Αναβάθμιση ΔΑΕ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόλιας

Το ενδιαφέρον μας για τα Σώματα Ασφαλείας ήταν και είναι πάντα δεδομένο. Γνώμη μας ωστόσο είναι πως αυτά παραμένουν υποβαθμισμένα και κάποιες κρίσιμες λειτουργίες τους παραμένουν στην σκιά. Μια από τις πλέον ευαίσθητες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ είναι οι Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στις παρακάτω γραμμές θα επιχειρήσουμε μια συνοπτική παρουσίαση της ΔΑΕ και θα καταθέσουμε προτάσεις για την αναβάθμιση της.

Λίγα λόγια για την ΔΑΕ

Η διεύθυνση αποτελεί τον πλέον επίλεκτο επιχειρησιακό βραχίονα των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στεγάζει υπό την επιχειρησιακή της στέγη τις πλέον μάχιμες και στρατιωτικοποιημένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ όπως την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ) και την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (Υ.ΜΕ.Τ). Στην ΔΑΕ Θεσσαλονίκης υπάγεται ακόμη το Τμήμα Πεζών Περιπολιών. Το προσωπικό της ΔΑΕ αναπτύσσεται συχνά στην επαρχία καθώς οι Περιφερειακές πλέον (μετά την τελευταία αναδιοργάνωση) Αστυνομικές Διευθύνσεις της επαρχίας στερούνται ανάλογων υπηρεσιών. Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε της ΔΑΕ ως την στρατηγική εφεδρεία της αστυνομίας. Σε γενικές γραμμές η ΔΑΕ ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στην αποστολή της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευρύτερα περιθώρια βελτίωσης.

Προτάσεις βελτίωσης

Προκειμένου να κατατεθούν οι όποιες προτάσεις για την αναβάθμιση της ΔΑΕ πρέπει προηγουμένως να αποκρυσταλλωθεί το επιχειρησιακό δόγμα της αστυνομίας. Άποψη μας είναι πως η αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας γενικά πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν περαιτέρω ώστε να εξασφαλιστεί η ορθότερη και ας μας επιτραπεί η έκφραση στιβαρότερη λειτουργία τους. Ξεκαθαρίζουμε πως για εμάς τα σώματα ασφαλείας δεν πρέπει να έχουν μόνο το ρόλο της προστασίας του πολίτη από το έγκλημα αλλά πρέπει να αναλάβουν ευρύτερους ρόλους και αποστολές στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας σε πολλαπλά σενάρια δράσης, από αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών έως και συμμετοχή στην πολεμική προσπάθεια των Ε.Δ. Η στρατιωτικοποίηση λοιπόν αποτελεί ουσιαστικό μονόδρομο, χωρίς αυτό να θέτει σε κίνδυνο τις πολιτικές ελευθερίες του πολίτη όπως πολλοί θα σπεύσουν να πουν.

Αρχίζοντας με τις προτάσεις, θα εστιάσουμε αρχικά στην ικανότητα της ΔΑΕ να διαχειρίζεται τις παρούσες καταστάσεις στην οποίες εμπλέκεται καθημερινά. Πέραν την απαίτησης για αριθμητική ενίσχυση, βελτίωσης χρήζουν και τα χρησιμοποιούμενα μέσα. Είναι καιρός το δόγμα δράσης και ο εξοπλισμός της ΔΑΕ να ξεφύγει από την σημερινή τυπική εικόνα και να εμπλουτιστεί με νέα μέσα και τακτικές αντιμετώπισης οχλοκρατικών καταστάσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι επιλογές είναι πολλές, εμείς θα περιοριστούμε στην κατάθεση απλώς ορισμένων.

Καταρχήν είναι καιρός η ΕΛ.ΑΣ να αποκτήσει πραγματικά σύγχρονα μέσα αντιμετώπισης οχλοκρατικών καταστάσεων όπως οχήματα ρίψης νερού (βήμα το οποίο έχει ήδη γίνει, απλώς απαιτείται τόσο η αριθμητική ενίσχυση του στόλου των οχημάτων και η συστηματικότερη ανάπτυξη και εμπλοκή τους στην αστυνομική καθημερινότητα). Γενικά η χρήση νερού στις διαδηλώσεις που καταλήγουν σε επεισόδια πρέπει να είναι εκτεταμένη καθώς είναι ευρέως αποδεκτό πως η ρίψη νερού είναι σαφώς το πλέον ήπιο μέσο στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο τραυματισμών ενώ παράλληλα διατηρεί την αποτελεσματικότητα του.

Έπειτα θα πρέπει η ΔΑΕ να προμηθευτεί (αν δεν το έχει ήδη κάνει) μέσα τα οποία επιτρέπουν την σημειακή προσβολή και εξουδετέρωση του στόχου, ώστε να πάψουν οι κατηγορίες για την γενικευμένη χρήση δακρυγόνων, τα οποία είναι αλήθεια πως πλήττουν πολλές φορές και άσχετους με τους ταραξίες διαδηλωτές. Τα βελγικό F 303 της FN Herstal καθώς και το Γαλλικό Flashball προτείνονται ενδεικτικά. Βέβαια ανάλογη χρησιμότητα έχουν και οι απλοί μαρκαδόροι paintball, όπως έχει αποδειχτεί από τη χρήση τους από την τουρκική αστυνομία, καθώς και οι σφαίρες από καουτσούκ εκτοξευόμενες από τυπικά λειόκαννα όπλα. Πρέπει κάθε διμοιρία της Υ.Α.Τ να διαθέτει τουλάχιστον λειόκαννα όπλα, ενώ σε επίπεδο Τμήματος Αποκατάστασης Τάξης θα έπρεπε ίσως να δημιουργηθεί Διμοιρία Υποστηρίξεως που θα διαθέτει τον βαρύτερο εξοπλισμό.

F-303 FN Herstal

Θα έπρεπε επίσης να αποκτήσει η ΔΑΕ μια ταχυκίνητη δύναμη ταχείας επέμβασης σε περίπτωση διάπραξης εγκλημάτων όχλου. Η δύναμη αυτή υπήρχε, και δεν ήταν άλλη από την ομάδα Δ.ΕΛ.Τ.Α, μόνο που η τελευταία υπάγονταν στην δύναμη της Άμεσης Δράσης, εκτελώντας ευρύτερο αστυνομικό έργο. Η επανασύσταση της Δ.ΕΛ.Τ.Α αποτελεί επιχειρησιακό μονόδρομο, καθώς μετά την κατάργησης της παρατηρήθηκαν και παρατηρούνται πολλαπλά περιστατικά απώλειας του ελέγχου της κατάστασης από πλευράς του Νόμου. Αν δεν είναι εφικτή η μεταφορά της ΔΕΛΤΑ και η τάξη της υπό την διοίκηση της ΔΑΕ, θα πρέπει να σχηματιστεί μια νέα ομάδα στα πλαίσια της τελευταίας υπό τον ενδεικτικό τίτλο “Δύναμη Ταχείας Επέμβασης”. Το σχήμα δράσης θα είναι παρόμοιο με την ΔΕΛΤΑ μόνο που ως μέσα μεταφοράς πρέπει να επιλεγούν αυτή την φορά οχήματα ATV (κοινώς “γουρούνες”) που επιτρέπουν την με μεγαλύτερη ασφάλεια μεταφορά ανδρών, οι οποίοι δύνανται να φέρουν βαρύτερο εξοπλισμό ( π.χ ασπίδα ο οπίσθιος αναβάτης ).

Ταπεινή μας γνώμη είναι πως για την κάλυψη του αστικού συγκροτήματος Αθηνών απαιτούνται τουλάχιστον 16 25-μελείς ομάδες Δ.ΕΛ.Τ.Α επί μοτοσυκλετών τύπου XT, οι οποίες θα δρουν σαν δύναμη άμεσης επέμβασης, προλαμβάνοντας την εκδήλωση οχλοκρατικών καταστάσεων ή καταστέλλοντας τις άμα την ενάρξει τους. Η “Δ.Τ.Ε” με τις ATV θα πρέπει να αριθμεί τουλάχιστον 4 25-μελείς ομάδες και θα δρα όταν τα επεισόδια θα έχουν λάβει εκτεταμένη/γενικευμένη μορφή.

Ανάλογη πρέπει να είναι η προσέγγιση και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης όπου απαιτούνται τουλάχιστον 8 25-μελείς ομάδες Δ.ΕΛ.Τ.Α.

Εκτός αυτών σκόπιμη θα ήταν η μελέτη εξοπλισμού της ΔΑΕ με τεθωρακισμένα οχήματα εσωτερικής ασφαλείας (Internal Security Vehicles). Τα οχήματα αυτά θα ήταν χρήσιμα και στον ρόλο της μεταφοράς ομάδων της Υ.Α.Τ ή της Υ.ΜΕ.Τ, όσο και σε αυτόν της ανάληψης στρατιωτικών αποστολών. Για αυτό το τελευταίο όμως θα μιλήσουμε παρακάτω. Για να μείνουμε επί του παρόντος επί της εκτέλεσης των καθημερινών αποστολών της ΔΑΕ, θα μπορούσε π.χ η ΕΛΒΟ να σχεδιάσει ένα παρόμοιο όχημα βασισμένο στο MS240/290, εξοπλισμένο με εκτοξευτές δακρυγόνων βομβίδων, κλειστό κύκλωμα καταγραφής καμερών CCTV, σειρήνα και φάρο. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει ήδη παρουσιάσει μια παρόμοια ειδικοποιημένη έκδοση του Akrep, το οποίο βασίζεται στη σειρά οχημάτων Land Rover Defender. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η πρόταση προμήθειας οχημάτων της κατηγορίας των MRAP, τα οποία μπορούν να προσφέρουν ενταγμένα στους κόλπους της ΔΑΕ ποικιλοτρόπως, από απλή μεταφορά ομάδων της Υ.Α.Τ σε περίπτωση επεισοδίων, έως της αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Αριθμός από τα υπό προμήθεια τεθωρακισμένα οχήματα θα πρέπει να φέρουν συλλογές στήσης φραγμών ενώ άλλα λεπίδες απομάκρυνσης εμποδίων. Γενικά η χρήση φραγμών ενδείκνυται καθώς καθώς απελευθερώνουν προσωπικό και προσφέρουν εκείνη την οικονομία δυνάμεων που απαιτείται ώστε να μπορεί η κύρια δύναμη της αστυνομίας να εκτελέσει κυκλωτικούς ελιγμούς κατά του σώματος των ταραξιών.

Άλλη μια σκέψη είναι η δημιουργία στους κόλπους της ΔΑΕ Τμήματος Έφιππης Αστυνομίας. Επειδή το τελευταίο ακούγεται παράδοξο πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη επεξήγηση/τεκμηρίωση. Προηγμένες αστυνομίες χρησιμοποιούν έφιππα τμήματα για έλεγχο πλήθους. Αυτό οφείλεται στην αποτρεπτική εικόνα που προβάλει το ζώο(άλογο )το οποίο έχει αποδειχτεί πως αφαιρεί κάθε σκέψη πρόκλησης επεισοδίων εκ μέρους ταραχοποιών στοιχείων. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που τα επεισόδια ξεκινήσουν είναι σχετικά εύκολο για ένα έφιππο τμήμα να τα ελέγξει ακόμα και εκτελώντας επέλαση κατά του πλήθους των ταραξιών και διαλύοντας το, κάτι που βέβαια γίνεται σπάνια. Βέβαια το άλογο και ο αναβάτης είναι σε κάποιες περιπτώσεις ευάλωτοι σε καταστάσεις σαν και αυτές που συναντώνται σε επεισόδια σαν και αυτά που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα (π.χ εκτεταμένη χρήση βομβών μολότωφ εκ μέρους των ταραξιών) αλλά αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη χρήση μεθόδων και μέσων την κατάλληλη στιγμή. Άλλωστε τα έφιππα τμήματα δεν θα δρουν μόνα τους αλλά σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα τμήματα και μέσα της ΔΑΕ. Στην πραγματικότητα εκείνο που προτείνουμε καθ’όλο το μήκος του άρθρου μας είναι η παροχή στα χέρια του τοπικού διοικητή εναλλακτικών μεθόδων, δυνάμεων και μέσων τα οποία θα καλείται ο ίδιος να διαχειριστεί ανάλογα με την κρίση του και την τακτική κατάσταση.

Επίσης θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της Υ.ΜΕ.Τ, υπηρεσίας που κατά κοινή ομολογία βρίσκεται λίγο “πίσω” σε σχέση με τις υπόλοιπες μονάδες και υποδιευθύνσεις της ΔΑΕ, από πλευράς εκπαίδευσης και σκληραγωγίας του προσωπικού. Ιδιαίτερες προσθήκες σε εξοπλισμό δεν κρίνονται απαραίτητες ( στην ουσία οι άνδρες της Υ.ΜΕ.Τ έχουν στην διάθεση του ό,τι είχαν οι ομόλογοι τους της Υ.Α.Τ μια δεκαετία πριν ), εκείνο που απαιτείται είναι η “σκλήρυνση” του προσωπικού και η εκπαίδευση του σε πιο απαιτητικά πρότυπα. Είναι απαραίτητο να περνάνε κάποιο σχολείο για τον έλεγχο πλήθους, καθώς ούτως η άλλως εμπλέκονται συστηματικά σε ανάλογες καταστάσεις. Ο ρόλος τους είναι κατά βάση προληπτικός και αμυντικός, σε αντίθεση με αυτόν της Υ.Α.Τ που είναι κατασταλτικός και επιθετικός, παρόλα αυτά κρίνεται πως η σημερινή τους εκπαίδευση είναι ανεπαρκής και δεν τους προετοιμάζει όσο θα έπρεπε για την εκτέλεση της αποστολής τους.

Το Τμήμα Πεζών Περιπολιών θεωρούμε πως δεν έχει θέση στην ΔΑΕ και θα έπρεπε να ενταχθεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας, αναβαθμιζόμενο σε Υποδιεύθυνση και οργανώνοντας ένοπλες Ομάδες Προληπτικής Αστυνόμευσης των 4-8-12 ατόμων. Επίσης ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί ο εφοδιασμός του με ελαφρά μέσα μεταφοράς όπως π.χ ποδήλατα, μοτοποδήλατα και δίκυκλα της κατηγορίας της θρυλικής “βέσπας” για την κάλυψη ευρύτερης περιοχής ευθύνης σε συνδυασμό πάντα με πεζές περιπολίες.

Περνώντας στο κομμάτι της συμμετοχής της ΔΑΕ σε πιο στρατιωτικής φύσεως αποστολές, οφείλουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις. Καταρχήν η ΔΑΕ, εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να μεταφέρουμε, μετέχει ήδη ενεργά στην αμυντική διάταξη των ενόπλων δυνάμεων, συνεπώς οι όποιες ενστάσεις αναφορικά με την συστηματικότερη εμπλοκή της είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Εκείνο που απαιτείται είναι η ενίσχυση της με μέσα, υλικά, προσωπικό και εκπαίδευση ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με μεγαλύτερο βαθμό επιτυχίας στα καθήκοντα της.

Οι αποστολές που μπορούμε να υποθέσουμε πως εμπλέκεται η ΔΑΕ είναι η εμπλοκή σε αντι-ανταρτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εξουδετέρωσης αεροπρογεφυρωμάτων και γενικότερη συμβολή στην εθνική άμυνα. Ειδικά για τον ευαίσθητο χώρο της Θράκης,η εμπλοκή της ΔΑΕ μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του αγώνα, καθώς το προσωπικό της είναι δυνατόν να συνεισφέρει δυσανάλογα του αριθμητικού της μεγέθους λόγω της αμιγώς επαγγελματικής και συνειδητοποιημένης φυσιογνωμίας της διεύθυνσης, που την διαφοροποιεί σημαντικά από τις τυπικές μονάδες του Ε.Σ με την παρουσία κληρωτών στις τάξεις του. Και αυτό σε πλήθος τακτικών καταστάσεων, που ξεκινούν από τον έλεγχο πλήθους και φθάνουν έως την ανοικτή πολεμική σύγκρουση. Με δεδομένη την χρησιμότητα της ΔΑΕ, αλλά και της ανάγκης για την κάλυψη των μεγάλων αστικών κέντρων, θα έπρεπε ίσως και οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της επαρχίας ή τουλάχιστον αυτές της παραμεθορίου, να αποκτήσουν ανάλογες διευθύνσεις, ώστε να συνδράμουν/απελευθερώσουν τις κεντρικές ΔΑΕ από το άγχος της κάλυψης της επαρχίας.

Συνεκπαίδευση Εκπαιδευτών ΚΕΑΠ με Ομάδες της ΕΚΑΜ/ΕΛΑΣ

Μια άλλη πρόταση, οργανωτικού χαρακτήρα, είναι η δημιουργία τόσο στις (υφιστάμενες) κεντρικές ΔΑΕ, όσο και στις (προτεινόμενες) περιφερειακές, Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, ανάλογη αυτής της Κρήτης, που θα προσφέρει την απαιτούμενη μάζα για την διενέργεια ευρείων αστυνομικών/παραστρατιωτικών επιχειρήσεων στην ύπαιθρο. Στην ουσία προτείνεται η δημιουργία μιας “Field Police” όπως είναι ο διεθνής όρος, που θα ταίριαζε απόλυτα με την στρατιωτικοποιημένη εικόνα που πρέπει να έχουν τα σώματα ασφαλείας και θα επέτρεπε την με αξιώσεις συμμετοχή τους στην εθνική άμυνα και ασφάλεια.

Βέβαια ανάλογη πρέπει να είναι η επένδυση σε υλικό και μέσα. Ο εφοδιασμός της ΔΑΕ με τυφέκια εφόδου, οπλοπολυβόλα/ελαφρά πολυβόλα, πολυβόλα, βομβιδοβόλα/πολυβομβιδοβόλα, όπλα ελεύθερου σκοπευτή, αντιαρματικά και όλμους δεν θα πρέπει να θεωρείται μαξιμαλισμός αλλά απολύτως απαραίτητος οπλισμός με βάση το προφίλ αποστολών της. Εξίσου σημαντική είναι η απόκτηση τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων, τόσο κλασικού τύπου, όσο και της κατηγορίας MRAP. Οχήματα της κατηγορίας των Γαλλικών PVP, VBL, VBR, των Αυστριακών Pandur, των Γερμανικών TM-170 είναι απαραίτητα για πλειάδα ρόλων και αποστολών (αναγνώριση, συνοδεία, επιτήρηση περιμέτρου, ελαφρά επίθεση, μεταφορά στοιχείων εφόδου, δράση ως τυπικό μηχανοποιημένο πεζικό) ενώ ευχής έργο θα ήταν η προμήθεια τόσο φορητών/στατικών όσο και εποχούμενων ραντάρ επιτήρησης εδάφους και θερμικών καμερών. Σημαντική κρίνεται και η δυνατότητα αερομεταφοράς τμημάτων της ΔΑΕ, απαραίτητη όμως κρίνεται η ενίσχυση του εναέριου στόλου της ΕΛ.ΑΣ με ελικόπτερα της κατηγορίας του Super Puma και Panther.

Συνεκπαίδευση Εκπαιδευτών ΚΕΑΠ με Ομάδες της ΕΚΑΜ/ΕΛΑΣ

Βέβαια προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η παροχή κατάλληλης στρατιωτικής εκπαίδευσης στα στελέχη της ΔΑΕ. Γνώμη μας είναι πως τα τελευταία, ειδικά αυτά της Υ.Α.Τ, πρέπει να περνούν το σχολείο καταδρομών του ΚΕΑΠ καθώς και άλλα σχολεία των Ε.Δ που πέραν των γνώσεων που θα τους προσφέρουν θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν το κατάλληλο πνεύμα ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Ξαναλέμε πως απαραίτητη κρίνεται η αριθμητική ενίσχυση σε προσωπικό ώστε να είναι σε θέση να παρατεθεί σχετικά μεγάλος αριθμός προσωπικού, καθώς είναι βέβαιο πως η ενεργητικότερη εμπλοκή σε ανάλογες επιχειρήσεις εν καιρώ έντασης, κρίσης ή σύγκρουσης θα επιφέρει απώλειες στις τάξεις της ΔΑΕ και θα διασπείρει τις δυνάμεις της τελευταίας.

Συνεκπαίδευση Εκπαιδευτών ΚΕΑΠ με Ομάδες της ΕΚΑΜ/ΕΛΑΣ

Γενικά επιθυμία αυτού του ιστολογίου είναι η μετεξέλιξη των Σωμάτων Ασφαλείας σε οργανισμούς, που πέραν την αυτονόητης αποστολής τους της προστασίας του πολίτη, θα αποτελούν και μέρος του ολιστικού μηχανισμού άμυνας και ασφάλειας που έχουμε προτείνει κατά καιρούς. Και αυτό γιατί η διάκριση ανάμεσα στους σχετικούς τομείς είναι πλέον ολοένα και πιο δυσδιάκριτη και καθιστά το παρόν μοντέλο οργάνωσης και δράσης του κρατικού μηχανισμού παρωχημένο. Απαιτείται ο διαρκής εκσυγχρονισμός και προσαρμογή των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας του ελληνικού κράτους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις απειλές που ανακύπτουν. Θεωρούμε πως η ενίσχυση της ΔΑΕ με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αποτελεί ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Εκείνο που απομένει είναι η επίδειξη διορατικότητας και η αποφασιστικότητας εκ μέρους της ηγεσίας, φυσικής και πολιτικής, ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση της ΔΑΕ και των σωμάτων ασφαλείας συνολικά προκειμένου να γίνουν πράξη τα δέοντα.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. προ’υ’πόθεση για να επιτύχει οποιαδήποτε αλλαγή – βελτίωση στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της Αστυνομίας είναι η απαγκίστρωσή της από τα διάφορα πάρεργα που της έχουν φορτώσει καθώς και η αποδοχή από την ηγεσία της διαχρονικά οτι η αστυνομία δεν μπορεί να είναι ο μόνος κρατικός φορέας εφαρμογής της νομοθεσίας.Αυτό δεν θα αποδυναμώσει την Αστυνομία αλλά αντίθετα θα βελτιώσει την απόδοσή της άρα και την συνολική εικόνα της.

  1. Συμφωνούμε για την ανάγκη απαγκίστρωσης της αστυνομίας από τα διάφορα πάρεργα,όπως και για το χτίσιμο μιας συνολικής ολιστικής δομής προστασίας τόσο του Νόμου,όσο και της εθνικής και κρατικής υπόστασης(αναφέρεστε σε ανάγκη δημιουργίας νέων δομών ασφαλείας αν καταλαβαίνουμε σωστά).

   Από καιρό άλλωστε έχουμε προτείνει την δημιουργία Σωμάτων Αστυφυλακής/Χωροφυλακής/Συνοριοφυλακής/Ακτοφυλακής με στρατιωτικοποιημένη δομή,οργάνωση,εξοπλισμό με καθήκοντα πολύ ευρύτερα της προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας που θα δρουν «ένα επίπεδο πάνω» από την Ελληνική Αστυνομία.

 2. Όταν σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν λειτουργεί η Βουλή (π.χ δεν μπορεί να ψηφίσει τίποτε «μονομερώς» χωρίς έγκριση από το εξωτερικό και βρίσκεται υπό συνεχές καθεστώς εποπτείας και εκβιασμών για την επόμενη δόση), δεν λειτουργεί η Δικαιοσύνη (π.χ βουλευτικές παραγραφές, κατά παραγγελία αθωώσεις στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, θαμμένα σκάνδαλα, πολιτικά κατευθυνόμενοι εισαγγελείς), δεν λειτουργεί η Παιδεία (π.χ σταδιακή κατάργηση Αρχαίων Ελληνικών, θεματικές εβδομάδες για transgender στα σχολεία, «προοδευτική» μονταζιέρα στο μάθημα της ιστορίας), δεν λειτουργεί η Πολική Προστασία (π.χ οι εκατοντάδες αδικοχαμένοι στο Μάτι που κάηκαν μπροστά στα σπίτια τους ή πνίγηκαν στην Μάνδρα), δεν λειτουργεί το Σύνταγμα το ίδιο (π.χ φόροι που δεν προβλέπονται όπως ΕΝΦΙΑ , και η προδοτική εξαναγκασμένη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς νομιμοποίηση από τους πολίτες ή την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που απαιτούν διεθνείς συμφωνίες), μου φαίνεται κάπως τρομαχτική και επικίνδυνη η σκέψη να λειτουργεί μια στρατικοποιημένη Αστυνομία όπως την περιγράφει το άρθρο. Σέβομαι και εκτιμώ τον ρόλο και την λειτουργία της Αστυνομίας σε μια Δημοκρατία, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη μόνο απολυταρχικά καθεστώτα χρειάζονται στρατούς καταστολής στους δρόμους. Και το γεγονός αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει σοβαρά για την κατάσταση στην χώρα μας γιατί οδηγεί σε σκοτεινά μονοπάτια.

  1. Καλησπέρα Σπυρίδωνα!
   Σκέφτηκα ακριβώς το ίδια, αλλά είπα μια φορά ας μη μιλήσω(και προκαλέσω πάλι αναστάτωση σε μερικούς). Απο μερικές παλαιότερες αναφορές θυμώνουν παρόμοιους προβληματισμούς, για την στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας στις ΗΠΑ.

  2. Εστιάσαμε στο επιχειρησιακό κομμάτι,δεν αναφέραμε το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο που καλούνται να δράσουν οι δυνάμεις επιβολής του Νόμου.Αν θα θέλατε να εκφέρουμε άποψη για αυτό θα λέγαμε πως τα Σώματα Ασφαλείας οφείλουν να δρουν υπό ΕΘΝΙΚΟ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ έλεγχο,προστατεύοντας το κράτος στο οποίο ανήκουν,το οποίο με τη σειρά του δεν είναι άλλο από την οργανωμένη έκφραση του ελληνικού Έθνους και Λαού.

   Κατά συνέπεια όλες οι κρατικές λειτουργίες οφείλουν να προστατεύουν το Έθνος και τον Λαό στον οποίον ανήκουν και τα οποία είναι ταγμένα να υπηρετούν.Αλλά ας μην αρχίσουμε να πολιτικολογούμε,φοβούμαστε πως θα πούμε πράγματα που θα μας πικράνουν.

 3. Αστυνομια-Σωφρονιστικη Υπηρεσια-Τροχαια-Λιμενικη Αστυνομια υπο το Υπουργειο Δικαιοσυνης
  Ακτοφυλακη-ΕΚΑΜ-Εναερια Μεσα Σωματων Ασφαλειας υπο το Υπουργειο Εσωτερικων
  Χωροφυλακη (αγροφυλακη-συνοριοφυλακη-θηροφυλακη)-Πυροσβεστικη υπο το Υπουργειο ΠροΠο

  1. Βασικά έχουμε άλλο μοντέλο ως άποψη:

   ΕΛ.ΑΣ υπό το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Ασφαλείας

   Αστυφυλακή/Χωροφυλακή/Συνοριοφυλακή/Ακτοφυλακή υπό ένα Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας

   Δικαστική Αστυνομία υπό το Υπουργείο Δικαιοσύνης

   Οικονομική Αστυνομία υπό το Υπουργείο Οικονομικών

   Σώμα Προστασίας Περιβάλλοντος και Έμβιων Πόρων(με Κλάδους Αγροφυλακής-Δασοφυλακής-Θηροφυλακής) υπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

   Αστυνομία Μεταφορών&Συγκοινωνιών υπό το Υπουργείο Μεταφορών

   Αυτοδιοικητική Αστυνομία υπό τους Ο.Τ.Α

   Γνωρίζουμε πως είναι μαξιμαλιστικά τα όσα γράφουμε ωστόσο πιστεύουμε πως αυτή είναι η ιδανική μορφή των Σωμάτων και Δυνάμεων Ασφάλειας που πρέπει να έχει η χώρα.

 4. Πάντως όλοι ετοιμάζονται για προσαρμογή σε συνθήκες οι οποίες πρίν απο μερικά χρόνια δεν θα φανταζόταν ούτε οι ίδιοι αστυνομικοί ότι θα εμφανιζόταν στην Ευρώπη.

  Στην πόλη Μπόχουμ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στην Γερμανία, εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή το νέο κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας για ιδιαίτερα απαιτητικά σενάρια, στα οποία θα εκπαιδεύονται πλέον και οι «απλοί» αστυνομικοί, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι πρώτοι που φτάνουν στην σκηνή του εγκλήματος όπου πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μέχρι την άφιξη των ειδικών μονάδων της γερμανικής αστυνομίας.

  Παρακάτω η παρουσίαση εκπαίδευσης στα εγκαίνια του νέου κέντρου εκπαίδευσης, όπου θα εκπαιδεύονται και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας SEK/MEK(και μάλλον η αντιτρομοκρατική μονάδα της ομοσπονδιακής αστυνομίας GSG 9, η οποία υπάγεται απευθείας στο υπουργείο εσωτερικών).

  Η νέα εγκατάσταση είναι σε κλειστό χώρο ενός πρώην μεγάλου καταστήματος ιδιοκατασκευών.

  https://m.youtube.com/watch?v=G8Lnpah1V5E

  Πηγή
  https://www.hertener-allgemeine.de/nachrichten/nordrhein-westfalen/Polizei-trainiert-in-frueherem-Baumarkt-gefaehrliche-Einsaetze;art243,2321733

  1. Για τους φίλους που δέν γνωρίζουν τις γερμανικές ιδαιτερότητες,το πρόγραμμα έχει τίτλο «αντιμετώπιση καταστάσεων αμόκ»,δηλαδή περιπτώσεις όπου απονενοημένοι οπλοφορούντες καταλαμβάνουν σχολεία η υπεραγορές και βάλλουν αδιακρίτως,όπως στην γνωστή περίπτωση του Columbine Highschool στις ΗΠΑ,ἢ στο Winnenden Γερμανίας.
   Βεβαίως,κάτω από τον πολιτικώς ορθό/αποδεκτό τίτλο,μπορεί να χωρέσει οποιαδήποτε εκπαίδευση,για οποιοδήποτε σενάριο.
   Σε κάθε περίπτωση,στην Ἑλλάδα χρειαζόμαστε περισσότερη εσωτερική ασφάλεια (γενικώς),το θέμα είναι σε ποιόν να εμπιστευθούμε να την δημιουργήσει,όταν επί δεκαετίες βλέπουμε την καταστολή να την υφίστανται οι ειρηνικοί διαδηλωτές,αλλά όχι οἱ ταραξίες.

   1. Όπως πάντα δεν σε παραπλάνησε ο τίτλος που επέλεξαν για την ανακοίνωση αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ. 😉

    Παρακάτω παραθέτω μια επίσημη ανακοίνωση/αναφορά που επιβεβαιώνει την υποψία σου ότι έχουν σκεφτεί και άλλα πιο απαιτητικά σενάρια στα οποία θα προετοιμάζονται τα ΣΑ(ίσως να περάσει και μια ΕΚΑΜ απο το νέο ΚΕΠ στην Γερμανία, στα πλαίσια της συνεργασίας στον αντιτρομοκρατικό αγώνα).
    Η πρώτη παράγραφος πάντως δεν αφήνει αμφιβολίες ότι το σκεπτικό των αρμοδίων πηγαίνει πιο πέρα απο τις περιπτώσεις αμόκ σε εμπορικά κέντρα η σχολεία.

    NRW Innenminister eröffnet Amok-Trainingszentrum der Polizei

    Bochum | Die Bedrohung durch den internationalen Terrorismus stellt die Polizei NRW vor immer größere Herausforderungen. Anschläge in der jüngsten Vergangenheit haben verdeutlicht, dass die Täter mit ihren Angriffen auch vor wehr- und schutzlosen Menschen keine Rücksicht nehmen. Im Anschlagsfall zählt daher jede Sekunde. Da Spezialeinheiten ggf. eine zu lange Vorbereitungs- und Anreisezeit benötigen, werden solche Einsätze zunächst durch die Beamtinnen und Beamte des Wach -und Wechseldienstes bewältigt.

    https://sek-einsatz.de/polizei-themen/polizei-intern/nrw-innenminister-eroeffnet-amok-trainingszentrum-der-polizei/22280

   2. Χονδρικώς το σκεπτικό για τους φίλους που δέν γνωρίζουν γερμανικά :
    Ἡ ακαριαία αντίδραση,είναι κάποιες φορές και ἡ αποτελεσματικότερη,ακόμα και ἂν οἱ αστυνομικοί «της βάρδιας» δέν είναι ενδελεχώς εκπαιδευμένοι.
    Όταν ο δράστης ταμπουρωθεί με δεκάδες ομήρους στην διάκριση του,το πράγμα δυσκολεύει εκθετικά.

   3. Εάν υπήρξε σωστή προετοιμασία, η πρώτη απαγωγή λεωφορείου στην Θεσσαλονίκη(απο έναν Αλβανό δράστη) ίσως να να εξελισσόταν αλλιώς
    για τον αδικοχαμένο Έλληνα στην Αλβανία. Εγγύηση εννοείται δεν υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις, αλλά η σωστή προετοιμασία είναι γενικά χρήσιμη για να προσαρμόζονται τα αντανακλαστικά των ΣΑ στις ιδιαίτερες περιπτώσεις.

    Μνήμες από προηγούμενες (αιματηρές) λεωφορειοπειρατείες
    http://www.kathimerini.gr/203655/article/epikairothta/ellada/mnhmes-apo-prohgoymenes-aimathres-lewforeiopeirateies

    Η Ιστορία της Πρώτης Λεωφορειοπειρατείας στην Ελλάδα
    Ο Αλβανός απαγωγέας Φλαμούρ Πίσλι είχε θεωρηθεί περίπου εθνικός ήρωας το 1999 στη χώρα του.

    https://www.vice.com/gr/article/8xp9w5/h-istoria-ths-prwths-lewforeiopeirateias-sthn-ellada

    https://m.youtube.com/watch?v=MFbzG-Dwc2U

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.