Πανελλήνιος Αγώνας-άσκηση εθελοντών Εφέδρων «ATHENS PATROL 2019»

Το τριήμερο 22-24 Νοεμβρίου 2019, διεξήχθη επιτυχώς και για 6η συνεχή χρονιά ο Πανελλήνιος Αγώνας-άσκηση εθελοντών Εφέδρων «ATHENS PATROL 2019».
Ο αγώνας αυτός διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (Σ.Σ.Α.Ε) με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Π.Ο.Ε.ΕΦ.ΕΔ) και έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής (Βουνά Σουνίου, παραλία Χάρακα, Λεγρενά και Καμάριζα Κερατέας).

Ως διοργανωτική ομάδα, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε, τις τοπικές αρχές, τοπικές επιχειρήσεις και κατοίκους της περιοχής για την κατανόηση και την συνεισφορά τους στην επιτυχή ολοκλήρωση των αγώνων!

Είναι πλέον γνωστό στο ευρύτερο κοινό ότι διοργανώσεις όπως το “ATHENS PATROL “στην Αττική , ο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ» στην Βόρεια Ελλάδα, ο «ΔΩΡΙΕΥΣ» στην Νότια Ελλάδα, οι αγώνες των έφεδρων καταδρομέων και άλλες εφεδρικές διοργανώσεις ανα την επικράτεια, έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας και του «αξιόμαχου» της ενεργής εφεδρείας μέσω “στρατιωτικών” σεναρίων και αγωνισμάτων που καλούνται οι έφεδροι πολίτες-οπλίτες να διαχειριστούν ως διαγωνιζόμενοι.

Παράλληλα, οι διοργανώσεις αυτές αποτελούν ένα δυνατό «τεστ αξιολόγησης» για έφεδρους ομαδάρχες μικρών κλιμακίων επάνω στην λήψη άμεσων αποφάσεων και ορθής εκτίμησης της εκάστοτε τακτική κατάστασης, ώστε εκ του αποτελέσματος να βελτιώνουν διαρκώς τις ηγετικές τους ικανότητες.

Στον αγώνα έλαβαν μέρος 13 ομάδες εθελοντών Εφέδρων από όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα έλαβαν μέρος σύλλογοι των ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης (Μητροπολιτική), ΠΕΝΕΦΥΟ, ΛΕΦΕΔ Ημαθίας, ΛΕΦΕΔ Φλώρινας, ΛΕΚ Στερεάς Ελλάδος, εθελοντές του ΤΕΘ Κέρκυρας, ΛΕΦΕΔ Αχαΐας, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων (ΛΕΔ) Τρικάλων και ομάδες όπως η «Ιερά Θεωρία» , η Ομάδα «Αιγέας» , η Ομάδα «Αχέρων», η ομάδα «Εχετλαίος» και η Παγκρήτια ομάδα Εφέδρων. Επιπλέον συμμετείχαν ως παρατηρητές, αντιπρόσωποι από τα ΤΕΝΕΦ Αττικής και τον ΕΤΕΕΔ Κορινθίας αλλά και μεμονωμένοι έφεδροι που ήρθαν από Καρδίτσα, Έβρο, Κύπρο, ακόμα και ομογενείς από Αγγλία!

Η διοικητική μέριμνα του αγώνα (δύναμης 65 ατόμων) παρ’όλη την κούραση, στάθηκε ξανά στο ύψος των περιστάσεων. Φέτος το τμήμα του ΣΣΑΕ ενισχύθηκε από: Το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Ν.Βουτζα Προβαλινθου, την Ελληνική ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (ΕΟΜΕΔ) που κάλυψε την άσκηση με αυτόνομο 18μελές τμήμα, το Γυναικείο τμήμα φίλων Εφέδρων ΣΣΑΕ«Σπαρτιάτισσες», χειριστές ταχυπλόων, σπηλαιολόγους, ραδιοερασιτέχνες και ναυαγοσώστες. Αξίζει εδώ να αναφερθεί και η πολύτιμη συνεισφορά των ομάδων αεροσφαίρησης “War Pigs”, “Task force X”και “Pyrsos- Hellenic Mil-sim team”, που εκπλήρωσαν ακούραστα τους ρόλους τους ώς «εχθρική απεικόνιση» καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα.

Οι «αξιολογήσεις» των διαγωνιζομένων ομάδων έγιναν από έμπειρους εθελοντές με μακροχρόνια εμπειρία και πιστοποιήσεις στα αντικείμενα τους.

Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την διεξαγωγή ήταν οχήματα μεταφοράς, στρατιωτικά αναπαλαιωμένα jeep, Φουσκωτά σκάφη, ορειβατικός εξοπλισμός, «οπλισμός» airsoft και paintball, μεγάλες σκηνές και εγκαταστάσεις. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλα κράτη, στην Ελλάδα όλοι οι αγώνες των εθελοντών εφέδρων δυστυχώς διοργανώνονται χωρίς καμία κρατική ενίσχυση αλλά μόνο με το μεράκι και με χρήματα από το υστέρημα των ίδιων των εφέδρων!

Μέσα σε αυτό το «πλαίσιο» οι διαγωνιζόμενοι στο φετινό “Athens Patrol” εκτός της δεδομένης πορείας με φόρτο, και της αϋπνίας, δοκίμασαν τις γνώσεις τους πάνω σε αντικείμενα όπως:
Έκδοση διαταγής περιπόλου, οργάνωση/διαχείριση μηχανοκίνητης φάλαγγας ανεφοδιασμού, γνώσεις βαλλιστικής, «ορεινό»/καταρίχηση, έρευνα και χαρτογράφηση υπογείου δικτύου με σήραγγες, αντιμετώπιση πολλαπλών ενεδρών με χρήση airsoft, οργάνωση σημείου ελέγχου (check point), άρση ναρκοπεδίου και εντοπισμός παγιδεύσεων, διαπραγματεύσεις και διαχείριση τοπικής ανθρωπιστικής κρίσης, κατάληψη πολυώροφου κτιρίου με χρήση ΡΒΧΠ προστασίας (CQB/NBC), κατάσβεση «δασικής πυρκαγιάς» με χρήση πυροσβεστικών κρουνών, πρώτες βοήθειες μάχης σε πολλαπλούς τραυματίες (mass casualty), πρακτική στην μέθοδο ΚΑΡΠΑ, τακτική μεταφορά τραυματία με φορείο, ορθή αναγνώριση οπλικών συστημάτων γειτονικών στρατών, χρήση κωδικοποιημένων επικοινωνιών, μέθοδος «ταυτοποίησης» επικοινωνίας,(security authentication) κ.α.

Ο αγώνας-άσκηση ATHENS PATROL 2019 έληξε το πρωί της Κυριακής 24/11 με μία λιτή αλλά γεμάτη συναισθήματα, τελετή βράβευσης. Φέτος την καλύτερη βαθμολογία έλαβαν η ΛΕΦΕΔ Φλώρινας (Χρυσό μετάλλιο), η ομάδα “Ιερά Θεωρία” (αργυρό μετάλλιο), η ομάδα «Κοτζα Αναστας» (αργυρό μετάλλιο), η ΠΕΝΕΦΥΟ (Χάλκινο μετάλλιο), η ΛΕΦΕΔ Ημαθίας (Χάλκινο Μετάλλιο), η ομαδα ΑΧΕΡΩΝ της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών (Χάλκινο Μετάλλιο) και η ομάδα «Αιγέας» Αττικής (Χάλκινο Μετάλλιο).

Εν κατακλείδι, οι Εθελοντές Έφεδροι διαρκώς αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να διατηρούν -με μηδενικό κόστος για το κράτος -ένα αξιόμαχο επίπεδο που συνδυάζει την φυσική αντοχή με την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης αλλά σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης!

Επιπλέον, Οι Εθελοντές Έφεδροι έχουν αποδείξει πως ακόμα και οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι άνθρωποι του μεροκάματου, οι εργάτες, οι αγρότες, οι καταστηματάρχες, οι έμποροι, οι επαγγελματίες αλλά και οι άνεργοι οικογενειάρχες μπορούν να γίνουν μία γροθιά εφόσον έχουν στην καρδιά τους την ίδια φλόγα και την ίδια γαλανόλευκη σημαία!

Οι Εθελοντές Έφεδροι είναι παιδιά αυτού λαού. Ενός λαού που ξαναμαθαίνει να πολεμά! Ενός λαού που δεν πρόκειται να αφήσει τα χώματα αυτά, ότι και αν σχεδιάζουν πίσω από την πλάτη του… Ενός Λαού που θα μείνει ΕΔΩ με τα πόδια καρφωμένα στο ιερό μας έδαφος, και “σαν πρώτα ανδρειωμένος” θα πολεμήσει με μανία υπερ βωμών και εστιών!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.