Απορίες διαμετρημάτων

France_GIGN_CZ_805_BEN

Πηγή: hellenicdefence.gr

Πολλές θεωρίες λέγονται για την ικανότητα των διαμετρημάτων. Κυρίως του 5,56×45 NATO το οποίο είναι αμφιλεγόμενο ως προς την αποτελεσματικότητά του σε μεσαίες αλλά και μικρές αποστάσεις μάχης. Αντί αναλύσεων, ας πάμε ανάποδα: από την πράξη στην θεωρία.

Αν το 5,56×45 είναι ικανοποιητικό για Ειδικές Δυνάμεις, καθώς αυτές μάχονται σε μικρές αποστάσεις [ας πούμε 200-300 μ. – κάτι πολύ απλουστευτικό γιατί στην πράξη η εξέλιξη μιας μάχης μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή], ΓΙΑΤΙ η γαλλική αντιτρομοκρατική μονάδα GIGN (που φυσικά εμπλέκεται κυρίως σε μάχες CQB/ Εxtreme CQB) αντικατέστησε τις αραβίδες ΗΚ-416 5,56×45 με το τυφέκιο εφόδου CZ BREN 2 σε διαμέτρημα 7,62×39;

ΓΙΑΤΙ το πρόγραμμα ενός όπλου αυτοπροστασίας (ουσιαστικά αποκρύψιμο αυτόματο όπλο για εμπλοκές σε αποστάσεις CQB/ ECQB) της USSOCOM επέλεξε το διαμέτρημα .300 Blackout (7,62×35) και όχι το 5,56 [το οποίο στην σχετική ανακοίνωση του προγράμματος αναφέρεται ως ικανότητα του όπλου για… “λόγους εκπαίδευσης”!];

ΓΙΑΤΙ οι US Special Forces στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (όταν ξεκίνησε ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και οι επιχειρήσεις εστίασαν σε μάχες CQB) ανέπτυξαν το φυσίγγιο 6,8 SPC; Το οποίο προτάθηκε για αντικατάσταση του 5,56×45, αλλά επειδή έπρεπε να αλλαχθούν οι χιλιάδες γεμιστήρες των Μ4, τελικά επελέγη το διαμέτρημα .300 BLK. Το .300 στην ουσία είναι το ρωσικό 7,62×39 προσαρμοσμένο ώστε να χωρά σε γεμιστήρες Μ4/Μ16. Αν και υπερέχει βαλλιστικά σε κάποιο ποσοστό από το 7,62×39, το .300 BLK έχει ουσιαστικά τα ίδια βαλλιστικά χαρακτηριστικά του ρωσικού: ήτοι αυξημένη ανασχετική ισχύ (stopping power) σε αποστάσεις μέχρι και 300-400 μέτρα.

ΓΙΑΤΙ οι βρετανικές ειδικές μονάδες SAS και SBS έχουν παραγγείλει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών .300 BLK; Προφανώς γιατί χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις όπλα .300 BLK. Από τις ανωτέρω πραγματικότητες [που ο καθένας μπορεί να διασταυρώσει στο διαδίκτυο από επίσημες ανακοινώσεις των διαφόρων στρατιωτικών οργανισμών] είναι φανερό ότι το 5,56×45 πρακτικά και αποδεδειγμένα είναι ανεπαρκές και σε μικρές αποστάσεις CQB.

Όλοι οι προαναφερθέντες “χρήστες” που άλλαξαν το 5,56×45 με 7,62×39 ή 7,62×35 είναι κορυφαίες μονάδες και κορυφαίοι οργανισμοί Ειδικών Δυνάμεων με πλούσια δράση επί 20 σχεδόν έτη σε κάθε είδους πεδία μάχης, από τις ευρωπαϊκές πόλεις που δέχονται τρομοκρατικές επιθέσεις μέχρι τις ερήμους της Αφρικής, τα βουνά του Αφγανιστάν, τις ζούγκλες του Ειρηνικού και τις πόλεις της Μέσης Ανατολής.

Το CZ BREN 2 7.62×39 όπως υπηρετεί στην γαλλική αντιτρομοκρατική μονάδα GIGN
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.