Αρμενία: Το Κέντρο Ελέγχου Δορυφόρου θα είναι έτοιμο μέχρι τέλος του έτους

Η δημιουργία του αρμενικού Κέντρου Ελέγχου Δορυφόρου που είναι σε τροχιά κοντά στην Γη (Near Earth) θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε την 18η Νοεμβρίου ο υπουργός βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας της Αρμενίας, Ρομπέρτ Χατσατριάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε πως μια ομάδα εργασίας θα φτάσει στο εγγύς μέλλον στην Αρμενία για να ασχοληθεί με τις εργασίες εγκατάστασης. Σημείωσε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού έχει ήδη παραδοθεί στην Αρμενία και οι σχετικοί ειδικοί υποβάλλονται σε μετεκπαίδευση.

«Το κέντρο αυτό θα μας επιτρέψει να ελέγχουμε εύκολα τον δορυφόρο από την Αρμενία μέσω του ειδικού προσωπικού μας, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόοδο. Ο κύριος στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις δυνατότητες των διαστημικών τεχνολογιών», δήλωσε ο Χατσατριάν, σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τις αρμενικές εταιρείες στο πλαίσιο της εμπλοκής τους σε αυτές τις διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι υπάρχουν περισσότερες από δέκα εταιρείες στην Αρμενία που συνδέονται με κάποιο τρόπο με τις διαστημικές τεχνολογίες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαΐου 2022, στις 22:35 ώρα Ερεβάν, ο πρώτος διαστημικός δορυφόρος της Αρμενίας, ARMSAT-1, εκτοξεύθηκε σε τροχιά γύρω από την Γη με διαστημόπλοιο της SpaceX από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, αυτό συνέβη χάρης στη συνεργασία της αρμενικής κρατικής εταιρείας Geocosmos με την ισπανική Satlantis. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο αυτό, «μία από τις προτεραιότητες μας είναι η συγκέντρωση των διαστημικών τεχνολογιών στην Αρμενία, καθώς και η οργάνωση της παραγωγής διαστημικού εξοπλισμού». Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μέχρι το τέλος του 2023, θα δημιουργηθεί στη Δημοκρατία της Αρμενίας ένα δορυφορικό κέντρο ελέγχου – σταθμός λήψης, γύρω από το οποίο θα δημιουργηθεί με επιστημονική ομάδα ειδικών. Μία από τις κύριες λειτουργίες του κέντρου ελέγχου είναι ο έλεγχος του δορυφόρου και η λήψη διαστημικών φωτογραφιών. Προβλέπεται ότι ο σταθμός λήψης θα παρέχει μετάδοση δορυφορικών δεδομένων και σε άλλους φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.