AUSA 2015: ΟΙ Έλληνες προσφέρουν τεχνολογία, δίνουν απαντήσεις για την οικονομική κρίση

Ο Δημήτρης Βίτσας, ο Πρέσβης της Ελλάδος Χρήστος Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της AUSA στρατηγός Gordon Sullivan και ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος. (Υπ.Εθ.Α.)

Μια νέα προσθήκη στην φετινή έκθεση της Ένωσης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (AUSA) είναι το νέο Ελληνικό Περίπτερο, το οποίο προσφέρει στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες μια ευκαιρία να επιδείξουν τα προϊόντα τους παράλληλα με τους υπόλοιπους κορυφαίους διεθνείς εργολάβους άμυνας και ασφαλείας.

Εν όψει των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες αναζητούν διεθνείς πελάτες, και οχτώ βιομηχανίες συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν τα συστήματα τους στο Ελληνικό Περίπτερο που στήθηκε στην AUSA 2015.

Ο Νίκος Εφεντάκης, διευθύνων σύμβουλος της Dasyc, σύγκρινε την συμμετοχή στην AUSA με μια αναγνωριστική αποστολή ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές συμφωνίες καθώς η εταιρεία του προσπαθεί να χαράξει πορεία στην αγορά των ΗΠΑ.

“Αυτή τη φορά η αποστολή μας είναι αναγνωριστική, κυρίως, προσπαθούμε στο τέλος της ημέρας να έχουμε επιχειρηματικές συμφωνίες,” είπε την Τρίτη.

Η Dasyc κατασκευάζει φορητά, αρθρωτά, λυόμενα υπόστεγα τα οποία αποτελούνται από πλαίσια ίδιου μεγέθους και μπορούν να συναρμολογηθούν σε καμάρες-αψίδες μόνο με την χρήση συνδέσμων, βιδών και κατσαβιδιών. Οι αψίδες συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα προσωρινό υπόστεγο αρκετά μεγάλο για να στεγάσει μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικάνικής προέλευσης Chinook.

“Εγκαταστήσαμε τρία από αυτά για τα διασωστικά ελικόπτερα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας,” είπε ο Εφεντάκης. προσθέτοντας ότι η θετική ανατροφοδότηση ενθάρρυνε την Dasyc να αναζητήσει δυνητικές πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ.

Η Χαρίκλεια Καραμέρη, η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, η οποία κατασκευάζει θωρακισμένα οχήματα και οχήματα γενικής χρήσης, επεσήμανε ότι ο παραδοσιακός, κύριος, πελάτης της εταιρείας είναι το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επανέλαβε την μόνιμη επωδό: Με σκοπό την ανάπτυξη, οι Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες πρέπει να αναζητούν στο εξωτερικό όλο και περισσότερες νέες πωλήσεις και εταίρους.

“Παρά την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, εμείς προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τον κύκλο εργασιών ώστε η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά. Ελπίζουμε πως η προσπάθεια θα φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα,” είπε για την συμμετοχή τους στην AUSA.

“Αν παραμείνουμε στην Ελλάδα και περιμένουμε απο τις ΗΠΑ να αγοράσουν από εμάς, θα πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ καιρό,” πρόσθεσε ο Εφεντάκης.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στα οικονομικά προβλήματα, και οι Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι βλέπουν τις αμερικάνικές αμυντικές βιομηχανίες να επικεντρώνονται περισσότερο στις διεθνείς αγορές εν όψει των συρρικνωμένων αμυντικών προϋπολογισμών του Πενταγώνου.

Ο Θωμάς Δάκος, ο τεχνολογικός διευθυντής της Theon Αισθητήρες περιέγραψε τις αμερικάνικές βιομηχανίες ως “τρομερά ανταγωνιστικές”.

“Παρατηρούμε ότι, διεθνώς, οι αμερικάνικές βιομηχανίες γίνονται όλο και πιο ενεργές και επιθετικές μετά τις περικοπές του έγιναν εδώ,” είπε. “Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια σαφής τάση από αυτές η οποία προσπαθεί να εισέλθει στις δικές μας διεθνείς αγορές.

Η Theon Αισθητήρες κατασκευάζει ήλεκτρο-οπτικά συστήματα, συμπεριλαμβανόμενων διοπτρών νυχτερινής παρατήρησης και σκόπευσης και σκοπευτικά όπλων.

Ενω τα γεωπολιτικά γεγονότα δεν ενέχουν άμεσες απειλές για την Ελλάδα, η Ρωσική ανάμειξη στην Ουκρανία και Συρία έχει κλιμακώσει τις εντάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, και το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αντιμέτωπο με την πίεση βελτίωσης των αμυντικών δυνάμεων του, όπως πράττουν και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο Δάκος. Οι παράνομοι μετανάστες απο Συρία και Αφρική συνεχίζουν να ρέουν προς Ελλάδα και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, περιπλέκοντας περισσότερο την ήδη εύφλεκτη κατάσταση.

“Το πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό πρόβλημα, πρέπει να επιλυθεί σε συνεργασία με άλλες χώρες. Η λύση του είναι ένα πανευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, ζήτημα.”

Ο Εφεντάκης οραματίστηκε την πιθανή χρήση του αρθρωτού υπόστεγου της Dasyc για την προσωρινή στέγαση των παράνομων μεταναστών.

“Με την χρήση προσωρινών καταλυμάτων, η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πληθώρα κενών κτιρίων αφότου η ροή των παρανόμων μεταναστών υποχωρήσει. Μια λυόμενη κατασκευή μπορεί να άρει τις τοπικές πολιτικές αντιδράσεις στην παροχή καταλυμάτων για τους παράνομους μετανάστες,” είπε.

“Κανένας δεν θέλει ένα μόνιμο στρατόπεδο προσφύγων να βρίσκεται δίπλα του,” είπε.

Οι υπόλοιπες βιομηχανίες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Περίπτερο είναι η Eflon, η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία, η Intracom Αμυντικά Ηλεκτρονικά και η Alpha Systems.

Η “μυστική” επίσκεψη του κ. Βίτσα στις ΗΠΑ και ο πρέσβης της Ελλάδας

Ουδείς γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον κράτησε μυστική την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δημήτρη Βίτσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και δεν πιστεύω πως επρόκειτο για την απόφαση του ανώτερου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ να φορέσει …γραβάτα στις επαφές του με τους Αμερικανούς συνομιλητές του…

Οποιος και αν το αποφάσισε, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας ή ο πρέσβης της Ελλάδας, ήταν μία λανθασμένη κίνηση και υποψιάζει για τους λόγους που τους ανάγκασαν να το πράξουν.

Ο κ. Βίτσας συμμετείχε στην έκθεση αμυντικών κι εξοπλιστικών συστημάτων AUSA 2015 που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα. Αν κατάλαβα καλά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ήρθε στην Ουάσιγκτον για να …πουλήσει και να …αγοράσει στρατιωτικό υλικό. Αυτός ήταν ο λόγος της επίσκεψης;

Όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, παρά το συνηθισμένο -μέχρι τώρα- στιλ του να μην φορά γραβάτα και κοστούμια, ο Συριζαιος υπουργός παρουσιάστηκε με «κυριλέ» ένδυμα, να κόβει την κορδέλα μαζί με τον Πρέσβη Χρήστο Παναγόπουλο, τον Πρόεδρο της AUSA στρατηγό Gordon Sullivan και τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Σίμο Αναστασόπουλο.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αλλάζει τους πρέσβεις σε σημαντικές πρωτεύουσες, στον κ. Χρήστο Παναγόπουλο έδωσε παράταση. Γιατί; Η χώρα χρειάζεται στην αμερικανική πρωτεύουσα πρέσβη που θα τρέχει και θα υποστηρίζει με πάθος τα συμφέροντα της χώρας. Οι …Ελβετοί ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθούν.

Μιχάλης Ιγνατίου

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση,

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.