Αναβαθμίσεις των Leopard 2 του γερμανικού στρατού

Τον Απρίλιο του 2015 ο Γερμανικός Στρατός ανακοίνωσε τα σχέδια του να αυξήσει τον στόλο των επιχειρησιακών Leopard 2 κατά 103 άρματα μάχης. Έκτοτε, όπως αποκαλύφθηκαν από επίσημα έγγραφα και άρθρα εφημερίδων τον Φεβρουάριο του 2017, δεν έχουν συμβεί και πολλά. Τουλάχιστον κάποια από αυτά τα άρματα επί του παρόντος ανήκουν στην γερμανική βιομηχανία, οπότε η κυβέρνηση πρέπει να τα επαναγοράσει όμως δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση κατά τη διάρκεια των, περίπου δύο ετών, σχεδιασμών. Το άρμα μάχης Leopard 2A4 είναι μια βελτιωμένη έκδοση από τα μέσα/τέλη της δεκαετία του 1980 του πρώτου άρματος μάχης Leopard 2. Σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα διαθέτει ξεπερασμένη θωράκιση, μικρό πυροβόλο με υποδεέστερη διατρητική ικανότητα και βεληνεκές, ενώ υπολείπεται σύγχρονων ηλεκτρονικών, οπτικών και βασίζεται στα πολύ επικίνδυνα υδραυλικά συστήματα αντί στην χρήση ηλεκτρικών σερβομηχανισμών και μηχανισμών περιστροφής πύργου.

Άρματα μάχης Leopard 2 σε μακροχρόνια αποθήκευση.
Άρματα μάχης Leopard 2 σε μακροχρόνια αποθήκευση.

Οι πρώτες αναφορές του περασμένου έτους ανάμεναν οτι 84 απο τα νέα άρματα θα εκσυγχρονιζόταν στο Leopard 2A7 ή την βελτιωμένη διαμόρφωση Leopard 2A7V. Τα κόστη αγορά και αναβάθμισης των αρμάτων αναμένεται ότι θα ήταν περίπου 760 εκατομμύρια ευρώ (€), η σύμβαση ίσως υπογραφεί πριν το καλοκαίρι του 2017, αν ολόκληρο το πρόγραμμα δεν καθυστερήσει κατά ακόμα ένα έτος λόγω των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο λόγος των υφιστάμενων καθυστερήσεων είναι η συμφωνία μεταξύ των δύο βιομηχανικών Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και Rheinmetall. Τα παρόντα σχέδια συνεργασίας προβλέπουν το ένα τρίτο της εργασίας (και των χρημάτων) να πηγαίνει στην Rheinmetall, όμως η βιομηχανία απαιτεί περισσότερα. Η Rheinmetall εξαγόρασε το 1990 το αμυντικό τμήμα της Maschiennebau Kiel (MaK), το οποίο ήταν υπεύθυνο για το 45% όλων των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2. Η Rheinmetall είναι επίσης ο κύριος υπεργολάβος για τον κυρίως οπλισμό, παραδίδοντας το λειόκαννο πυροβόλο L/55 για το άρμα.

Το Peri R17A3 διατηρεί στοιχεία και υπο-στοιχεία του δοκιμασμένου Reri R17A1 και A2, ώστε η υποστήριξη και των δύο να είναι, σε μεγάλο βαθμό, συμβατή.

Απο την άλλη πλευρά η KMW δεν επιθυμεί να μοιραστεί επιπλέον χρήματα και δουλεία με τον πολύ μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, ο οποίος αποφάσισε να εισβάλλει στον πυρήνα των εργασιών της KMW προσφέροντας από το 2010 πακέτα αναβαθμίσεων για το Leopard 2. Η βιομηχανία διαθέτει πιο εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο απο την Rheinmetall, λιγο-πολύ προσφέρει μόνο οχήματα μάχης και τηλεχειριζόμενους οπλικούς σταθμούς (RWS).

Εν τω μεταξύ ο εκσυγχρονισμό των πενήντα Leopard 2A6M στην επονομαζόμενη διαμόρφωση Leopard 2A6M+ είναι σε εξέλιξη. Αυτή είναι μόνο μια ανεπίσημη ονομασία, η οποία υποτίθεται χρησιμοποιείται για να διαφοροποιηθούν τα αναβαθμισμένα Leopard 2A6M από τα αποθηκευμένα. Μετά τον εκσυχρονισμό ο προσδιορισμός 2A6M+ θα καταργηθεί και όλα τα οχήματα θα προσδιορίζονται ως Leopard 2A6M. Το περισκόπιο του αρχηγού θα αντικατασταθεί με το νέο Peri R17A3 που διαθέτει το τρίτης γενιάς θερμικό περισκόπιο ATTICA, το οποίο τοποθετήθηκε πρώτη φορά, το 2014, στο Leopard 2A7.

Το σύστημα τηλεματικής επικοινωνιών SOTAS-IP της γαλλικής εταιρείας Thales εγκαταστάθηκε στα Leopard 2A6M+. Εκτός από το άρμα Leopard 2A7, θα χρησιμοποιηθεί επίσης και το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Boxer και στο τεθωρακισμένα όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) Puma, είναι επίσης τμήμα του συστήματος μελλοντικού στρατιώτη IDZ. Για να διαχειριστεί τις αυξημένες απαιτήσεις ισχύος, το άρμα είναι εφοδιασμένο με επιπλέον πυκνωτές, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν περισσότερη ενέργεια πιο γρήγορα και να αυξήσουν τη σταθερότητα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύστημα πυρόσβεσης Deugra έχει επανενεργοποιηθεί με τη χρήση του πυροσβεστικού μέσου DeuGen-N FE36 (για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο το σύστημα πυρόσβεσης δεν χρησιμοποιούνταν λόγω παραβίασης των περιβαλλοντολογικών νόμων από τα προηγούμενα μέσα πυρόσβεσης). Η αναβάθμιση του περιλαμβάνει επίσης νέους ψηφιακούς πίνακες ελέγχου για το πλήρωμα.

Το Leopard 2A6M+ μπορεί να αναγνωριστεί από το εξόγκωμα στα καλύμματα και θωράκιση διακένου πάνω από το σύστημα SOTA-IP.

Στην αμυντική έκθεση IDEX 2017 παρουσιάστηκαν δύο εκδόσεις του Leopard 2: Η Rheinmetall επέδειξε μια πρωτότυπη δοκιμαστική κλίνη, του υπό ανάπτυξη άρματος Leopard 2PL, ενω η KMW παρουσίασε το Leopard 2A7Q, το οποίο αναφέρεται απο διαφορές άλλες πηγές και ως Leopard 2A7 ή Leopard 2A7QAT. Η Rheinmetall παρέδωσε επίσης το Leopard 2RI στην Ινδονησία το οποίο διαθέτει αρκετά πιο ενισχυμένη θωράκιση, κλιματισμό και άλλα χαρακτηριστικά.

Πολωνικό Leopard 2PL με τον MSSA

Το Leopard 2PL είναι ένα αναβαθμισμένο άρμα Leopard 2A4 που προορίζεται για τον πολωνικό στρατό. Βασίζεται στην αρθρωτή αναβάθμιση άρματος μάχης με την ονομασία “Revolution”, η οποία μετονομάστηκε σε Advanced Technology Demostrator (ATD). Το άρμα διαθέτει βελτιωμένη θωράκιση με προσθετά στοιχεία αρθρωτής παχιας θωρακισης στον πύργο που υποτίθεται ότι αυξάνει το επίπεδο προστασίας πέραν του επιπέδου του Leopard 2A5. Το νέο οπτικό, με πολωνικής κατασκευής θερμικά σκοπευτικά Jenoptik και οι ηλεκτρικοί μηχανισμοί περιστροφής πύργου είναι επίσης τμήμα της αναβάθμισης. Οι αλλαγές στο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) επιτρέπουν την χρήση του προγραμματιζόμενου βλήματος 120 χιλιοστών DM-11 υψηλής εκρηκτικότητας και το διατρητικό βλήμα APFSDS DM-63A1 με προωθητικό γέμισμα ανεξάρτητης θερμοκρασίας και μεγάλες διατρητικές ικανότητες.Η νέα προσθήκη του άρματος που παρουσιάστηκε στην IDEX 2017 είναι ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός, ο MSSA, (κύριος αισθητήρας συζευγμένου οπλισμού), ο οποίος δε διαθέτει δικά του οπτικά και είναι συζευγμένος με το ανεξάρτητο σκοπευτικό του αρχηγού. Δεν ήταν μέρος της αναβάθμισης των πολωνικών αρμάτων Leopard 2A4. Η εγκατάσταση του MSSA σημαίνει επίσης ότι αντί του Peri R17A3 θα χρησιμοποιούνται τα ψηφιακά σκοπευτικά SEOSS.

Η Rheinmetall βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής προσφοράς για τη σύμβαση αναβάθμισης των τουρκικών αρμάτων μάχης Leopard 2A4, τα οποία υπέστησαν βαριές απώλειες στη Συρία. Η βιομηχανία είναι επίσης τμήμα μιας κοινοπραξίας που προσπαθεί να κερδίσει τη σύμβαση για την παραγωγή του νέου τούρκικου άρματος μάχης Altay.

Το Leopard 2A7Q στην IDEX 2017.

Το Leopard 2A7Q είναι η έκδοση του άρματος μάχης που κατασκευάστηκε για τον καταρινό στρατό. Βασίζεται στο Leopard 2A7+ επίδειξης τεχνολογίας της KMW, ως εκ τούτου περιλαμβάνει αριθμό αλλαγών που επί του παρόντος δεν βρίσκονται στο γερμανικό Leopard 2A7, όπως το πακέτο επιπρόσθετης θωράκισης σκάφους, τα παθητικά βομβίδια και την προστασία στην οροφή από τα βλήματα κατακόρυφης προσβολής και τον RWS FLW-200. Το Leopard 2A7 είναι εφοδιασμένο με έναν τροποποιημένο κινητήρα βοηθητικής ισχύος (APU) ο οποίος λειτουργεί όταν το όχημα είναι ακίνητο με σκοπό να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ισχύ το κλιματιστικό σύστημα. Το σύστημα παραλλαγής Baracuda του Leopard 2 A7Q διαθέτει μακρύτερες πλευρικές “ποδιές”, οι οποίες μειώνουν τα νέφη σκόνης όταν κινείται μέσα στην έρημο. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες φήμες μια ανώνυμη χώρα απέκτησε (ή παρήγγειλε) έναν μεγάλο αριθμό αρμάτων Leopard 2 απο την KMW. Μια ένδειξη για την επικύρωση – ή ίσως την προέλευση- αυτής της φήμης είναι ένα φύλλο χαρτιού που αναρτήθηκε στο Leopard 2A7Q της IDEX 2017, το οποίο είχε επάνω του την λέξη “Πουλήθηκε”.

Μετά την απόκτηση και αναβάθμιση των αρμάτων Leopard 2A4, ο γερμανικός στρατός θα διαθέτει σε υπηρεσία 103 άρματα Leopard 2A7(V), 48 Leopard 2A6(+) και θα συμπληρωθούν απο 152 Leopard 2A6. Δεκαεφτά Leopard 2A5 που θα παραμείνουν στο κέντρο επιχειρησιακής εκπαίδευσης, θα είναι τελευταία οχήματα που είναι εξοπλισμένα με το κοντόκαννο πυροβόλο L/44. Τριάντα δύο Leopard 2 (συμπεριλαμβανομένων 20 ανακατασκευασμένων Leopard 2A4) θα διατηρηθούν για την μετατροπή τους σε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης μηχανικού (ΤΟΜΜΧ), γεφυροφόρα οχήματα και άλλες εκδόσεις. Δύο Leopard 2A5, δύο Leopard 2A6, δυο Leopard 2A6M και ένα Leopard 2A7(V) θα παραμείνουν στο γραφείο προμηθειών του γερμανικού στρατού, την BAAinBw ως σημειο αναφοράς και δοκιμές, όπως επίσης και προτάσεις εκσυχρονισμού. Μακροπρόθεσμα όλα τα άρματα θα μετατραπούν σε μια ενιαία έκδοση με σκοπό να διατηρηθούν σε λογικά επίπεδα τα κόστη υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Για το Leopard 2A7V πολλές τεχνολογίες και χαρακτηριστικά έχουν αναφερθεί, όμως το μοναδικό όχημα επίδειξης τεχνολογίας της KMW ειναι μια συμβατική αναβάθμιση. Όλα τα άρματα μάχης Leopard 2A7 πρόκειται, έως το 2022, να αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση 2A7V. Το τι ακριβώς θα αλλαχθεί είναι άγνωστο. Όμως προφανώς ο κινητήρας θα παραμείνει ο σημερινός MB 873 Ka-501 της MTU. Είναι πολύ αξιόπιστος και αποδοτικός, αλλά ογκώδης για τα σύγχρονα δεδομένα. Αντι να αντικατασταθεί ο κινητήρας, το συγκρότημα ισχύος και το σύστημα μετάδοσης -θα τροποποιηθούν συγκεκριμένα η μετάδοση ισχύος και οι ακραίες μεταδόσεις κίνησης- ώστε να βελτιωθεί η κινητικότητα του άρματος. Αν αυτό θα επιτρέψει την επίτευξη της αρχικής απαίτησης για το Leopard 2A7V -την ανάκτηση της κινητικότητας, τουλάχιστον της κατά 10 τόνων ελαφρύτερης αρχικές έκδοσης του Leopard 2- αυτό είναι υπό αμφισβήτηση.
Το σύστημα μετάδοσης ισχύος θα ενισχυθεί επίσης για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο βάρος, ενώ η ισχύς του APU εχει αυξηθεί στα 20 kilowatt.

Germany_Leopard 2A7+
Το πρωτότυπο Leopard 2A7+ περιλαμβάνει πακέτο προστασίας σκάφους.

Το Leopard 2A7V θα διαθέτει ενισχυμένη θωράκιση, η οποία ίσως να περιοριστεί στην τοποθέτηση ενός πακέτου θωράκισης σκάφους. Ωστόσο, το πρώτο Leopard 2A7 είναι ήδη εξοπλισμένο με υποδοχές, οι οποίες επιτρέπουν την τοποθέτηση επιπρόσθετων πακέτων θωράκισης στις πλευρές του σκάφους και του πύργου όταν απαιτείται. Τα στοιχεία συνθετικής θωράκισης στην εμπρόσθια άνω πλάκα, είναι πάχους περίπου 45 χιλιοστών, συμπεριλαμβανομένης της κλίσης αυτό ενισχύει το πάχος της θωράκισης από περίπου 328 χιλ. ως τα 697 χιλ. Η σχετικά λεπτή εμπρόσθια άνω πλάκα βασίζεται στην εξαιρετική κλίση της, οι περισσότερες κεφαλές κοίλου γεμίσματος αποτυγχάνουν να εκτονωθούν όταν χτυπάνε πάνω σε άκρως κεκλιμένες επιφάνειες, ενώ οι διατρητικές ράβδοι APFSDS έχουν την τάση να θρυμματίζονται, το οποίο μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη διατρητική απόδοση τους. Στην μύτη του σκάφους και την κάτω εμπρόσθια πλάκα, η αύξηση του πάχους της θωράκισης υπολογίζεται οτι θα είναι περίπου 200 με 300 χιλ. Αυτή είναι μια υπολογίσιμη βελτίωση εν συγκρίσει με το σκάφος του αρχικού Leopard 2.

Ενω το πάχος και το σχήμα είναι παρόμοια με τη θωράκιση σκάφους MEXAS-H του Strv-122, Leopard 2A5 DK, Leopard 2HEL και Leopardo E, το μέγεθος και οι τοποθεσίες των βάσεων στερέωση έχουν τροποποιήσει. Αυτό ενδέχεται να υποδηλώνει μια αλλαγή στην σύνθεση της θωράκισης, μια πιο σύγχρονη έκδοση (χρησιμοποιεί τη νεότερη τεχνολογία AMAP) θα προσφέρει καλύτερη ανθεκτικότητα στη διάτρηση ή χαμηλότερο βάρος για ένα σχετικό επίπεδο προστασίας.

Το θερμικό περισκόπιο ATTICA θα αντικαταστήσει το WBG-X.

Φημολογείται οτι η αναβάθμιση του Leopard 2A7V περιλαμβάνει βελτιωμένα οπτικά για τον πυροβολητή -το παλιό, πρώτης γενιάς θερμικό σκοπευτικό WBG-X θα αντικατασταθεί απο μια συσκευή τρίτης γενιάς ATTICA. Το σκοπευτικό SPECTUS της Airbus (που αρχικά αναπτύχθηκε απο την Zeiss, αλλά το αμυντικό τμήμα πουλήθηκε στην Airbus) παρέχει στον οδηγό ικανότητα νυχτερινής παρατήρησης υπερύθρων ακτίνων (IR) όπως επίσης και θερμική απεικόνιση. Ενα νέο σύστημα κάμερας για καλύτερη επίγνωση τακτικής κατάστασης έχει τοποθετηθεί στο όχημα επίδειξης της KMW στην Eurosatory 2016. Ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός FLW-200 αναμένεται να ειναι μέρος της αναβάθμισης του Leopard 2A7V. Μπορεί να εξοπλιστεί με (βαριά) πολυβόλα και αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων. Η Δανίας υποτίθεται πως θα αναβαθμίσει τουλάχιστον κάποια από τα άρματα της σε μια παρόμοια διαμόρφωση.

Πέρυσι η βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι το 2017 το νέο πυροβόλο L/55A1 θα παραδοθεί στον πρώτο πελάτη. Σύμφωνα με τη βιομηχανία, ο εναρκτήριος πελάτης θα ειναι ο γερμανικός στρατός, πράγμα που σημαίνει οτι τα πυροβόλα θα είναι μέρος της αναβάθμισης του Leopard 2A7. Το λειόκαννο πυροβόλο L/55A1 είναι ένα ενισχυμένο L/55 Rh120, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί υψηλές πιέσεις: Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση απόδοσης (διάτρηση και εμβέλεια) κατά 20 τοις εκατό, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του κατασκευαστή.

Το νέο λειόκαννο πυροβόλο των 130 mm της Rheinmetall

Μακροπρόθεσμα το Leopard 2 και το γαλλικό Leclerc θα αντικατασταθούν από το “Κύριο Χερσαίο Σύστημα Μάχης” (MGCS) το άρμα μάχης νέας γενιάς για το οποίο η Rheinmetall εξέλιξε ένα λειόκαννο πυροβόλο των 130 χιλ. με κατά 50% βελτιωμένες διατρητικές ικανότητες. Το MGCS είναι ένα κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, όμως αναμένεται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και άλλες χώρες. Φήμες – ή θεωρίες από χρήστες σε διάφορα φόρουμ- λένε ότι ο πύργος ίσως αναπτυχθεί στην Γαλλία, ενώ το σκάφος θα κατασκευαστεί στην Γερμανία. Οι θεωρίες αυτές φαίνονται μάλλον αμφίβολης αξιοπιστίας, αν και η γαλλική τεχνογνωσία στην αυτόματη γέμιση ίσως να είναι μια σημαντική πτυχή για το MGCS.
Η φάση της αρχικής σχεδιαστικής σύλληψης για το MGCS αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017, μετά από αυτό θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των πρώτων πρωτοτύπων. Τα πρώτα οχήματα πρέπει να είναι έτοιμα μέσα στο χρονικό διάστημα 2025-2030.

Απόδοση/Μετάφραση από το below-the-turret-ring.blogspot.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Πολυ καλο!
  θα ηθελα να προσθεσω οτι η εκδοση «Α1» δεν περιοριζεται στα L55, αλλα αφορα και τα κοντιτερα L44. το +20% των πυροβολων «Α1», εγω προσωπικα γνωριζω οτι αφορα αυτα τα τελευταια. Δεν διευκρινηζεται με βαση ποιο βλημα ΚΕ βγηκε αυτο το στοιχειο. Υποθετο οτι πιθανοτατα προκειται για καποιο μελος της οικογενειας των DM53/63. Ισως το ισχυροτερο σε οτι αφορα τις βαλιστικες επιδοσεις.

  «…Τα στοιχεία συνθετικής θωράκισης στην εμπρόσθια άνω πλάκα, είναι πάχους περίπου 45 χιλιοστών, συμπεριλαμβανομένης της κλίσης αυτό ενισχύει το πάχος της θωράκισης από περίπου 328 χιλ. ως τα 697 χιλ. Η σχετικά λεπτή εμπρόσθια άνω πλάκα βασίζεται στην εξαιρετική κλίση της, οι περισσότερες κεφαλές κοίλου γεμίσματος αποτυγχάνουν να εκτονωθούν όταν χτυπάνε πάνω σε άκρως κεκλιμένες επιφάνειες, ενώ οι διατρητικές ράβδοι APFSDS έχουν την τάση να θρυμματίζονται, το οποίο μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη διατρητική απόδοση τους…»
  η εννοια της ακρως κεκλιμενης επιφανειας ειναι σωστο αν οριστει με μεγαλυτερη σαφηνεια.
  Αναφερεσαι σε χλς παχους χωρις να διακρινεις με ακριβεια τις μοιρες, ή εαν ειναι LoS. Αναφερεσαι σε ισοδυναμο RHA;
  Ισως μια μικρη διευκρηνηση, ή μεγαλυτερη επεξηγηση εκεινου του σημειου, επιτρεπει να κατανοηθει καλυτερα σε τι αναφερεστε.
  Με εκτιμηση
  .+-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.