Αρχηγός Εθνικής Φρουράς: Κύπρος και Αίγυπτος ανήκουν στον πυλώνα της σταθερότητας και της ασφάλειας

Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση από τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις, κατά την επίσημη πρώτη επίσκεψή του στο Κάιρο, εξέφρασε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, με δηλώσεις του προς το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε καθώς και τη θερμή υποδοχή που τού επιφυλάχθηκε από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Στρατηγό Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι και τις διμερείς επαφές των δύο χωρών.

«Είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση που βρίσκουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου. Το ίδιο φαίνεται και από τη δική τους την πλευρά», δήλωσε στο ΚΥΠΕ από το Κάιρο, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Και πρόσθεσε: «Στο πρόσωπο της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αίγυπτος βρήκε ένα σύμμαχο ο οποίος δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα αναλογιζόμενοι τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή, είτε έχουν σχέση με τα ενεργειακά, είτε έχουν σχέση με τις κρίσεις που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Οι διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την αντιμετώπιση αυτών και τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος των λαών της περιοχής».

Αναλυτικότερα για τη συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης τόνισε ότι «ανατρέξαμε το πρόγραμμα συνεργασίας που έχει υπογραφεί για το 2019, αναζητήσαμε νέες περιοχές και δράσεις για να εντάξουμε στο πρόγραμμα του 2020, που θα υπογραφεί αργότερα αυτόν τον χρόνο, και το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει δραστηριότητες τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Κύπρο. Με τις κοινές εκπαιδεύσεις, κοινές ασκήσεις, χρησιμοποίηση κοινών οπλικών συστημάτων, χρησιμοποίηση κοινών χώρων ασκήσεων, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς να πάρουν εμπειρίες και να αντιληφθούν πώς μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα διεθνές περιβάλλον, να κερδίσουν από τις εμπειρίες των άλλων και βεβαίως να δώσουμε και εμείς με τη σειρά μας, τις δικές μας γνώσεις, τις εμπειρίες και τις δυνατότητες που έχουμε».

Να σημειωθεί ότι η επίσημη αυτή επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου στην Αίγυπτο πραγματοποιείται «αφενός μεν για την ανταπόδοση της επίσκεψης, που έκανε τον περασμένο χρόνο, ο Αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στη Λευκωσία, αφετέρου δε για να προχωρήσουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών», τόνισε ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, επισημαίνοντας ότι «όλο αυτό κινείται στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που έχει καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ήτοι σχέσεις με την περιοχή μας, σχέσεις με την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και των Βαλκανίων, σχέσεις με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Και εξηγώντας τις προοπτικές και τα οράματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τομέα αυτό, ο Αντιστράτηγος κ. Λεοντάρης προσέθεσε ότι «στο κομμάτι λοιπόν που αφορά στην αμυντική διπλωματία, εμείς πήραμε το κομμάτι που μας αναλογεί, και στο πλαίσιο αυτό, ψάχνουμε να βρούμε τους τρόπους εκείνους και τις περιοχές όπου υπάρχει περιθώριο να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας και να αναδείξουμε και τις δυνατότητές που έχει η Εθνική Φρουρά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αλλά και το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Βεβαίως, την ίδια στιγμή, όπως επεσήμανε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και στον ανταποκριτή του στο Κάιρο, Νίκο Κάτσικα, «όλα αυτά βεβαίως εκτείνονται και στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν καθιερωθεί, με το τρίγωνο «Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος» και «Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ». Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποφασίσει να επεκτείνει αυτές τις σχέσεις και με το Λίβανο και με την Ιορδανία. Και επεκταθήκαμε προς τα Βαλκάνια, με χώρες που είτε ανήκουν είτε δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και υπάρχει περιθώριο να αναπτύξουμε τέτοιες σχέσεις».

Να σημειωθεί ότι η σημερινή δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Αρχηγού των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αίγυπτο περιλαμβάνει άλλες επισκέψεις σε μονάδες και εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

«Θα επισκεφτούμε επίσης (κατά την αυριανή τρίτη ημέρα) και τη Ναυτική Βάση στην Αλεξάνδρεια, που μας ενδιαφέρει σαν περιοχή, και όπου σε λίγες μέρες θα συμμετάσχουμε για δεύτερη φορά με κυπριακό πολεμικό πλοίο στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ», μία άσκηση που υλοποιεί την τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου», προσέθεσε ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Συμπερασματικά, όπως κατέληξε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς από το Κάιρο, «το κλίμα είναι θετικό. Η ανταπόκριση είναι θετική και είμαστε ευχαριστημένοι και το ίδιο φαίνεται να υπάρχει και στην άλλη πλευρά από τη σχέση μας που έχει καθιερωθεί μέχρι τώρα».

Τέλος, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ποιο είναι το μήνυμα που δίνει η επίσκεψή του στην Αίγυπτο προς την ευρύτερη περιοχή, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης τόνισε:

«Το μήνυμα που εμείς θέλουμε να δώσουμε και νομίζω ότι είναι και σαφές και έντονο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμβάλλει καθοριστικά με τις ενέργειές της στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής. Και οι άλλες χώρες θα πρέπει να πάρουν αυτό το μήνυμα και να προσαρμοστούν ή να προσαρτηθούν σε αυτήν την προσπάθεια, και να δουλέψουμε όλοι μαζί για την περιοχή όπου μας επιφυλάχθηκε να ζούμε, και θα πρέπει να ζούμε με ασφάλεια και ειρήνη προς όφελος των λαών της περιοχής».

Πηγή: ΚΥΠΕ/24h.com.cy

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Αυτοί οι πυλόνες σταθερότητας και ασφάλειας, αρκετές φορές περιέχουν περίεργες συμφωνίες που δεν εμφανίζονται με την πρώτη ματιά. Ειδικά στην περιοχή που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα σαν χώρα.

  1. Ωραίες γελοιογραφίες…χαμογελασα…εαν η Αίγυπτος γυρίσει σε Μωαμεθανικο σύστημα (φυσικα οι δυτικες δυναμεις και η ρωσια δεν θα το αφησουν έτσι δεν θα αφήσουν παν Μωαμεθανικο παν αραβικο χαλιφατο) τότε δεν αποκλείεται και βοηθεια στην Τουρκία οπως εγινε με το Μεσολόγγι…οπως λενε ομως
   «Stranger things have happened»

   1. Ευτυχώς που υπάρχει το χιούμορ, αλλιώς…🤔

    Η Αίγυπτος με την εμφάνιση του Μοχάμεντ Μόρσι στην πολιτική σκηνή, είχε επιστρέψει για λίγο σε θεοκρατικό (ισλαμιστικό) σύστημα. Ο Σίσι όμως τον σημάζεψε σύντομα, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την εξουσία.

    Η πλάκα/ειρωνία(η όπως θέλεις πέστο) είναι ότι στο Ιράκ έγινε ακριβώς το αντίθετο(παρόλο που η μαριονέτα Νούρι Αλ Μαλίκη δεν ήταν ο συνηθισμένος «ιμάμης» που αναλαμβάνει ηγέτης μιας χώρας), με την απαλλαγή του στρατιωτικού συστήματος που εκπροσωπούσε ένας Σαντάμ απο ένα που προσανατολίζεται απο την θρησκεία. Με πρωτοβουλία του λευκού οίκου που ήθελε οπωσδήποτε αυτή την αλλαγή(ενώ υπήρξαν αρκετές ενστάσεις π.χ. απο το πεντάγωνο).

    Έχουν γίνει προφανώς και πιο χαζά/παράξενα πράγματα, ακολουθώντας προφανώς την «λογική» που λέει «…in statesmanship/statecraft there are no allies only common interests…», ακόμα και αυτό όμως είναι σε αρκετές περιπτώσεις σχετικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.