Αρμενία: Μια ακόμη χώρα που εγκαταλείφθηκε στην μοίρα της

Διαδηλωτές εισβάλουν στην κατοικία του Αρμένιου πρωθυπουργού

Απο Aris Roussinos, πηγή: unherd.com

Αν δεν είδατε την Πέμπτη το οδυνηρό ρεπορτάζ του BBC από το Αρτσάχ, τότε θα πρέπει να το δείτε. Το ρεπορτάζ γυρίστηκε προχθές καθώς μαχητές και πολίτες αρμενικής εθνικότητας υποχωρούν από τον αμφισβητούμενο θύλακα, και δείχνει Αρμένιους να προσεύχονται για τελευταία φορά στο μεσαιωνικό μοναστήρι του Νταντιβανκ, ένα σύμβολο του αρχαίου πολιτισμού και της ιστορικής τους παρουσίας στην περιοχή και να καίνε τα σπίτια τους, όπως επίσης έκαναν και οι πολίτες αζερικής εθνικότητας το 1994, πριν τα αζερικά στρατεύματα έρθουν.

Ο πόλεμος των έξι εβδομάδων ήταν ένα ισχυρό σοκ για την Αρμενία, αλλά έχει ένα μάθημα για τον ευρύτερο κόσμο. Πιθανόν 2000 μαχητές αρμενικής εθνικότητας να σκοτώθηκαν από τις τεχνολογικά πολύ ανώτερες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, των οποίων τα τουρκικά και ισραηλινά επιθετικά ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα κατακρεούργησαν πρώτα τα αρμενικά τεθωρακισμένα και πυροβόλα και έπειτα τους υποδεέστερους στρατιώτες που συσσωρεύονταν για να καλυφτούν μέσα στα ορύγματα τους.

Παρά την ακλόνητη άμυνα η οποία προκάλεσε βαριές απώλειες (παρότι άγνωστες) στις επιτιθέμενες δυνάμεις – η τεχνολογική δυσαναλογία ήταν πολλή μεγάλη. Το Αζερμπαϊτζάν, πλούσιο με πετρελαϊκό πλούτο και υποστηριζόμενο από την Τουρκία, απλά διέθετε περισσότερους πόρους για να φέρει στην μάχη απ’ οτι η Αρμενία, η οποία δεν κατάφερε να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της από την τελευταία σύγκρουση του Αρτσάχ.

Όμως, ίσως τα πραγματικά διδάγματα να είναι πολιτικά: Η Αρμενία, μια νεοσύστατη δημοκρατία υπό την ηγεσία του φιλοδυτικού μεταρρυθμιστή Νικολ Πασινιάν, ταπεινώθηκε από τον Αζέρο δικτάτορα Ιλχάμ Αλιέφ, και τον υποστηρικτή του τον Τούρκο αυτοκράτορα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Δυτικές πρωτεύουσες και οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενθάρρυναν την πορεία του Πασινιάν προς μια πιο χαλαρή σχέση με την Ρωσία του Πούτιν – την ηγεμονική δύναμη στον Νότιο Καύκασο- και είχαν επαινέσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Αρμενίου ηγέτη αλλά και την πίεση του για μια στενότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO.

Τίποτα από αυτά δεν έχουν σημασία ποια. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικροτούσαν τις μεταρρυθμίσεις του Πασινιάν σιώπησαν από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος. Αξιωματούχοι της ΕΕ που ενθάρρυναν την δυτικόστροφη πορεία του Πασινιάν περιορίστηκαν στις κενές δικαιολογίες καθώς οι σφοδρές μάχες μαίνονταν. Όταν η Αρμενία παρακαλούσε το NATO να επέμβει, ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ περιορίστηκε απλά να παρατηρήσει ότι: “Το NATO δεν είναι μέρος αυτής της σύγκρουσης”, προσθέτοντας οτι “Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύτιμοι εταίροι του NATO για περισσότερο από 25 χρόνια”.

Αυτό, φυσικά, δεν είναι αληθές: ήταν η ανάπτυξη των επιθετικών UAV και μαχητικών αεροπλάνων F-16 της Τουρκίας χώρας μέλος του NATO που άλλαξε την ισορροπία προς όφελος του Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία ανέπτυξε επίσης χιλιάδες μισθοφόρους από τις παραστρατιωτικές ομάδες που φρουρούν τις περιοχές στην βόρεια Συρία που προσάρτησε τα τελευταία χρόνια, αναλώσιμες τροφές πυροβόλων που πηγαίνουν από πόλεμο σε πόλεμο κατόπιν προσταγής του Ερντογάν. Πράγματι, μετά την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν το 2018 και σε μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας το περασμένο έτος, τώρα ο πόλεμος με τους πολίτες του Αρτσάχ θα είναι το τρίτο κύμα εθνοκάθαρσης που πραγματοποιείται από τα όπλα του NATO εδώ και πολλά χρόνια.

Τόση φασαρία για τις διακηρύξεις προόδου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας που αναμασιούνται στις συσκέψεις ασφαλείας και τα χαρτιά των ομάδων προβληματισμού των νατοϊκών αξιωματούχων, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον λόγο ύπαρξης της συμμαχίας μια γενιά έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ακόμα και η δικαιολογία, που προσέφεραν τα σκυλάκια στοχαστές του Ερντογάν, που έλεγε ότι ο πόλεμος κατά κάποιον τρόπο είναι μια σύγκρουση με τον Πούτιν, είναι εξωφρενική: Ο εξευτελισμός του Πασινιάν θα υποχρωσει την Αρμενία να ξαναγυρίζει στην τροχιά της Ρωσίας, θέτοντας υπό αμφιβολία την δυτική πορεία της χώρας. Χιλιάδες Ρώσοι Στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις περιοχές του Αρτσάχ εκεί όπου η Ρωσική σημαία δεν έχει ανεμίσει για δεκαετίες, Με τον πόλεμο εκπληρώθηκε μια μακροχρόνια φιλοδοξία του Πούτιν.

Οι Αρμένιοι που κοίταζαν προς τη Δύση θα πάρουν πικρά μαθήματα από αυτόν τον πόλεμο, το ίδιο και εμείς. Όλες οι διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν υποστηρίζονται από στρατιωτική ισχύ. Καθώς επανερχόμαστε στον ανταγωνισμό και την σύγκρουση μεταξύ χωρών, όπου δικτάτορες λυγίζουν ατιμώρητοι τις αδύναμες χώρες που βρίσκονται ανάμεσα τους, οι ευρωπαϊκές χώρες όπως επίσης και οι μικρότερες ασιατικές δυνάμεις θα πρέπει να μάθουν να ανησυχούν λιγότερο αν θα ζουν με υψηλά ιδανικά και περισσότερο για το πως θα αμυνθούν στους επιδρομείς, αν απαιτηθεί και μόνοι τους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Είναι αυτονόητα μερικά πράγματα.
  Η Αρμενία ενα φτωχό κράτος και χωρίς να κάνει κάτι ουσιώδες για να αναπτυχθεί…. Έρχεται αντιμέτωπη με ένα αρκετά πλούσιο κράτος τέσσερις φορές μεγαλύτερο πληθυσμιακά και με υψηλά επίπεδα οργάνωσης και αγοράς όπλων.
  Να σημειώσουμε ότι η Αρμενία δεν πολέμησε επισημα αρχικά ….δεν χρησιμοποιήσεις τα όπλα της πχ την Αεροπορία της και όλο το στρατό της και ο λόγος είναι ποιος;
  Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν άσχετα άμα κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και όποιοι παλιότερα στις νίκες που είχαν έδιωξαν το ποσοστό απο Αζέρους υπήρχαν εκει.
  Η Αρμενία παραμένοντας φτωχή και ταυτοχρονα δήθεν δυτική … ειχε ένα σύμφωνο προστασίας στρατιωτικής απο τους Ρώσους. Εχει βάσεις ρωσικές αλλα δεν ηθελε τους Ρώσους χωρίς όμως να έχει ουσιαστικά άλλη επιλογή.
  Αντίθετα οι Αζέροι ειχαν μια πιο προσεκτική στάση προς τους Ρώσους, αλλα σιγουρα με αποστάσεις.
  Τελικά, έγινε ο πόλεμος και ο μονος ουσιαστικά κερδισμένος πλήρως είναι οι Ρώσοι. …… γιατι πλεον Εδωσαν ενα μάθημα και στα 2 κρατη…η Αρμενία ειναι πιο έντονα πληγωμένη …αλλά στην ουσία το Αζερμπαιτζαν αν και φαινεται κερδισμένο εχει δεχτεί ρωσικές βάσεις στο έδαφος και μάλιστα σε ρόλο προστασίας της περιοχής….που θα το ελέγχουν για πολλα χρονια και δυσκολα θα αποδεσμευτεί απο τη Ρωσία. Πλεον η Ρωσία θα εχει τον πρωτο λογο και φυσικα η Τουρκία κατάλαβε οτι οταν η Ρωσία θελει …μονο κομπάρσος της μπορει να παίζει.
  Άσχετα τι διαφημίζει ο καθενας ….ο ουσιαστικός Κερδισμένος ειναι η Ρωσία και αυτη κέρδισε σε αυτην την παρτίδα σκάκι στον Καύκασο.

  1. Πάντως οι υπερασπιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ αυτά που φόραγαν τα βλέπουμε εμείς εδώ σε κάτι κυνηγούς τις κακιάς ώρας! Αλλά μη γελάμε τα δικά μας χάλια τα ξέρουμε ! Οι ειδικοδυναμίτες θα μας σώσουν είναι και 2 – 3 στρατιές με όπλα και εξοπλισμό που θα τα ζήλευε και ο Αμερικάνος !
   Η ιδέα ότι με στοχεύει κάτι από υψηλά δεν μου αρέσει καθόλου! Εδώ τι κάνουμε ; Τίποτα θα συνθηκολογήσουμε και μετά την Λαμία θα χρειάζομαστε βίζα προφανώς !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.