Εκποίηση 354 αρμάτων του Ελληνικού Στρατού – Χαμένη ευκαιρία για την ΕΑΒΙ, το ΓΕΣ και την Κύπρο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Οριστική απόφαση εκποιήσεως των αποσυρμένων αρμάτων του Ελληνικού Στρατού ελήφθη προ μερικών ημερών. Πρόκειται για 354 συνολικώς άρματα Μ48 και Μ60 που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία και παραμένουν μέχρι σήμερα σε κατάσταση “αποθήκευσης” συγκεντρωμένα σε στρατιωτικά εργοστάσια. Το αιτιολογικό της αποφάσεως στηρίζεται στην ανυπαρξία ενδιαφέροντος από κάποιον αγοραστή ενώ τόσο ο μεγάλος αριθμός των αρμάτων όσο και των αποθεμάτων ανταλλακτικών δεσμεύουν χώρους στρατιωτικών εργοστασίων και αποθηκών.

Η απόφαση αναδεικνύει με εντυπωσιακό τρόπο την ανυπαρξία ουσιαστικής διασυνδέσεως των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) μέσω ενός κρατικού φορέα. Ο τελευταίος, αρμόδιος για την εφαρμογή εθνικών πολιτικών ολιστικής αντιλήψεως, προς κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό αναπτυξιακών αμυντικών προγραμμάτων, θα αποβλέπει στην ενίσχυση της ΕΑΒΙ και της Έρευνας & Ανάπτυξης, με ευρύτερες ευεργετικές επιπτώσεις όπως η ανάπτυξη εθνικής τεχνολογικής βάσεως, η ενίσχυση της αμυντικής θωρακίσεως, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η εξασφάλιση εσόδων για τα κρατικά ταμεία.

Η αποτυχία του ΥΠΕΘΑ και της ΓΔΑΕΕ είναι παταγώδης. 

Τα αποσυρθέντα άρματα, αποτελούν διεθνώς άριστες πλατφόρμες για την ανάπτυξη συνολικών προτάσεων αναβαθμίσεως, που ακόμη και αν δεν ενδιαφέρουν την ίδια την χώρα που τα αποσύρει, έχουν καλές προοπτικές εξαγωγών. Αποτελούν όμως και πλατφόρμες για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, δεδομένου ότι το σκάφος του άρματος με την κατά κανόνα υπολογίσιμη θωράκιση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας εγκαταστάσεως διαφόρων οπλικών συστημάτων.

Εξετάσθηκε αυτή η διάσταση καθόλου από το ΥΠΕΘΑ, την ΓΔΑΕΕ, το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΣ;

Συμφωνούν όλοι αυτοί ότι η καλύτερη προοπτική για τα εν λόγω άρματα, είναι να γίνουν σκραπ και ξυραφάκια;

Σκέφτηκε κανείς να ερωτηθούν ελληνικές εταιρείες της ΕΑΒΙ, εάν ενδιαφέρονται για την παραχώρηση κάποιων αρμάτων για σκοπούς Έρευνας & Ανάπτυξης, ή εάν έχουν να εισηγηθούν κάποια πρόταση για συμπράξεις με το ΓΕΣ, που θα μπορούσαν να αποφέρουν στο τελευταίο έσοδα από δικαιώματα (royalties);

Μόνο μέχρι την χρησιμοποίησή τους ως εκθέματα σε στρατόπεδα, μουσεία και δήμους, φτάνει το μυαλό τους σε τέτοιες περιπτώσεις;

Επιγραμματικώς, θα παραθέσουμε ορισμένες ενδεικτικές προτάσεις αξιοποιήσεως.

Εκ των 354 αρμάτων, τα 87 είναι άρματα Μ60Α1 και τα 192 Μ60Α3. Ο συγκεκριμένος τύπος άρματος έχει κριθεί σκόπιμο από διαφόρους στρατούς να εκσυγχρονισθεί με νέο οπλισμό, σύνολο θωρακίσεως, κινητήρα και αισθητήρες, προσφέροντας με λογικό κόστος ένα άρμα μάχης ικανό σε μεγάλο βαθμό να σταθεί στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Πρόταση 1: Αναβαθμισμένα άρματα

Η Κυπριακή Δημοκρατία, για την οποία πλέον οι ΗΠΑ ήραν το καθεστώς απαγορεύσεως πωλήσεως όπλων, δεν θα μπορούσε να ενισχυθεί με ένα τέτοιο άρμα; Είναι γνωστός ο “πανικός” που προκλήθηκε από την ανάπτυξη μιας τουρκικής Επιλαρχίας 41 αρμάτων Leopard 2A4 στα κατεχόμενα. Η Ελλάδα έχει γίνει αποδέκτης αιτήματος για παραχώρηση τουλάχιστον μιας τέτοιας Επιλαρχίας αλλά κάτι τέτοιο θα απομείωνε την ισχύ του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο, δεδομένου ότι τα διαθέσιμα Leopard 2A4 ανέρχονται σε 183 μόνο. Δύο Επιλαρχίες αναβαθμισμένων Μ60 στην Εθνική Φρουρά, μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική λύση, με αποδεκτό κόστος και συγκριτικά πλεονεκτήματα εν σχέσει ακόμη και με τα τουρκικά Leopard 2A4.

Η ιταλική Leonardo παρουσίασε το 2017 μια τέτοια λύση αναβαθμίσεως Μ60Α3 για το Μπαχρέιν, που περιλαμβάνει βασικώς:

-Λειόκαννο πυροβόλο μειωμένης ανακρούσεως 120 mm των 45 διαμετρημάτων της OTO Melara, που ως πυροβόλο υψηλής πιέσεως βάλει και βλήματα Κινητικής Ενεργείας.

-Αναβαθμισμένα σκοπευτικά με Σύστημα Ελέγχου Πυρός TURMS με θερμικό σκοπευτικό LOTHAR.

-Σύνολο πρόσθετης θωρακίσεως STANAG Level 6.

-Αντικατάσταση κινητήρα με τον AVDS-1790-5T+CD-850-B1 ισχύος 908 ίππων, αντί 750 του υπάρχοντος.


Η αναβάθμιση της Leonardo μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με λύσεις που προσφέρει η ΕΑΒΙ, στους τομείς της θωρακίσεως, των ηλεκτρονικών κ.λπ. ενώ το έργο μπορεί να υλοποιηθεί σε εργοστάσιο βάσεως του Ελληνικού Στρατού.

Μια τέτοια λύση, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον φιλικών προς την Ελλάδα χωρών, οι οποίες είναι πιθανό να ζητήσουν ενίσχυση του αρματικού δυναμικού τους με αναβαθμισμένα Μ60 ενώ μπορεί να προωθηθεί σε φιλικές χώρες που διαθέτουν Μ60, όπως επί παραδείγματι η Αίγυπτος. Υπάρχουν δηλαδή ευκαιρίες για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΑΒΙ και της απευθείας εξασφαλίσεως πόρων για το ΓΕΣ.

Πρόταση 2: Άρματα Υποστηρίξεως

Η Ρωσία έχει αναπτύξει ορισμένους ενδιαφέροντες τύπους τεθωρακισμένων που χαρακτηρίζονται “Άρμα Υποστηρίξεως” με ρόλο την υποστήριξη αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ, είτε σε τυπικά σενάρια αρματομαχιών είτε σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένων τόπων. Η ανάπτυξη βασίσθηκε στα διδάγματα των πολέμων σε Αφγανιστάν και Τσετσενία. Τα “Άρματα Υποστηρίξεως”, στηρίζονται σε σκάφος άρματος από το οποίο, αντί του τυπικού πύργου, φέρεται ειδικός πύργος που συνδυάζει πυροβόλα και αντιαρματικούς πυραύλους. Τυπικό δείγμα αποτελεί το BMPT της Uralvagonzavod, επί σκάφους άρματος Τ-72, με δίδυμα πυροβόλα των 30 mm, 4 αντιαρματικούς πυραύλους 9M120 Ataka, δύο πολυβόλα βομβίδων και συζυγές πολυβόλο 7,62 mm.

Ανάπτυξη από την ΕΑΒΙ ενός τέτοιου τύπου “Άρματος Υποστηρίξεως” επί σκάφους Μ60, πέραν του εάν καλύπτει ή όχι επιχειρησιακές ανάγκες του ΓΕΣ, προσθέτει αυτομάτως ένα νέο ολοκληρωμένο προϊόν που μπορεί να προσφερθεί στην διεθνή αγορά.

Αλλά ακόμη και για το ΓΕΣ, είναι απολύτως λογική η αναγκαιότητα ενός “Άρματος Υποστηρίξεως Μ60”, ενδεικτικώς με εκτοξευτή πυραύλων μακρού βεληνεκούς εναντίον αρμάτων μάχης αλλά και πλοίων. Με έναν πύργο που θα φέρει πυραύλους κατηγορίας ALAS της γιουγκοσλαβικής Yugoimport SDPR ή Spike NLOS της ισραηλινής Rafael (βεληνεκούς 25-70 χλμ. ο πρώτος και 25 χλμ. ο δεύτερος), ένα τέτοιο “άρμα” μπορεί:

α) στον Έβρο, να αποδεκατίσει από αποστάσεις εκτός βεληνεκούς αρματομαχίας εχθρικούς τεθωρακισμένους σχηματισμούς, πριν ακόμη λάβουν επαφή με τις φίλιες δυνάμεις επί του ΠΟΤ.

β) στα νησιά, να προσφέρουν στις ΑΔΤΕ οργανική ικανότητα προσβολών ακριβείας σε παραπλέοντες ναυτικούς στόχους, είτε πρόκειται για αποβατικά πλοία είτε για μονάδες κρούσεως.

Η αδιαφορία των Γενικών Επιτελείων αλλά και η ανυπαρξία κεντρικής πολιτικής προς τέτοιες κατευθύνσεις ενισχύσεως της ΕΑΒΙ και κατ’ επέκταση των Ενόπλων Δυνάμεων, συνιστούν εγκληματική αμέλεια σε εθνικό επίπεδο να επιτευχθεί πρόοδος σε έναν τομέα στον οποίο εκ των πραγμάτων η χώρα είναι υποχρεωμένη να αφιερώνει πολλούς πόρους.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

46 Απαντήσεις

 1. Πρόταση

  Απόσυρση των MOLF της ΕΛΔΥΚ και επάνδρvση με Μ60Α3 TTS με καλύτερο πυρομαχικό και καλύτερο σταθεροποιητή σκόπευσης. Επίσης ενίσχυση της ΕΛΔΥΚ με μισή Ιλη Lepoard 2 HEL
  Tρόπος μεταφοράς σε τροποποιημένα Container ας φαίνονται ότι μεταφέρουν λυόμενα σπίτια και μέσα να είναι τα άρματα !

 2. Τουλαχιστον τα οργανα νυχτερινης παρατηρησης απο τα Μ60Α3 δεν θα μπορουσαν να τοποθετηθουν επανω σε ενα τριποδο και να προσφερουν τις υπηρεσιες τους αλλου, σιγουρα δεν ειναι η τελευταια λεξη της τεχνολογιας αλλα απο το τιποτα;

   1. Ακομη και τα αποστασιομετρα laser θα μπορουσαν καπου να χρησιμοποιηθουν.
    Γνωμη μου ειναι οτι ολα αυτα εχουν αφαιρεθει ηδη, το αν θα βρουν καπου χρηση ειναι αλλη ιστορια.
    Το ιδιο και για τις κανες και τα κλειστρα των πυροβολων.

 3. Πέραν των όσων αναφέρει το άρθρο,η μετασκευή αρμάτων π.χ M-60 ή/και LEOPARD-1 σε «Άρματα Υποστηρίξεως» θα μπορούσε να λάβει και άλλη μορφή.

  Να εφοδιαστούν δηλαδή τα άρματα με δίδυμο πυροβόλο Mk30 Mauser,δύο διπλούς εκτοξευτές βλημάτων ενδεικτικά Spike-LR ή ακόμα και Spike-ER και πολυβομδιβοβόλο GMG των 40 χλστ μαζί με συζυγές πολυβόλο MG-3 των 7,62 χλστ αποτελώντας έτσι μια «δυτική» έκδοση του Terminator αντί εγκληματικών προχειροτήτων τύπου BMP-1/ZU-23.

 4. Αναβαθμίστε τα Leopard 2a4 ! Αφου θα βρουν απέναντι τους τα Altay !
  Πολωνοί – ήταν μια χώρα των τεθωρακισμένων – όλοι λένε πως κάθε τανκ κατώτερος του Leo 2a4 δεν αξίζει πια αναβάθμιση. Και το λένε παρά που ριζικά διαφέρει η επιφάνεια του πολωνικού εδάφους και μήκος συνόρων στο κάμπο, και η διάδοση μαλακών εδαφών, από την Ελλάδα. Και τώρα ήρθαν και τα drones. Ta παλιά τανκς θα είναι αβοήθητα. Το link που σας ήδη έχω περάσει… σημαίνει 6 άρματα μάχης παλιού τύπου καταστρεμμένα. Με σιγουριά 95+ %.

  https://defense-update.com/20190903_rheinmetall-wb-group-pursue-remotely-operated-loitering-weapon-capability.html

  link αφορά το WARMATE, με εμβέλεια 10-15 km, μα υπάρχουν και τα «Łoś» της WB, εμβέλειας 180km. Είναι θέμα καθαρά οικονομικό, όχι τεχνική δυσκολία πια.

  Και βέβαια τα NLOS missiles, τα οποία σε λίγα χρόνια γίνουν πολύ διαδεδομένα και παραγωγής από πολλές χώρες.

 5. Τα 192 Μ60Α3, ίσως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν υπό κάποιες προϋποθέσεις. Το κόστος βέβαια εκσυγχρονισμού με κανόνι 120mm δεν ειναι καθόλου, μικρό, έχουν πολλές δεκαετίες στην πλάτη, δεν ξέρω αν ο λόγος κόστους σε σχέση με το όφελος ενδείκνυται, όταν καλά καλά δεν δίνονται χρήματα για να αυξηθεί το απόθεμα των πυρομαχικών των 120mm.
  Δυστυχώς όταν έβρεχε 2Α4 κρατάγαμε ομπρέλα… τώρα με τα χρήματα που απαιτούνται για την αναβάθμιση των M60, μονο τα Μ1Α1 ειναι λογική, ακόμα και απαιτείται να αλλαχθεί ο κινητήρας.

  Εχει μια υπερβολή το άρθρο

  1. @SAS – τωρα οι Πολωνοί έψαχναν παντου και δεν βρήκαν πια ούτε 50-100 τεμ… διαθέσιμα για αγορά Leo 2A4. Επειδή αυτά κάνουν για αναβάθμιση πάρα πολύ καλά.

 6. Λιπών… τα WARMATE, σετ μερικών drone με 1 «TV-game» οδήγησης, να πετάει από το χέρι, ΠΣ αγόρασε με περίπου 25.000 € ανά το 1 drone. Αυτές τιμές βέβαια γρήγορα θα πέσουν… Ενώ εσείς πόσα λεφτά θα καταβάλλετε σε αναβάθμιση ενός τανκ ? Το οποίο δεν θα μπορέσει να αμυνθεί από τέτοιο drone ?

  Ενώ στα μοντέρνα άρματα μάχης τα όπλα 30mm μπορούν να κατευθύνονται πάνω στο μέγιστο και με χρήση ε ειδικών βλημάτων. Και δεν περνάει τότε εύκολα τέτοιο kamikaze drone.

  Ενώ έχουν αρκετή αξία για μετατροπές τα BMP-1
  (δεν είμαι σίγουρος πως τα ονομάζετε)
  πχ αυτό το λινκ

  bmp-1 TANK DESTROYER !
  https://www.defence24.pl/mspo-2019-niszczyciel-czolgow-i-modernizacja-bwp-z-poznania

  (Google: MSPO 2019: Niszczyciel czołgów i modernizacja BWP z Poznania
  5 września 2019 )

  1. χαίρομαι που πέρασε το λινκ… λιπών, αυτό το bmp-1 φοράει πάνω του ένα 12-η των Spike NLOS. Μπορεί να είναι και άλλα missiles. Το σετ αυτό δεν είναι διασυνδεδεμένο πολύ με το bmp-1 και έτσι μπορεί να μεταφέρεται μετά και σε ένα μελλοντικό όχημα.

   1. Brimstone είναι, αλλά κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι και Spike-NLOS.
    Αλλά γιατί εντυπωσιαζόμαστε με αυτό; Οι ισραηλινοί έχουν «φορτώσει Spike-NLOS (και τα έχουν αξιοποιήσει σε πραγματικές επιχειρήσεις) πάνω σε τροποποιημένα M-48, M-60 και Μ-113 εδώ και πολλά χρόνια….

   2. Γ.Μ. – εδώ μιλάω τι να κάνετε με το σκάφος των BMP. Αντί να τα χαρίζετε όλα στον Αίγυπτο. Και προτείνω εδώ έτοιμο σχέδιο, projext 2019, με τοπ τελευταία ηλεκτρονικά, και το οποίο εύκολα μεταφέρετε και σε άλλο όχημα. By the way – they tell about Spike in that article and the machine gun or 30mm gun is connected directly to the electronics of Spike system, without the need of separate vision or thermovision system.

 7. Και θα προσθέσω στον συλλογισμό του αρθρογράφου την δυνατότητα μετατροπής σε βαριά ΤΟΜΠ ή φορείς όλμων 120mm ( υπαρκτές ανάγκες δηλαδή του ΕΣ σε εν λόγω οχήματα)…

  1. όλμος όχι. Λόγω ακατάλληλης ανάρτησης.
   όλμος θέλει ειδικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση για να φτάσει σε υψηλή ταχύτητα επανάληψης βολής. Η ανάρτηση είναι το μυστικό ποιότητας.

   1. Ἡ ανάρτηση των Μ-48/Μ-60 δέν πρόκειται να καταλάβει πολλά από χρήση όλμου,ακόμα και των 120 χιλιοστών.
    Αλλού είναι το ζήτημα,και συγκεκριμένα στην σκοπιμότητα της μετατροπής,και το κόστος της.

   2. Σας λέω όχι την δική μου γνώμη, μα αυτά που είπε ένα πολύ επώνυμο εργοστάσιο (ΗSW). To κλειδί για ένα πολύ καλό CEP μιας σειράς 3-5 βολών, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, και μετά αμέσως να αλλάξει την θέση του. Μόλις έχουν εξετάσει όλμούς σε πολλά οχήματα και χρειάστηκε ειδικά σχεδιασμένη ανάρτηση, όχι μια υπαρκτή, παλιά.

   3. @ΑΧΕΡΩΝ και γενικά, το Τ-72, εφόσον δεν είναι made in USSR, ή δεν προοριζόταν αποκλειστικά για σοβιετική χρήση, δεν αξίζει πια μετατροπές. Απλά σε όλα δεν είναι το ίδιο τανκ.

 8. To να παράγεις οπλικά συστήματα τα οποία να είναι αξιόμαχα δεν είναι κάτι το απλό. Συνέχεια διαβάζω η Τουρκία θα φτιάξει αυτό θα φτιάξει εκείνο λες και έχει βρει κανένα μηχάνημα που κόβει δις σε ευρώ και δολλάρια τα οποία να είναι έγκυρα και αποδεκτά ! Δηλαδή η Τουρκία από συρναμολογητής ειδών έγινε η σουπερ υπερδύναμη που παράγει από κουζίνες όπλα μέχρι και το διαστημόπλοιο που θα πάει στον Άρη!

  Την δική μας ηττοπάθεια και αδράνεια δεν καταλαβαίνω!

 9. Αν νομίζετε οτι υπάρχουν προτάσεις για ειδικοποιημένα αρματα είστε γελασμένοι. Το μόνο που απασχολεί την ηγεσία είναι να πουλάει υλικό για να έχει έσοδα το επικουρικό ταμείο των στρατιωτικών. Το 95% του εισπρατόμενου ποσού πηγαίνει στο ταμείο και δεν υπάρχει περιπτωση να πάνε στον αμυντικό προυπολογισμό. Αυτά για να μην τρέφουμε όλοι αυταπάτες ότι μπορεί να γίνουμε Ισραήλ….

 10. Εύλογες όλες οι ανησυχίες και οι προτάσεις των αξιότιμων σχολιαστών για βαρέα ΤΟΜΠ, εκσυγχρονισμένα άρματα με πυροβόλο των 120mm, «άρματα υποστήριξης» με ΑΤ βλήματα μεγάλου βεληνεκούς κλπ. Όλα αυτά θα ήταν ίσως ιδανικά, αλλά απαιτούν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορούν να διατεθούν ούτε σήμερα, ούτε και στο κοντινό μέλλον.
  Πριν σκεφτούμε λοιπόν τέτοιες «extreme» λύσεις γιατί δεν στρεφόμαστε σε κάτι πιο «ταπεινό», πολύ οικονομικότερο, ευκολότερο να φτιαχτεί, αλλά και εξίσου (αν όχι περισσότερο) απαραίτητο για τον Ε.Σ.: φυσικά αναφέρομαι στα οχήματα μάχης μηχανικού, μια κατηγορία υλικού που απουσιάζει παντελώς από τον Ε.Σ.
  Εντελώς ενδεικτικά θα αναφέρω τρία από τα πιο φθηνά αντίστοιχα παραδείγματα χωρίς να μιλήσω καν για πολυπλοκότερες και ακριβότερες (άρα και απρόσιτες) λύσεις:
  -Οι Ισπανοί πήραν αποσυρόμενα M-60, τους «κοτσάρισαν» έναν εκσκαφέα εμπορίου αντί του πυροβόλου, ένα πτύο και ένα βαρούλκο και έφτιαξαν με ελάχιστα χρήματα ένα αξιοπρεπέστατο όχημα μηχανικού μάχης, το Alacran.
  -Οι Χιλιανοί πήραν αποσυρόμενα Leopard-1 τοποθέτησαν επάνω τους 2-3 πάμφθηνες συλλογές μεταλλικών σωλήνων και έναν απλούστατο μηχανισμό άφεσής τους αντί του πύργου, μαζί με πτύο μπροστά και απέκτησαν επίσης με ελάχιστα χρήματα ένα σοβαρό όχημα διεπεραίωσης κωλλυμάτων.
  -Οι Αιγύπτιοι πήραν αποσυρόμενα T-54/55/62 και αντί του πύργου τοποθέτησαν δύο παλιές πυροτεχνικές συλλογές διάσπασης ναρκοπεδίων που έως τότε φέρονταν επί απλών ρυμουλκούμενων (όπως οι δικές μας Giant Viper δηλαδή…). Μαζί με ένα άροτρους ή με mine-rollers δημιουργείται ένα πάμφθηνο ολοκληρωμένο άρμα διάσπασης με ήδη υπάρχοντα υλικά που σήμερα υποαξιοποιούνται.

  Ποιο από τα παραπάνω δεν χρειάζεται σήμερα στον Ε.Σ.; Ποιου το κόστος είναι απλησίαστο; Ποιο είναι εκτός των δυνατοτήτων ακόμη και των ΠΕΒ;
  Όλα αυτά τα σκέφτηκε κανείς πριν αποφασίσει έτσι απλά να πάνε για σκραπ 280 M-60;;;

 11. «ο μεγάλος αριθμός των αρμάτων όσο και των αποθεμάτων ανταλλακτικών δεσμεύουν χώρους στρατιωτικών εργοστασίων και αποθηκών.»
  Ἂν αύριο διαβάσετε ότι Ἓλληνας στην Στουττγάρδη λύσσαξε,και δάγκωσε σκύλο,να ξέρετε ότι εγώ θα είμαι.

  1. Μήπως μας δεσμεύει το καθεστώς απόκτησης των αρμάτων και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα (βλ. πιστοποιητικό τελικού χρήστη).

   1. Αυτό θα ίσχυε για μεταβίβαση σε τρίτους,αλλά όχι για την αξιοποίηση από τον Ε.Σ,εκτός ἂν υπερβαίναμε τις οροφές που προέβλεπε ἡ συνθήκη CFE.
    Αλλά ἡ συνθήκη (ἂν την παίρνει ακομα κάποιος στα σοβαρα),προβλέπει για την Ἑλλάδα 1.735 άρματα,ενώ εδώ και χρόνια είμαστε στα 1250.

 12. τα άρματα μοιάζουν όχημα πολέμου του προηγούμενου αιώνα. Απλοί ΑΤ πύραυλοι και σύντομα drones πύραυλοι πολύ χαμηλότερου κόστους θα μπορούν να τα ξεκάνουν αν παραμείνουν ως έχουν.

  Τα άρματα της Ελλάδος πρέπει να εξοπλιστούν με έξυπνα συστήματα αυτοάμυνας χθες! Σαν αυτά των Ισραηλινών (trophy like) ή αλλων (ας βρουν οι ειδικοί πιο ταιριάζει). Οι στρατοί με τα φτηνά ηλεκτρονικά μπορούν να αλλάξουν άρδην τις τακτικές και όπλα τους και εμείς κοιμόμαστε εξοπλιστικά ακόμα και για φτηνές λύσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ των υπαρχόντων όπλων (πχ φτηνά drones για αναγνώριση σε ομάδες πεζικού και gps ταμπλέτες στρατιωτικών προδιαγραφών).

  Οι δικοί μας επικεφαλής σαν δεινόσαυροι ενδιαφέρονται για γυαλισμένα άρβυλα και επ’ ώμου. Ως χώρα δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση να αγοράσουμε γιλέκα και να πετάξουμε τις εξαρτήσεις, οι μετατροπές (που θέλουν όραμα και σχέδιο) μας μάραναν.

  Όσο για τα κονδερβοκούτια στα οποία αναφερόμαστε κάθε φτηνή λύση που τα αξιοποιεί σε κάτι (πχ οχήματα υποστήριξης) ας συζητηθεί αλλά αμφιβάλω. Πάντως έτσι όπως κάθονται μισοχαλαμένα και παρατημένα και πόλεμος να γίνει δεν θα προλάβουν να βγουν και να βγουν τι ακριβώς θα κάνουν από τις αποθήκες που είναι, καθώς είναι αμφίβολο αν καν θα φτάσουν στο μέτωπο σε συνθήκες γρήγορου πολέμου μερικών ημερών.

  Υ.Γ. Δεν υπάρχουν χρήματα δεν το δέχομαι. Ο ατυχής πόλεμος του 1896 έφερε μεταρυθμίσεις και μία δέσμευση ότι όσο και να πεινάμε το στρατό θα το εξοπλίζουμε. 1% αντί να ρίξουν το πλεόνασμα και να τα μοιράσουν σε επιδόματα ας εξοπλίσουν/εκσυγχρονίσουν στοιχειωδώς τον ΕΣ (λελογισμένα όχι απλά οπλα από ΗΠΑ, Γαλλιά των δις να φαν οι «σύμμαχοι»).

  1. Οι δικοί μας επικεφαλής σαν δεινόσαυροι ενδιαφέρονται για γυαλισμένα άρβυλα και επ’ ώμου. Ως χώρα δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση να αγοράσουμε γιλέκα και να πετάξουμε τις εξαρτήσεις, οι μετατροπές (που θέλουν όραμα και σχέδιο) μας μάραναν.

   Δεν κατάλαβες που το πάνε? Εμείς μόνο σφαίρες και όπλο. Τα υπόλοιπα δικά σου από την τσέπη σου πληρωμένα!

 13. εντελώς ασύμφορες προτάσεις από πλευράς κόστους-αποτελεσματικότητας

  κατάλοιπα μιας νοοτροπίας αντιπαράθεσης αριθμών

  εάν υπάρχουν λεφτά τότε πρέπει να πάνε προς την πλευρά των μέσων διασύνδεσης/ψηφιοποίησης των αρμάτων πρώτης γραμμής

 14. Θεωρώ εξωφρενικό το γεγονός ότι οδηγούνται τόσα άρματα σε καταστροφή τη στιγμή που κάποια από αυτά (που βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση) θα μπορούσαν με μια ανακατασκευή και ίσως με κάποιες επιμέρους βελτιώσεις (Μ60Α3/ Μ-60Α3 ΤΤS) να αποτελέσουν μια πολύτιμη εφεδρεία για την αναπλήρωση απωλειών σε περίπτωση επιχειρήσεων. Μπορεί να είναι παλαιά αλλά από το τίποτα… Κανείς δεν προεξοφλεί ότι θα υπάρχει, σε τέτοιες συνθήκες, η δυνατότητα άμεσης αγοράς αρμάτων (είτε λόγω έλλειψης χρημάτων, είτε λόγω άρνησης πώλησης, είτε χρόνου παράδοσης). Όπως αναφέρθηκε και από άλλους σχολιαστές πολλά από αυτά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ειδικοποιημένα άρματα (άρματα μηχανικού, υποστήριξης, φορείς οπλικών συστημάτων κτλ), λύνοντας σημαντικά προβλήματα – ελλείψεις που ταλανίζουν χρόνια τώρα τον Ελληνικό Στρατό.

 15. Τα προς εκποίηση άρματα είναι 405. Είχε βγει στην φόρα μια λίστα με οπλικά συστήματα προς εκποίηση την εποχή του σκανδάλου με τα 300.000 βλήματα πυροβολικού 105mm που ο ανεκδιήγητος καμένος ήθελε να πουλήσει στην Σ.Αραβία..

  Γενικώς μιλάμε για όπλα και πυρομαχικά που μπορεί να εξοπλιστεί 1 ολόκληρος στρατός!!

  Όπως γράφει και ο έγκριτος δημοσιογράφος Σ. Βλάσσης αλλά και όλοι οι υπόλοιποι συνομιλητές, αποτελεί πραγματικά ΕΓΚΛΗΜΑ η εκποίηση των παραπάνω αρμάτων.

  Πέρα από τις προτάσεις που αναφέρθηκαν προηγούμενος ακόμη και αν υπάρχουν ελάχιστα χρήματα, θα μπορούσαν τα συγκεκριμένα άρματα να ανακατασκευαστούν σταδιακά (από τα εργοστάσια Βάσεως του Ε.Σ και την ΕΛΒΟ) και να διατηρηθούν στην εφεδρεία για τον εξοπλισμό επιστρατευμένων τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων ταξιαρχιών.

  1 πολύ καλό άρθρο είναι το παρακάτω, για να καταλάβουμε καλύτερα το μέγεθος του εγκλήματος:

  https://belisarius21.wordpress.com/2015/12/05/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%AE-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80/

  Όταν ο κύριος αντίπαλος σου διατηρεί αντίστοιχα άρματα σε υπηρεσία σε διπλάσιους αριθμούς!!! βλέπε τουρκία (από τα 2300+ άρματα που διατηρεί σε υπηρεσία τα 1900 είναι M60A1/A3 – M48A5T2/T1), όταν ο δευτερεύον αντίπαλος σου δεν έχει καθόλου άρματα ή ελάχιστα, βλέπε αλβανία (0 άρματα, σκόπια 31 άρματα T-72 αρχικής διαμόρφωσης αντιμετωπίσιμα από τα υπό απόσυρση Ελληνικά M-60A3) τότε είναι απλά ΕΓΚΛΗΜΑ και μόνο να σκέφτεσαι εκποίηση αρμάτων μάχης.

  Για την ιστορία να πούμε ότι πώληση των συγκεκριμένων αρμάτων προς εκποίηση εκτός Ελλάδας θέλει έγκριση των ΗΠΑ και είναι ασύμφορη η μεταφορά τους, ενώ στην Ελλάδα η μόνη εγκατάσταση που είχε δυνατότητα να λιώνει άρματα, ήταν η χαλυβουργική που έκλεισε, οπότε το ποιο πιθανό είναι τα άρματα να μείνουν εκεί που είναι παρκαρισμένα..

 16. Από τα 669 συνολικά M60 δηλαδή αν αφαιρέσουμε τα 354 που εκποιούνται μένουν 315 σε υπηρεσία από τα οποία 100 είναι στα νησιά και 215 αποθηκευμένα. Προφανώς θα έχει ξηλωθεί οτιδήποτε είναι χρήσιμο και λειτουργικό ( αποστασιόμετρα laser, θερμικά σκοπευτικά, υπολογιστές βολής, εκτοξευτές καπνογόνων,ακομα και πυροβολα, κλπ). Σίγουρα ότι έχει απομείνει είναι ΠΟΕ (πέραν οικονομικής επισκευής).
  Για την πρόταση εκσυγχρονισμού και παράδοσης μιας ή δύο επιλαρχιών αρμάτων στην Κύπρο, πιστεύω ότι τα οικονομικά της Κύπρου είναι καλύτερα από της Ελλάδας και αν ήθελαν ΗΠΑ θα προτιμούσαν να τους πουλήσουν Μ1Α1 αντί να δώσουν άδεια για τα Μ60.
  Για την πρόταση μετατροπής τους σε άρματα μηχανικού μάχης, θα δημιουργούσε μια επιπλέον αλυσίδας υποστηρίξεως σε σχηματισμούς που έχουν Leopard 1a5, Leopard 2a4/a6, M48 Molf. Άλλωστε υπάρχουν αποθηκευμένα άρματα Leopard 1,και Μ48 παλαιότερων εκδόσεων αν θέλουμε να κάνουμε άρματα μηχανικού μάχης.
  Τώρα τα άρματα υποστηρίξεως είναι μια επιλογή εκτός σχεδιασμών.
  Ευελπιστούμε να πάρουμε Bradley που έχουν TOW εκτοξευτές, και Hellfire L/N για τα Apache και Kiowa Warrior…

  1. @SPY

   «Για την πρόταση μετατροπής τους σε άρματα μηχανικού μάχης, θα δημιουργούσε μια επιπλέον αλυσίδας υποστηρίξεως σε σχηματισμούς που έχουν Leopard 1a5, Leopard 2a4/a6, M48 Molf.»

   Τόσο σε Μονάδες με Leopard-1A5 όσο και σε Μονάδες με Leopard-2A4, υπηρετούν και σήμερα οχήματα της ευρύτερης «οικογένειας» Patton (π.χ. γεφυροφόρα M-48 & M-60 AVLB, άρματα περισυλλογής M-88A1). Συνεπώς η έλευση σε αυτές μερικών αρμάτων μηχανικού μάχης με βάση το σκάφος του M-60 δεν θα προκαλέσει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα στις διαδικασίες υποστήριξης. Ακόμη όμως και αν έπρεπε να υπάρξουν κάποιες μικροπροσαρμογές, δεν συγκρίνονται με τα οφέλη που θα προσέδιδε στο ΜΧ η ύπαρξη ενός AEV που σήμερα απουσιάζει εντελώς.

   Όντως, η τροποποίηση (και) των -κακώς- αποσυρθέντων Leopard-1 σε οχήματα μηχανικού κλπ, φαντάζει ιδαιτέρως ελκυστική (είχε υπάρξει και επίσημη πρόταση προ μερικών ετών). Νομίζω όμως ότι ο αριθμός που απομένει είναι πολύ μικρός για να καλύψει τις ανάγκες καθώς τα περισσότερα έχουν ήδη διασκευαστεί (σε γεφυροφόρα, πυροσβεστικά και φορείς αρότρων & κυλίνδρων) ή έχουν αποψιλωθεί/αποψιλώνονται για τον συνεχή εφοδιασμό των εν υπηρεσία Leopard-1A5 με ανταλλακτικά, σε τέτοιο βαθμό που η εκ νέου ενεργοποίησή τους είναι μάλλον αδύνατη/ασύμφορη.

   1. Το οτι έχουμε κάνει την ανάγκη φιλοτιμία να διαθέτουμε M-48 & M-60 AVLB, άρματα περισυλλογής M-88A1 σε σχηματισμούς με Leopard 1A5 και Leopard 2 δεν σημαίνει ότι πρέπει να το συνεχίσουμε.
    Συνολικά η Ελλάδα έχει παραλάβει 855 άρματα μάχης Leopard-1, εκ των οποίων 80 έχουν χρησιμοποιηθεί εξαρχής ως πηγή άντλησης ανταλλακτικών από τα υπόλοιπα 274 έχουν αποσυρθεί σε αποθήκευση ή μετασκευαστεί.

   2. @SPY

    Ιδεαλιστικά έχετε δίκιο στα περί «ανάγκης-φιλοτιμίας». Καλώς ή κακώς όμως αυτή είναι η κατάσταση και, αν δεν θέλουμε να ονειροβατούμε, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα M-48/60 AVLB & Μ-88 θα συνεχίσουν να υπηρετούν για αρκετά χρόνια ακόμη (και σε Μονάδες Leopard) και μετά την απόσυρση των εναπομείναντων M-48A5 MOLF & M-60A3. Εξίσου βέβαιο είναι το ότι δεν θα δούμε άρματα μάχης μηχανικού σε σκάφη Leopard-1/2 στο εγγύς μέλλον, τουλάχιστον όχι σε αριθμούς που να καλύπτουν το σύνολο των σχετικών αναγκών (οι οποίες έπρεπε να είχαν καλυφθεί …χθες).

    Ως προς τα αποσυρθέντα Leopard-1 τώρα, περί τα 70-80 έχουν διασκευαστεί σε ειδικοποιημένα οχήματα, μερικά χρησιμοποιούνται ακόμα ως εκπαιδευτικά στο ΚΕΤΘ και όλα τα είτε έχουν ήδη κοπεί για σκραπ ή καννιβαλίζονται σε τέτοιο βαθμό για να υποστηρίξουν τα σχεδόν 650 εν υπηρεσία Leopard-1A5 & ειδικοποιημένα Leopard-1 με ανταλλακτικά, που δεν μπορούν να επανέλθουν σε υπηρεσία (άρα και γι’ αυτά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το σκραπ). Άρα διαθέσιμα σκάφη Leopard-1 για μετασκευή (σε αξιόλογους αριθμούς) δεν υφίστανται. Εκτός και αν αγοράσουμε από το εξωτερικό. Αλλά τι είναι πιο εφικτό οικονομικά και πρακτικά; Η αγορά και μετασκευή αυτών ή η αξιοποίηση μερικών εκ των εκατοντάδων διαθέσιμων σκαφών M-60 για τα οποία υπάρχει και πληθώρα ανταλλακτικών από τα υπόλοιπα αποσυρθέντα άρματα του τύπου;

    Ξανατονίζω: δεν συζητάμε το ιδανικό, αλλά το εφικτό και συμφέρον.

 17. Τη στιγμή που Τάγματα Πεζικού καλούνται να σταματήσουν τις μηχανοκίνητες επιθέσεις των Τούρκων με ΠΑΟ 106 και LAW/RPG, είναι κρίμα να αποσύρουμε άρματα επειδή «είναι παλιάς τεχνολογίας και δεν έχουν θέση στο σύγχρονο πεδίο μάχης».

  Εδώ να προτείνω το ισραηλίτικο κατευθυνόμενο βλήμα 105χιλ. LAHAT που θα μπορούσε να προσδόσει στα συγκεκριμένα άρματα αυξημένες δυνατότητες χωρίς αναβάθμιση πυργίσκων, σκοπευτικών κτλ.
  https://en.wikipedia.org/wiki/LAHAT

  1. Συμφωνώ. Μα θα σας αποτελέσουν τότε τα τουρκικά drones. Στα οποία οι Τούρκοι έχουν κάνει τεράστιο πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεστε και κάτι σίγουρο αντιντρόνε μαζί. Και κάτι best masking. Πχ. αυτό: Berberys multispectral masking (τα πέρονουν και Αμερικανοί και Σκανδινάυοι στη Ευρώπη)
   https://www.milmag.pl/news/view?news_id=1431

  2. Αντε να το δεχθώ μόνο για Μ-60Α3 αλλα αυτά που αποσύρονται έχουν προφανώς κανιβαλιστεί και χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή ανταλλακτικών.

   Το αρματικό δυναμικό αναπόφευκτα πρέπει να μειωθεί… δεν βγαίνει και λογαριασμός δεν βγαίνει και οι επιδόσεις τους πια είναι παρωχημένες.

 18. Επειδή στην Ελλάδα εύκολα πετάμε ότι μας περισσεύει, αφού μην ξεχνάμε ότι είμαστε στο <<κλαμπ των πιο πλούσιων κρατών του κόσμου>>, θα ήθελα να αφήσω την δική μου εκδοχή για την τύχη αυτών των αρμάτων. Πρώτα απ΄ όλα από την δημοσίευση βγαίνει το συμπέρασμα ότι το <<κέρδος>> για κάποιους από την αξιοποίηση των εν λόγω αρμάτων έστω σε άλλους τομείς δεν είναι μεγάλο. Επίσης τα Ελληνικά στρατιωτικά εργοστάσια όπως και οι κρατικές και οι ιδιωτικές εταιρείες, έχουν να ασχοληθούν (εδώ και χρόνια αυτό συμβαίνει) με την ανάπτυξη ¨εξωτικών¨ οπλικών συστημάτων που τους αποφέρουν πακτωλό εσόδων, από τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Μήπως θά έπρεπε να γίνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις σχετικά με την τύχη αυτών των αρμάτων; Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι <<φτωχές χώρες>> όπως το Ισραήλ , η Ιορδανία η Μαλαισία κλπ μετέτρεψαν άρματα μάχης σε βαριά ΤΟΜΠ, εμείς οι πλούσιοι Έλληνες θα αρκεστούμε για ακόμα μια φορά στην αγορά μεταχειρισμένων ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ ξοδεύοντας κάποια εκατομμύρια ευρώ.
  Η Κύπρος η οποία ψάχνει να ανανέωση και να συμπλήρωση τον στόλο των αρμάτων μάχης της, δεν θα μπορούσε να ζητήσει 85 από τα Μ-60 Α3 αφού πρώτα εκσυχρονιστούν και να παροπλίσει ή πουλήσει τα Τ-80 που οι ρώσοι δεν της δίνουν ανταλλακτικά για την εύρυθμη λειτουργία τους; Τα υπόλοιπα 269 δεν θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βαριά ΤΟΜΠ ή σε ΤΟΜΑ με την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου από ιδιωτικές και κρατικές εταιρίες, τα οποία θα εξόπλιζαν 8 τάγματα πεζικού (4 ταξιαρχίες) στον Έβρο; Είναι καιρός να πάρουμε διδάγματα από τους αιώνιους εχθρούς μας πάνω σε αυτούς τους τομείς. Ένα κράτος για να είναι κυρίαρχο και να το σέβονται και να το φοβούνται εχθροί και φίλοι, θα πρέπει να είναι αύταρκες σε οπλισμό, με ισχυρή αμυντική βιομηχανία με ένοπλες δυνάμεις που θα είναι απεξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από το εξωγενείς παράγοντες δίνοντας στην εξωτερική πολιτική της χώρας μεγαλύτερη ισχύ. Μην ξεχνάμε ότι δίκιο έχει πάντα ο <<ισχυρότερος>>.

 19. Κατα την αποψη μου υπαρχουν πολλες πτυχες που θα πρεπει να ληφθουν υποψη πρωτου ξεκινησει ενα αναλογο προγραμμα εκσυγχρονισμου.
  – Πρωτη και καλυτερη ποιο θα ειναι το επιπεδο της αντιπαλης αρματικης απειλης. Θα ειναι εκεινο που αντιμετωπιζουν μεχρι σημερα οι «Μαυροι» στον Εβρο και στα νησια, ή θα βρεθουν αντιμετωποι με κατι παρα πολυ εξελιγμενο σε βαθμο που τα «σημερινα» ΜΒΤ του ΕΣ ειτε λιγοτερο ειτε περισσοτερο θα εχουν συγκεκρημενα προβληματα επιβιωσης; Μεχρι σε ποιο βαθμο ενα Leo1 ή ενα Μ60 και την επομενη δεκαετια θα μπορει να θεωρηθει εξισου αποδοτικο ή εκεμταλευσημο αφου περασει απο ενα «αλφα» προγραμμα εκσυγχρονισμου; Μηπως αντι για τον εκσυγχρονισμο των συγκεκρημενων ΜΒT ειναι καλυτερα να επενδυθουν καποια χρηματα πρωτα για ενα upgun στο Rh-130mmL51 ολου του στολου των Leo2 και κατοπιν οι συλλογες αυτες των Rh-120mmL44/L55 που μπορουν να ανακτηθουν για την χρηση σε περιορισμενο αριθμο απο τα συγκεκρημενα ΜΒΤ;
  – Απο την αλλη δεν μπορει να παραγνωριστει οτι οποιαδηποτε προσπαθεια για την μετασκευη των ΜΒΤ των τυπων Leo1 – M60 – M48 σε ΤΟΜΑ, παρα το γεγονος οτι προσφερουν αυξημενα επιπεδα προστασιας σε σχεση με το κλασσικο ΤΟΜΠ, ενεχουν σημαντικα μειονεκτηματα κυριως στον τομεα της εργονομιας, αλλα και στο τομεα της παθητικης προστασιας. Αυτο γιατι οι σημερινοι Αντιαρματικοι πυραυλοι εχουν σημαντικα αυξημενες ικανοτητες διατρησης των παθητικων θωρακων, σε βαθμο που ακομη και οι λεγομενοι συνθετοι θωρακες απο CHOBHAM και μετεπειτα, εχουν προβληματα, ποσο μαλλον τα «απλα» που εχουν τον απλο ομοιογενη θωρακα που ειναι μονο απο ατσαλι και τιποτα αλλο. Μα εαν πρεπει να επενδυσω το ιδιο σημαντικα ποσα σε προσθετη παθητικη θωρακιση, βασισμενη στις ποιο προσφατες εξελιξεις της τεχνολογιας στην κατηγορια των συνθετων υλικων, για να εχω αυξημενα ποσοστα να αντιμετωπισω μια κεφαλη κατηγοριας ΗΕΑΤ, με συμφερει να το κανω σε ενα καινουργιο ΤΟΜΑ, χωρις τους περιορισμους και τα μειονεκτηματα. Οι ισραηλινοι σημερα επιλεγουν να χρησιμοποιουν σαν ΤΟΜΠ τα NAMER νεας παραγωγης τα οποια δεν ειναι τιποτα αλλο παρα ενα MERCAVA χωρις τον πυργο του!!! Αποφευγουν πλεον να επαναλαβουν τις «πατεντες», γιατι μαλλον εχουν αναλογιστει οτι αυτες πλεον δεν δουλευουν, οταν και η κουτση μαρια στην μεση ανατολη γενικα ειναι εφοδιασμενη με καποιον ATGM 2ης ή νεοτερης γενιας. Βεβαια το ζητημα των αυξημενων ποσοστων επιβιωσης των πληρωματων και του μεταφερομενου προσωπικου δεν περιοριστηκε στην αγορα του «κουτιου» βαρεων ΤΟΜΠ, αλλα επεκταθηκε σητν ενσωματωση και νεων συστηματων παραπλανησης ενω και σχετικα προσφατα και ενεργων συστηματων καταστροφης.
  Σαν συνολο οι ισραηλινοι εχουν επιλεξει μια σχετικα «ακριβη» λυση για την λυση του ζητηματος.
  Σαν ιδεα η αλλαγη ρολου σε ΤΟΜΑ των παλαιοτερων ΜΒΤ, θεωρητικα «τραβαει» οπως το «μελι» και «αρεσει», αλλα δεν πρεπει να παραγνωρισουμε αυτους τους παραγοντες, χωρια το γεγονος οτι στα διαφορα «Πατον» και «γατες» δεν θα υπαρχει ο χωρος για να ενσωματωθει πυργος με ταχυβολο πυροβολο σε καποιο διαμετρημα κοντα στα 25χλς-35χλς, καθως ο περιορισμενος χωρος περιοριζεται ακομη περισσοτερο, ασχετα εαν προκειται για τηλεχειριζομενο, και μειωνεται ο μεταφερομενος αριθμος πεζικαριων, υποχρεωνοντας ετσι σε μια ριζικη αναθεωρηση της δομης των ομαδων πεζικου. Εαν καταληξουμε να εχουμε ενα βαρυ ΤΟΜΑ σε βαθμο που για μια ομαδα πεζικου των 8 ατομων ειναι υποχρωτικο να χρησιμοποιουμε 2 βαρεα ΤΟΜΑ, θα καταληξουμε να εχουμε ΜΚ Ταγματα με διπλασιο αριθμο πρωην ΜΒΤ, απο οτι τα σημερινα με τα γνωστα ΤΟΜΠ. Ετσι λοιπον η λεγομενη «φτηνια» απο την αλλαγη ρολου, μετατρεπεται παλι σε «ακριβια» εαν για καθε ΜΚ Ταγματα χρειαζομαστε διπλασιο αριθμο απο πρωην ΜΒΤ, τα οποια τελικα μετα την μετασκευη εξαιτιας των μειονεκτηματων απο την γηρανση του υλικου, καθως προερχονται απο αλλες «εποχες», οδηγει παλι να μπουν σε μια ζυγαρια με ΤΟΜΑ του «κουτιου» και να αντιληφτουμε οτι ισως τα πλεονεκτηματα του «νεου» απεναντι στο «παλιο» ειναι περισσοτερα, ασχετα εαν το μοναδιαιο κοστος κτησης ειναι αυξημενο.

  1. Από αυτά που έχω δει, βλεπε παρακάτω βίντεο, πρέπει να είναι πολύ πίσω τα Τουρκικα ΤΘ σε σε όλα !!!

   [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=-xDYqPU4tiA&w=640&h=360]

 20. Μήπως πρέπει να φτιάξουμε μια ομάδα και να ζητήσουμε να μας αφήσουν να κάνουμε καμιά ανακατασκευή , αλλαγή χρήσεις εθελοντικά βεβαίως βεβαίως μήπως ξεστραβωθεί κανείς

 21. Αφού διάβασα τις απόψεις όλων, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι καλά βρίσκονται εκεί που είναι τα άρματα, Εάν οι κάννες των πυροβόλων είναι σε καλή κατάσταση να αποσυρναμολογηθούν. Αφου η Χαλυβουργική έκλεισε, να προωθηθούν για λιώσιμο στο εξωτερικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.