Αρμενία: Στρατηγός Μόβσες Χακομπιάν “Η ήττα είναι μια ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας νίκης”

Ο Αρμένιος Στρατηγός Μόβσες Χακομπιάν έχει διατελέσει Αρχηγός Στρατού του Αρτσάχ. Από το 2018 κατείχε την θέση του Στρατιωτικού Επιθεωρητή Στρατού της Αρμενίας. Την 18η Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε μετά την συνθήκη κατάπαυσης πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020, υπέβαλλε την παραίτηση του από την θέση του Διοικητή της Υπηρεσίας Ελέγχου του Στρατού του Αρμενικού υπουργείου άμυνας, όπου Διοικούσε από 19 Νοεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, την 19η Νοεμβρίου 2020, στο Twitter, αλλά και σε βίντεο, ο Στρατηγός Χακομπιάν μετά την παραίτηση του μίλησε για τις συνθήκες αλλά και το παρασκήνιο στο στρατόπεδο των Αρμενίων κατά στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των τουρκοαζερικών δυνάμεων στο Αρτσάχ που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί. Επίσης δήλωσε πως είχε λάβει αυτήν την απόφαση ήδη από την 5η Οκτωβρίου 2020. Φοβούμενος όμως ότι θα δημιουργήσει ρήγμα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να μην παραιτηθεί εν μέσω του πολέμου.

“Εκείνη την περίοδο συνέχισα να εκτελώ κανονικά τα υπηρεσιακά καθήκοντα μου. Η τελική απόφαση ελήφθη μετά τη δημοσίευση του πρωθυπουργού στο Facebook, όπου προέτρεπε τον Στρατό να έρθει στο Γερεβάν και να αντιμετωπίσει τους πολίτες που “κλαψούριζαν κάτω από τα τείχη”. “Εννοούσε τους πολίτες που διαμαρτύρονταν και απαιτούσαν την παραίτηση του” δήλωσε ο Χακομπιάν.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Αρμενίου Στρατηγού:

Ο απόστρατος, πλέον, Στρατηγός Μόβσες Χακομπιάν.

“Ο πρώτος και μεγαλύτερος λόγος για την ήττα ήταν η Διοίκηση. Η μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων από τις ειρηνικές συνθήκες στην κατάσταση πολέμου και στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Μετά την παραίτηση μου (από την θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού μετά την επανάσταση του 2018), δήλωσα στον πρωθυπουργό ότι είχε διορίσει τον πιο αντιδημοφιλή Στρατηγό (μιλώντας για τον Αρτάκ Νταβτιάν).

Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν το κέντρο ενημέρωσης, μια από τις αποστολές του είναι η παραπλάνηση του εχθρού. Αυτό είναι, η διασπορά ψευδών πληροφοριών. Αλλά υπάρχει μια αρχή: το 30% είναι ψευδείς πληροφορίες και οι υπόλοιπες είναι αληθείς. Παρ’ολα αυτά οι δικές μας ψευδείς ειδήσεις ήταν περισσότερο από 100%.

Ο Χακομπιάν προσέθεσε πως ακριβώς για αυτόν το λόγο μετά την υπογραφή της τριμερούς συνθήκης από τους ηγέτες της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, πολλοί δεν μπορούσαν να κατανοήσουν και ακόμα δεν αντιλαμβάνονται γιατί υπογράφθηκε αυτό το έγγραφο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου η επιστράτευση δεν υλοποιήθηκε ικανοποιητικά. Ήδη από την 30η Οκτωβρίου, είχε φτάσει στο 70% στην Δημοκρατία του Αρτσάχ και 52% στην Δημοκρατία της Αρμενίας, ενώ η επιστράτευση έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες (από την έναρξη του πολέμου).

Την τρίτη ημέρα του πολέμου, ο πρωθυπουργός της χώρας εξέδωσε εντολή να σταματήσει η αποστολή στρατιωτών και εφέδρων του τακτικού Στρατού και τους αντικατέστησε με εθελοντικά τμήματα.

Την πέμπτη ημέρα του πολέμου, είχαμε ήδη 1500 λιποτάκτες τους οποίους απομονώσαμε ώστε να μην έρθουν στην Αρμενία και διασπείρουμε τον πανικό.

Αποτύχαμε στην δεξιά και την αριστερή πτέρυγα. Οι στρατιωτικές μονάδες επρόκειτο να αναπληρωθούν με στρατιώτες από το Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, όπου η επιστράτευση έφτασε στο 32%, και από την Δημοκρατία της Αρμενίας, όπου η επιστράτευση δεν ολοκληρώθηκε.

Μετά την επανάσταση του 2018, η σύνθεση του υπουργείου άμυνας και του Γενικού Επιτελείου σχεδόν διπλασιάστηκε (από 98%) και ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού το οποίο, αν απαιτηθεί, έπρεπε να πολεμήσει, μειώθηκε.

Κατά την παραμονή μου στο Καραμπάχ, η κύρια ασχολία μου ήταν να αποτρέπω την παραμονή του μη-στρατιωτικού προσωπικού στο αρχηγείο της διοίκησης.

Η κυρία Άννα (η σύζυγος του πρωθυπουργού) καθόταν και κοιτούσε. Δεν παρέμβαινε. Την πλησίασα και της ζήτησα να αποχωρήσει ώστε να μην αισθάνονται αμήχανα οι άνδρες. Έιπε εντάξει και έφυγε μετά από 20 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα δέχθηκα κλήση από το Γερεβάν και μου απαγόρευσαν να πηγαίνω στο Καραμπάχ.

Κατά τον πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Iskander, δεν θα αναφέρω το σημείο.

Υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που θα προσβάλλω, τον Αρτούρ Χοβχανισιάν, ο οποίος έλεγε ψέματα 30 φορές την ημέρα. Η υψηλότερη θέση που κατείχε αυτό το άτομο στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν Διμοιρίτης και πραγματοποιούσε αναλύσεις ως γενικός γραμματέας του υπουργείου άμυνας.

Αρμενικό Sukhoi Su-30SM

Τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30SM που διαθέτει η Αρμενία είναι χωρίς πυραύλους. Είχα προειδοποιήσει την ιεραρχία σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα. Υπάρχει μια ειδική ρήτρα στην Ρωσία που απαγορεύει την πώληση πυραύλων για τα Su-30SM σ’ άλλες χώρες. Όταν ήμουν Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, μου προσέφεραν να αγοράσουμε αυτά τα μαχητικά, αλλά αρνήθηκα και ανέφερα στην ηγεσία της χώρας τον λόγο που δεν έπρεπε να τα αγοράσουμε.

Φωτογραφία αρχείου – Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Поле-21 / Pole-21.

Καταφέραμε να εξουδετερώσουμε τα τουρκικά Bayraktar για 4 ημέρες χρησιμοποιώντας το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Pole-21, αλλά ο εχθρός επαναρύθμισε τα συστήματα του και χρησιμοποίησε ξανά τα ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.