Αρχές του 2020 καταφθάνουν τα σκάφη MkV στην Ελλάδα

©Navymailman/Flickr

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η παραχώρηση από τις ΗΠΑ των 4 Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου Mk V που πρόκειται να ενισχύσουν την ΔΥΚ.

Στις 13 Νοεμβρίου η Τεχνική Διεύθυνση του Ναυστάθμου Σαλαμίνας έκανε αποδεκτή την προσφορά ύψους 65.100 € συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων και ΦΠΑ, της εταιρείας «ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΜΙΧΑΛΟΒΙΤΣ – ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» για την εκτέλεση εργασιών λιμενικών ευκολιών στον προβλήτα 28 στην Αμφιάλη, που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ισχύος για Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) Mk V. Τα τελευταία πρόκειται να παραληφθούν από τις ΗΠΑ ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (EDA).

Αρχικώς, ως χρόνος παραλαβής είχε προσδιορισθεί το β΄ τρίμηνο του 2019, όπως αναλύσαμε στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ALMANAC 2017-2018. Ωστόσο, προέκυψε καθυστέρηση λόγω της μακράς διαδικασίας πιστοποιήσεως από τις αμερικανικές υπηρεσίες, της εταιρείας που ανέλαβε την μεταφορά των σκαφών στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η άφιξη των σκαφών αναμένεται πλέον περί τον Ιανουάριο του 2020, κατ’ εκτίμηση.

Υπενθυμίζεται ότι τα 4 Mk V είναι αρχικής αξίας 21.333.332 $ και στις 6 Νοεμβρίου 2017 που το Ναυτικό των ΗΠΑ εξουσιοδοτήθηκε να τα προσφέρει στην Ελλάδα ως EDA, η τιμή τους υπολογιζόταν σε 2.133.333,20 $. Στις 8 Ιανουαρίου 2018 το Ναυτικό των ΗΠΑ απέστειλε επιστολή παραχωρήσεως των σκαφών στο ΥΠΕΘΑ και ακολούθησε η υπογραφή της LOA GR-P-SCI. Η Ελλάδα επιβαρύνεται με την δαπάνη των εργασιών προετοιμασίας και μεταφοράς των σκαφών, ύψους 765.085 $ ενώ το ΓΕΝ προέβη σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την μεταφορά των σκαφών και υποστηρικτικού υλικού αυτών (φορτηγό ρυμουλκήσεως, πλατφόρμα και βάθρο μεταφοράς για μετακινήσεις στην στεριά) από τον Ναυτικό Σταθμό Κορονάντο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ύψους 990.000 € άνευ ΦΠΑ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Απαντήσεις

   1. Αμφιβάλω ότι θα μπορούσαν να συντηρήσουν ένα 5% απο αυτά τα 600 σκάφη ατην Ελλάδα, ώστε να ήταν έτοιμα για χρήση/αποστολή ανά πάσα στιγμή.

 1. Έπρεπε να είχαμε ζητήσει περισσότερα…. Ακόμη προλαβαίνουμε πριν τα πάρουν άλλοι (ήδη κάποια έχουν βγει σε πλειστηριασμό ανοιχτό προς ιδιώτες και Πολιτειακές Υπηρεσίες των ΗΠΑ), γιατί 20 ήταν όλα κι όλα….

 2. Αγορασμένα από τις ΗΠΑ προς $3.7 εκατ. δολάρια το ένα στα τέλη της δεκαετίας του 90, πολλά από τα αμερικανικά Mark V (που αποσύρθηκαν ως τύπος πριν 6 χρόνια, το 2013) έχουν βγει ήδη σε πλειστηριασμό με τιμή στα μόλις $52,100 έκαστο. Στο πακέτο περιλαμβάνονται το σύστημα ναυτιλίας με ραντάρ επιφανείας, GPS και βυθόμετρο, ασύρματος VHF, γεννήτρια 16 ΚWatt και φούρνος μικροκυμάτων. Άρα τα τέσσερα σκάφη που θα αποκτήσουμε από τον θείο Σαμ θα μπορούσε να τα αγοράσει κάποιος με $208,400.

  Από την θητεία του Mark V στο US Navy έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις τραυματισμών με κυματισμό και υψηλή ταχύτητα πλεύσης που οφείλονται στη σχεδίαση της γάστρας αλουμινίου και στην έλλειψη πρόβλεψης για απορρόφηση των κραδασμών στα καθίσματα.

  Ο αντικαταστάτης του Mark V στις ΗΠΑ, το Combatant Craft Medium (CCM) είναι φτιαγμένο από συνθετικά υλικά, με βελτιωμένης σχεδίασης γάστρα και καθίσματα με ανάρτηση μεταξύ άλλων.

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/27686/this-high-speed-special-operations-boat-used-by-navy-seals-can-now-be-yours

  Νομίζω για την περίπτωσή μας μιας και έρχονται ως παραχώρηση θα άξιζαν ίσως η προσθήκες ενός ναυτικού FLIR, SATCOMs, ακόμα η αγορά μερικών μικρών UAVs ώστε να «εκσυγχρονιστούν» σε δυνατότητες.

  Γενικά αφού έχουμε καταντήσει και σχεδόν εξοικειωθεί με το να έχουμε το «σχεδόν τίποτε» για ως βάση για να συγκρίνουμε ότι σκουπίζουμε από τις αποθήκες των ΗΠΑ, τότε ας καλωσορίσουμε και τα Mark V και να ευχηθούμε να έχουν καλή υπηρεσία με τις μονάδες που θα χρησιμοποιήσουν.

  1. Αχ αυτή η Wikipedia… 🙂

   Φίλτατε, όντως το αλουμίνιο έχει την ιδιότητα να «μεταφέρει» τις δυνάμεις χωρίς να τις μειώνει ιδιαίτερα (σε σχέση με κάποιες κατασκευές από σύνθετα υλικά), και όντως έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά τραυματισμού επιβαινόντων* στα σκάφη Mk.V. Όπως επίσης και κάποια προβλήματα στρεβλώσεων και, γενικότερα, δομικής κόπωσης σε ορισμένα από αυτά. ΄Τέλος, όντως σημαντικό ρόλο για την επιλογή του αντικαταστάτη έπαιξε (ή διαρρέεται ότι έπαιξε…) η μετρίαση των αδυναμιών αυτών.
   Η συνολική εικόνα όμως δεν είναι τόσο μονοδιάστατη, ώστε να φτάσουμε να θεωρούμε τον τύπο περίπου ως μια «προβληματική σχεδίαση» (άλλωστε και ο αντικαταστάτης του, πέραν του υλικού κατασκευής, τις ίδιες βασικές σχεδιαστικές αρχές ακολουθεί). Και αυτό διότι υφίστανται και άλλοι παράγοντες για τα αποτελέσματα αυτά, που πιθανότατα έπαιξαν ακόμη καθοριστικότερο ρόλο απ’ ότι η σχεδίαση αυτή καθ’ αυτή.
   Χαρακτηριστικά, αναφέρω την τακτική χρήση των εν λόγω σκαφών από τις SBUs σε καταστάσεις πέραν των προδιαγραφών που όριζε ο κατασκευαστής. Ενδεικτικά, τα σκάφη αυτά ενώ κατασκευάστηκαν για επιχειρήσεις ΕΩΣ κατάσταση θαλάσσης 5, επί σειρά ετών συχνά επιχειρούσαν και υπό συνθήκες κατάστασης θαλάσσης 6 ή και 7 (και μάλιστα σε ανοιχτή θάλασσα πολλές φορές)! Μιλάμε δηλαδή για συνθήκες που κανονικά θα ήταν αποτρεπτικές -αν όχι απαγορευτικές- και για πολύ μεγαλύτερα σκάφη. Τα ανάλογα ισχύουν και για αναφερόμενες περιπτώσεις υπερβάσεως του μέγιστου επιτρεπτού μεταφερόμενου φορτίου κ.ά.

   Άδικο λοιπόν να κρίνουμε αρνητικά το οποιοδήποτε μέσο όταν αυτό χρησιμοποιείται πέραν των προδιαγραφών για τις οποίες σχεδιάστηκε να επιχειρεί, καταστρατηγώντας κάθε τεθέν όριο από τον κατασκευαστή…. Δυστυχώς αυτό είναι συνήθης πρακτική των Αμερικανών….

   *Αν στα Mk.V αναφέρονται κάποια σπασμένα δόντια ή σπασμένα πλευρά, φανταστείτε τι θα γινόταν υπό παρόμοιες συνθήκες σε άλλα υποδεέστερα σκάφη, όπως αυτά που διέθεταν οι Αμερικανοί πριν ή που διαθέτουμε εμείς σήμερα…

   Υ.Γ.: Επί της αρχής συμφωνώ με το νόημα του συλλογισμού σας «…έχουμε καταντήσει και σχεδόν εξοικειωθεί με το να έχουμε το «σχεδόν τίποτε» για ως βάση για να συγκρίνουμε…». Αρκεί να μη γινόμαστε ισοπεδωτικοί.

 3. Τα σκαφη εχουν χωρητικοτητα καυσιμου περιπου 10000 λιτρα το καθενα.Μου ειναι δυσκολο να φανταστω οτι η ΔΥΚ θα μπορει να εξασφαλισει (καθε φορα ) τοσο ευκολο τα 40000 λιτρα καυσιμου που θελουν και τα τεσσερα.Καλως να ερθουν τα σκαφη αλλα νομιζω οτι η χρηση τους θα ειναι εξαιρετικα περιορισμενη λογω κοστους.Θα ανακαλυψουμε για αλλη μια φορα οτι δεν φτανει να εχεις ενα συστημα αλλα θα πρεπει και να το συντηρεις και να πληρωνεις και τα καυσιμα του.
  Ευτυχως δεν εχουν τακακια.

  1. Όταν παίρνεις ένα εξωτικό σκάφος, όχημα, η αεροσκάφος που φτιάχτηκε για άλλες απαιτήσεις και άλλη αγορά, πρέπει να έχεις και τα «εξωτικά» πορτοφόλια/φράγκα για να το συντηρείς.
   Αλλιώς δεν έχει νόημα να το πάρεις. Όταν το πορτοφόλι σου φτάνει ίσα ίσα για ένα Seat η ένα Suzuki Swift, δεν έχει νόημα να αγοράσεις ένα Dodge RAM με μηχανή V10 η μια Chevrolet Corvette ZR1 με V8, εκτός αν τα θέλεις για να φυλάγουν το γκαράζ η το υπόστεγο στην αυλή του σπιτιού. Η για να τα μόστραρεις στην γειτονιά σε στατική έκθεση, παριστάνοντας τον αριστοκράτη(που δεν έχει σώβρακο να φορέσει).

  2. @tsimuha
   πραγματικά όλοι μιλάμε για οπλικά συστήματα αναδιοργανώσεις κλάδων ,σχηματισμών…στρατιών..,εκπαιδεύσεις ,δόγματα,πυρηνικά,διαστημόπλοια…
   έσύ ρε τσιμούχα αν και τέκνο του μπαγκρατιον, μας θυμίζεις μάλλον τον γερμανο φρειδερικο…μονο έσύ μας αναφέρεις υποστήριξη και λοτζιστικ

 4. Η πρόκτηση των σκαφών MkV έχει διαφημιστεί υπερβολικά. Οι Αμερικνοί κάποτε έδιναν καθρεφτάκια και χάντρες στους Ινδιάνους … Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε αντίστοιχα σκάφη; Τόσο πολύ πιά απαξιώνουμε τις δυνατότητές μας;

 5. Από την στιγμή που τα mark v πωλούνται-εκπιούνται σε τόσο χαμηλή τιμή, δεν θα ήταν καλή ιδέα να αποκτήσουμε περισσότερα τέτοια σκάφη για να δοθούν στις Διμοιρίες Άμεσης επέμβασης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής στην ΑΣΔΕΝ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.