Αναπτυξιακά πρότζεκτ της πολωνικής βιομηχανίας, που δεν προχώρησαν

Ministerstwo Obrony Narodowej

Το αντιαεροπορικό τεθωρακισμένο ερπυστριοφόρο στην φωτογραφία αναπτύχθηκε τέλη δεκαετίας του 1990 στο σκάφος του T-72. Χρησιμοποιεί το δοκιμασμένο Oerlikon 35mm. Κατασκευάστηκαν 2 πρωτότυπα.

Από το Antiwar 

Είχε προγραμματιστεί η αγορά 48 τέτοιων οχημάτων και αυτό επειδή το PZA Loara-A σχεδιάστηκε ως συμπλήρωμα του PZR Loara-R, το οποίο αντί του δίδυμου πυροβόλου θα ήταν οπλισμένο με εκτοξευτές πυραύλων. Απ’ αυτό δεν βρήκα επεξηγηματική φωτογραφία, ίσως να μην κατασκευάστηκε ποτέ.

Άρμα μάχης Anders – ήταν μια αρκετά δημοφιλή έννοια στην βιομηχανία εδώ και αρκετά χρόνια, υποθέτοντας την κατασκευή μιας ολόκληρης οικογένειας οχημάτων για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου ενός άρματος μάχης, χρησιμοποιώντας ίδιο σκάφος.

Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Το Anders μεταφέρθηκε στη φάση του πρωτοτύπου – το 2010 παρουσιάστηκαν 2 οχήματα στο ίδιο πλαίσιο, μόνο με διαφορετικό οπλισμό, με τον πύργο Hitfist-30P (γνωστό από το Rosomak).

Τελικά, το Anders μοιράστηκε τη μοίρα του άρματος μάχης Gorilla. Ο “Γορίλας” ήταν μέρος ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου εκσυγχρονισμού των πολωνικών τεθωρακισμένων δυνάμεων, το οποίο όμως επίσης δεν προχώρησε.

Gorilla

Η εγκατάλειψη του Gorilla, ωστόσο, δεν σήμαινε εγκατάλειψη του έργου – σε αυτή την περίπτωση μόνο εννοιολογική. Αφορούσε ένα τανκ που ονομαζόταν PT-2001 Gepard. Ωστόσο, δεν ξεπέρασε την εννοιολογική φάση.

Το 2013 παρουσιάστηκε το PL-01 Concept με μεγάλη δημοσιότητα. Ωστόσο αυτό το εμφανισιακά φουτουριστικό τανκ αποδείχτηκε λιγάκι παραπλανητικό ως προς τις περιγραφές που το συνόδευαν τότε. Εν τέλει ήταν ένα λιγάκι διαφορετικό σουηδικό CV90.

Ministerstwo Obrony Narodowej

Η πολωνική βιομηχανία επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάπτυξη του PT-91 Twardy, το οποίο αποτελούσε τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του T-71M που παρήχθη στην Πολωνία (το σοβιετικό T-72, κατόπιν άδειας). Το PT-91 Twardy προχώρησε ως βιομηχανικό έργο.

Οι δημιουργοί του Twardy δεν σταμάτησαν εκεί, υποθέτοντας ότι το PT-91 αποτελεί μόνο ενδιάμεσο σταθμό στον εκσυγχρονισμό των πολωνικών τεθωρακισμένων δυνάμεων, και προχώρησαν με το PT-94, αλλά και με πιο προχωρημένες σκέψεις, όπως το PT-97.

H μεταφορά του PT-94 στο PT-91 εγκαταλείφθηκε, σε ορισμένα PT-91 εφαρμόστηκαν κάποιες τροποποιήσεις από το σχέδιο PT-94, το οποίο όμως εξήχθη στην Μαλαισία σε 48 μονάδες και καλείται PT-91M Pendekar.

Μαλαισιανό PT-91M Pendekar
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. PZA Loara – μόνο καλύτερα λόγια ! … από τα “the best” στο παγκόσμιο επίπεδο… εκτός από το κόστος. Η τότε Πολωνία ήταν μια χώρα στο 1/3 των οικονομικών δυνατοτήτων της σημερινής.

  Το «Anders» – Όλοι λένε… ήταν πολύ καλώ. Μόνο που ο Πολωνικός Στρατός μόλις μειώθηκε την σύσταση του από 13 σε 3 μεραρχίες.

  Το PL-01 Concept – δεν υπήρχε ποτέ. Ότι βλέπετε είναι… ξύλινο μοντέλο. Χωρίς χρηματοδότηση για ένα αληθινό.
  Δεν ήρθε ακόμα η ώρα (τότε) της χρηματοδότησης των πολωνικών παραγωγών…

  By the way: Το κορεάτικο AS-21 Redback, με ισραηλινό πύργο… εξετασμένο από Πολωνούς to 2022… δεν πήρε καλή βαθμολογία. Και ειδικά ο πύργος του αποδείχτηκε πολύ κατώτερος των προσδοκιών, και κατώτερος των πολωνικών αυτόματων πύργων ZSSW-30.

 2. re: Μαλαισιανό PT-91M Pendekar. Πολωνικής παραγωγής βέβαια. Στην Πολωνία γνωστό ως PT-91 “Malaj” – ήταν καλό. Όχι στο επίπεδο πχ των Abrams ή των 2Α6 HEL, μα ανώτερο των (τότε) Τ-90. Μα ήταν και τα χρώνια αποβιομηχανοποίησης της πολωνικής αμυντικής βιομηχανίας… Και οι Γερμανοί «με 1 Ευρώ δώριζαν” στους Πολωνούς τα μεταχειρισμένα Leopard – και αυτά βρισκόταν πάνω από το επίπεδο των (τότε) ρωσικών τανκς. „Timeo Germanos et dona ferentes”

 3. re: PL-01 Concept. Χρησιμοποίησε τα μηχανικά του CV-90. Επαναστατικά σε παγκόσμια κλίμακα θα ήταν τα ηλεκτρονικά του. Ολόκληρη η θωράκιση να ψυχθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, καθιστώντας το άρμα «αόρατο» στους πυραύλους. Το έργο σχεδιαστών έγινε. Τα χρήματα δεν ήρθαν.

 4. re: “Απ’ αυτό δεν βρήκα επεξηγηματική φωτογραφία, ίσως να μην κατασκευάστηκε ποτέ.” – ποτέ ! Τα σχέδια του έχουν χρησιμοποιηθεί αποσπασματικός σε άλλα όπλα: «Jodek”, “Poprad”, “Pilica”, “Pilica plus”. Και τώρα μαζί με τα κενούργια “Piorun” συν το 35mm, στο ναυτικό, χωριστά μα με ένα κοινό σύστημα μάχης. By the way! Το “Piorun” αξίζει ένα ξεχωριστό άρθρο. Ίσως το καλύτερο manpad στον κόσμο, αυτή τη στιγμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.