες που θα δώσουν καλή ψυχολογία στις βιομηχανίες να συνεχίσουν να αναπτύσουν αμυντική τεχνολογία για για τον Ε.Σ Γιατί όσες υπάρχουν ζούνε από εξαγωγές.

  Δηλαδή τα προιόντα τους κάνουν για άλλους Στρατούς αλλά όχι για τον Ε.Σ !!!!!! Και δεν θέλω να ακούω συνέχεια για ότι δεν έχει μίζα!!!

  Με αποτέλεσμα ότι περισσέυει μετά από Αεροπορία και Ναυτικό να αναγκάζεται ο Σ.Ξ να μπαλώσει ότι μπορεί.

  Εγώ πιστεύω φίλοι ότι ξέρουν πολύ καλά τη θέλουν στην ΔΙΤ και σε κάθε ΔΙΤ αλλά σκαλώνει στα λεφτά που έχουν

  στην διάθεση τους!

 3. Κάνουν τα αυτονόητα και αναβαθμίζουν συστήματα απαραίτητα όπως πχ επικοινωνίες και στοχοποίηση στόχων.
  Στην παρούσα φάση και για αρκετά χρόνια ακόμα τα Leopard 2EL θα είναι τα κορυφαία άρματα της περιοχής. Τα Leopard 2 A4 επίσης θα είναι σημαντικά και ισως καλυτερα των Τουρκικών. Όταν θα έρθει και αν έρθει τελικα το Altay θα δούμε τι δυνατότητες θα εχει …όπως τα F35 τα τουρκικά …. που πολλοι έλεγαν να μην αναβαθμίσουμε τα F16 σε viper και να παρουμε F35!
  Προφανώς σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης …η Ελλαδα κάνει τοσα πολλά στους εξοπλισμούς όσα δυστυχώς δεν έγιναν τοσα χρόνια. Αντι να είμαστε χαρούμενοι …τώρα γκρινιάζουμε για να γκρινιάζουμε …προφανώς καποιοι δεν έχουν καταλάβει σε τι κατάσταση είμαστε.
  Σωστά στο ΓΕΣ επέλεξε να ρίξει σημαντικά σε αλλα συστήματα πιο επείγουσα και έκανε μια αναβάθμιση εκει που πονούσαν τα άρματα … οχι μια ακριβή που θα στερούσε χρήματα απο αλλα εξίσου σημαντικά συστημάτα.

 4. Μόλις τα έχουν περάσει και οι Πολωνοί, με τα 2Α4 τους, τα αναβαθμίζοντας σε 2PL. Και η εργασίες έπιασαν μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Επειδή στην διάρκεια αναβάθμισης αποδείχτηκε το πώς πρώτα-πρώτα τα πάντα θέλουν και μια γενική επισκευή. Και άιντε να ψάχνεις και να περιμένεις τα ανταλλακτικά. Ακόμα και ήθελαν να χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα της εγχώριας βιομηχανίας τους. Και για τα πάντα, ακόμα και τα πάρα πολύ απλά θέματα, πχ. το να λυγιστεί ένα κομμάτι λαμαρίνας… να περιμένουν αρκετούς μήνες για την «επιστημονική εξέταση» στην Γερμανία και έγκριση των Γερμανών. Και να την πληρώνουν…

  Κα βέβαια τώρα ακούονται φωνές ότι η έξτρα θωράκιση δεν είναι αρκετή. Και η Ελλάδα τα θέλει καθόλου χωρίς έχτρα θωράκιση ???
  https://en.wikipedia.org/wiki/Leopard_2PL

  1. Και η ερώτηση είναι, πόση εξτρα θωράκιση μπορεί να μπει, για να μη χάσει τις κινηματικές επιδόσεις το Α4;; Ίσως θα πρεπε η αναβάθμιση να βασιστεί σε νέους αισθητήρες, για να “κοιτάει” κ να ρίχνει μακρύτερα και σε σύστημα αυτοπροστασίας soft kill ή hard kill.

   1. Νέους αισθητήρες και ασύρματα έβαλαν ακόμα και στα σκουπιδιάρικα Τ-72 (δηλαδή της μη-σοβιετκής έκδοσης, χωρίς σχέση με τα σοβιετικά). Συν το σύστημα εσωτερικής επικοινωνίας FONET. Για το hard kill APS απλώνεται σιωπή 100% παρά των ψιθυρισμάτων, ότι προσπαθούν. Σημαίνει «άλλα λεφτα δεν υπάρχουν».

 5. Φίλε Δημήτρη μακάρι να είμασταν στο επίπεδο της Πολωνίας που μπορεί να παράγει οπλικά συστήματα με την βοήθεια ξένων κατασκευαστών και μη.

  Εσείς μπορείτε να αναρωτιέστε εάν αυτό που θέλατε το πήρατε και σε ποιόν βαθμό.

  Εμείς έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να λύσουμε και τρέχουμε σαν μα μην υπάρχει αύριο όταν οι Τούρκοι αποφασίσουν να μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό!

  Τότε αποφασίζουμε και εμείς να ασχοληθούμε με την άμυνα και ασφάλεια της χώρας!

  Ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι αυτά που έχουμε δεν ανταποκρίνονται σε ένα σημερινό πεδίο μάχης και βγάζουμε ένα σεντόνι με το τι θα θέλαμε να έχουμε.

  Εμένα δεν μου πέφτει λόγος να κάνω κριτική τι σόι εκσυγχρονισμό χρειάζεται το Leo 2A4 ή μη, από την στιγμή που

  δεν ξέρω τι προυπολογισμός υπάρχει για τον Στρατό Ξηράς και τι επείγοντες ανάγκες πρέπει να καλυφθούν.

  Ξαφνικά βρίσκουν λεφτά για την άμυνα,(βλέπε τους προυπολογισμούς άμυνας προηγούμενων ετών) όταν οι Τούρκοι από τα λόγια προχωράνε σε πράξεις αυτών που λένε!

  Τι να πω, μπορεί οι επιτελείς με τα λεφτά που μπορούν να διαθέσουν να κατηγοριοποίησαν ότι αυτά τα τέσσερα πράγματα θέλουμε τώρα για να έχει μια αξία το οπλικό σύστημα που λέγεται Leo 2A4.

  Εμείς είμαστε απέξω δεν ξέρουμε με τι μέσα προσπαθουν να κάνουν το καλύτερο!

   1. Δημήτρη εσείς δεν έχετε κανέναν που ωμά να σε απειλεί,χωρίς να την λέει την λέξη «πόλεμο».

    Αυτό που παρατηρώ είναι ότι σε αρκετά ελληνικά αμυντικά φόρουμ,λένε να πάρουμε αυτό και εκείνο, αλλά πως θα δέσουν όλα αυτά σαν μία ενιαία πολεμική μηχανή και ποιοί ικανοί ηγέτες θα αποφασίσουν τι και πότε θα μπει στο πεδίο μαχης εύχομαι να μην χρειαστεί να το μάθουμε ποτέ.

    Είναι και πολλά άλλα που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος στρατός, από εκπαίδευση όσο το δυνατόν ρεαλιστική από συστήματα τακτικής κατάστασης, συστήματα έγκαιρης προειδοποίσησης και πολλά άλλα που μπορώ να κατεβάσω ένα σεντόνι ολόκληρο!

    Για να μην σου επιτεθεί ο αντίπαλος πρέπει να σε υπολογίζει,να σε φοβάται ότι θα του κάνεις χοντρή ζημιά.

    Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε λάθος στις προεταιρότητες γιατί τα λεφτά δεν είναι απεριόριστα !

 6. Στο Καλινηνγκράντ μόνο (ένα μικρό μέρος είναι με κάτω από 1 εκ. κατοίκους), οργανώνουν τώρα και δεύτερη μεραρχία, συν το ναυτικό συν τα Ισκάντερ. Στα δυτικά τους σύνορα 4 καινούργιες μεραρχίες… – αυτά τη στιγμή όταν η Πολωνία κατέβηκε από 13 σε μόνο3 μεραρχίες συνολικός, και καθόλου χωρίς ρουκέτες πιο σοβαρές από τα BM-21.
  Και τα ίδια έγιναν σε όλη την κεντρική Ευρώπη – γενική αφόπλιση. Μόνο ένας τυφλός δεν θα τα καταλάβαινε καθαρά που θα τα πάνε οι Ρώσοι. Μα οι ευρωπαίοι πολιτική, παρ’ όλα αυτά δεν ήθελαν να δεχτούν την πραγματικότητα.
  Και τότε ήρθε η επίθεση στην Ουκρανία. Εκπληκτική επειδή οι Ουκρανοί, το 90% από αυτούς, πάντα ήταν η πιο στενή συνεργάτες των Ρώσων, ακόμα και περισσώτεροι μιλάνε ρωσικά στα σπίτια τους.

  Και τώρα συνεχώς η Ρωσία βάζει νέα όπλα και νέους στρατιωτικούς… Επειδή πρέπει να υπολογίζεις και την Gvardia, με καθαρά στρατιωτική εκπαίδευση και οργάνωση, και επαγγελματίες – όχι μόνο το επίσημο στρατό.
  Άρα δεν είναι μόνο η Ελλάδα αυτί, η οποία κινδυνεύει.

  1. και εμείς αφοπλισμό κάναμε, μιμούμενοι τους Δυτικό Ευρωπαίους! Ευτυχώς που δεν αρχίσαμε να πουλάμε ότι καλό είχαν οι Ε.Δ γιατί όπως να το κάνουμε λεφτά για όπλα, είναι πεταμένα λεφτά, όπως διαβάζεις καμιά φορά σε τοίχους γραμμένους με διάφορα συνθήματα !

   Όμορφος αγγελικά πλασμένος που είναι ο κόσμος μας !

   και μετά ξυπνήσαμε !

 7. τι σόι αναβάθμιση είναι μία αναβάθμιση που δεν περιλαμβάνει κάποιο σύστημα «αντιμέτρων» τύπου trophy δλδ (active protection system (APS)
  Ολοι λένε πως η ολοένα αύξηση της θωράκισης δεν πάει πουθενά ως στρατηγική καθώς εύκολα σε «φτάνουν» σε φονικότητα φτηνότερα πυραυλικά όπλα.
  Τα αντίμετρα από την άλλη είναι άλλη ιστορία! Και ένα απλό τομα το κάνουν πολύ πιο ασφαλές στα όπλα που περιγράψαμε. Οι Τούρκοι θα πάρουν τέτοια από την Ουκρανία για τα δικά τους άρματα. Εμείς θα αλλάζουμε την ενδοεπικοινωνία; (που στην τελική υπάρχει με κάποια μορφή).

  1. Σωστή η σκέψη σου! Τα λεφτά πηγαίνουν όμως πάντα πρώτα στην αεροπορία!

   Το ερώτημα είναι εάν είχαμε μία αεροπορία τούμπανο ένα ναυτικό σχεδόν το ίδιο δύνατο και ένα Στρατό Ξηράς με ότι βρούμε σε αποθήκες και σε μεγάλα Parking στην έρημο θα είμασταν ήσυχοι και εξασφαλισμένοι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.