Κολομβία: Παρουσιάστηκε το νέο όχημα MRAP Hunter XL

©Erich Saumeth C/Indodefensa.com | Τεθωρακισμένα οχήματα Hunter XL και TR-12

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εορτασμών της κολομβιανής Ημέρας της Ανεξαρτησίας, η κολομβιανή εταιρεία Armor International παρουσίασε το νέο όχημα MRAP (Ανθεκτικό σε Νάρκες – Προστατευόμενο από Ενέδρες), με την ονομασία Hunter XL, όπως μετέδωσε ο κολομβιανός αμυντικός αναλυτής Erich Saumeth στον ιστότοπο infodefensa.com.

Το νέο μοντέλο είναι τμήμα της οικογενείας Hunter αλλά έχει προσδιοριστεί με την ονομασία XL, για το μεγαλύτερο μέγεθος και τις δυνατότητες του σε σύγκριση με το πρώτο μοντέλο της εταιρείας το TR-12.

Το 4Χ4 Hunter XL αναπτύχθηκε πάνω σε αμάξωμα WorkStar 7300 που αποκτήθηκε απευθείας από την Navistar Defence αυστηρά για στρατιωτική (μη εμπορική) χρήση, ωθείται από έναν κινητήρα διεθνούς τύπου (απροσδιόριστος για λόγους εμπιστευτικότητας) με αυτόματο κιβώτιο μετάδοσης έξι συγχρονισμένων σχέσεων εμπροσθοπορείας (επίσης απροσδιόριστο για λόγους εμπιστευτικότητας). Το όχημα σχεδιάστηκε ως μια ανεξάρτητη άτρακτος ολοφέρουσας επικάλυψης (monocoque) εγκατεστημένη πάνω σε αμάξωμα Navistar WorkStar, με πάτωμα σχήματος βε (V) και προστατευμένο διαμέρισμα για το κινητήρα. Το όχημα αυτό που βασίζεται στις μήτρες του TR-12, διευρύνθηκε για να αυξηθούν οι επιχειρησιακές του επιδόσεις.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, μπορεί να αντέξει προσβολές βλημάτων διαμετρημάτων 5.56 × 45 mm, 7.62 × 39 mm και 7.62 × 51 mm, όπως επίσης και εκρήξεις ναρκών κατά προσωπικού, μη εκραγέντων πυρομαχικών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED). Η οροφή του είναι εφοδιασμένη με ένα πολυβόλο Browning M2 QCB, ένα πολυβόλο FN Herstal M-249, ένα M-60E4 ή έναν ταχυεκτοξευτήρα βομβίδων Mk-19.

Το Hunter XL έχει θερμικές και οπίσθιες κάμερες, 12 παράθυρα, πέντε πόρτες, 11 θυρίδες και σύστημα γερανού με βαρούλκο, οι τροχοί του είναι τύπου “run flat”. Προκαταρκτικά εχοντας ενταχθεί στην κατηγορία 1, το XL μπορεί να μεταφέρει – ανάλογα με την τακτική διαμόρφωση- 18 +1 ή 17 + 1 επιβάτες με τον ανάλογο εξοπλισμό.

Το όχημα έχει ψηφιακό πίνακα ελέγχου σχεδιασμένο από την Armor (χαρακτηριστικό της σειράς Hunter), για τη διαμόρφωση των εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένου του διπλού κλιματιστικού, διπλών συσκευών απορρόφησης καπνού, γεννήτριας ηλεκτρικού ρεύματος, εξόδους 110 και 120 V.

Μέχρι σήμερα, το όχημα αξιολογείται από τον κολομβιανό Στρατό για την πιθανή επιχειρησιακή χρήση του.

Erich Saumeth

Απόδοση/Μετάφραση απο το infodefensa.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.