Αναβάθμιση δείγματος ρουκετών 122 mm από τα ΕΑΣ

©ΓΕΣ | Βολή RM-70 της 98 ΑΔΤΕ

Στις 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη της διαδικασίας αναβαθμίσεως δείγματος ρουκετών 122 mm, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στο Λαύριο. Το πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη των ΕΑΣ με τη σερβική εταιρεία EDePRO.

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής που παρέστη στην εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η τεχνογνωσία της ανάπτυξης και παραγωγής όπλων φορητού οπλισμού και πυρομαχικών παράλληλα με τον στόχο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των οπλικών και πυραυλικών συστημάτων επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και μετατρέπουν την εταιρεία σε θεμελιώδη πολλαπλασιαστή ισχύος της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας”.

Από τα στοιχεία που δίνει η ανακοίνωση Τύπου, διαπιστώνεται ότι τα ΕΑΣ θα αναβαθμίσουν κάποιον αριθμό (;) ρουκετών των 122 mm με συλλογή της σερβικής εταιρείας αλλά δεν υπάρχει καμμία ανακοίνωση μέχρι σήμερα επί του θέματος. Σε φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε, διακρίνονται στον χώρο του εργοστασίου 10-15 περίπου κιβώτια με ρουκέτες 122 mm.

Πιθανώς οι αναβαθμισμένες ρουκέτες θα χρησιμοποιηθούν για δοκιμαστικές βολές. Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η σύμπραξη εντάσσεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος του ΥΠΕΘΑ για την αναβάθμιση του αποθέματος ρουκετών 122 mm που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός στους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων τύπου RM70.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. προτείνω την δημιουργία ενός forum με τους μεγαλύτερους χρήστες του συστήματος αυτού με στόχο την περαιτέρω εκμετάλλευση του. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να καλέσουμε (αντιγράφω από την Wikipedia) τις Zimbabwe, Sri Lanka, Democratic Republic of the Congo, Libya, Uganda, Angola, Finland !!!!

    1. Να προσθέσω και Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Γεωργία, Ουρουγουάη κτλ.
      Το συγκεκριμένο σύστημα είναι παραλλαγή ενός ρωσικού συστήματος που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό του BM-21 ….. Με τη διαφορά ότι το δικό μας γεμίζει πιο γρήγορα σε σχέση με το ρωσικό σύστημα. Ήδη πολλές εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα επιπλέον εκσυγχρονισμού. ο λόγος ότι δεν αγοράστηκε από πολλές δυτικές χώρες είναι ότι ήταν ρωσικής επιρροής και κανείς δεν τολμούσε να το αγοράσεις σε ποσότητες αν και ήταν αρκετά φθηνό για τις δυνατότητες τις οποίες δίνει.
      Μην ξεχνάμε ότι και σε μας το έδωσαν δώρο στα πλαίσια συνεργασιών και φυσικά με τη νέα αναβάθμιση ….μας δίνει ακόμη επιπλέον δυνατότητες σε μεγαλες ποσότητες. Τκ αντίστοιχο σε αμερικάνικο έχουμε τους MLRS με πολλαπλάσιο κόστος και καλύτερες δυνατότητες ….αλλά σε ελάχιστους αριθμούς λόγω κόστους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.