Εκδήλωση Tιμής στο Στράτευμα σε συνεργασία του ΑΠΘ με την ΑΔΙΣΠΟ.

Η ΑΔΙΣΠΟ (Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου), ως Σχολή επιμόρφωσης στελεχών ανώτερου βαθμού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ως στρατιωτικός φορέας μελέτης θεμάτων γεωπολιτικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος, καλείται να προσεγγίσει το θέμα από την γεωπολιτική και στρατιωτική οπτική, στρατηγικά, επιχειρησιακά και τακτικά, με μεθόδους και εργαλεία που χρησιμοποιούνται και σήμερα, για τον σχεδιασμό και ανάλυση στρατιωτικών δράσεων και επιχειρήσεων, σε όλο το εύρος που προαναφέρθηκε.

Τέτοιες μέθοδοι και εργαλεία είναι η γεωπολιτική ανάλυση, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, η επιχειρησιακή έρευνα, η ιστορική έρευνα και η στρατιωτική τέχνη, μέσω των οποίων οι ομιλητές θα προσεγγίσουν συνολικά το θέμα, μέσα από την οπτική του σύγχρονου στρατιωτικού.

Παράλληλα, μέσα από το χρονικό των δράσεων της επανάστασης του 1821:

•Αναζητούνται και αναλύονται, με βάση την ερευνητική και εκπαιδευτική εμπειρία των στελεχών της ΑΔΙΣΠΟ οι παράγοντες, οι εξελίξεις και τα αποφασιστικά σημεία καμπής του αγώνα, τα οποία οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα.

•Αναλύονται τα ισχυρά και τα αδύναμα σημεία του αγώνα, σε συνδυασμό με τις απειλές και τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν.

•Περιγράφονται και αναλύονται γεγονότα και δεδομένα, που άπτονται της ψυχολογίας, της ηγεσίας, των στρατιωτικών τακτικών και των συγκρούσεων αποφασιστικής σημασίας, με κριτικό και ταυτόχρονα αναλυτικό τρόπο σκέψης.

Τα συμπεράσματα και τα διαχρονικά διδάγματα της εποχής που προκύπτουν από την παραπάνω προσέγγιση συνδέονται με το σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογίες της εποχής και τις ομοιότητες του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος της εποχής του 1821 και της σύγχρονης Ελλάδας.

Κωνσταντίνου Βολανάκη (1894) “Η Έξοδος του Άρεως”. Απεικονίζει την ηρωική έξοδο του ελληνικού πολεμικού πλοίου “Άρης”, με καπετάνιο τον Τσαμαδό από την Ύδρα. Το πλοίο στις 26 Απριλίου 1825 εξήλθε μαχόμενο από το λιμένα του Ναβαρίνου, που είχε αποκλειστεί από τον Αιγυπτιακό στόλο, λόγω της πολιορκίας της Σφακτηρίας και του Νεοκάστρου. Κατά την έξοδο το πλήρωμά του προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αρκετά εχθρικά πλοία, παρά την αριθμητική υπεροχή των Αιγυπτίων, και παρά το γεγονός ότι ο Τσαμαδός είχε ήδη σκοτωθεί κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Σφακτηρία.
Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα από τα πολλά της περιόδου της επανάστασης του 1821, τα οποία καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα και την ικανότητα των Ελλήνων έναντι πολλαπλάσιων και καλύτερα εξοπλισμένων αντιπάλων, αλλά και τις ναυτικές αρετές του έθνους μας.

Πληροφορίες εκδήλωσης

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 
Τετάρτη, 27 Ιανουάριος, 2021 – 17:30
Χώρος:
Διαδικτυακή Μετάδοση

Πρόγραμμα Εκδήλωσης
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΑΠΘ και ΑΔΙΣΠΟ
Χαιρετισμός Πρύτανη ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαου Παπαϊωάννου
Χαιρετισμοί Στρατιωτικής Ηγεσίας
Διαδραστική παρουσίαση του θέματος «Από τα Καλάβρυτα στο Ναβαρίνο: Η στρατιωτική αφήγηση της Επανάστασης»

Ομιλητές:

•Υποναύαρχος Δημήτριος Καβουλάκος ΠΝ, Διοικητής ΑΔΙΣΠΟ
•Σμήναρχος (Ι) Χαρίτων Χαρούσης, Εκπαιδευτής
•Πλοίαρχος Ιωάννης Σαμοθράκης ΠΝ, Εκπαιδευτής
•Συνταγματάρχης (ΠΒ) Αναστάσιος Μπλέτσας, Εκπαιδευτής
•Δρ. Αικατερίνη Μπάλλα, Μόνιμη Υπάλληλος

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω live streaming στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.auth.gr/video/28821

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: