Απόστρατοι των ΤΘ συναντήθηκαν με τα αυθεντικά τεκμήρια της ιστορίας του Όπλου

Φωτογραφία των μελών του Συνδέσμου και των βραβευθέντων, μπροστά από το μνημείο του πολέμου της Κορέας (ΣΑΑΙΤΘ)

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Κυριάκος Πρόεδρος ΔΣ ΣΑΑΙΤΘ. Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του ΣΑΑΙΤΘ

Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, μέλη του ΔΣ και απλά μέλη του Συνδέσμου μας, ταξίδευσαν, αυθημερόν, μέχρι το χωριό Βυτινέικα, κοντά στο Κατάκολο της Ηλείας, για επισκεφθούν το ιδιωτικό μουσείο που τηρεί εκεί ο βετεράνος της Κορέας Κωνσταντίνος Φάρρος και να θαυμάσουν τα μοναδικά τεθωρακισμένα οχήματα που διατηρεί στη κατοχή του, σε πλήρη λειτουργία!!!

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, έλαβε χώρα σύντομη τελετή ανακήρυξης των παρακάτω δύο επιτίμων μελών του ΣΑΑΙΤΘ, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, με τις εξής αιτιολογίες:

Απονομή διπλώματος ανακήρυξης ως επίτιμου μέλους από τον πρόεδρο του ΣΑΑΙΤΘ, Αντιστράτηγο ε.α. Δημήτριο Κυριάκο, στον κ. Κωνσταντίνο Φάρρο. (ΣΑΑΙΤΘ)

– Κωνσταντίνος Φάρρος: Για την προσφορά στην Πατρίδα ως εφέδρου αξιωματικού, βετεράνου της Κορέας και για την, επί δεκαετίες, συλλογή και ανάδειξη κειμηλίων της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού Στρατού, καθώς και την απόκτηση και διατήρηση ως πλήρως ενεργών, των μοναδικών σωζομένων στην Ελλάδα, ιστορικών τεθωρακισμένων οχημάτων UNIVERSAL BREN CARRIER και DAIMLER SCOUT CAR «DINGO».

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Κυριάκος Πρόεδρος ΔΣ ΣΑΑΙΤΘ παραδίδει στον κο Ιωάννη Τερνιώτη το τίτλο του επίτιμου μέλους του Συνδέσμου (ΣΑΑΙΤΘ)

– Ιωάννης Τερνιώτης: Για την προσφορά στην Πατρίδα ως εφέδρου Λοχία (ΤΘ) με ειδικότητα ΑΠΑΟ (Αρχηγός Πληρώματος Ανιχνευτικού Οχήματος) και για την, επί δεκαετίες, συλλογή και ανάδειξη κειμηλίων και ιστορικών οχημάτων της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού Στρατού, καθώς και για την συγγραφή πληθώρας άρθρων και την ανάδειξη στα κοινωνικά δίκτυα της ιστορίας του Όπλου Ιππικού – Τεθωρακισμένων.

ΣΑΑΙΤΘ

Ο Κωνσταντίνος Φάρρος είναι γνωστός σε πολλούς Έλληνες αξιωματικούς, γιατί υπήρξε, επί δεκαετίες, υπάλληλος της JUSMAG(Joint US Military Advisory Group) δηλ. της Μικτής (και των 3 Κλάδων) Αμερικανικής Αποστολής Συμβούλων με έδρα την Ελλάδα, που σήμερα έχει μετεξελιχθεί στο ODC (Office of Defense Cooperation), δηλ. στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας. Ο Φάρρος διεκπεραίωνε, μεταξύ των άλλων, τα σχετικά με την αποστολή στελεχών σε σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδεύσεις στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη προσωπική του μαρτυρία, έχει εξυπηρετήσει περί τα 4.000 στελέχη και των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την μετάβασή στην Αμερική, για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ο Φάρρος, συμμετείχε, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, την περίοδο 1953 – 54,στο Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας (ΕκΣΕ) στη Κορέα. Εκεί γνώρισε και μετέπειτα νυμφεύτηκε, την Υπολοχαγό (ΥΝ) Αργυρώ Καββαθά που επίσης υπηρετούσε στην υγειονομική υποστήριξη του ΕκΣΕ.

Η αείμνηστη Αργυρώ Καββαθά – Φάρρου, γεννήθηκε το 1925, και εισήλθε το 1946 στην «Στρατιωτική Σχολή Εκπαιδεύσεως Αδελφών Νοσοκόμων», από όπου απεφοίτησε το 1950 με τον βαθμό της Ανθυπολοχαγού. Ήδη όμως είχε συμμετάσχει στην νοσηλεία τραυματιών των πολεμικών επιχειρήσεων της περιόδου 1946-1949. Συνολικά συμμετείχε και προσέφερε τις υπηρεσίες της σε τρεις πολεμικές περιόδους :

– Στις επιχειρήσεις 1946-1949.

– Στο πόλεμο της Κορέας, όπου συμμετείχε στο ΕκΣΕ (1953 – 55), με τον βαθμό της υπολοχαγού(ΥΝ), και

– Στην περίθαλψη και νοσηλεία τραυματιών που διακομίστηκαν στο 401 ΓΣΝΑ, από τις επιχειρήσεις στη Κύπρο, το 1974.

Υπηρέτησε σε διάφορες νοσηλευτικές μονάδες, ανάλογα με τον βαθμό της, το 406 ΓΣΝ, το Νοσοκομείο Αναπήρων Πολέμου, το 401 ΓΣΝΑ, το 416 ΣΝ, το 251 ΓΝΑ και το 414 Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος. Για την πολυετή υπηρεσία της τιμήθηκε με Εύφημο Μνεία, με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως, με τον Αργυρό Σταυρό Βασιλικού Τάγματος της Ευποιίας, με τον Χάλκινο Αστέρα του Αμερικανικού Στρατού για την συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στον Πόλεμο της Κορέας, με το Μετάλλιο Ευδοκίμου Υπηρεσίας, καθώς και με Αναμνηστικά Μετάλλια Εκστρατείας Πολέμου Κορέας (Ηνωμένων Εθνών και Νοτίου Κορέας). Αποστρατεύτηκε το 1981, με τον ανώτερο τότε προβλεπόμενο βαθμό της Συνταγματάρχου (ΥΝ).

ΣΑΑΙΤΘ

Το ζεύγος των δύο βετεράνων, δημιούργησαν την δεκαετία του 2000, το Μνημείο – Μουσείο του Πολέμου της Κορέας, στον χώρο της κατοικίας τους, είναι το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο και το έχουν επισκεφθεί χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο ιδιωτικό μουσείο παρουσιάζονται σε καλαίσθητες προθήκες, εκθέματα από το πόλεμο της Κορέας αλλά και από τις ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής και της περιόδου 1945 – 1949.

Ως απόστρατοι αξιωματικοί του Όπλου του Ιππικού – Τεθωρακισμένων μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τα εκθέματα που αφορούν το Όπλο μας. Εξαιρετικά σπάνια και μοναδικά στον Ελλαδικό χώρο, είναι τα δύο τεθωρακισμένα: το UNIVERSAL BREN CARRIER και DAIMLER SCOUT CAR «DINGO».

Το ελαφρό τεθωρακισμένο όχημα αναγνωρίσεως Daimler Scout Car “Dingo” (ΣΑΑΙΤΘ)

Το «DINGO» είναι ελαφρό τεθωρακισμένο όχημα αναγνωρίσεως, 4Χ4, βάρους 3 τόνων. Το συγκεκριμένο είναι βρετανικής προέλευσης, κατασκευής 1941, της εταιρείας DAIMLER, τύπου MARKII. Είναι βαμμένο και φέρει τα διακριτικά της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας, στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 1942. Τα συγκριμένα οχήματα υπηρέτησαν στο Ελληνικό Στρατό από το 1942 μέχρι το 1952. Μεταπολεμικά διατέθηκαν στο νέο Όπλο του Ιππικού – Τεθωρακισμένων. Μέσα σε τέτοιο όχημα, σκοτώθηκε ο Επίλαρχος Σχοινάς Κων/νος και ο οδηγός του, κατά την διάρκεια αναγνώρισης στην επιμεθόριο, στο όρος Γράμμος, στις 10 Οκτωβρίου του 1948. Ο Επίλαρχος Σχοινάς ήταν Διοικητής της μιας εκ των 3 Ιλών αρμάτων ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ που διέθετε, εκείνη την εποχή, ο Ελληνικός Στρατός.

Ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα Universal Bren Carrier MKII (ΣΑΑΙΤΘ)

Το UNIVERSAL BREN CARRIER τύπου MkII, αποκτήθηκε από βρετανό συλλέκτη και είναι κατασκευής 1943. Το τεθωρακισμένο «Bren Carrier» που το όνομα του, σημαίνει «φορέας οπλοπολυβόλου BREN» χρησιμοποιήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό σε 3 διακριτές ιστορικά περιόδους.

Ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα Universal Bren Carrier MKII (ΣΑΑΙΤΘ)

Το 1941, περί τα 100 περίπου, «Bren Carriers» παραχωρήθηκαν εσπευσμένα από τους Βρετανούς, για την συγκρότηση της XIX (19ης) Μηχανοκίνητης Μεραρχίας που οργανώθηκε βεβιασμένα και προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναχαιτίσει τη γερμανική επίθεση, στο τομέα Δοϊράνης – Κρουσίων, από τις 6 έως και τις 10 Απριλίου 1941. Τα «Bren Carriers» συγκροτούσαν τους «Λόχους ανοικτών αρμάτων» σε αντιδιαστολή με τους «Λόχους κλειστών αρμάτων» που συγκροτούσαν τα πρoερχόμενα εκ λαφύρων, πρώην ιταλικά, ελαφρά άρματα τύπου Carro Veloce 35 (γνωστά και ως L3/35).

Ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα Universal Bren Carrier MKII (ΣΑΑΙΤΘ)

Bren Carriers χορηγήθηκαν επίσης στον Ελληνικό Στρατό της Μέσης Ανατολής και χρησιμοποιήθηκαν από τις Ι και ΙΙΙ Ελληνικές Ορεινές Ταξιαρχίες (Ελ Αλαμέιν, Ρίμινι κλπ). Μεταπολεμικά διατέθηκαν επίσης στο νεοσύστατο Όπλο του Ιππικού –Τεθωρακισμένων, χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις 1946 – 1949 και τα τελευταία αποσύρθηκαν το 1952.

Το ελαφρό τεθωρακισμένο όχημα αναγνωρίσεως Daimler Scout Car “Dingo” (ΣΑΑΙΤΘ)

Δυστυχώς κανένα απ’ αυτά τα τεθωρακισμένα, με την τόσο πλούσια ιστορία, στον Ελληνικό Στρατό δεν διατηρήθηκε ως μουσειακό. Ευτυχώς αυτό το κενό κάλυψε με απόλυτη επάρκεια ο ιδιώτης κ. Φάρρος Κωνσταντίνος που ο ΣΑΑΙΤΘ αναγνώρισε την προσφορά του.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.