Αργεντινή: Διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό των TAM

©Ejército Argentino

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο ιστότοπος IndoDefensa το Σάββατο 1η Μαΐου 2021, ο Στρατός της Αργεντινής προκήρυξε σχετική πρόσκληση υποβολής προσφορών με στόχο την απόκτηση ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για τον εκσυγχρονισμό του οχήματος πυρών υποστήριξης TAM.

Το TAM είναι ένα όχημα πυρών υποστήριξης που εξελίχθηκε και σχεδιάστηκε από την γερμανική εταιρεία Rheinmetall Landsysteme για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων του Στρατού της Αργεντινής. Το πρώτο πρωτότυπο του οχήματος ολοκληρώθηκε το 1976 και παραδόθηκε στον Στρατό της Αργεντινής το 1979.

Σύμφωνα με το στρατηγικό ισοζύγιο 2020 που εξέδωσε το  Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αργεντινής διαθέτουν συνολικά 231 οχήματα πυρών υποστήριξης TAM. Το όχημα εξελίχθηκε από την Γερμανία και την Αργεντινή χρησιμοποιώντας το ερπυστριοφόρο σκάφος του γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) Marder.

Η τελευταία αναβαθμισμένη έκδοση του οχήματος πυρών υποστήριξης TAM είναι εξοπλισμένη με έναν τριμελή πύργο οπλισμένο με ένα πυροβόλο Rheinmetall Rh-105-30 των 105 χλστ. Το πυροβόλο μπορεί να εκτοξεύσει το διατρητικό βλήμα APFSDS-T M735A1, αντιαρματικά-εκρηκτικά βλήματα (HEAT), εκρηκτικά-διασποράς (HEF) βλήματα και καπνογόνα. Ο δευτερεύων οπλισμός του TAM περιλαμβάνει ένα συζυγές πολυβόλο FN MAG των 7,62 χλστ, ένα ακόμη FN MAG είναι τοποθετημένο πάνω στην οροφή του πύργου του TAM.

Το TAM κινείται από ένα εξακίλυνδρο πετρελαιοκίνητο κινητήρα MTU MB 833 Ka-500 που αποδίδει 720 ίππους στις 2400 στροφές ανά λεπτό (ΣΑΛ) συζευγμένο με το πλανητικό κιβώτιο ταχυτήτων Renk HSWL-204 με 4 σχέσεις εμπροσθοπορείας και μια σχέση οπισθοπορείας. Το όχημα μπορεί να φτάσει στην ανώτατη ταχύτητα των 75 χλμ/ω με μέγιστη αυτονομία 590 χλμ ή 940 χλμ με επιπρόσθετα βαρέλια καυσίμου τοποθετημένα στο πίσω μέρος του σκάφους.

TAM 2C

Τον Μάρτιο 2013, το πρώτο αναβαθμισμένο όχημα πυρών υποστήριξης TAM παραδόθηκε στον Στρατό της Αργεντινής υπό την ονομασία TAM 2C. Αναβαθμίστηκε από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems με πολλά σημαντικά στοιχεία όπως θερμικό περισκόπιο για τους ΠΑΜΑ και ΑΠΜΑ, θερμοαπαγωγικό περίβλημα κάννης πυροβόλου και μονάδα βοηθητικής ισχύος για την παροχή ισχύος στα ζωτικά συστήματα όταν ο κινητήρας είναι εκτός λειτουργία και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου κατά την εν στάσει λειτουργία.

TAM 2IP

Το 2015, ο Στρατός της Αργεντινής δοκίμασε μια νέα εκσυγχρονισμένη έκδοση του οχήματος TAM το οποίο ονομάστηκε TAM 2IP. Ο εκσυγχρονισμός αυτός αναπτύχθηκε επίσης στο Ισραήλ από την Elbit Systems. Η έκδοση αυτή είναι εξοπλισμένη με πακέτο προσθαφαιρούμενης θωράκισης, νέο σύστημα ελέγχου πυρός. Η εν λόγω έκδοση είναι εξοπλισμένη με πακέτο επιπρόσθετης θωράκισης και νέα σκοπευτικά. Το βαλλιστικό προφίλ της προσθαφαιρούμενης θωράκισης βελτιώθηκε και περιλαμβάνει επιπρόσθετη προστασία για τον πύργο σ’ όλες τις πλευρές του, όπως επίσης και τα πλευρά και το μέτωπο του σκάφους.

 

Πηγή: armyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.