Άσκηση Εθνοφυλάκων του ΤΕΘ Σιδηροκάστρου

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Κούτρα, παρακολούθησε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), για εξάλειψη εχθρικής απειλής και αντίστασης  η οποία περιελάμβανε χρήση πραγματικών πυρών, από Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Σιδηροκάστρου, σε πεδίο ασκήσεων και βολής του 10ου Συντάγματος Πεζικού (10 ΣΠ “Χ ΜΠ”).

Μετά το πέρας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας ο Αρχηγός συνεχάρη το προσωπικό για το υψηλό ηθικό  καθώς και για την άριστη εκτέλεση της ασκήσεως και την ευρηματικότητα της χρήσης των μέσων, εξήρε την συμβολή τους, την εθελοντική προσφορά και συμμετοχή των εθνοφυλάκων  ενώ έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

15 Απαντήσεις

  1. Γιατι δεν δηλωνεις εθελοντικα Εθνοφυλακας αδερφέ για να έχεις εικονα εκ των έσω να δουμε και πόσα τραγουδια ξέρεις;

   1. Φοβερή εξήγηση/δικαιολογία για ένα αποτυχημένο σύστημα.
    Εθνοφύλακες έχουν και οι αμερικανοί που έχει η Ελλάδα συχνά πυκνά ως πρότυπο(στα στρατιωτικά θέματα), αλλά δεν είδα να πηγαίνουν/συμμετέχουν με ιδιωτικά μηχανάκια/οχήματα σε ασκήσεις η πολέμους που συμμετέχουν.

    Ωραίο το τσάμπατζιλίκι στις παραχωρήσεις, αλλά παρά πέρα υπάρχει μόνο ζεστός αέρας.

    Στο μέλλον προτείνω και αυτοσχέδιες πατέντες αγροτικών pikup στο είδος mad Max αλά IS/FSA. Για να περισσεύουν και φράγκα για επιπλέον έξυπνα παγκάκια μπροστά στα διοικητήρια/στρατηγεία.

    Οποίος θέλει να έχει στρατό θα πληρώνει, η μέθοδο τσαμπατζή δεν θα αποδόσει αυτά που πρέπει όταν χρειαστεί.
    Εκτός αν «μας» αρκεί να το ρίξουμε πάλι στο αντάρτικο.

    http://the-parallel-universe.com/army-doubling-training-days-national-guard/

    http://www.trbimg.com/img-5547813c/turbine/bs-md-national-guard-demobilizing-20150504

    https://amp.businessinsider.com/images/553fa69e69bedd8a740ff12a-750-500.jpg

    https://www.businessinsider.com/the-national-guard-enters-the-streets-of-baltimore-2015-4?IR=T

    https://prhome.defense.gov/Portals/52/Documents/PR%20Docs/NGRER%20FY2019.pdf

 1. εἰδήσεις στό Star channel, οἱ λάθρο πού ἔχουν εἰσβάλλει στήν Ἑλλάδα ἀνέρχονται στό 1 ἑκατομύριο 387 χιλιάδες καί κάτι ψιλά;;;;;;;;;
  Ἄν ἀληθεύει χρειάζεσαι ἐθνοφυλακή τεραστίων διαστάσεων γιά μερικό ἔλεγχο!

  1. Ο «πολυς» καναπες καποιους τους εχει νυσταξει και ονειρευονται μεσα και οργανωση και πλαισιο δρασης NG στην Εθνοφυλακη της Ελλαδας μετα απο δεκα χρονια κρισης και σε ενα ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικο πλαισιο…Οσο πιο πολλα γράφεις αδερφε για την Εθνοφυλακη(σε αυτο αναφερομαστε) τοσο μεγαλυτερη αγνοια για το θεμα δειχνεις….και στην τελικη ειπαμε…Ιδου η Ροδος…

   1. Η σύντομη προσφυγή σου σε ελιγμούς με προσωπικές προσβολές (επιστρατεύοντας το αγαπημένο έπιπλο των Ελλήνων), μου αφήνει την έντονη εντύπωση ότι δεν είχες(ούτε έχεις) την παραμικρή επαγγελματική σχέση με τον ΕΣ η μια υπηρεσία παρόμοιου μεγέθους, οργάνωσης και σύστημα ιεραρχίας.
    Αλλιώς δεν θα είχες πρόβλημα να ερμηνεύσεις τις παραπάνω αναφορές, ως παράδειγμα για το πως προγραμματίζουν σοβαρές χώρες με αυτοσεβασμό, παρόλο που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με την υπερχρέωση στο οικονομικό(η συγκεκριμένη που έφερε σαν παράδειγμα επειδή χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ελλάδα, έχει φτάσει στα 17 τρισεκατομμύρια, αν δεν είναι πλέον περισσότερα).

    Όχι ότι με ενδιαφέρει με πιο αντικείμενο ασχολείσαι, αλλά αν θυμάμαι σωστά μερικές αναφορές σου, ασχολείσαι επαγγελματικά με το μασάζ(ΦΘ), αυτό μόνο ειδικό για στρατιωτικά ζητήματα/θέματα δεν σε κάνει νομίζω, όσον αφορά τον προγραμματισμό και την χορήγηση μέσων για μονάδες που αποτελούν τμήμα των ΕΔ η του ΕΣ(αν ε είναι σωστές πληροφορίες). Άσχετα αν έχεις άλλη γνώμη η αντίληψη.

    Στον στρατό που υπηρέτησα εγώ μας έλεγαν ότι η απόκρυψη/παραλλαγή έχει σημασία. Οι φουρνιές στρατιωτικών που ακολούθησαν αργότερα, φαίνεται να ασπάζονται την άποψη σου ότι το οικονομικό θέμα δεν επιτρέπει μια επένδυση 100-200€ για μερικά κουτιά spray foil* σε χρώματα NATO Olive (που υπάρχουν) για παραχώρηση στους εθνοφύλακες που συμμετέχουν με ιδιωτικά μηχανάκια στην προσπάθεια αποτροπής, ώστε να αποφύγουν έναν άμεσο εντοπισμό από χιλιόμετρα μακριά από τον αντίπαλο(ακόμα και αν πρόκειται για εικονικό σε ασκήσεις), αφού το ανθρώπινο μάτι εντοπίζει σύντομα οτιδήποτε κινείται, και ειδικά όταν είναι βαμμένο σε χρώματα που ξεχωρίζουν έντονα από το γύρο περιβάλλον. Αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζεις αν ασχολείσαι με αυτό που ανέφερες.

    Αν υπήρξε πραγματικά ενδιαφέρον για μια λύση σε ένα «πρόβλημα» που δεν θα έπρεπε να είναι, θα έβρισκαν και την λύση που δεν πρέπει η είναι πάντα ακριβή, αλλά αυτό προϋποθέτει όπως είπα πραγματικό ενδιαφέρον και λιγότερο οχαδερφισμό.

    Αύριο θα ξοδέψουν μερικά χιλιάρικα για Μαζούτ(πετρελαίο) για τα άρματα μάχης και τα υπόλοιπα μέσα που θα παρελάσουν, αλλά εσύ επιμένεις ότι δεν τους περισσεύουν 200€ ευρώ για χρώματα παραλλαγής(που αφαιρούνται πανεύκολα μετά την άσκηση, εάν οι ιδιοκτήτες των πολιτικών μοτοσικλετών θέλουν να έχουν το πολιτικό χρώμα στις μηχανές.

    Πραγματικά εντυπωσιακή λογική και σκέψη.
    Μετά απόντα παραπάνω, που ανέφερες στην απάντηση σου, μου λύθηκε η απορία όσον αφορά τους λόγους που πατάμε στο ίδιο σημείο μετά από
    10 χρόνια οικονομική κρίση παρά τα πακέτα στήριξης από την ΕΕ.

    Ο στρατηγός Κωσταράκος έχει απόλυτο δίκαιο που θέτει το ερώτημα του τι απέμειναν απέγιναν τα 1,6 δις € που πήρε η Ελλάδα από την ΕΕ για στέγαση και σίτιση των λαθρομεταναστών, άλλο ένα φαινόμενο στην Ελλάδα, που ξεσηκώνει τους ενδιαφερόμενους παρατηρητές από τους καναπέδες, αλλά αυτό δεν φαίνεται να σας απασχολεί αφού σας αρέσει προφανώς να συνεχίζετε στον συνηθισμένο ρυθμό.

    Οι γείτονες έριξαν ένα μεγάλο μέρος στην άμυνα, οι αρμόδιοι Έλληνες προφανώς πάλι στους μυστικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους.

    https://m.youtube.com/watch?v=wNOXPomsZCM

 2. Η Αμερικανικη Εθνοφρουρα θα ελεγα μοιαζει περισσοτερο με τον ογκο του Ελληνικου Στρατου οπου ενα μικρο ποσοστο μονιμης δυναμης συμπληρωνεται με κληση εφεδρων. Κι αυτη η μονιμη δυναμη της Εθνοφρουρας είναι αυτο που της επιτρεπει πληρη συνθεση υλικων, οχηματων κλπ, ακομα και των αεροπλανων.

  Στην Ελλάδα η Εθνοφυλακη είναι κατι διαφορετικο. Στις ΗΠΑ ειναι πιο κοντα σε αυτο που λενε Militia. Η Εθνοφυλακη εδω, οντας πληρως εφεδρικη (και ουσιαστικα οργανωσης ελαφρου ΠΖ) δεν μπορει να εχει μεσα που απαιτουν συνεχη φροντιδα σε μεγάλους αριθμους. Επισης, κατα τις προσταγες της «παλλαικης» αμυνας καθε διατιθεμενο μεσο δυναται να επιταχθει για πολεμικους σκοπους. Γι αυτο και οι μηχανες και τα φορτηγα και τα λοιπα οχηματα

  1. Δεν πρόκειται να δουλέψει έτσι όμως το σύστημα. Υπάρχουν οχήματα πρός απόσυρση που θα μπορούσαν να γίνουν οργανικά της εθνοφυλακής αντί να εκποιούνται για παλιοσίδερα μαζί με τα ανταλλακτικά τους. Αν περιμένουμε την επιστράτευση για να εγκαταστήσουμε ασυρμάτους των 24V σε τζιπάκια και λοιπά οχήματα με ηλεκτρικό σύστημα 12V χωρίς να ξέρουμε που θα μπεί ο ασύρματος και που η κεραία (γιατί υπάρχουν και εποχούμενοι ασύρματοι για την επιστράτευση) το χάσαμε το κορμί πατριώτη. Επίσης φορτηγά και ερπυστριοφόρα (να μην αναφερθώ σε άρματα μάχης) έπρεπε να είναι ήδη σε αποθήκες έτοιμα για τις μονάδες επιστράτευσης αντί να τα στέλνουμε για σκράπ

   1. Αναφερεσαι σε εφεδρικες Μοναδες του ΕΣ ή σε Εθνοφυλακη;
    Δεν ειναι το ιδιο ουτε εχουν ιδιες αποστολες και οργανωση
    Η διατηρηση κυριων οπλικων συστηματων σε αποθηκευση δεν ειναι απλη δουλεια και δεν νομιζω να μπορει να γινει για το μεγαλυτερο μερος της Εθνοφυλακης. Κατι που αποσυρεται συνηθως εχει και τους λογους του με το ασυμφορο της υποστηριξης ενα απο τους κυριους.
    Εδω στην Κυπρο οι Μοναδες Εθνιφυλακης εχουν αυστηρως τοπικο χαρακτηρα (Λοχος Κατοικημενων Τοπων ταδε χωριου) με μια Διοικηση επιπεδου Ταγματος να τα συντονιζει μεταξυ τους και μεταξυ των τοπικων Σχηματισμων της ΕΦ.
    Οποταν οι απαιτησεις σε εποχουμενους ΣΑ ειναι πολυ περιορισμενες και καλυπτονται με τις διατηρουμενες συλλογες εγκαταστασης ΣΑ σε πολιτικά οχήματα. Τετοιες ειναι ηδη σε χρηση στα διπλοκαμπινα της ΕΦ και η εγκατασταση τους ειναι απλη και γρηγορη

  2. @Ευστάθος Παλαιολόγος

   Σημασία δεν έχει μόνο το μέγεθος, αλλά πως αντιλαμβάνεται μια χώρα τις ευθήνες της απέναντι στους πολίτες της και το έργο της εθνοφυλακής ξ
   ακόμα και του τακτικού στρατού. Μερικές χώρες επιλέγουν να φροντίζουν και τα δυο, ενώ μερικοί άλλοι επιλέγουν να ασχολούνται περιστασιακά με τα θέματα της άμυνας η να προτιμούν συγκεκριμένα σημεία. Σημασία δεν έχει να φτιάξεις μια NG όπως είναι η αμερικανική που έφερα ως παράδειγμα για τον προγραμματισμό, αλλά να πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις ώστε να έχει νόημα η προσπάθεια. Η παραλλαγή δεν μπορεί να είναι το μεγάλο πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται τα υπάρχοντα οικονομικά μέσα, όταν ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε 2 φρεγάτες για 2+ δις ευρώ, αυτό θα ήταν παράλογο, εφόσον τα ποσά που υα απαιτούνταν για αυτό τον σκοπό είναι γελοία και προφανώς εντός των δυνατοτήτων των ΕΕΔ της χώρας(αφού μιλάμε για μερικά εκατοστάρικα για μπογιά παραλλαγής οχημάτων η μηχανές στην συγκεκριμένη περίπτωση).

 3. Mερικες σκορπιες σκεψεις με αποδεκτη το φιλο Gunslinger32…
  Στο στρατο που υπηρετησες μαθατε την αποκρυψη/παραλλαγη…
  Στον ιδιο στρατο υπηρετησαμε…εγω ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ως Κ/Δ Αλεξιπτωτιστης.Εσυ?
  Σοβαρα τωρα?Λες να μην θελουν να ξοδεψουν μερικα ευρω για χρωμα/βαφη?
  Σε περιπτωση συρραξης θα πανε βαμενες πορτοκαλι?
  Αν δεν καταλαβες τη διαφορα μεταξυ Αμερικανικης Εθνοφρουρας και Εθνοφυλακης παρα την προσπαθεια
  του επαγγελματια Ε.Π. στο παραπανω σχολιο,ειναι λογικο να επιμενεις…αστοχο ομως…
  Η Φυσικοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή για θεραπευτικούς σκοπούς. Η Φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων (Ορθοπαιδική (ή Ορθοπεδική), Νευρολογία, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Παιδιατρική, Πνευμονολογία, Παιδιατρική, Ουρολογία κ.λπ.).
  Απο εδω.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1
  Το λες και μασαζ…εχεις μια ταση να απλουστευεις τα πραγματα βλεπω…
  Δεν αντιλαμβανομαι πως το δικο σου επαγγελμα σε κανει σχετικοτερο με το θεμα μας…
  Οχι λοιπον…δεν εχω επαγγελματικη σχεση με τον στρατο..Εσυ?
  Ειμαι ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ (και παλι) Εθνοφυλακας ομως, ”καμποσο καιρο” και στις ασκησεις της Εθνοφυλακης βλεπω
  λιγα και καταλαβαινω πολλα.ΞΕΡΩ γιατι γινεται οτι γινεται τα οποια και δε θα σχολιασω εδω…φαινεται οτι εσυ γνωριζεις και αντιλαμβανεσαι ακομη περισσοτερα…Οκ…αλλωστε και εγω αυτη τη στιγμη απο τον καναπε μου γραφω…

  1. Εσύ έθεσες το θέμα ειδικού(με προσβλητική ρητορική) στα θέματα των ΕΔ δεν το έθεσα εγώ, οπότε δεν πρέπει να σου κακοφαίνεται όταν σου λένε ότι ο άσχετος παραμένει άσχετος οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ασκεί(που δεν έχει σχέση με αυτό που συζητάει).
   Ακόμα και εθελοντής να είσαι δεν σε κάνει επαγγελματία στρατιωτικό, οπότε δεν έχει νόημα να θεωρείς τους απέναντι σου άσχετος και εσένα τον ίδιο γνωστή, αυτό να το έχεις υπόψην όταν συζητάς.

   Γνωρίζω ότι είναι περισσότερα απο μασάζ(και χωρίς να συμβουλευτώ την βικιπέδια η το Ίντερνετ), όταν προσβάλεις όμως πρώτος (επειδή περνιέσαι για σπουδαιότερος απο τους συνομιλητές σου) είναι επόμενο ότι θα προσβληθείς και ο ίδιος. Αν περίμενες λοιπόν να σε «αγιοποιήσουν» επειδή ασχολείσαι με την ΦΘ, η να σε πάρουν πιο σοβαρά επειδή είσαι εθελοντής εθνοφύλακας(ας είναι και με κεφαλαία, αυτό δεν σημαίνει ότι κάνεις περισσότερα απο τους συναδέλφους σου που είναι εθελοντές χωρίς κεφαλαία γράμματα, ούτε με εντυπωσιάζει), θα σε απογοητεύσω. Ούτε ο πρώτος είσαι ούτε ο μοναδικός, οπότε δεν είσαι σπουδαιότερος απο τους άλλους συναδέλφους σου που ασχολούνται με το ίδιο επάγγελμα, η απο αυτούς που προσφέρουν επίσης «εθελοντικά» στην εθνοφυλακή η σε άλλη υπηρεσία.

   Αν περίμενες να συζητήσω για προσωπικά μου σε ανοιχτή συζήτηση, πάλι θα σε απογοητεύσω(δεν το έχω ανάγκη να παριστάνω τον σπουδαίο ζητιανεύοντας για αναγνώριση απο αυτούς που παρακολουθούν τις συζητήσεις στα σχόλια, ούτε έχω απαιτήσει να με λαμβάνουν υπόψη ως «ειδικό και γνωστή» της ύλης). Εσύ αν θυμάμαι σωστά μόνος σου ανέφερες με τι ασχολείσαι, οπότε ήταν δικιά σου επιλογή να το επικοινωνήσεις στους πάντες, ανακρίσεις να κανείς όμως σε άλλους(εκεί που σε παίρνει θα έλεγα).

   Μήπως θα ήθελες να σου φανερώσω και το βιογραφικό μου εδώ στα σχόλια, για να μπορείς να συγκρίνεις αν είσαι πιο σπουδαίος η λιγότερο;

   Αφού γράφεις απο τον καναπέ σου, εύχομαι καλή ξεκούραση και χαλάρωση.

   Όπως λένε οι φίλοι αμερικάνοι, Good Night and Good Luck.

   Υ.Γ.

   Δεν είμαι σε θέση να προβλέπω το μέλλον και πως θα πάνε στον πόλεμο(αν γίνει) οι εθνοφύλακες και οι άλλοι οπλίτες, αλλά παρατηρώ ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε σημαντικά σημεία, και όποιος λέει ότι δεν ισχύει η ότι όλα πάνε μια χαρά εθελοτυφλεί, έτσι απλά.

   1. Οτι να’ναι και η μπαλα στην εξεδρα….Με ρωτας με τι ασχολούμαι και μετα μου τη λες…Κλασικος συνομιλιτης που απομονωνει και κανει αυτο για το οποιο τους αλλους εγκαλει…Ο καθε ενας κοιταζει να κανει οτι μπορει φιλε (εξ’ου και το εθελοντης) για αυτο που αγαπα και που τον κανει να μπορει να κοιταζει χωρις πρόβλημα στον καθρεπτη καθε φορα που πλενει τα δοντια του εχοντας κανει κατι παραπανω απο αυτο για το οποιο υποχρεουται….τιποτα περισσοτερο τιποτα λιγοτερο.Αν το εχεις κανει καταλαβαινεις τι θελω να πω.Αν οχι,σου ευχομαι να το νοιωσεις.(οχι δεν ειναι αναγκη να απαντησεις).Οσον αφορα στα υπολοιπα, ο καθενας διαβαζει και κρίνει.Απο το τελευταιο σεντονι σου κραταω ως ουσιαστικο, ΜΟΝΟ το υστερογραφο…Over and out απο εμενα.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε ολους!!!!!!

    1. Η ερώτηση ήταν ρητορική, αφού είχα μια ιδέα από τα σχόλια σου με τι ασχολείσαι.
     Για το πως ερμηνεύεις εσύ τα ερωτήματα και σχόλια, δεν φέρω όμως εγώ ευθύνη.
     Ούτε με ενδιαφέρει πραγματικά να μαθαίνω με τι ασχολείται ο καθένας η ένας συνομιλητής.

     Δεν σε έκρινε κανένας για τα τις επιλογές σου, αλλά για την συμπεριφορά σου στην συζήτηση, στην οποία μπήκες απότομα και με επιθετική απάντηση(ειρωνίες και υπονοούμενα για «προχωρημένες γνώσεις@ επάνω στο θέμα, χώρις να είσαι αυτό που άφησες να εννοηθεί(ειδικός η ειδικότερος), αυτό να το ξεκαθαρίσουμε, για να μην λέμε ότι θέλουμε.

     Μαθήματα για την ζωή και για συμπεριφορές, θα σε παρακαλέσω όμως να κανείς σε άλλους (που τα έχουν ανάγκη) η στον εαυτό σου αν θέλεις, όχι όμως σε εμένα.

     Αυτά από εμένα για το όλο θέμα.

     Χρόνια πολλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.