Αργεντινή: Ο Στρατός παραλαμβάνει το πρώτο εκσυγχρονισμένο TAM 2C

Το τεθωρακισμένο όχημα πυρών υποστήριξης TAM είναι η κύρια τεθωρακισμένη μηχανοκίνητη μονάδα του Στρατού της Αργεντινής και ο σχεδιασμός και η παραγωγή του χρονολογούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αρχές της δεκαετίας του 1980. Το εκσυγχρονισμένο TAM 2C είναι εξοπλισμένο με νέο πύργο. (Φωτ: mercopress.com)

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα «MercoPress» στις 24 Οκτωβρίου 2022, το πρώτο εκσυγχρονισμένο όχημα πυρών υποστήριξης TAM 2C, εξοπλισμένο με νέο πύργο, παραδόθηκε στον Στρατό της Αργεντινής.

Το TAM είναι ένα όχημα πυρών υποστήριξης («μεσαίο άρμα μάχης») που αναπτύχθηκε από την γερμανική εταιρεία Rheinmetall LandSystems για να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Στρατού της Αργεντινής. Το πρώτο πρωτότυπο του TAM ολοκληρώθηκε στην Γερμανία το 1976 και τέθηκε σε υπηρεσία με τον Στρατό της Αργεντινής το 1994.

Το όχημα πυρών υποστήριξης TAM 2C είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του TAM (Tanque Argentino Mediano). Η ανάπτυξη του νέου TAM 2C πραγματοποιήθηκε κατόπιν έρευνας του Στρατού της Αργεντινής. Οι εργασίες ανάπτυξης και αναβάθμισης του TAM 2C πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Έρευνας, Ανάπτυξης και Παραγωγής του Στρατού της Αργεντινής σε συνεργασία με τις ισραηλινές εταιρείες Elbit Systems, IMI και Tadiran.

Ο εκσυγχρονισμός του TAM 2C επικεντρώθηκε κυρίως στο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ), στη σταθεροποίηση του πυροβόλου των 105 χιλιοστών και τα οπτικά συγκροτήματα Αρχηγού/Πυροβολητή, τα οποία θα επιτρέπουν στο όχημα TAM να εντοπίζει και να προσβάλει στόχους υπό σχεδόν οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ημέρα/νύχτα και να βελτιώσει την πιθανότητα πρώτου χτυπήματος.

Τον Ιούλιο του 2022, η συντακτική ομάδα του Army Recognition ανέφερε ότι ο Στρατός της Αργεντινής υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Industrias Mecánicas Pescarmona SA (IMPSA) για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του πύργου στο πλαίσιο του έργου εκσυγχρονισμού του οχήματος πυρών υποστήριξης TAM 2C.

Ο εκσυγχρονισμός του πύργου περιλαμβάνει ένα νέο συγκρότημα σκόπευσης το οποίο είναι παρόμοιο με το COAPS (Commander Open Architecture Panoramic Sight) της Elbit Systems και επιτρέπει τόσο στον Πυροβολητή όσο και στον Αρχηγό του οχήματος να έχουν τη δυνατότητα αυτόματης παρακολούθησης στόχων. Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει επίσης νέο σύστημα εντοπισμού.

Η νέα έκδοση TAM 2C διατηρεί τον αρχικό κύριο οπλισμό που αποτελείται από ένα ραβδωτό πυροβόλο 105 χλστ, το οποίο αναπτύχθηκε στην Αργεντινή και βάλλει όλους τους συνήθεις τύπους βλημάτων 105 χλστ. Η κάννη διαθέτει εκκενωτή αερίων, θερμο-απαγωγικό περίβλημα και είναι πλήρως σταθεροποιημένη. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει έως και 50 βλήματα των 105 χλστ με τα 20 να βρίσκονται μέσα στον πύργο, ενώ τα υπόλοιπα 30 μέσα στο σκάφος. Ο δευτερεύων οπλισμός του οχήματος πυρών υποστήριξης TAM αποτελείται από ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χλστ και ένα παρόμοιο πολυβόλο τοποθετημένο πάνω στην οροφή του πύργου για εγγύς επίγεια προστασία και εγγύς αεράμυνα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.