Εν συντομία: ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα

Από Primauguet

Η επέκταση σε 12nm του εύρους της χωρικής θάλασσας στο Αιγαίο, όπως συνέβη στο Ιόνιο (Ν. 4767/2021), μαζί με το κλείσιμο 39 κόλπων και τη χάραξη ευθειών γραμμών βάσης σε 10 σημεία (Π.Δ. 107/2020), θα καθιστούσε άνευ αντικειμένου την ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα:

Συχνά αναφέρεται εσφαλμένα ότι ο καθορισμός ή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (συνεπώς και της ΑΟΖ) δε σχετίζονται με αυτόν της χωρικής θάλασσας, επειδή οι δύο πρώτες θαλάσσιες ζώνες μετρώνται από τις ίδιες γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται η τρίτη (άρθρα 76 και 57 UNCLOS).

Κατά το εν λόγω σκεπτικό, υποτίθεται, εφ’ όσον τα σημεία έναρξης της μέτρησης είναι κοινά, μπορεί αρχικά να καθοριστεί ή οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, χωρίς επέκταση της χωρικής θάλασσας (εξ αιτίας των γνωστών προβλημάτων), η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Ο συλλογισμός αυτός είναι εσφαλμένος, επειδή ναι μεν τα σημεία έναρξης της μέτρησης του εύρους της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ αφ’ ενός και της χωρικής θάλασσας αφ’ ετέρου ταυτίζονται για λόγους ομοιομορφίας στη μέθοδο χάραξης, όμως η αληθινή εικόνα προκύπτει από διαφορετικές διατάξεις.

Τα άρθρα 76 παρ. 1 και 55 ορίζουν ρητά ότι, ανεξάρτητα από την έναρξή τους, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι θαλάσσιες ζώνες που εκτείνονται πέραν της χωρικής θάλασσας. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, επειδή δε νοείται κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στην ίδια θαλάσσια ζώνη.

Με την επέκταση σε 12nm της χωρικής θάλασσας στο Αιγαίο, ανοικτή θάλασσα και διεθνής βυθός θα μετατρέπονταν σε ανεπίδεκτες οριοθέτησης περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Το φαινόμενο θα εντεινόταν λόγω των 9.000 ελληνικών νησιών, καθένα από τα οποία δικαιούται χωρική θάλασσα 12nm.

Ποσοστό της τάξης του 20% (από σχεδόν 50% σήμερα) του Αιγαίου θα απέμενε προς οριοθέτηση, από το οποίο όμως θα πρέπει να αφαιρεθούν οι εκτάσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και του δυτικού Αιγαίου των οποίων η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ ούτε έχει, ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί από την Τουρκία.

Το ποσοστό της ανοικτής θάλασσας και του διεθνούς βυθού επί των οποίων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ είναι ουσιαστικά αμελητέο, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται στην πράξη όλα τα νομικά επιχειρήματα της Τουρκίας κατά των συγκεκριμένων ελληνικών ζωνών.

Ακόμη χειρότερα για την Τουρκία, η οριοθέτηση της χωρικής θάλασσας μεταξύ κρατών με έναντι κείμενες ακτές διέπεται από την αρχή της μέσης γραμμής (άρθρο 15) και όχι από την αρχή της δίκαιης λύσης (“ευθυδικίας”) που ισχύει για την υφαλοκρηπίδα (άρθρο 83) και την ΑΟΖ (άρθρο 74).

Τούτος είναι ο αληθινός λόγος για το τουρκικό casus belli: Με ελληνική χωρική θάλασσα 12nm, η προσπάθεια της Τουρκίας να θεμελιώσει αξιόλογη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στο Αιγαίο ακυρώνεται οριστικά και ανεξάρτητα από ριψοκίνδυνες για την Ελλάδα αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Καμία διαπραγμάτευση και καμία οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ Ελλάδας και Τουρκίας δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς την επέκταση της χωρικής θάλασσας σε 12nm, όπως η χώρα έχει δικαίωμα να πράξει κατά το διεθνές δίκαιο, δικαίωμα που μόνη παγκοσμίως έχει παραλείψει να ασκήσει.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.