Κύπρος: Συνεχίζοντας την παράδοση του Όπλου των Τεθωρακισμένων – Απονομή Μαύρου Μπερέ

Στις 25 Οκτωβρίου 2019, ακολουθώντας την παράδοση και τα έθιμα του Όπλου των Τεθωρακισμένων, πραγματοποιήθηκε Τελετή Απονομής Μαύρου Μπερέ στο Στρατόπεδο «ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ».

Ο Μαύρος Μπερές απονεμήθηκε σε 2 σειρές ανδρών και γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) και στους Οπλίτες της 2019 ΕΣΣΟ, οι οποίοι δικαιούνται να φέρουν τον τιμημένο μπερέ αφού επέλεξαν να υπηρετήσουν το Όπλο των ΤΘ και περάτωσαν με επιτυχία τον καθιερωμένο κύκλο εκπαιδεύσεως.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, οι Μαυροσκούφηδες εκτέλεσαν τις προβλεπόμενες από την ειδικότητά τους βολές με τα πυροβόλα και πολυβόλα όπλα με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα τεθωρακισμένα οχήματα, εκπαιδεύτηκαν σε αντικείμενα μηχανοδήγησης, σε ασκήσεις τακτικών κινήσεων των τεθωρακισμένων οχημάτων και σε παροχή Α’ Βοηθειών στο Πεδίο Μάχης.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, η ιεραρχία του ΓΕΕΦ, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Διοικητές Σχηματισμών και Διοικήσεων της ΕΦ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Τεθωρακισμένων, αντιπροσωπείες στελεχών, συγγενείς και φίλοι των τιμηθέντων.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας συνεχάρη όλους τους τιμηθέντες για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, καθώς και όλους τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς που είχαν την ευθύνη της εκπαίδευσης και για ακόμη μια φορά, συστηματικά, μεθοδικά και με ζήλο σφυρηλάτησαν μια ακόμα γενιά μαυροσκούφηδων.

Κάλεσε τους νέους τεθωρακισμένους, ακολουθώντας τον κώδικα τιμής και αξιών του Όπλου τους, να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται με συναίσθηση υπευθυνότητας και αυτοπεποίθηση, αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στις ευθύνες τους προς την πατρίδα.

Με το πέρας της τελετής πραγματοποιήθηκε επίδειξη ασκήσεων ακριβείας από την Διμοιρία Επιδείξεων της ΕΦ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

20 Απαντήσεις

   1. Ίσως να αρχίζουν και απο Π, όχι ότι θα είχε σημασία η προέλευση των αρμάτων. Οι Άγγλοι πάντως έστειλαν ολόκληρη αρμάδα στα Μαλβίνας, αλλιώς θα τα έχαναν μάλλον, εφόσον η Αργεντινή είχε αυτό που λέγεται πλεονέκτημα έδρας.

 1. Ετσι θα έπρεπε να ήταν και τελετή των νέων Μαυροσκούφηδων και στην Ελλάδα. Ενώ τα άρβυλα είναι οκ η ένδυση των πληρωμάτων είναι για μένα ανεπαρκής και φτωχή!

  1. Εγω παλι θα ηθελα η Ελλαδα να ειχε συγχρονα αρματα, πυρομαχιακα,εξομοιωτες και ας μην ειχε τελετες και φανφαρες.

 2. Καλημέρα

  Το αρματικό δυναμικό της Ε.Φ. παρότι αξιόμαχο, χρειάζεται ένα κάποιο εκσυγχρονισμό – και εξορθολογισμό θα πρόσθετα.

  Υπάρχουν 4 διαμετρήματα για πυρομαχικά κυρίως πυροβόλων σε σύνολο 6 μονάδων! Σε περίπτωση πολέμου θα τρέχει και δεν θα φτάνει η ΔΜ.

  Κατ’ εμένα:
  – Τα κάσκαβελ πρέπει να φύγουν, μαζί με τα τζαραράκα. Δεν αξίζει να εκσυγχρονιστούν σε αυτή την ηλικία.

  Μιας και η Γαλλία ανοίγεται – και ορέγεται – καθώς επίσης η Κύπρος συμμετέχει στο πρόγραμμα του νέου Α/Τ πυραύλου, ας γίνει κρούση για ομογενοποίηση του στόλου των ΛΑΤ με VAB από τα Γαλλικά αποθέματα. Και όσα περισσότερα VBL μπορούμε να πάρουμε είτε για αναγνώριση, είτε σε Α/Τ ρόλο είτε σε γενική χρήση στη θέση των GD.
  Τα ΑΜΧ30Β2 πέρασαν από μια “βελτίωση σημείων” πριν καμιά 15ετια περίπου με κύριο στοιχείο την αλλαγή του κινητήρα. Μπορούν να παραμείνουν ως εφεδρεία.
  Τ-80 είτε να περάσουν εκσυγχρονισμό στα πρότυπα του Ρωσικού είτε έστω αλλαγή κινητήρα με κάτι που δεν καίει Jet-A1. Ξέρω, θα μου πείτε ότι ο υφιστάμενος είναι πολλαπλών καυσίμων. Αλλά η αχίλλειος πτέρνα του συγκεκριμένου είναι ότι επειδή είναι αεριοστρόβιλος, απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις για τη συντήρηση, καθώς επίσης κοστίζει περισσότερο από ένα κοινό ντήζελ. Τελευταία τιμή που πήρε το αυτί μου ήτανε για γύρω στο 1 μύριο ο αεριοστρόβιλος.

  Αλλαγή με Τ-90MS (ή έστω με άρμα της οικογένειας Τ-72) δυστυχώς κοστίζει σε χρόνο και χρήμα, αν και θα ήταν η καλύτερη λύση καθώς υποδομές και απόθεμα για πυρομαχικά και κοινά εξαρτήματα (π.χ. Shtora, ενεργός θωράκιση, οπλισμός) υπάρχουν ήδη.

  1. Μια λύση θα ηταν τα Φιλανδικά 2Α4, να αποκτήσει ~30 άρματα η ΕΛΔΥΚ και τα υπόλοιπα να αντικαταστήσουν τα AMX-30B2. Χρειαζονται βέβαια ενα APS, νέα θερμικά και ενίσχυση με επιπρόσθετη θωράκιση.

  2. Σαν 4ο διαμετρημα θεωρεις το 105χιλ των Μ-48 (ως διαφορετικο απο των ΑΜΧ) αντιλαμβανομαι;

   Τα Κασκαβελ ειναι εξαιρετικα για την Κυπρο και κακως αφεθηκαν στην μοιρα τους. Σήμερα χρησιμοποιουνται ως οχηματα υποστηριξης ΠΖ στις Μοναδες των VAB κυριως. Αριστα για τον ρολο και οι αριθμοι τους θα επετρεπαν ουσιαστικη αναβαθμιση σε ΣΕΠ και θωρακιση κυριως… Αλλα….

   1. Καλησπέρα

    Τα 4 διαμετρήματα που έχω υπόψιν μου: 90 των Κάσκαβελ, 100 των ΒΜΡ-3, 105 των ΑΜΧ και 125 των Τ-80
    Υποθέτω ότι τα Μ-48 και ΑΜΧ μπορούν να ανταλλάξουν πυρομαχικά, ώντας σχεδιάσεις για υπηρεσία στο ΝΑΤΟ.

    Θα συμφωνήσω ότι τα Κάσκαβελ για οχήματα υποστήριξης πεζικού είναι ότι πρέπει και αν αναβαθμίζονταν όταν έπρεπε θα ήταν ακόμη καλύτερα.

    Αλλά από τη στιγμή που η Ενγκέσα έβαλε λουκέτο θα πρέπει να εξεταστούν είτε φθηνές λύσεις για αναβάθμιση, είτε αντικατάσταση με ένα σύγχρονο ΤΟΜΑ / όχημα υποστήριξης (αν και εδώ το κόστος σίγουρα δεν επιτρέπει την αντικατάσταση 1 προς 1)

    Πάντως το αγαπημένο όπλο των πληρωμάτων ΒΜΡ-3 είναι το 30αρι πυροβόλο.

   2. Τι εξαιρετικό βρίσκεται στα Κασκαβελ;
    Αντε κάποτε να το δεχθώ τωρα;
    Για πυρά υποστήριξης νομίζω οτι υπάρχουν άλλες λύσεις πολύ αποδοτικότερες και πιθανότατα και φθηνότερες.

   3. Εχουν αριστη κινητικοτητα, μεγαλη ταχυτητα επι οδων και ικανοποιητικοτατο πυροβολο για τον ρολο που επιτελουν.
    Ειμαι ετοιμος να ακουσω τις πολυ αποδοτικοτερες και φτηνοτερες λυσεις.

    Υποψη, ο ρολος της υποστηριξης ΠΖ ξανα-ανακαλυπτεται τωρα απο πολλους στρατους με οχηματα εξοπλισμενα με 90-105 χιλ πυροβολο να καλυπτουν το κενο

    1. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

     Οι Ρώσοι για αυτό τον ρόλο επέλεξαν με το όχημα ”Terminator“ έναν συνδυασμό ταχύβολων πολυβόλων 30mm – πολλαπλό εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων.

     Σε αναφορές σε εξειδικευμένο μέσο που απευθύνεται σε επαγγελματικό αναγνωστικό κοινό, λέγεται ότι αυτή η λύση των Ρώσων θεωρείται ως ιδανική/ισορροπημένη για υποστήριξη ΠΖ.

     Σε άλλες περιπτώσεις, όπου συνδυάζεται η μεταφορά προσωπικού(ΠΖ) με την υποστήριξη, επέλεξαν ένα πολυβόλο των 57mm που φαίνεται επίσης πιο ιδανικό από ένα πυροβόλο μεγάλου διαμετρήματος όπως αυτό που φέρει το όχημα Stryker για παράδειγμα.

     Μερικοί ειδικοί στο ΝΑΤΟ(η σε δυτικές χώρες), υποστηρίζουν ότι «the Russians lead the way» σε αυτό το θέμα. Εφόσον δεν πρόκειται για experimental project αλλά για ένα σύστημα που προέκυψε από εκτενή πολεμική εμπειρία των Ρώσων.

   4. Δυστυχως ανεκαθεν η Κυπρος αγοραζε απ’οπου μπορούσε και χωρίς ουσιαστικες δυνατοτητες να επιβαλει αλλαγες ή διαφοροποιησεις.
    Οτι προσφερε ο κατασκευαστης και οπως το προσφερε

   5. @Ευσταθιος Παλαιολόγος

    Το γνωρίζω για το πυροβόλο του ΒΜΡ3
    Αυτό που ήθελα να θίξω είναι οτι για 6 επιλαρχίες χρειάζεται η διοικητική μέριμνα να τρέχει για 4 διαμετρήματα.

    Αλλά θα μου πεις εδώ έχουμε 2 τύπους πυρομαχικά για 50αρια και πολυβόλα 7.62 ένεκα των διαφορών μεταξύ Ρώσικων και ΝΑΤΟικών

    Όπως και να έχει, πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός στους εξοπλισμούς.

 3. @Gunslinger, το ΒΜΡΤ ειναι οχημα υποστηριξης αρματων. Ως τετοιο αναπτυχθηκε.
  Ασχετο ομως. Η κατηγορια των οχηματων υποστηριξης ΠΖ ειναι μεγαλη, αναλογα με το τι υποστηριξη παρεχουν.
  Ο Αμερικανικος Στρατος ψαχνει «ελαφρα αρματα» με πυροβολο 105χιλ π.χ
  Η Κύπρος εχει τα Κασκαβελ. Η δουλεια τους ειναι «αυτοκινουμενα, ελαφρως θωρακισμενα ΠΑΟ 106χιλ». Και την κανουν μια χαρά. Δεν εχουμε την πολυτελεια ΑΤΚΒ για οποιο στοχο δεν επαρκει τα ελαφρυ πυροβολο ακομα και να ειχαμε ΒΜΡΤ.
  Τα ιδανικα σεναρια ειναι πολλα. Δεν θα γινουν

 4. @Gunslinger, το ΒΜΡΤ ειναι οχημα υποστηριξης αρματων. Ως τετοιο αναπτυχθηκε.
  Ασχετο ομως. Η κατηγορια των οχηματων υποστηριξης ΠΖ ειναι μεγαλη, αναλογα με το τι υποστηριξη παρεχουν.
  Ο Αμερικανικος Στρατος ψαχνει «ελαφρα αρματα» με πυροβολο 105χιλ π.χ
  Η Κύπρος εχει τα Κασκαβελ. Η δουλεια τους ειναι «αυτοκινουμενα, ελαφρως θωρακισμενα ΠΑΟ 106χιλ». Και την κανουν μια χαρά. Δεν εχουμε την πολυτελεια ΑΤΚΒ για οποιο στοχο δεν επαρκει τα ελαφρυ πυροβολο ακομα και να ειχαμε ΒΜΡΤ.
  Τα ιδανικα σεναρια ειναι πολλα. Δεν θα γινουν

  1. Η ΕΦ προφανώς είναι (και θα παραμείνει μάλλον) μακριά απο ένα ιδανικό σενάριο, όχι ότι στον ΕΣ είναι αλλιώς τα πράγματα, αλλά ένας μικρός εκσυγχρονισμός νομίζω ότι θα ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος, αφού γρήγορα η αργά, μια μέρα τα παλιά συστήματα θα πρέπει να αντικατασταθούν απο νεότερα επειδή δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες προκλήσεις, αυτό είναι νομίζω αναπόφευκτο.

  2. Υποστήριξη πυρών πάντως μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, αν απαραίτητα χρειάζεται κάτι αντίστοιχο, μόνο τα ΑΜΧ-10RC θα μπορούσαν ρεαλιστικά να αντικαταστήσουν EE-9…
   Βέβαια το προτέρημα μόνο και μόνο της ταχύτητας επί οδού, δεν ξέρω αν είναι το μείζον…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.