Ιαπωνία: Ο Στρατός θα αποκτήσει επιπλέον άρματα μάχης Type 10

Σύμφωνα με τον πρόσφατο σχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού της Ιαπωνίας, ο ιαπωνικός Στρατός επιθυμεί να αποκτήσει ακόμη 12 κύρια άρματα μάχης (MBT) Type 10. Επί του παρόντος, οι ιαπωνικές επίγειες δυνάμεις αυτοάμυνας χρησιμοποιούν τρεις τύπους MBT που περιλαμβάνουν 76 Type 10, 200 Type 74 και 341 Type 90.

Το MBT Type 10 θεωρείται ως ένα άρμα μάχης τέταρτης γενιάς που κατασκευάζεται εγχωρίως από την ιαπωνική βιομηχανία Mitsubishi Heavy Industries (MHI). Η ανάπτυξη του Type 10 ξεκίνησε το 2002 και το πρωτο πρωτότυπο ολοκληρώθηκε το 2006. Η παραγωγή εκίνησε το 2010 και εισήλθε σε ενεργό υπηρεσία με τον ιαπωνικό Στρατό το 2010.

Το Type 10 χρησιμοποιεί την κλασική σχεδιάσει των MBT με τον οδηγό μπροστά, τον πύργο στο κέντρο και το συγκρότημα ισχύος στο πίσω μέρος. Το MBT Type 10 διαθέτει πλήρωμα τριών ατόμων, ο οδηγός κάθεται στο κέντρο-μπροστά, ο πυροβολητής στην αριστερή πλευρά του πύργου και ο αρχηγός στην δεξιά πλευρά του πύργου.

Ο κύριος οπλισμός του MBT Type 10 αποτελείται από ένα λειόκαννο πυροβόλο L44 των 120 χλστ, το οποίο κατασκευάζεται κατόπιν άδειας από την Japan Steel Works. Το 120 χλστ λειόκαννο πυροβόλο είναι εξοπλισμένο με θερμοαπαγωγικό περίβλημα, εκκενωτή αερίων και σύστημα σύγκλησης στομίου (MRS). Το 120 χλστ πυροβόλο γεμίζει με σύστημα αυτόματης γέμισης που βρίσκεται στο πίσω μέρος του πύργου. Μπορεί να βάλλει σύγχρονα πυρομαχικά 120 χλστ όπως επίσης το τρίτης γενιάς διατρητικό βλήμα σταθεροποιούμενο με πτερύγια αποσπώμενου κελύφους – τροχιοδεικτικό (APFSDS-T).

Το Type 10 είναι εξοπλισμένο με δομοστοιχειωτή κεραμική θωράκιση για αυξημένη προστασία από τα πυραυλο-ωθούμενα πυρομαχικά (RPG), τα βλήματα υψηλής εκτρηκτικότητας-αντιαρματικά (HEAT) και τους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους. Χάρις στην δομοστοιχειωτή θωράκιση του, η θωράκιση μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως τις απαιτήσεις των αποστολών και τις επικείμενες απειλές. Ζυγίζει 40 τόνους στη βασική διαμόρφωση, 44 τόνους στην τυπική διαμόρφωση και 48 στην διαμόρφωση πλήρους φόρτου μάχης.

Το MBT Type 10 ωθείται από έναν υδρόψυκτο, τετράχρονο και οχτακύλινδρο κινητήρα από αποδίδει 1200 HP στις 2300 στροφές ανά λεπτό (ΣΑΛ) που αναπτύχθηκε απο την Mitsubishi συζευγμένο με ένα κιβώτιο Συνεχώς Μεταβαλλόμενης Μετάδοσης (CVT). Η ανάρτηση περιλαμβάνει πέντε εδαφικούς τροχούς σε κάθε πλευρά, έναν κινητήριο οδοντωτό τροχό πίσω και έναν ρυθμιστικό τροχό μπροστά. Μπορεί να επιταχύνει σε ανωτάτη ταχύτητα των 70 χλμ/ωρα και χάρις στο CVT μπορεί να κινηθεί το ίδιο γρήγορα και κατά την οπισθοπορεία όπως στην εμπροσθοπορεία, επιτρέποντας τις γρήγορες αλλαγές θέσης βολής. Διαθέτει μεγίστη αυτονομία 500 χλμ.

Άρμα μάχης Type 74 του ιαπωνικού Στρατού.

MBT Type 74

Το Type 74 είναι επίσης ένα MBT που κατασκευάζεται από την MHI. Το πρωτο Type 74 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 1974 και συνολικά κατασκευάστηκαν 873 MBT Type 74.

Το Type 74 διαθέτει πλήρωμα τεσσάρων και μοιάζει πολύ με το γαλλικό AMX-30. Ο κύριος οπλισμός αποτελείται από ένα ραβδωτό πυροβόλο 105 χλστ το οποίο βάλλει το τυπικό φάσμα πυρομαχικών συμπεριλαμβανομένων των APDS-T και των βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας συνθλιβόμενης κεφαλής (HESH-T). Ένα πολυβόλο Type 74 των 7,62 χλστ είναι τοποθετημένο ως συζυγές με τον κύριο οπλισμό και ένα πολυβόλο 12.7 χλστ (0.50) Browning M2 HB είναι τοποθετημένο επι έστορα στο κέντρο του πύργου μπροστά από τις θέσεις Αρχηγού και Πολυβολητή.

Άρμα μάχης Type 90 του ιαπωνικού Στρατού.

MBT Type 90

Το Type 90 είναι η δεύτερη γενιά των κύριων αρμάτων μάχης που κατασκευάστηκαν εγχωρίως από την MHI. Εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία με τον ιαπωνικό Στρατό το 1990.

Το MBT Type 90 διαθέτει συμβατική διάταξη με πλήρωμα τριών αρματιστών, με το διαμέρισμα του οδηγού μπροστά, το διαμέρισμα μάχης (πύργο) με τον αρχηγό και τον πυροβολητή στο κέντρο και το διαμέρισμα ισχύος στο πίσω μέρος. Το άρμα είναι εξοπλισμένο με κεραμική δομωστοιχειωτή θωράκιση και χαλύβδινη συνθετική θωράκιση. Η μπροστινή θωράκιση του πύργου ισούται με 380 χλσ ενεργού πάχους για την παροχή προστασία από τα βλήματα κινητικής ενεργείας, ενώ η άνω μετωπική θωράκιση του σκάφους έχει πάχος 320 χλστ.

Ο κύριος οπλισμός του Type 90 περιλαμβάνει ένα λειόκαννο πυροβόλο 120 χλστ της Rheinmetall το οποίο κατασκευάζεται κατόπιν άδειας από την Γερμανία, το οποίο διαθέτει θερμοαπαγωγικό περίβλημα, εκκενωτή αερίων και σύστημα σύγκλησης στομίου (MRS). Το πυροβόλο γεμίζει με ενα σύστημα αυτόματης γέμισης σχεδιασμένο από την MHI. Πιστεύεται ότι διαθέτει συνολικά 16 βλήματα 120 χλστ άμεσης χρήσης των τύπων APFSDS-T ή HEAT-MP τα οποία μπορούν να φορτωθούν από το εσωτερικό του Type 90 ή από την θυρίδα του πύργου.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.