Ανάλυση του άρματος μάχης νέας γενιάς EMBT που εξελίσσεται από Γερμανία και Γαλλία

Η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann και η γαλλική Nexter Systems παρουσίασαν το EMBT Enhanced Main Battle Tank. (Πηγή φωτογραφίας: Army Recognition)

Η γερμανική εταιρεία KMW (Krauss-Maffei Wegmann) και η γαλλική εταιρεία NEXTER Defense Systems υπό την κοινοπραξία KNDS παρουσίασαν το βελτιωμένο άρμα μάχης EMBT (Enhanced Main Battle Tank), μια νέα σχεδίαση και σύστημα επίδειξης άρματος μάχης στη διεθνή αμυντική έκθεση Eurosatory 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στην Γαλλία, τον Ιούνιο 2022.

Το βελτιωμένο άρμα μάχης EMBT (Enhanced Main Battle Tank) που παρουσιάστηκε στην Eurosatory 2022 είναι μια νέα πολύ μοναδική πειραματική πλατφόρμα, διαθέτει σχεδιασμό τετραμελούς πληρώματος με 2 μέλη να βρίσκονται μέσα στον πύργο και δύο μέλη εντός του σκάφους, εξοπλισμένο με έναν επαναστατικό πύργο οπλισμένο με πυροβόλο 120 χλστ ζευγαρωμένο με το βλήμα νέας γενιάς (Shard) και με μία εντελώς νέα και επανασχεδιασμένη διεπαφή ανθρώπου/μηχανήματος (MMI). Η επανασχεδιασμένη MMI επιτρέπει τη δυναμική κατανομή των καθηκόντων και τη δοκιμή «καινοτόμων εννοιών πληρώματος» με μεταβλητό αριθμό σταθμών χειριστών συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης ενός Χειριστή Συστημάτων: ως μια απάντηση στο διανοητικό φόρτο εργασία του Αρχηγού άρματος μάχης, επιτρέπει την αξιοποίηση του όλων των δυνατοτήτων μιας εκτενούς σουίτας αισθητήρων και συσκευών επίδρασης (effectors) ενώ σημειώνεται και πρόοδος στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης AI (Artificial Intelligence).

Το άρμα μάχης EMBT που βασίζεται πάνω στο ερπυστριοφόρο σκάφος του γερμανικού άρματος μάχης Leopard 2 είναι εξοπλισμένο με έναν τροποποιημένο πύργο του γαλλικού άρματος μάχης Leclerc. Το σύστημα επίδειξης βασίζεται πάνω σε μια νέα σχεδιαστική αντίληψη με δύο μέλη του πληρώματος να κάθονται στο μπροστινό μέρος του σκάφους μεταξύ των οποίων είναι ο Οδηγός και ο Χειριστής Συστημάτων που χειρίζεται τα νέα οπλικά σύστημα που εγκαταστάθηκαν πάνω στο νέο άρμα μάχης. Ο πύργος είναι οπλισμένος με ένα λειόκαννο πυροβόλο 120 χλστ L52 με ικανότητα εκτόξευσης όλων των βασικών NATO βλημάτων 120 χλστ. Ο πύργος, χάρις στην χρήση του συστήματος αυτόματης γέμισης με 22 βλήματα άμεσης χρήσης, διαθέτει πλήρωμα δύο μελών συμπεριλαμβανομένου του Αρχηγού και του Πυροβολητή. Ένα συζυγές πολυβόλο 12,7 χλστ είναι τοποθετημένο στα αριστερά του κυρίως οπλισμού.

Το EMBT είναι εξοπλισμένο με έναν διμελή πύργο οπλισμένο με ένα πυροβόλο 120 χλστ που μπορεί να αντικατασταθεί με ένα πυροβόλο 140 χλστ. (Army Recognition).

Ο πύργος του άρματος μάχης EMBT είναι σχεδιασμένος ώστε να εξελιχθεί στο μέλλον του κυρίου οπλισμού με την παρουσίαση του νέου πυροβόλου ASCALON και του βλήματος νέας σχεδίασης. Η καινοτόμος αυτή αντίληψη, ενώ προτείνει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, προσφέρει επίπεδα επιδόσεων που οι σημερινές τεχνολογίες δεν προσφέρουν. Αξιοποιώντας την μεγάλη εμπειρία με το λειόκαννο πυροβόλο 120 χλστ, την βαθιά γνωστή τους στα συμπαγή (compact) πυρομαχικά όπως επίσης και την ωριμότητα που επιτεύχθηκε κατά τις δοκιμαστικές βολές με το βλήμα διαμετρήματος 140 χλστ. η KNDS σχεδίασε το ASCALON με ανοιχτή αρχιτεκτονική ώστε να υπηρετήσει ως η βάση για την συνεταιριστική ανάπτυξη στο πλαίσιο του γαλλο-γερμανικού προγράμματος MGCS, θέτοντας τα θεμέλια για το πρότυπο του μελλοντικού ευρωπαϊκού πυροβόλου και βλημάτων άρματος μάχης.

Το ASCALON, από το «Autoloaded and SCALable Outperforming guN», είναι ένα πυροβόλο άρματος μάχης 140 χλστ νέας γενιάς σχεδιασμένο για να φτάσει στο επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας (ETE) Level 6 μέχρι το 2025 ώστε να διευκολυνθεί η προώθηση του ως το κύριο οπλικό σύστημα του γαλλο-γερμανικού προγράμματος Main Combat Ground System (MGCS), το οποίο θα εξελίξει ένα άρμα μάχης και οχήματα υποστήριξης επόμενης γενιάς για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο πύργος του άρματος μάχης EMBT είναι εξοπλισμένος με νέας γενιάς παθητική και ενεργητική θωράκιση και επίσης ενσωματώνει το ισραηλινό σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) Trophy και το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ (LWS) E-LAWS που εξελίχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems. Το Trophy δημιουργεί μια φυσαλίδα εξουδετέρωσης περιμετρικά του άρματος. Γρήγορα εντοπίζει, κατηγοριοποιεί και προσβάλει όλες τις γνωστές απειλές χημικής ενέργειας (CE) – όπως πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως, καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM), αντιαρματικές ρουκέτες (AT), βλήματα άρματος κοίλου γεμίσματος (HEAT) και RPG. Το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ E-LAWS της Elbit Systems και το σύστημα εντοπισμού απειλών (TDS) εντοπίζει, κατηγοριοποιεί και καταδεικνύει τις λέιζερ απειλές όπως αποστασιόμετρα λέιζερ, καταδείκτες, οδηγητικές δέσμες κατευθυνόμενου βλήματος, καταυγαστήρες και εκπαιδευτικά συστήματα πεδίου. Εκτός από τις πηγές λέιζερ, το σύστημα εντοπισμού πολλαπλών απειλών (MTDS) εντοπίζει, κατηγοριοποιεί και καταδεικνύει πηγές ραδιοεντοπιστων/ραδιοσυχνοτήτων. Όλα αυτά τα συστήματα επιτρέπουν στην εκπαίδευση εντός του οχήματος και περιλαμβάνουν ενσωματωμένες δοκιμασίες για το πλήρωμα.

Στην οροφή του πύργου είναι τοποθετημένος ένας τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού ARX30 οπλισμένος με ένα αυτόματο πυροβόλο των 30 χλστ. (Army Recognition)

Ο πύργος του άρματος μάχης EMBT είναι επίσης εξοπλισμένος με έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS) οπλισμένο με έναν πολυβόλο 7,62 χλστ τοποθετημένο στην μπροστινή αριστερή πλευρά του πύργου το οποίο είναι ομοαξονικά συνδεδεμένο με το σκοπευτικό του Αρχηγού. Στο πίσω μέρος του πύργου είναι τοποθετημένος ένας τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού Nexter ARX30 οπλισμένος με ένα αυτόματο πυροβόλο 30 χλστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας σταθμός αντιαεροπορικού οπλισμού και να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Οι πλευρές του πύργου είναι επίσης εξοπλισμένες με τον εκτοξευτή καπνογόνων GALIX των 80 χλστ που σχεδιάστηκε από την γαλλική εταιρεία Lacroix. Το σύστημα προπετάσματος καπνού GALIX μπορεί να αποκρύπτει το άρμα από μια επερχόμενη απειλή και το προστατεύει.

Το άρμα μάχης EMBT περιλαμβάνει επίσης ένα σύγχρονο συγκρότημα ισχύος με ψηφιακό έλεγχο που επιτρέπει την οδήγηση με ηλεκτρονικό έλεγχο γκαζιού το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις αυτόματης οδήγησης και την ομαδοποίηση επανδρωμένου/ανεπάνδρωτου. Στην βασική του έκδοση, το άρμα μάχης είναι επίσης εξοπλισμένο με έναν ηχοεντοπιστή πυροβολισμου PILAR V που σχεδιάστηκε από την γαλλική εταιρεία Metravib. Ο PILAR V είναι μια πλήρως παθητική συσκευή που παρέχει εντοπισμό, ταυτοποίηση και κατάδειξη απειλής σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η αποτελεσματική προστασία αυξάνει δραματικά την ικανότητα επιβίωσης (survivability) του οχήματος και του πληρώματος. Οι πληροφορίες παρέχονται στο σύστημα διαχείρισης μάχης, την μονάδα ελέγχου πυρός του RWS ή σε συγκεκριμένη οθόνη της μονάδας PILAR.

Το άρμα μάχης EMBT ωθείται από τον γερμανικό κινητήρα MTU 883 EPP που αποδίδει 1500 ίππους. Μπορεί να επιταχύνει στην μέγιστη ταχύτητα των 65 χλμ/ώρα και έχει μέγιστη αυτονομία 460 χλμ. Το άρμα μάχης έχει βάρος μάχης 61,5 τόνους, μήκος 10,45 μ., πλάτος 3,85 μ. και ύψος 3,24 μέτρων.

Το EMBT είναι μια νέα πολύ μοναδική πειραματική πλατφόρμα, διαθέτει σχεδιασμό τετραμελούς πληρώματος με 2 μέλη να βρίσκονται μέσα στον πύργο και δύο εντός του σκάφους. (Army Recognition)

Πηγή: armyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.