Αποκαλύφθηκε ο μυστικός NATOικος πελάτης των ισραηλινών κατασκοπευτικών αεροπλάνων

Αεροπλάνο έγκαιρης προειδοποίησης της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αγορασμένο από την IAI (Ιταλική Πολεμική Αεροπορία)

Δημόσια διαθέσιμα έγγραφα αποκαλύπτουν αυτό που η Israel Aerospace Industries προσπαθούσε να αποκρύψει: Η Ιταλία αγόρασε δύο ακόμη αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης/συλλογής πληροφοριών και υπηρεσίες έναντι $550 εκατομμυρίων.

Η ισραηλινή βιομηχανία Israel Aerospace Industries υπέγραψε συμβάσεις με την Ιταλία αξίας περίπου $550 εκατομμυρίων για την πώληση δύο ακόμη κατασκοπευτικών αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και υπηρεσιών υποστήριξης και επίγειου εφοδιασμού για την ιταλική Πολεμική Αεροπορία. Οι συμφωνίες που αποτυπώνονται σε δημόσια διαθέσιμα έγγραφα του ιταλικού υπουργείου άμυνας και του κοινοβουλίου της χώρας, ανεβάζουν στα τέσσερα τον αριθμό των αεροσκαφών ειδικών αποστολών που θα έχει προμηθεύσει η IAI στους Ιταλούς.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους η IAI ανακοίνωσε ότι της είχε ανατεθεί σύμβαση ύψους άνω των $200 εκατομμυρίων για την προμήθεια, όπως περιέγραφε, αεροσκαφών ειδικών αποστολών σε ευρωπαϊκή χώρα μέλος του NATO, αλλά δεν αποκαλύψει ποια χώρα. Η IAI εξακολουθεί να αρνείται να «συζητήσει την ταυτότητα των πελατών της», αλλά μια έρευνα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz αποκάλυψε ότι πρόκειται για την Ιταλία – και ότι η ιταλική Πολεμική Αεροπορία είναι επίσης ο πελάτης σε μια άλλη τεράστια συμφωνία που ανακοίνωσε η IAI το 2020.

Η θυγατρική της IAI, η ELTA, αναπτύσσει διάφορους τύπους αεροσκαφών ειδικών αποστολών, κυρίως με βάση τροποποιημένα ειδικά αεροσκάφη στα όποια εγκαθιστά στρατιωτικά συστήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης εδάφους (AGS) εξοπλισμένα με ραντάρ για την ανίχνευση και τον εντοπισμό στόχων στο έδαφος και τη διαχείριση του πεδίου μάχης – αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας για την παρακολούθηση πλοίων και υποβρυχίων – αεροσκάφη SIGINT για την συλλογή πληροφοριών ηλεκτρονικών και πληροφοριών επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου – για την παρεμβολή των εχθρικών ραντάρ και συστημάτων επικοινωνιών – και αεροσκάφη CAEW που παρέχουν εναέρια έγκαιρη προειδοποίηση και έλεγχο, μαζί με δυνατότητες ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Το 2021, το ιταλικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε την πρόθεση του να αποκτήσει δύο νέα κατασκοπευτικά αεροσκάφη CAEW από την ELTA. Βασισμένο στο επιχειρηματικό αεροπλάνο Gulfstream G550, το οποίο στη συνέχει τροποποιείται για αποστολές έγκαιρης προειδοποίησης και εναέριου ελέγχου. Είναι παρόμοιο με το αεροσκάφος Nachshon Eitam που υπηρετεί στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με αναφορές στο παρελθόν, το Ισραήλ έχει επίσης προμηθεύσει τέσσερα παρόμοια αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία της Σιγκαπούρης.

Nachshon Shavit (Α) και Eitam (Δ) της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Πηγή: Oren Rozen, Wikipedia

Τα αεροπλάνα αυτά είναι εξοπλισμένα με ραντάρ, προηγμένους αισθητήρες και συστήματα συλλογής πληροφοριών, παρέχοντας στον χειριστή τους πλήρη επίγνωση της κατάστασης, «διαχείριση της αεράμυνας και των αερομαχιών, με συνεχή επιτήρηση 360 μοιρών όλων των εναερίων και θαλασσίων απειλών», όπως περιγράφει η IAI.

Η συμφωνία συνολικού ύψους €209 εκατομμυρίων ($230 εκατ.), υπεγράφη τον Μάρτιο του 2022 και δημοσιεύθηκε στο μητρών εκτελεστικών εντολών του υπουργείου άμυνας (εντολή αγοράς 2639). Η IAI περίμενε μέχρι την έναρξη της αεροπορικής έκθεσης Farnborough του Ηνωμένου Βασίλειου, τον Ιούλιο, για να ανακοινώσει τη συμφωνία – χωρίς να αναφέρει την Ιταλία.

Άλλα έγγραφα από το 2020 αποκαλύπτουν μια πολυετή συμφωνία για την αγορά υπηρεσιών υποστήριξης και υλικοτεχνικής υποστήριξης από τα ΕΛΤΑ για τον επίγειο σταθμό που συνδέεται με τον στόλο των κατασκοπευτικών αεροσκαφών και για τη συντήρησή τους. Η 10ετής (2020-2029) συμφωνία παροχής υπηρεσιών, συνολικού ύψους 332 εκατ. ευρώ (360 εκατ. δολάρια), υπογράφηκε τον Μάιο του 2020 και δημοσιεύθηκε στο μητρώο (εντολή αγοράς 2617).

Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, η IAI ανακοίνωσε μια “σύμβαση σχετική με αεροσκάφη ειδικών αποστολών” με ίδιο κόστος, χωρίς να αναφέρει ποιος ήταν ο πελάτης. Έναν μήνα αργότερα, για πρώτη φορά ένα ισραηλινό επαγγελματικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από υψηλόβαθμα στελέχη της IAI προσγειώθηκε στη βάση κατασκοπευτικών αεροσκαφών Pratica di Mare νότια της Ρώμης.

Αεροπλάνο έγκαιρης προειδοποίησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης που κατασκευάστηκε από την IAI (Πολεμική Αεροπορία της Σιγκαπούρης)

Ιταλικός στόλος: Από το πράσινο στο γαλανόλευκο

Το ζεύγος των νέων αεροσκαφών θα προστεθεί στα δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης που το Ισραήλ προμήθευσε στην Ιταλία κατά την προηγούμενη δεκαετία στο πλαίσιο μιας μεγάλης διμερούς συναλλαγής που υπογράφηκε το 2011, η οποία περιλάμβανε επίσης την πώληση ενός δορυφόρου για τον ιταλικό Στρατό. Από την πλευρά της, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ αγόρασε δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη από την ιταλική εταιρεία Leonardo.

Η ιταλική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στο μέσον ενός προγράμματος προμηθειών πολλών σταδίων για την αντικατάσταση των παλαιών αεροσκαφών ειδικών αποστολών και την ενίσχυση του στόλου εναέριας κατασκοπείας στην 14η Πτέρυγα Μάχης κοντά στη Ρώμη. Η πρώτη φάση του προγράμματος απόκτησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2032 και τα αεροπλάνα αναμένεται να παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον μέχρι το 2040 και μέχρι το 2056.

Αεροπλάνο έγκαιρης προειδοποίησης της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αγορασμένο από την IAI (Ιταλική Πολεμική Αεροπορία)

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ικανοποίηση της επιθυμίας της Ιταλίας να διαχειριστεί καλύτερα τις πληροφορίες του πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο – στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα. “Το E-550 CAEW είναι ένα εξαιρετικό σύστημα πολλαπλών αισθητήρων, ένα είδος “ιπτάμενου διοικητηρίου”, το οποίο, μέσω των λειτουργιών εναέριας επιτήρησης, διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών, είναι σε θέση να προσφέρει στις ιταλικές αμυντικές δυνάμεις μια αποφασιστική επιχειρησιακή συμβολή για την επίτευξη υπεροχής πληροφοριών”, δήλωσε ο πρώην Αρχηγός της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Alberto Rosso.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ιταλικού υπουργείου άμυνας που υποβλήθηκε προς έγκριση από το κοινοβούλιο, η Πολεμική Αεροπορία έχει προγραμματίσει να αγοράσει άλλα οκτώ αεροσκάφη Gulfstream (επιπλέον των δύο που έχει ήδη στην κατοχή της) και να τα μετατρέψει σταδιακά για χρήση σε διάφορες ειδικές αποστολές. Η Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενέκρινε το σχέδιο το 2020 και η Γερουσία έπραξε το ίδιο το 2021.

Σύμφωνα με τον David Cenciotti, βετεράνο δημοσιογράφο αεροπορίας, Ιταλό πιλότο και συντάκτη του περιοδικού «The Aviationist», εκτός από τα δύο αεροσκάφη CAEW που πρόκειται να τροποποιηθούν από την ELTA η Ιταλία αγοράζει άλλα έξι λεγόμενα “πράσινα” (μη εξοπλισμένα) αεροσκάφη και αυτά θα τροποποιηθούν σταδιακά στο μέλλον από αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού κολοσσού L3Harris Technologies, για να μεταφέρουν συστήματα αεροπορικών πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου (AISREW). Το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ιταλία τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ιταλία θέλει ένα αεροπλάνο έγκαιρης προειδοποίησης στον αέρα ανά πάσα στιγμή – που σημαίνει ότι χρειάζεται έναν στόλο τεσσάρων τέτοιων αεροσκαφών. Σχεδιάζει να αγοράσει ένα ή δύο επιπλέον αεροσκάφη που μπορούν επίσης να παρέχουν εναέρια άμυνα στις δυνάμεις της που είναι ανεπτυγμένες σε όλο τον κόσμο. Η ELTA έχει ήδη προμηθεύσει δύο τέτοια αεροπλάνα και τώρα θα προμηθεύσει άλλα δύο. Επιπλέον, η Ιταλία θέλει τουλάχιστον δύο αεροσκάφη πληροφοριών σημάτων.

Τα ιταλικά αεροσκάφη που αγοράστηκαν από την ELTA έχουν ήδη συμμετάσχει σε ασκήσεις με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και σε επιχειρησιακές δραστηριότητες. Τον Μάρτιο, ένα από τα δύο αεροσκάφη εντοπίστηκε στην πρώτη του αποστολή συλλογής πληροφοριών για το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Το αεροπλάνο πέταξε για περίπου τέσσερις ώρες κατά μήκος των ρουμανικών, μολδαβικών και ουκρανικών συνόρων με έναν τρόπο που πιθανότατα σχετίζεται με την αναγνώριση και χαρτογράφηση των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ιταλική Πολεμική Αεροπορία, τα τελευταία δύο χρόνια, τα αεροπλάνα έχουν πετάξει 650 αποστολές και έχουν συγκεντρώσει αθροιστικά 4.362 ώρες πτήσης.

Ο πρώτος πελάτης των αεροσκαφών ειδικών αποστολών της ALTA ήταν φυσικά το Ισραήλ. Η 122η Μοίρα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας διαθέτει πέντε αεροσκάφη Nachshon, ορισμένα από τα οποία είναι μοντέλα Eitam, τον τύπο που αγόρασε η Ιταλία. Άλλα είναι μοντέλα Shavit, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Ισραηλινή Αεροπορία γιόρτασε την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους μοντέλου Oron Nachshon, ενός πιο προηγμένου αεροσκάφους ειδικών αποστολών, το οποίο, σύμφωνα με την IAI, “θα παρέχει στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας πρωτοφανείς δυνατότητες Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR)… για τη δημιουργία ολοκληρωμένων εκτιμήσεων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την ανάπτυξη των εχθρικών δυνάμεων και των τρομοκρατικών οργανώσεων σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις”.

Παρά τους πανηγυρισμούς, η ELTA δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την εγκατάσταση των συστημάτων επιτήρησης και σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, το αεροπλάνο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες.

Πηγή: haaretz.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.